Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Αλλάζουν όλα στην λειτουργία των κυλικείων των σχολείων με νέα υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Η υγειονομική διάταξη αφορά στα σχολικά κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά.
Με την διάταξη, την οποία και έχει στην διάθεση του το «Βήμα» μπαίνουν νέοι όροι στην διατροφή των παιδιών στα σχολεία. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας η κατάργηση της μέχρι στιγμής ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης και η αντικατάστασή της από νέα, κρίθηκε απαραίτητη αφού λήφθηκε υπόψη η ανάγκη θέσπισης υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των σχολικών κυλικείων που να είναι σύμφωνοι με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην διάταξη επιτρεπόμενα πως πώληση είδη στα σχολεία είναι:
- Φρούτα -Λαχανικά
· Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
· Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
· Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
· Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
· Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
· Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.
- Γαλακτοκομικά
· Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
· Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
· Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
· Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
· Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
- Απλά αρτοπαρασκευάσματα και αρτοσκευάσματα
· Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
· Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
· Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
· Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
- Απλά αρτοσκευάσματα
· Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
· Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
· Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
· Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας
Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
· Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
- Σάντουιτς
· Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
· Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν η το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
· Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1%
β) Νάτριο έως 1%
· Λαχανικά όλων των ειδών.
· Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
· Αβγό καλά βρασμένο.
· Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
· Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.
- Γλυκίσματα
· Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ).
· Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
· Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
· Μέλι σε ατομική μερίδα.
· Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
· Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
- Ξηροί καρποί
· Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
- Υγρά τρόφιμα
· Εμφιαλωμένο νερό.
· Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
· Καφές μόνο για το προσωπικό.
· Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Ακόμη επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
Τέλος, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην
παρούσα Υγειονομική Διάταξη.
TO BHMA
Μια πρωτοβουλία από το δήμο Πατρέων
Σχολικά για τα παιδιά των αδύναμων οικογενειών συγκεντρώνει ο δήμος της Πάτρας. Η αντιδημαρχία Εθελοντισμού του δήμου της αχαϊκής πρωτεύουσας, για μία ακόμα χρονιά συγκεντρώνει σχολικά είδη προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων οικογενειών και να τους προσφέρει μια ανάσα ανακούφισης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, έστειλε επιστολές στον εμπορικό σύλλογο, στον σύλλογο βιβλιοπωλών καθώς και σε εταιρίες σχολικών ειδών προσκαλώντας τους να συμβάλλουν στην συγκεκριμένη δράση.
Παράλληλα η κυρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη καλεί τους εθελοντές της «Ομάδας Ε» αλλά και όσους δημότες επιθυμούν, να προσφέρουν σχολικό υλικό όπως τετράδια, μολύβια, στυλό, κασετίνες, τσάντες κ.λ.π.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αντιδήμαρχος «Κατανοούμε πως η εποχή είναι για όλους δύσκολη. Σκοπός είναι να συγκεντρώσουμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».
Η συγκέντρωση του υλικού θα πραγματοποιείται στο Γραφείο Εθελοντισμού (Πλατεία Γεωργίου Α’, Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, 5ος όροφος) τις καθημερινές από τις 09:00 έως τις 16:00 μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.
Η αντιδημαρχία Εθελοντισμού θα προσφέρει τα σχολικά είδη στον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων.
Πηγή: thebest.gr
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, έστειλε επιστολές στον εμπορικό σύλλογο, στον σύλλογο βιβλιοπωλών καθώς και σε εταιρίες σχολικών ειδών προσκαλώντας τους να συμβάλλουν στην συγκεκριμένη δράση.
Παράλληλα η κυρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη καλεί τους εθελοντές της «Ομάδας Ε» αλλά και όσους δημότες επιθυμούν, να προσφέρουν σχολικό υλικό όπως τετράδια, μολύβια, στυλό, κασετίνες, τσάντες κ.λ.π.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αντιδήμαρχος «Κατανοούμε πως η εποχή είναι για όλους δύσκολη. Σκοπός είναι να συγκεντρώσουμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».
Η συγκέντρωση του υλικού θα πραγματοποιείται στο Γραφείο Εθελοντισμού (Πλατεία Γεωργίου Α’, Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, 5ος όροφος) τις καθημερινές από τις 09:00 έως τις 16:00 μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.
Η αντιδημαρχία Εθελοντισμού θα προσφέρει τα σχολικά είδη στον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων.
Πηγή: thebest.gr
Οι καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη εξηγούν γιατί προβαίνουν σε κινητοποιήσεις
Επιστολή προς τους γονείς των μαθητών τους στέλνουν εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και ο χώρος της Παιδείας, καθώς επίσης και για τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στην επιστολή τους προς τους γονείς των μαθητών τους αναφέρουν:
«Αγαπητοί γονείς,
µε το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς και την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων, όντας επιστρατευμένοι είχαμε επικοινωνήσει ξανά μαζί σας για να εκφράσουμε τις απόψεις µας και την αγωνία µας για την κατάσταση που βιώνουμε οι εκπαιδευτικοί, καθημερινά στα σχολεία.
Τα τελευταία χρόνια το σύνολο των Ελλήνων εκπαιδευτικών έχει στοχοποιηθεί εσκεμμένα από αυτούς που κυβερνούν και από τους ιδιοτελείς πρόθυμους συνεργάτες τους στα ΜΜΕ και έχει χρεωθεί ολοκληρωτικά το βάρος της απαξίωσης του σχολείου.
Η αλήθεια είναι ότι με μόνο όπλο τον “εκπαιδευτικό μας πατριωτισμό” κρατήσαμε το σχολείο όρθιο τα τρία χρόνια της κρίσης. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό µας στο σχολείο, στους μαθητές και στις μαθήτριές µας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφιερώνοντας προς τούτο αρκετές ώρες πέρα από το ωράριο µας.
Συνεχίσαμε να οργανώνουμε εκδρομές και διδακτικές επισκέψεις συνεχίσαμε να δουλεύουμε μαζί µε τα παιδιά σας σε άπειρα προγράμματα αγωγής υγείας, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά, πέρα ακόμη και από το σχολικό ωράριο. Γνωρίζουμε τα παιδιά σας µε τα ονόματά τους, ζούμε µε τα όνειρα και τις ανάγκες τους καθημερινά. Χαιρόμαστε µε τις επιτυχίες τους και λυπόμαστε με την βασανιστική καθημερινότητα που βιώνουν, δυστυχώς, ολοένα και περισσότερα παιδιά.
Όπως και εσείς, δεν ανεχόμαστε οι μαθητές µας να είναι οι επόμενοι άνεργοι, οι επόμενοι εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, οι επόμενοι άστεγοι και πεινασμένοι. Δεν θέλουμε οι μαθητές µας να αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες στερώντας τη χώρα µας από τα καλύτερά της μυαλά από τους πλέον δυναμικούς πολίτες της που θα έφτιαχναν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Όμως ότι απέμεινε όρθιο στην εκπαίδευση από την διαρκή επίθεση διαδοχικών συγκυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ κατεδαφίζεται με διαδικασίες εξπρές από αντιδραστικά Πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Στο στόχαστρο μπήκε οριστικά η δημόσια δωρεάν παιδεία, η αποδόμησή της προωθείται με ραγδαίους ρυθμούς, η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων γίνεται με την καταστροφή ολόκληρων κομματιών της εκπαίδευσης, όπως έγινε με τις τεχνικές ειδικότητες όπου η απόλυση των συναδέλφων μας συνοδεύεται από το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών έξω από το δημόσιο σχολείο.
Η καταστροφή ολοκληρώνεται με τα νέα πυκνότερα εξεταστικά πλέγματα που θα εφαρμόζονται από φέτος στο Λύκειο. Η εκπαίδευση πλέον από κοινωνικό αγαθό γίνεται ακριβό εμπόρευμα και θα σπουδάζει μόνο όποιος έχει χρήματα.
Η μέση και η λαϊκή οικογένεια και η μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς με την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων οδηγούνται στην απόγνωση.
Μαζί προωθούνται και τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Οι μαζικές απολύσεις θα οδηγήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Η λεηλασία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου αποτελεί την ουσία του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα ψηφιστεί στις 6/9 από την κυβέρνηση για το νέο Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση. Αξιοποιώντας ως φόβητρο την οικονομική κρίση η κυβέρνηση ρημάζει το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις του που κερδήθηκαν εδώ και 100 χρόνια με αίμα και αγώνες, υλοποιώντας προειλημμένες αντιδημοκρατικές αποφάσεις που πάρθηκαν κρυφά στα όργανα της ΕΕ.
Συνοπτικά, το νομοσχέδιο που έρχεται προβλέπει πως:
Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι πρώτες τρεις θα είναι από τάξη σε τάξη (από την Α' Λυκείου στη Β', από τη Β' στη Γ', στη Γ' μία για να πάρουν απολυτήριο και μία για να περάσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Ο απολυτήριος βαθμός από την Α' Λυκείου θα μετράει για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τα μαθήματα στην Α' Λυκείου θα είναι 100% γενικής παιδείας, στη Β' Λυκείου θα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης, ενώ στη Γ' Λυκείου θα είναι 20% γενικής παιδείας και 80% κατεύθυνσης. Ο μαθητής θα μπορεί να λάβει απολυτήριο Λυκείου δίχως να είναι υποχρεωμένος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι πανελλαδικών θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα από 4 γνωστικά πεδία. Ωστόσο, κάθε ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συντελεστή βαρύτητας σε μάθημα που θεωρεί σημαντικό. Υπάρχει κι άλλος συντελεστής που μοριοδοτεί με 1 μονάδα τον μαθητή που είχε καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις από τους βαθμούς στις 3 τάξεις του Λυκείου.
Η βίαια μετατροπή του Λυκείου σε καθολικό εξεταστικό κέντρο οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου και μετατρέπει τα παιδιά σε θηρευτές συντελεστών και βαθμών. Ακόμη περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερα έξοδα για τη λαϊκή οικογένεια που ήδη αιμορραγεί οικονομικά. Χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πεταχτούν βίαια εκτός Λυκείου ή θα στραφούν στην ψευτοκατάρτιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα: οι μαθητές θα φοιτούν 9 μήνες, συνολικά 728 ώρες, θα δουλεύουν για 9 ευρώ τη μέρα, όσοι-ες θα επιλέξουν εκβιαζόμενοι το δρόμο των ΕΠΑΛ.
Προβλέπεται δε η δημιουργία και 4ου έτους στα ΕΠΑΛ, το οποίο βαφτίζεται προαιρετικό, αλλά στην ουσία επιβάλλουν στους μαθητές να το παρακολουθήσουν, αφού μόνο τότε θα παίρνουν πτυχίο πιστοποίησης το οποίο θα κοστίζει επιπλέον. Στη συνέχεια το “σχολείο” σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθηθεί η τζάμπα εργασία με τον ειρωνικό τίτλο της “μαθητείας”. Η εμπειρία από τη “μαθητεία”, όπου έχει ήδη εφαρμοστεί (ΙΕΚ κ.ά.) επιβεβαιώνει ότι οι μαθητευόμενοι δεν επιμορφώνονται ουσιαστικά και σε βάθος στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, απλώς κάνουν τη “λάντζα” για άλλους, ενώ όποιος δε θα δέχεται τους απάνθρωπους, δουλοκτητικούς όρους εργασίας (μισθός 300 ευρώ μεικτά) δεν θα παίρνει το πολυπόθητο πιστοποιητικό πρακτικής άσκησης. Στο πρόγραμμα “μαθητεία για αποφοίτους των ΕΠΑΛ” που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας οι σκανδαλωδώς ευνοούμενοι εργοδότες απαλλάσσονταν ακόμη και από το ασφάλιστρο ενώ το υπουργείο ασφάλιζε τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση “ατυχήματος” ενώ αν ο μαθητευόμενος αποχωρούσε από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, δεν πληρωνόταν καθόλου.
Αγαπητοί γονείς,
Ο συμπυκνωμένος χρόνος υλοποίησης των “νέων” μέτρων που έρχονται κατευθείαν “απ' τα παλιά” επιτάσσουν την κοινή οργάνωση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί δεν περισσεύουν, αντίθετα χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, που θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, για να παρέχεται πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση στους νέους. Κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να βγει εκτός σχολείου ή να εργάζεται κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής τζάμπα για κάποιον επιχειρηματία.
Το σχολείο είναι το καταφύγιο των παιδιών. Τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με τη διεκδίκηση ενιαίου 12χρονου, βασικού υποχρεωτικού σχολείου. Αυτό το σχολείο δεν εξορίζει από το πρόγραμμά του την τεχνική εκπαίδευση σαν “κατώτερη” που αφορά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ούτε ανάγει την επιστήμη των μέσων παραγωγής σε προνόμιο των λίγων που οι πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν.
Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων. Σε μια τέτοια κατεύθυνση οι εκπαιδευτικοί οργανώνουμε μέσα από τις Συνελεύσεις μας αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα με συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και να το οργανώσουμε από κοινού.
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη συνάντηση-συζήτηση που οργανώνει η ΕΛΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7 μμ στο Παλιό Πολυκλαδικό στο Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη ή στο δημαρχείο Νεάπολης. Ο ακριβής τόπος θα προσδιοριστεί πολύ σύντομα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΜΕ.
Γονείς και καθηγητές έχουμε κοινά προβλήματα και λέμε όχι στην ανεργία!
Στις μειώσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας
Στην υποβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας
Στην υποβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας Παιδείας
Λέμε όχι στον ξαφνικό θάνατο της Δημοκρατίας!
Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για μόρφωση-σταθερή δουλειά με δικαιώματα- ελευθερία για όλους
Για ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ανοιχτό στη γνώση και τη κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού, στα όνειρα της νέας γενιάς.
Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ
Με εκτίμηση
Εκπαιδευτικοί Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης».
Πηγή: thestival.gr
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στην επιστολή τους προς τους γονείς των μαθητών τους αναφέρουν:
«Αγαπητοί γονείς,
µε το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς και την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων, όντας επιστρατευμένοι είχαμε επικοινωνήσει ξανά μαζί σας για να εκφράσουμε τις απόψεις µας και την αγωνία µας για την κατάσταση που βιώνουμε οι εκπαιδευτικοί, καθημερινά στα σχολεία.
Τα τελευταία χρόνια το σύνολο των Ελλήνων εκπαιδευτικών έχει στοχοποιηθεί εσκεμμένα από αυτούς που κυβερνούν και από τους ιδιοτελείς πρόθυμους συνεργάτες τους στα ΜΜΕ και έχει χρεωθεί ολοκληρωτικά το βάρος της απαξίωσης του σχολείου.
Η αλήθεια είναι ότι με μόνο όπλο τον “εκπαιδευτικό μας πατριωτισμό” κρατήσαμε το σχολείο όρθιο τα τρία χρόνια της κρίσης. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό µας στο σχολείο, στους μαθητές και στις μαθήτριές µας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφιερώνοντας προς τούτο αρκετές ώρες πέρα από το ωράριο µας.
Συνεχίσαμε να οργανώνουμε εκδρομές και διδακτικές επισκέψεις συνεχίσαμε να δουλεύουμε μαζί µε τα παιδιά σας σε άπειρα προγράμματα αγωγής υγείας, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά, πέρα ακόμη και από το σχολικό ωράριο. Γνωρίζουμε τα παιδιά σας µε τα ονόματά τους, ζούμε µε τα όνειρα και τις ανάγκες τους καθημερινά. Χαιρόμαστε µε τις επιτυχίες τους και λυπόμαστε με την βασανιστική καθημερινότητα που βιώνουν, δυστυχώς, ολοένα και περισσότερα παιδιά.
Όπως και εσείς, δεν ανεχόμαστε οι μαθητές µας να είναι οι επόμενοι άνεργοι, οι επόμενοι εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, οι επόμενοι άστεγοι και πεινασμένοι. Δεν θέλουμε οι μαθητές µας να αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες στερώντας τη χώρα µας από τα καλύτερά της μυαλά από τους πλέον δυναμικούς πολίτες της που θα έφτιαχναν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Όμως ότι απέμεινε όρθιο στην εκπαίδευση από την διαρκή επίθεση διαδοχικών συγκυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ κατεδαφίζεται με διαδικασίες εξπρές από αντιδραστικά Πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Στο στόχαστρο μπήκε οριστικά η δημόσια δωρεάν παιδεία, η αποδόμησή της προωθείται με ραγδαίους ρυθμούς, η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων γίνεται με την καταστροφή ολόκληρων κομματιών της εκπαίδευσης, όπως έγινε με τις τεχνικές ειδικότητες όπου η απόλυση των συναδέλφων μας συνοδεύεται από το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών έξω από το δημόσιο σχολείο.
Η καταστροφή ολοκληρώνεται με τα νέα πυκνότερα εξεταστικά πλέγματα που θα εφαρμόζονται από φέτος στο Λύκειο. Η εκπαίδευση πλέον από κοινωνικό αγαθό γίνεται ακριβό εμπόρευμα και θα σπουδάζει μόνο όποιος έχει χρήματα.
Η μέση και η λαϊκή οικογένεια και η μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς με την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων οδηγούνται στην απόγνωση.
Μαζί προωθούνται και τα πιο εφιαλτικά σενάρια για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Οι μαζικές απολύσεις θα οδηγήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Η λεηλασία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου αποτελεί την ουσία του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα ψηφιστεί στις 6/9 από την κυβέρνηση για το νέο Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση. Αξιοποιώντας ως φόβητρο την οικονομική κρίση η κυβέρνηση ρημάζει το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις του που κερδήθηκαν εδώ και 100 χρόνια με αίμα και αγώνες, υλοποιώντας προειλημμένες αντιδημοκρατικές αποφάσεις που πάρθηκαν κρυφά στα όργανα της ΕΕ.
Συνοπτικά, το νομοσχέδιο που έρχεται προβλέπει πως:
Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι πρώτες τρεις θα είναι από τάξη σε τάξη (από την Α' Λυκείου στη Β', από τη Β' στη Γ', στη Γ' μία για να πάρουν απολυτήριο και μία για να περάσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Ο απολυτήριος βαθμός από την Α' Λυκείου θα μετράει για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τα μαθήματα στην Α' Λυκείου θα είναι 100% γενικής παιδείας, στη Β' Λυκείου θα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης, ενώ στη Γ' Λυκείου θα είναι 20% γενικής παιδείας και 80% κατεύθυνσης. Ο μαθητής θα μπορεί να λάβει απολυτήριο Λυκείου δίχως να είναι υποχρεωμένος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι πανελλαδικών θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα από 4 γνωστικά πεδία. Ωστόσο, κάθε ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συντελεστή βαρύτητας σε μάθημα που θεωρεί σημαντικό. Υπάρχει κι άλλος συντελεστής που μοριοδοτεί με 1 μονάδα τον μαθητή που είχε καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις από τους βαθμούς στις 3 τάξεις του Λυκείου.
Η βίαια μετατροπή του Λυκείου σε καθολικό εξεταστικό κέντρο οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου και μετατρέπει τα παιδιά σε θηρευτές συντελεστών και βαθμών. Ακόμη περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερα έξοδα για τη λαϊκή οικογένεια που ήδη αιμορραγεί οικονομικά. Χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πεταχτούν βίαια εκτός Λυκείου ή θα στραφούν στην ψευτοκατάρτιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα: οι μαθητές θα φοιτούν 9 μήνες, συνολικά 728 ώρες, θα δουλεύουν για 9 ευρώ τη μέρα, όσοι-ες θα επιλέξουν εκβιαζόμενοι το δρόμο των ΕΠΑΛ.
Προβλέπεται δε η δημιουργία και 4ου έτους στα ΕΠΑΛ, το οποίο βαφτίζεται προαιρετικό, αλλά στην ουσία επιβάλλουν στους μαθητές να το παρακολουθήσουν, αφού μόνο τότε θα παίρνουν πτυχίο πιστοποίησης το οποίο θα κοστίζει επιπλέον. Στη συνέχεια το “σχολείο” σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθηθεί η τζάμπα εργασία με τον ειρωνικό τίτλο της “μαθητείας”. Η εμπειρία από τη “μαθητεία”, όπου έχει ήδη εφαρμοστεί (ΙΕΚ κ.ά.) επιβεβαιώνει ότι οι μαθητευόμενοι δεν επιμορφώνονται ουσιαστικά και σε βάθος στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, απλώς κάνουν τη “λάντζα” για άλλους, ενώ όποιος δε θα δέχεται τους απάνθρωπους, δουλοκτητικούς όρους εργασίας (μισθός 300 ευρώ μεικτά) δεν θα παίρνει το πολυπόθητο πιστοποιητικό πρακτικής άσκησης. Στο πρόγραμμα “μαθητεία για αποφοίτους των ΕΠΑΛ” που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας οι σκανδαλωδώς ευνοούμενοι εργοδότες απαλλάσσονταν ακόμη και από το ασφάλιστρο ενώ το υπουργείο ασφάλιζε τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση “ατυχήματος” ενώ αν ο μαθητευόμενος αποχωρούσε από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, δεν πληρωνόταν καθόλου.
Αγαπητοί γονείς,
Ο συμπυκνωμένος χρόνος υλοποίησης των “νέων” μέτρων που έρχονται κατευθείαν “απ' τα παλιά” επιτάσσουν την κοινή οργάνωση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί δεν περισσεύουν, αντίθετα χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, που θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, για να παρέχεται πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση στους νέους. Κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να βγει εκτός σχολείου ή να εργάζεται κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής τζάμπα για κάποιον επιχειρηματία.
Το σχολείο είναι το καταφύγιο των παιδιών. Τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με τη διεκδίκηση ενιαίου 12χρονου, βασικού υποχρεωτικού σχολείου. Αυτό το σχολείο δεν εξορίζει από το πρόγραμμά του την τεχνική εκπαίδευση σαν “κατώτερη” που αφορά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ούτε ανάγει την επιστήμη των μέσων παραγωγής σε προνόμιο των λίγων που οι πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν.
Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων. Σε μια τέτοια κατεύθυνση οι εκπαιδευτικοί οργανώνουμε μέσα από τις Συνελεύσεις μας αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα με συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και να το οργανώσουμε από κοινού.
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη συνάντηση-συζήτηση που οργανώνει η ΕΛΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7 μμ στο Παλιό Πολυκλαδικό στο Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη ή στο δημαρχείο Νεάπολης. Ο ακριβής τόπος θα προσδιοριστεί πολύ σύντομα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΜΕ.
Γονείς και καθηγητές έχουμε κοινά προβλήματα και λέμε όχι στην ανεργία!
Στις μειώσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας
Στην υποβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας
Στην υποβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας Παιδείας
Λέμε όχι στον ξαφνικό θάνατο της Δημοκρατίας!
Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για μόρφωση-σταθερή δουλειά με δικαιώματα- ελευθερία για όλους
Για ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ανοιχτό στη γνώση και τη κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού, στα όνειρα της νέας γενιάς.
Για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ
Με εκτίμηση
Εκπαιδευτικοί Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης».
Πηγή: thestival.gr
Κυριακή 25 Αυγούστου 2013
Κλείνουν την πόρτα της Εκπαίδευσης στους εργαζόμενους μαθητές
Χωρίς σχολείο αφήνει η κυβέρνηση τους νέους και τις νέες που αναγκάζονται να βγουν από νωρίς στο μεροκάματο, καταργώντας τα νυχτερινά λύκεια και επιβάλλοντας ηλικιακούς περιορισμούς για την εγγραφή στα εσπερινά τεχνικά σχολεία και σχολές. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν προβλέπεται η ύπαρξη και η λειτουργία νυχτερινών Γενικών Λυκείων. Οσον αφορά στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) το νομοσχέδιο προβλέπει νυχτερινά σχολεία, όμως επιτρέπει την εγγραφή σε αυτά μαθητών μεγαλύτερων των 20 ετών ενώ όσοι είναι μικρότεροι θα μπορούν να φοιτούν μόνο στα αντίστοιχα πρωινά σχολεία.
Τα παιδιά που στρέφονται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα νυχτερινά σχολεία είναι τα παιδιά των ανέργων και των κακοπληρωμένων εργαζομένων, τα παιδιά που δε δουλεύουν μόνο για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους αλλά συμβάλλουν με το μεροκάματό τους στην προσπάθεια της οικογένειάς τους να τα βγάλει πέρα. Σε αυτούς τους νέους, που στην ηλικία των 16 και των 17 ετών παλεύουν να συνδυάσουν τη βιοπάλη με το νυχτερινό σχολείο, κυβέρνηση και υπουργείο κλείνουν τη μόνη πόρτα που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στην Εκπαίδευση και τους προτείνουν να επιστρέψουν μόλις κλείσουν τα 20 τους χρόνια.
alfavita
Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε: Αποκλείονται οι μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης από την επιλογή ξένης γλώσσας
Πιστή στην «παράδοση», που θεωρεί τους μαθητές και τις μαθήτριες του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) ως «β΄ κατηγορία» και παρά τις σχεδόν καθημερινές διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την αναγκαία για το μέλλον της χώρας αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, με σημερινή απόφαση αποκλείονται οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ από τη επιλογή ξένης γλώσσας, σε αντίθεση με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ), στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να συνεχίσουν να διδάσκονται μία από τις γλώσσες που διδάχτηκαν στο γυμνάσιο (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά).
Συγκεκριμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Τάξης Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου που ανακοινώθηκε σήμερα, 23-08-2013 προσφέρεται η δυνατότητα διδασκαλίας μόνο της Αγγλικής Γλώσσας.
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2013 καταθέσαμε μαζί με τους επιστημονικούς φορείς των εκπαιδευτικών της γαλλικής γλώσσας κοινές προτάσεις για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο σχετικό κεφάλαιο για το Γενικό Λύκειο και την Τεχνική εκπαίδευση αναφέρονται τα εξής αιτήματα:
Β. Γενικό Λύκειο – Τεχνική εκπαίδευση
1. Την υποχρεωτική διδασκαλία δύο Ξένων γλωσσών και στην μετα - υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλες τις τάξεις.
2. Τη σύνδεση της διδασκαλίας με διαβαθμισμένη πιστοποίηση επιπέδου Β1/ Β2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
3. Τη δυνατότητα επιλογής από τους μαθητές της Ξένης Γλώσσας που θα διδαχτούν στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) σε όλους τους τομείς και τις κατευθύνσεις της Γενικής και της Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης.
4. Τη διδασκαλία της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας, ως μαθημάτων ορολογίας στην Τεχνική εκπαίδευση.
Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. θα συνεχίσει, με όλους τους πρόσφορους τρόπους – μη αποκλείοντας και τη νομική οδό – τον αγώνα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, η οποία, για να είναι επιτυχημένη, απαιτεί και την αναβάθμιση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Εισβολή ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
Υπερασπίζουμε το Πανεπιστημιακό Άσυλο!
Η εισβολή ΜΑΤ και εισαγγελέων στα ιστορικά κτίρια του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων είναι δείγμα του ακραίου αυταρχισμού της μνημονιακής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Θυμίζοντας μέρες Χούντας και χωρίς καμιά απολύτως αφορμή οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο χώρο του ΕΜΠ, προσήγαγαν φοιτητές και μετανάστες, πραγματοποίησαν έρευνες σε αυτοδιαχειριζόμενα φοιτητικούς χώρους, αλλά και σε αίθουσες που χρησιμοποιούνται για διδακτικές ανάγκες. Παρουσίασαν μάλιστα και τα απαραίτητα «τρόπαια» που δεν ήσαν τίποτα άλλο παρά σημαίες και κράνη.
Οι φασίζουσες δηλώσεις Κεδίκογλου περί «χώρων προετοιμασίας παράνομων ενεργειών» δείχνουν καθαρά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καταστολή και η πειθάρχηση του μαχόμενου πανεπιστημιακού και φοιτητικού κινήματος. Ενοχλεί τις κυρίαρχες δυνάμεις εδώ και δεκαετίες, από τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι τους σημερινούς αγώνες ενάντια στην μνημονιακή καταστροφή, ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι όπου γεννιούνται κινήματα και πλάθονται συνειδήσεις με αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ποια ήταν η σκοπιμότητα της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Όπως φάνηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τώρα στο ΕΜΠ, η κυβέρνηση θέλει να κατοχυρώσει το δικαίωμα των αστυνομικών δυνάμεων να εισβάλλουν όποτε θέλουν σε πανεπιστημιακούς χώρους για να καταστέλλουν τις απεργίες και τις καταλήψεις. Άλλωστε, όπως έδειξε το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν πρόθυμους συμμάχους σε αυτό τα ολιγαρχικά Συμβούλια Διοίκησης.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η στιγμή που επιλέγουν να προχωρήσουν σε αυτή την εισβολή: λίγο πριν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά που αναμένεται να σφραγιστεί από μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την εκπαίδευση ενάντια στις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις και τη χρηματοδοτική ασφυξία.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η συλλογική αντίσταση και σύγκρουση, σε όλα τα επίπεδα, με αυτή την πολιτική, η υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και της ανάγκης να παραμείνουν τα πανεπιστήμια χώροι αντίστασης και δημοκρατίας, γίνεται ύψιστο ηθικό χρέος για όποια και όποιον θέλει να δικαιούται τον τίτλο του δασκάλου.
24 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)