Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Εισάγεται στα Επαγγελματικά Λύκεια ο θεσμός της μαθητείας για παιδιά Β' και Γ' Λυκείου Τέσσερις φορές πανελλαδικές στο Γενικό Λύκειο
Δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός Εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην ανεργία. Είναι η εικόνα που σκιαγραφούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα για το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ όπως διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας με «non paper» προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να σφυγμομετρήσουν αντιδράσεις για την πλήρη ευθυγράμμιση του σχολείου με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Καταργούνται μαθήματα στο Γυμνάσιο
Με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα καταργείται ως αυτόνομο μάθημα η Τεχνολογία που διδάσκεται στην Α' και Β' Τάξη του Γυμνασίου και αντικαθίσταται από ένα θολό μαθητικό πεδίο με τίτλο «Βιωματικές δράσεις - συνθετικές - δημιουργικές - project». Στη συγκεκριμένη ειδικότητα 1.318 εκπαιδευτικοί είχαν οργανικές θέσεις, άρα 1.318 εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Το μάθημα Μουσικής θα διδάσκεται 2 ώρες στην Α' Γυμνασίου και δεν θα διδάσκεται καθόλου στη Β' και Γ' τάξη. Το ίδιο ισχύει και για τα Εικαστικά, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να μένουν άνεργοι. Τόσο τα Εικαστικά όσο και η Μουσική δε εμφανίζονται πλέον διακριτά ως επιστημονικά αντικείμενα, αλλά εμφανίζονται ως «πολιτισμός - πολιτιστικές δραστηριότητες», οδεύοντας προφανώς προς την πλήρη υποβάθμιση και κατάργησή τους, με τη μετατροπή και αυτού του δίωρου της Α' Γυμνασίου σε γενικού πολιτιστικού χαρακτήρα ώρα, που θα μπορεί να διδάσκεται στο μέλλον από οποιονδήποτε.
Παράλληλα, μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής Αγωγής, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και της Οικιακής Οικονομίας. Επομένως, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βγουν ως ...υπεράριθμοι και θα μπουν σε καθεστώς υποχρεωτικής μετάταξης.
Τέσσερις φορές πανελλαδικές στο Γενικό Λύκειο
Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι πρώτες τρεις θα είναι από τάξη σε τάξη (από την Α' Λυκείου στη Β', από τη Β' στη Γ', στη Γ' μία για να πάρουν απολυτήριο και μία για να περάσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα διώξει πολλά παιδιά από το σχολείο, καθώς τα περισσότερα δε θα έχουν για να πληρώσουν φροντιστήρια για τέσσερις πανελλαδικές, ενώ μια μεγάλη μερίδα μαθητών σπρώχνονται στα ΕΠΑΛ.
Για τα θέματα των εξετάσεων, από την Α' Λυκείου καθιερώνεται η Πανελλαδική Τράπεζα θεμάτων (δηλαδή ένα μέρος των ερωτήσεων θα είναι ίδιο για όλη την Ελλάδα). Με αυτόν τον τρόπο αίρεται η παιδαγωγική λειτουργία του εκπαιδευτικού να λαμβάνει κάθε φορά υπόψη τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των μαθητών και να διαμορφώνει ανάλογα τα θέματα όπου εξετάζονται οι μαθητές.
Στην Α' Λυκείου προβλέπονται 9 βασικά μαθήματα (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτική Παιδεία, Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία, καθώς και ένα μάθημα επιλογής μεταξύ των Εφαρμογών στην Πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και Εκφρασης - Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός) και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα είναι συνολικά 35 ωρών.
Στη Β' Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 30 ώρες γενικών μαθημάτων και 5 ώρες στα μαθήματα της κατεύθυνσης.
Στη Γ' Λυκείου θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 12 ώρες γενικών μαθημάτων και 23 ώρες που θα κατανέμονται μεταξύ των μαθημάτων της κατεύθυνσης.
Στις δύο τελευταίες τάξεις καταργείται το μάθημα Πληροφορικής, που σημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά δε θα διδάσκονται Πληροφορική και χιλιάδες εκπαιδευτικοί χάνουν τη δουλειά τους.
Για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση οι μαθητές θα εξετάζονται σε συνολικά τέσσερα μαθήματα (τρία της κατεύθυνσης και Νεοελληνική Γλώσσα).



k

Δεν υπάρχουν σχόλια: