Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Παίρνουν κάτω από τη βάση στο μάθημα του σεξ 
Γαλλία: η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία «ξεχνά» την απόλαυση 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010


Το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα: η εισαγωγή του μαθήματος της Σεξουαλικής Αγωγής στα Δημοτικά πάγωσε «μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων»... Αλλά και στην «προχωρημένη» Γαλλία, όπου η Σεξουαλική Αγωγή διδάσκεται από το 1973, τα πράγματα δεν δείχνουν σπουδαία. 

Τι θυμάστε από τα μαθήματα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο; ρώτησε η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τρεις νεαρές γυναίκες, την 25χρονη Αν-Σοφί, την 21χρονη Λουσί και την 30χρονη Βιρζινί. Αν-Σοφί: «Σχεδόν τίποτα... Το μόνο που θυμάμαι είναι ένα φιλμάκι για τον τοκετό στη διάρκεια ενός μαθήματος Βιολογίας, στη Β΄ ή τη Γ΄ Γυμνασίου. Το είχαμε βρει όλοι φριχτό, ιδίως τα αγόρια που είχαν σοκαριστεί». Λουσί: «Θυμάμαι την καθηγήτρια που θέλοντας να μας δείξει πώς τοποθετούμε το προφυλακτικό είχε χρησιμοποιήσει τη μια φορά μια μπανάνα και την άλλη ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας». Βιρζινί: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις δύο νοσοκόμες που ήρθαν να μας μιλήσουν για το σεξ. Είχαν μόνο δύο εμμονές: τα μωρά και το ΑΙDS». 

Μελισσούλες 

Τα παλιά τα χρόνια στη Γαλλία, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών ήταν αποκλειστική υπόθεση των γονέων- που συνήθως μιλούσαν για μελισσούλες και λουλουδάκια. Ο Μάης του ΄68, ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα και σιγά σιγά η σεξουαλική αγωγή μπήκε στα σχολεία. Από το 2003, επιβάλλεται η αφιέρωση σε αυτήν τριών κύκλων μαθημάτων ετησίως, από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι και την τελευταία του Λυκείου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι καθηγητές συχνά επικαλούνται το «βαρύ σχολικό πρόγραμμα» για να «ρίξουν» τη σεξουαλική αγωγή. Και όταν ακόμα ασχολούνται με αυτήν, το ρεφρέν είναι ένα και μοναδικό: οι κίνδυνοι μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και του ΑΙDS. «Εν έτει 2010», σημειώνει η «Liberation», «τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο επικεντρώνονται πάντα στην αναπαραγωγή και την πρόληψη, αφήνοντας απ΄ έξω τα θέματα της επιθυμίας, της ικανοποίησης, των σεξουαλικών πρακτικών... Σε μια κοινωνία τόσο υπερσεξουαλικοποιημένη, μια τέτοια ασυμφωνία προκαλεί ερωτήματα». 

«Οι καθηγητές δεν νιώθουν άνετα», διαπιστώνει ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Κλοντ Λελιέβρ. Και οι μαθητές δεν τους διευκολύνουν: «Μόλις αρχίσουμε να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα, υπάρχουν χαχανητά, αντιδράσεις...». Μοναδική σανίδα σωτηρίας, οι εξειδικευμένοι «εξωσχολικοί» που καμιά φορά προσκαλούνται να μιλήσουν, όπως η οργάνωση Ρlanning familial, και οι σχολικές νοσοκόμες, που έχουν εξουσιοδοτηθεί από το 2001 να χορηγούν το «χάπι της επόμενης μέρας» και πολύ συχνά λειτουργούν ως παιδαγωγοί, εξομολογήτριες και ψυχολόγοι μαζί. 


Στην Ελλάδα 


«ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ταπεινώς φρονούμε ότι υπαγορεύεται εκ του πονηρού», υποστήριξαν τον περασμένο Ιούνιο ιερωμένοι. Κατόπιν αυτού, το πρόγραμμα Σεξουαλικής Αγωγής για μαθητές 6-12 ετών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Ασκητή, μπήκε στο ψυγείο. 


Στη Γαλλία 


ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Το 2003, υπουργική εγκύκλιος αξίωσε την αφιέρωση τριών κύκλων μαθημάτων ετησίως, από την πρώτη τάξη του Δημοτικού 

ΤΑ ΝΕΑ

Μηδαμινη η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση των μαθητων/τριων στο ελληνικο σχολειο.Ατελειωτη εκπαιδευση σε Μαθηματικα ,Φυσικη ,Γλωσσα κ.α. και σχεδον τιποτα για την φυσιολογια ,την απολαυση ,την ψυχολογια ,τις ασθενειες ,τα προφυλακτικα μεσα για την σημαντικοτερη λειτουργια του οργανισμου τους.

διογενης

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ .ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ

 

του Αρίστου Αναγνώστου

Η δήλωση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί θέμα διατήρησης θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους» προκάλεσε την έκπληξη της νεοσύστατης Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.). 

Η ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε., με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό –την οποία κοινοποιεί στους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, αλλά και στο Συνήγορο του Πολίτη– επισημαίνει ότι το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων έχει προ πολλού τεθεί. 

Την επιστολή υπογράφει η προσωρινή Γραμματεία της Ένωσης, που αποτελείται από τους Παναγιώτη Δημητρά, Νίκο Θεοδώρου, Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιώργο Σαρηγιαννίδη. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, είναι οι δυο εκ των τριών δικηγόρων που είχαν θέσει το ζήτημα της αφαίρεσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η επιστολή της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε., που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, 

Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) είναι Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2010, έχει μέχρι τώρα 65 μέλη, και έχει ως στόχους την προώθηση μιας εκκοσμικευμένης και ανθρωπιστικής θεώρησης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών και να εργαστεί για την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο. 

Ο πυρήνας των ιδρυτικών μελών της περιλαμβάνει γυναίκες και άνδρες πολίτες που, από το 2008, έχουν θέσει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, περιλαμβανομένου του Συνηγόρου του Πολίτη, τα θέματα: 

1. Απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, παράλληλα με την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού σε ώρες σχολείου, της υποχρέωσης δήλωσης θρησκεύματος ως προϋπόθεση απαλλαγής από τα θρησκευτικά, καθώς και της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια,
2. απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια, τα οποία ήδη αποφάνθηκαν πως το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης,
3. αφαίρεσης της αναγραφής του θρησκεύματος στις αιτήσεις έκδοσης ή ανανέωσης άδειας παραμονής αλλοδαπών και
4. κατάργησης της προσευχής κατά την έναρξη των προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Οι ενέργειες αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί, σχολιασθεί εκτενώς από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποτελέσει αντικείμενο οξύτατων επιθέσεων από την Εκκλησία της Ελλάδας. Πριν δύο εβδομάδες μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της στην Ελλάδα για την πληροφόρηση σε θέματα διακρίσεων, ζήτησε και πήρε από εμάς λεπτομερειακή πληροφόρηση. Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναφερόμενων ενεργειών μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&ctg=278. 

Για αυτό δοκιμάσαμε έκπληξη όταν πληροφορηθήκαμε πως χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρατε πως: «Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων … δεν έχει τεθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει παράδοση παρουσίας των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν έχει αποτελέσει πρόβλημα». Παράλληλα, εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την τοποθέτησή σας επί της ουσίας του θέματος: «Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα. Όταν υπάρχουν θέματα που δημιουργούν αντιπαραθέσεις, αντί να τα εντείνουμε και να πολώνουμε τις κοινωνίες μας, πρέπει να αναζητούμε τρόπους αμοιβαίας κατανόησης… Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται πολυ-εθνοτικές και πολυ-θρησκευτικές, η ευθύνη των πολιτικών είναι να χειρίζονται τα θέματα αυτά με σεβασμό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τα δικαιώματα όλων. Η ανεύρεση της σωστής ισορροπίας δεν είναι εύκολη, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ». 

Ζητείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε για μια συνάντηση με σας ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ορίσετε, ώστε να αναζητηθούν οι τρόποι αμοιβαίας κατανόησης για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως έχουν ερμηνευθεί κατ’ επανάληψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του οποίου έχει ήδη ενσωματώσει στο γνωμοδοτικό του έργο, τουλάχιστο από το 2007, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

TVXS

των μαθητων οι δικες να γινουν του υπουργειου καταδικες

 
νέα Μαθητοδικεία
από λα 12:35μμ, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 1:11μμ, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010)
θεματικές: Μαθητικές Κινητοποιήσεις/Καταλήψεις 2007-2009 \ Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος

απο Ε
ΚΛΗΤΗΡΙΑ ΘΕΣΠΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ Ξανά μανά... «μαθητοδικεία» Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ Στην επιφάνεια ξανάρχεται το θέμα της ποινικοποίησης των μαθητικών καταλήψεων. Από προχθές η Εισαγγελία Χαλκίδας καλεί σε απολογία μαθητές που οργάνωσαν και συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις δύο σχολείων της ευβοϊκής πρωτεύουσας το 2009. Η υπόθεση -σύμφωνα με πληροφορίες καθηγητών- έχει προκαλέσει αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Πολύ δε περισσότερο όταν αστυνομικοί με τα κλητήρια θεσπίσματα στα χέρια, πηγαίνουν αδιακρίτως στα σχολεία της Χαλκίδας, ακόμη και στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια, και τα επιδίδουν στους εκλεγμένους μαθητές των 15μελών συμβουλίων. Το θέμα αναμοχλεύτηκε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε γονέας μαθητή ενός από τα δύο σχολεία που έγιναν καταλήψεις, ισχυριζόμενος ότι καταλήφθηκε δημόσιο κτίριο, παρακωλύθηκε η προσέλευση του παιδιού του στο σχολείο, καθώς και η παρακολούθηση του μαθήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εισαγγελία έκριναν ότι πρέπει να ερευνήσουν συνολικά το θέμα των καταλήψεων στη Χαλκίδα και όχι στα δύο λύκεια που σημειώθηκαν. Ηδη οι μαθητές που παρουσιάστηκαν πήραν αναβολή για τις 4 Φεβρουαρίου. Γονείς και καθηγητές μιλούν για «στημένα μαθητοδικεία ως επικάλυψη των ελλείψεων που παρουσιάζουν τα σχολεία». Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ευβοίας. «Θεωρούμε», υπογραμμίζουν οι καθηγητές στην ανακοίνωσή τους, «ότι τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να επιλύονται στους κόλπους της. Τα προβλήματα των παραγόντων της εκπαιδευτικής "κοινωνίας", π.χ. υποχρηματοδότηση, εξεταστική εντατικοποίηση, ελλείψεις σε καθηγητές ακόμα και βιβλία οφείλονται σε πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας. Η ετεροχρονισμένη επέμβαση του εισαγγελέα είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις διευθυντών, καθηγητών και μαθητών με δυσάρεστες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Επίσης, οι λειτουργοί των τοπικών σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης καυτηριάζουν την προσπάθεια των αρχών, «απόσπασης ονομάτων μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις από τους διευθυντές των σχολείων που έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται στα μάτια των μαθητών σαν "καταδότες" και όχι σαν παιδαγωγοί, καθοδηγητές και σύμβουλοί τους. Η ενότητα καθηγητών και μαθητών είναι δεδομένη. Γι' αυτό άλλωστε η ποινικοποίηση των καταλήψεων το 1998 έχει αποτυπωθεί στην κοινωνική συνείδηση με την "απαξιωτική" λέξη μαθητοδικεία». «Θέλουμε ένα σχολείο δημόσιο, που δωρεάν θα μορφώνει πλατιά και θα απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών. Διδάσκουμε τα παιδιά σαν παιδιά μας, ενώ φιλοδοξία μας είναι ένα σχολείο που θα λειτουργεί καθημερινά χωρίς προβλήματα και αγωνίες, είτε αυτές είναι οι καταλήψεις είτε οι επί μήνες αναμενόμενοι καθηγητές και τα βιβλία, είτε τα ακατάλληλα κτίρια», τονίζουν με έμφαση. Τέλος, οι καθηγητές εκφράζουν τον προβληματισμό για την απώθηση που προκαλεί το σχολείο στους μαθητές. Και ευελπιστούν η Εισαγγελία Χαλκίδας θα παύσει τις κλήσεις μαθητών και διευθυντών, γιατί αυτό επιτάσσει η ομαλή λειτουργία των σχολείων. *
 

indymedia

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΕΣ

Την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010, στις 9:00 π.μ.,
στην Αλεξάνδρας, στον ΆΡΕΙΟ ΠΑΓΟ δικάζεται ένας ανήλικος μαθητής,
μέλος της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας, που συνελήφθηκε πέρσυ, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκεμβρίου, 
ενός κοινωνικού αγώνα που ξεκίνησε από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή και την εναντίωση στην αστυνομική βία. 
Μέσα στο πλαίσιο του κοινού αγώνα οι συλληφθέντες είναι ένα κομμάτι από εμάς.


Μαζί του δικάζεται το δικαίωμα όλων μας 
στην άποψη, στη διεκδίκηση και στο όνειρο για ένα διαφορετικό (και καλύτερο) «τώρα».


Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!
Όσοι περισσότεροι είμαστε στα δικαστήρια, τόσο πιο δυνατό θα είναι το μήνυμά μας.


Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. 







ΑΥΤΟΝΟΜΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΙΜΟΥ 
www.protovoulialimou.blogspot.com

το σχολικο αγχος σκοτωνει μαθητες!!!

Τραγικό περιστατικό με θάνατο μαθητή

Τη ζωή του έχασε ένας μαθητής της Γ΄Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μάνεση στο Νέο Ηράκλειο σήμερα το πρωί, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από τον τρίτο όροφο στον προαύλιο χώρο του σχολείου του. 

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 8:00 το πρωί και αφού χτύπησε το κουδούνι για να μπουν οι μαθητές στην αίθουσα. 

Ο 17χρονος δεν μπήκε στην αίθουσα και έμεινε στο μπαλκόνι, όπου λίγα λεπτά αργότερα έγινε αντιληπτό από τους υπεύθυνους του σχολείου ότι ο μαθητής βρισκόταν στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. 

Άμεσα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου και κατέληξε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το σχολικό του περιβάλλον, ο μαθητής βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω των μαθητικών του επιδόσεων.

ελευθεροτυπια 

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΑΘΩΑ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

23/1/2010

 

Αθωώθηκαν για τα μαθήματα σε αλλοδαπούς 
 

Aθώες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο η δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου και η συναδέλφός της Ντενάντα Καρκάλο- που κατηγορούνταν για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου, όπου δίνονταν μαθήματα γλώσσας σε αλλοδαπούς. Νωρίτερα, την αθώωσή τους είχε ζητήσει από το δικαστήριο ο μηνυτής και νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου, Εμμ. Γιουτλάκης, αποδίδοντας την εναντίον τους ενέργεια σε άνωθεν εντολές. Η δίκη των δύο εκπαιδευτικών που οδηγήθηκαν στο εδώλιο επειδή έδιναν εθελοντικά μαθήματα γλώσσας - της μητρικής τους σε παιδιά μεταναστών και της ελληνικής στους γονείς τους- σε αίθουσα του 132ου Δημοτικού Σχολείου, του οποίου η Στέλλα Πρωτονοταρίου ήταν διευθύντρια, έγινε χθες σε μια κατάμεστη από κόσμο και Αστυνομία αίθουσα.

ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

η Νικαια ζητα ειδικο σχολειο

όλη η πόλη στο πλευρό τους
Αγώνας γονέων της Νίκαιας για ένα ειδικό σχολείο

Ο αγώνας των γονέων της Νίκαιας για την δημιουργία στην πόλη τους Ειδικού Σχολείου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών με βαριές αναπηρίες, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο. Το κάτι παραπάνω από δίκαιο αίτημα τους, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί. 

 
Δεν ζητούν παρά ένα σχολείο ...
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η ... λεπτομέρεια που έκανε τους γονείς της Νίκαιας να νιώσουν την ανάγκη να οργανωθούν και να πάρουν τις τύχες των παιδιών τους στα χέρια τους, ήταν ο τελευταίος περί ειδικής αγωγής ψηφισθείς νόμος 3699/08. “Όλοι οι γονείς που έχουμε παιδιά με αναπηρία τα οποία δεν έχουν ποτέ πάει σχολείο, διότι απλούστατα δεν υπάρχει σχολείο που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, νιώσαμε ότι μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα” μας μυεί στο τότε κλίμα ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος επί 8 χρόνια (2001- 2008) της ένωσης συλλόγων γονέων Νίκαιας. Σημειωτέον ότι στην περιοχή του δήμου Νίκαιας που είναι ο 8ος πληθυσμιακά μεγαλύτερος δήμος της χώρας,οι υπάρχουσες δομές ειδικής αγωγής εξαντλούνται σε κάποιες (μετρημένες) παράλληλες στηρίξεις, μόνο στα δημοτικά σχολεία και μόνο για απλές-εύκολες περιπτώσεις παιδιών (δυσλεξία, ελαφριά νοητική υστέρηση κ.ο.κ.) που μπορούν να ενταχθούν. 

Με τις αρχές της περσινής χρονιάς, λοιπόν, οι πλέον απηυδισμένοι των γονέων προχώρησαν στη σύσταση επιτροπής, για την διεκδίκηση δημιουργίας ειδικού σχολείου στον δήμο Νίκαιας. Ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στην προσπάθειά τους δεν ήταν τόσο μόνοι και λίγοι όσο στην αρχή της πίστευαν. Το κείμενο διεκδίκησης υπεγράφη από 4000 και πλέον συμπολίτες τους. “Θα υπέγραφαν και άλλοι, θα υπέγραφαν σχεδόν όλοι αν δεν σταματάγαμε κάποια στιγμή την συλλογή των υπογραφών” αποτιμά ο Κ. Παπαδόπουλος εκ των πρωταγωνιστών της όλης διαδικασίας. 

Μετά τις υπογραφές, ξεκίνησαν τα υπομνήματα.Παντού! Προς κάθε πιθανό (να ενεργοποιηθεί και να προχωρήσει την υπόθεση) αποδέκτη. Προς το υπουργείο παιδείας, τα κόμματα, τους βουλευτές της περιοχής, τον δήμαρχο της πόλης, τις δημοτικές παρατάξεις, το νομάρχη. Οι βουλευτές ανταποκρίθηκαν. Λιντζέρης, Διαμαντίδης, Λαφαζάνης, Νεράτζης, Αράπη, υπέβαλλαν επερωτήσεις στηρίζοντας το αίτημα και την αναγκαιότητα ικανοποίησής του. Μιά πρώτη άτυπη συμμαχία για την δημιουργία του ειδικού σχολείου έμοιασε να γεννιέται, δημιουργώντας βάσιμη στους πρωτεργάτες γονείς αισιοδοξία, ότι τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Ότι αργά ή γρήγορα ο αγώνας τους θα δικαιωθεί ... 

Δυστυχώς, στην αληθινή ζωή ποτέ δεν είναι απλά τα πράγματα, ενίοτε δε τα πλέον απρόβλεπτα – μη αναμενόμενα μπορεί να συμβούν, δημιουργώντας αδιέξοδα ή δυσκολίες. Η δημοτική αρχή Νίκαιας, λοιπόν, που βάσει της κοινής λογικής θα αναμένετο να σταθεί αλληλέγγυα στο αίτημα, ήταν αυτή που έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Καταρχάς, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα απ’ την επιτροπή των αγωνιζομένων γονέων,δεν καταδέχτηκε καν να εντάξει το θέμα στα προς συζήτησιν του δημοτικού συμβουλίου.Κατόπιν, πιεζόμενοι οι της δημοτικής πλειοψηφίας από την μεγάλη κινητοποίηση για το ειδικό σχολείο που έμοιαζε να εδραιώνεται, κατήγγειλαν τους γονείς ότι οι πράξεις τους υπαγορεύονται από μικροπολιτική εναντίον του δημάρχου σκοπιμότητα! Και, εντέλει, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν στους γονείς την αγωνιστική πρωτοκαθεδρία, διαμήνυσαν ότι έχουν εντοπίσει για την δημιουργία του σχολείου το κατάλληλο οικόπεδο και ότι το πράγμα προχωράει .. 

 Εξ’ όσων η επιτροπή για την δημιουργία ειδικού σχολείου στη Νίκαια μας ενημερώνει το συγκεκριμένο οικόπεδο – που έχει προταθεί στον ΟΣΚ για να περάσει υποτίθεται από επιτροπή καταλληλότητας- είναι κάτι παραπάνω από ακατάλληλο. Τόσο ακατάλληλο, που η επίκληση του και μόνο από πλευράς δημοτικής αρχής, δημιουργεί στους γονείς την υπόνοια της σκόπιμης μπλόφας! Οπως χαρακτηριστικά μας τονίζουν, “είναι απέναντι από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της άρσης βαρών, ο όλος χώρος είναι καταπατημένος, υπάρχουν εκεί σπίτια, δεν θα τους βγάλουν ποτέ...” 

Μπλόφες με το δικαίωμα στην μόρφωση παιδιών με βαριές αναπηρίες και με τις αγωνιώδεις των γονιών τους προσπάθειες να το διασφαλίσουν; Γιατί όχι, όπως έχει αποδειχτεί σ’ αυτή την χώρα όλα είναι πιθανά. Οι γονείς, βέβαια, όχι απλώς δεν το βάζουν κάτω ,αλλά έχοντας και τους αναπηρικούς φορείς συμμάχους στο πλευρό τους εντείνουν πεισμωμένοι την προσπάθειά τους.Πλέον, δεν ζητούν την συμπαράσταση μόνο των Νικαιωτών στον δίκαιο αγώνα τους, αλλά και του κάθε προοδευτικού Έλληνα πολίτη. 

Ζητούν από τους πάντες να σπεύσουν, καταρχάς, να ενημερωθούν από το blog που έχουν δημιουργήσει για την διεκδίκηση του σχολείου http://eidikonikaias@blogspot.com

ελευθεροτυπια

παιδαγωγηστε τους παιδαγωγους

22/1/2010

 

Καθηγητής με αρχεία παιδικής πορνογραφίας 


Την απομάκρυνση από την τάξη καθηγητή Γυμνασίου της Πιερίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν περισσότερα από 3.000 ηλεκτρονικά αρχεία παιδικής πορνογραφίας, ζήτησε το υπουργείο Παιδείας από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με χθεσινή σχετική ανακοίνωση, ο καθηγητής θα μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, ο σαραντάχρονος, που συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από παρακολούθηση των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων του από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο σπίτι του στον Αγ. Παύλο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σαράντα δύο cd, πέντε σκληροί δίσκοι και ένας υπολογιστής με αποθηκευμένο υλικό

καθημερινη

 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

πορεια μαθητων

 


21/1/2010

 

ΧΑΛΚΙΔΑ

«Οχι» στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

 

Πορεία προς το Πταισματοδικείο Χαλκίδας κάνουν σήμερα οι μαθητές, στις 12.30 το μεσημέρι, από την πλατεία Αγοράς

 

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Εύβοια απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές από διάφορα σχολεία της Χαλκίδας καλούνται τις τελευταίες μέρες στο Πταισματοδικείο για να απολογηθούν για τις καταλήψεις στα σχολεία τους το τελευταίο δίμηνο του 2009. Σήμερα, έχουν κληθεί στο Πταισματοδικείο μαθητές από το Λύκειο Κανήθου.

 

Το 4ο Λύκειο Χαλκίδας καλεί τα σχολεία της περιοχής να συμμετάσχουν σήμερα στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι, από την πλατεία Αγοράς και θα καταλήξει στο Πταισματοδικείο. Την ίδια στιγμή το ψήφισμα του 4ου Λυκείου στηρίζεται και από το 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, ενώ συνεχίζεται η κυκλοφορία του από το ένα σχολείο στο άλλο. Το ψήφισμα καταδικάζει «κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, που στόχο έχει να μας φιμώσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας (...) Προειδοποιούμε πως κάθε τέτοια πράξη θα μας βρει μπροστά όλους τους μαθητές ενωμένους. Απαιτούμε: Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στέλνει τους εισαγγελείς στα σχολεία μας». Το ψήφισμα στηρίζει με απόφασή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

ριζοσπαστης
 

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

η δικη του Αλεξη

20/1/2010

Διεκόπη η δίκη 
 


Αναβολή για την Παρασκευή πήρε η δίκη των δύο ειδικών φρουρών για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετά από αίτημα και των δύο πλευρών 

Διεκόπη για την Παρασκευή, μετά από αίτημα και των δύο πλευρών, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη στην Άμφισσα.


Ο κ. Κορκονέας εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, συνεργάτης του οποίου δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να παραστεί, καθώς παρίσταται σε άλλο σημαντικό δικαστήριο στη Μυτιλήνη. Οπως είπε η συνεργάτης του κ. Κούγια ο δικηγόρος αγορεύει την Τετάρτη για την υπόθεση του νεαρού Αυστραλού Ντουζόν που έχασε τη ζωή του στη Μύκονο.


Από την πλευρά της οικογένειας Τσαλικιάν, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο υπεβλήθη αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του μαθητή, Χαϊτή Τσαλικιάν, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εμφάνισε μετά από εγχείριση σοβαρή αιμορραγία στο χειρουργικό τραύμα. 


Όπως είπαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής η μητέρα του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και η αδελφή του ζητούν ολιγοήμερη διακοπή ώστε να μπορέσουν να παρασταθούν στη γιαγιά και να καταθέσουν ακολούθως στο δικαστήριο.


Η πολιτική αγωγή μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος. 
Όπως είπε η πολιτική αγωγή η κατάθεση του ιατροδικαστή κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Το δικαστήριο επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένου ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.


Σημειώνεται ότι ο βασικός κατηγορούμενος, Επαμεινώνδας Κορκονέας διώκεται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, για απλή συνέργεια.

εθνος

 


 

 

για το αειφορο σχολειο

 


20/1/2010

 

Χέρμαν Χερτζμπέργκερ: Στην Ελλάδα ο διάσημος Ολλανδός αρχιτέκτονας

Το αειφόρο σχολείο του μέλλοντος


Τον χαρακτήρισαν «κοινωνιολόγο» αρχιτέκτονα και θεωρείται ένας από τους εμπνευστές του στρουκτουραλιστικού κινήματος. Ο ίδιος πιστεύει ότι «ο ρόλος του αρχιτέκτονα δεν είναι να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά να δίνει το χωρικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον χρήστη». 

Ο διάσημος Ολλανδός αρχιτέκτονας Herman Hertzberger (Χέρμαν Χερτζμπέργκερ) θα βρεθεί στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για να ανοίξει τις εργασίες του 4ου Συμποσίου με τίτλο «Το αειφόρο σχολείο του παρόντος και του μέλλοντος» το οποίο ξεκινά την Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ. στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). 

Μαζί του είχε μια συνομιλία ο πρόεδρος του συμβουλίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δρ Δημήτριος Καλαϊτζίδης, διευθυντής του Ραλείου Πειραματικού γυμνασίου θηλέων Πειραιά. 

Χωρίς νόημα 

Σταχυολογήσαμε ορισμένα σημεία από τις τοποθετήσεις του «κοινωνιολόγου» αρχιτέκτονα. 

* Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κτηρίων τα οποία είναι ωραία αισθητικά, αλλά δυστυχώς χωρίς νόημα. Κάποτε συνέκρινα την αρχιτεκτονική με το ποδόσφαιρο. Οι αρχιτέκτονες είναι σαν τους αστέρες του ποδοσφαίρου, τεχνικά άρτιοι και ευφυείς αλλά χωρίς τέρματα στα οποία θα πρέπει να στείλουν την μπάλα. Η αειφορία μπορεί να αποτελέσει στόχο. 

* Ενα αειφόρο σχολείο, εκτός από «μηδενική ενέργεια» -η οποία έχει να κάνει με καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά (δεν περιλαμβάνονται φυσικά τα πολλά ψεύτικα αλλά δημοφιλή «πράσινα» τεχνάσματα) -έχει και άλλες προϋποθέσεις, όπως το να μην αναλώνουμε χώρο για πράγματα τα οποία μπορούν να καλυφθούν με άλλους τρόπους. 

Στο αειφόρο σχολείο, όλος ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλος για μάθηση, επομένως δεν πρέπει να υπάρχουν διάδρομοι ή άλλοι ανάλογοι χώροι. Η αειφορία βασίζεται στο μοίρασμα και στη χρήση όλων των πραγμάτων όσο καλύτερα και για όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό προϋποθέτει ποιότητα και ικανότητα. Η ικανότητα και το μοίρασμα είναι για μένα επομένως οι λέξεις - κλειδιά. 

* Οταν σχεδίαζα τα πρώτα μου σχολεία, οι χρήστες ήταν πηγή έμπνευσης και είχαν πολλές καλές ιδέες (φυσικά κυρίως για τον χώρο και όχι για την εξωτερική εμφάνιση). Σήμερα τα πάντα λειτουργούν (ή δεν λειτουργούν) μέσω μάνατζερ που συγγράφουν επίσημα προγράμματα, νούμερα και στοιχεία. Για την ακρίβεια, ούτε ο διευθυντής του σχολείου (πόσο μάλλον οι δάσκαλοι) έχει οποιαδήποτε επιρροή στον σχεδιασμό. Αυτό δεν δημιουργεί απλώς μια απόσταση, αλλά και διαρκείς διαμάχες για όλα τα θέματα. 

* Οι δάσκαλοι πρέπει να είναι αισιόδοξοι κάτω από όλες τις συνθήκες και πρέπει να πιστεύουν ότι οι νεότερες γενιές που ασχολούνται με διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα θα τα καταφέρουν. Πείτε αυτό που ξέρετε και αυτό που πιστεύετε, αλλά μην πείτε ποτέ στους νεότερους τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Προσπαθήστε να γίνετε κι εσείς μαθητές. 

* Η αειφορία δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα σημερινά καίρια ζητήματα συμβαδίζουν με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία είναι χωρίς αμφιβολία αποτέλεσμα της καταναλωτικής νοοτροπίας, που βασίζεται στον πλούτο, την αφθονία και την αναλγησία. Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι κοινωνικές δομές καταστρατηγούνται από αυτή τη συμπεριφορά, μέσα στην οποία η σημασία του ατόμου τονίζεται υπερβολικά. Ενας αειφόρος κόσμος προϋποθέτει έναν κόσμο με περισσότερη συμπόνια, λιγότερη σπατάλη και την αρχή τού να μοιράζεσαι. 

Με μουσικούς 

* Ενας αρχιτέκτονας πρέπει «να μεταφράζει» τις ιδέες του στους ανθρώπους που θα ζήσουν στα/με τα κτήριά του. Το να μιλάς για τις ιδέες σου ή τη δουλειά σου δεν είναι πολύ διαφορετικά. Ηταν πάντα μία από τις αρχές μου να αποφεύγω εξειδικευμένη φρασεολογία κάθε είδους και, όσον αφορά τα σχολεία, η σοδειά της αρχιτεκτονικής γενικότερα είναι πολύ φτωχή έτσι κι αλλιώς. 

* Σε ό,τι με αφορά, είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα περιβάλλον μουσικών, ζωγράφων και, παρόλο που ο πατέρας μου ήταν γιατρός, οι τέχνες ήταν μέρος της καθημερινότητάς μου. Μετά τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Ντελφτ προσκλήθηκα -ως νέος αρχιτέκτονας- να συμμετάσχω στη συντακτική ομάδα του Forum Review, όπου γνώρισα τον Μπακέμα και τον Βαν Αϊκ, μεταξύ άλλων που έγιναν ιδιαίτερα σημαντικοί για εμένα. Και αργότερα ήρθε και η επιρροή των νεότερων Ολλανδών μοντερνιστών αρχιτεκτόνων. Η διοργάνωση πολλών σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο του Ντελφτ και στο Ινστιτούτο Μπερλάζ, καθώς και η σειρά ομιλιών με κράτησε -και με κρατά- ενεργό στη διερεύνηση του νοήματος της αρχιτεκτονικής στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο. 

Φ.Κ. 

Διάσημα εκπαιδευτήρια φέρουν την υπογραφή του
Ο Herman Hertzberger θεωρείται από τους εμπνευστές του στρουκτουραλιστικού κινήματος της δεκαετίας του 1960 και ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο ρόλος του αρχιτέκτονα δεν είναι να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά να δίνει το χωρικό πλαίσιο, που θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον χρήστη. 

Ανάμεσα στα κτήρια που φέρουν την υπογραφή του μεγάλου αρχιτέκτονα είναι και ορισμένα σπουδαία κτήρια εκπαιδευτηρίων, όπως το Μοντεσοριανό σχολείο στο Delft και το δευτεροβάθμιο σχολείο «De Titaan» στην πόλη Hoorn. 

Οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, γεωγράφοι και φίλοι του περιβάλλοντος που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Συμποσίου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν αλλά και να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους στον αρχιτέκτονα και καθηγητή σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Εκτός του Χερτζμπέργερ, προσκεκλημένος ομιλητής είναι επίσης ο επίσης διάσημος καθηγητής και διανοητής της εκπαίδευσης για την αειφορία John Huckle, ο οποίος θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα του αειφόρου σχολείου. 

Ο Χέρμαν Χερτζμπέργκερ γεννήθηκε στο Αμστερνταμ το 1932. Το 1958 αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft. Από το 1965 έως το 1969 διετέλεσε καθηγητής στην Ακαδημία Αρχιτεκτονικής στο Αμστερνταμ, από το 1970 ως το 1999 καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft. Από το 1982 ώς το 1993, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής στο Berlage Institute. Προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια των χωρών: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. 

Είναι πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας σε πολλούς διαγωνισμούς. Το βιβλίο του «Μαθήματα για φοιτητές αρχιτεκτονικής» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και διδάχτηκε σε πολλές σχολές αρχιτεκτονικής. 

Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Χώρος και μάθηση» (Space and learning) και το 2009 το βιβλίο του «Ολα τα σχολεία» (All schools). Για το βιβλίο του αυτό, ο κοινωνιολόγος Abram de Swaan αναφέρεται στη δουλειά του Χερτζμπέργερ, ονομάζοντάς τον «κοινωνιολόγο» αρχιτέκτονα. 

ελευθεροτυπια


 


 

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ρατσιστικο παραληρημα διευθυντη

Ρατσιστικό παραλήρημα από διευθυντή σχολείου
από μαθητής 9:21μμ, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 1:02μμ, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010)
θεματικές: Αντιφασισμός / Αντιεθνικισμός / Αντιρατσισμός \ Εκπαίδευση

***
ονόματι Πέλλα Δημήτριο, ο οποίος μετά την πρωϊνή προσευχή στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης (σημ. μας υποχρεώνει για πολιτικούς λόγους να λέμε το Βασιλεύ Ουράνιε) καταφέρθηκε εναντίον των αλλοδαπών μαθητών τους οποίους χαρακτήρισε "μαχαιροβγάλτες" και αμφισβήτησε το δικαίωμα τους να βρίσκονται ανάμεσά μας, καθώς και εναντίον μαθητών/ριών που επείδη πηγαίνουν όπως είπε μαζί στις τουαλέτες του σχολείου χαρακτήρισε "γκέουλες" και "λεσβίες".

Τα παραπάνω αποτελούν τυπική συμπεριφορά του συγκεκριμένου κυρίου, μαζί με πλήθος οικονομικών ατασθαλιών, που παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες, αλλά και τους ελέγχους και τις εις βάρος του κρίσεις από το Υπουργείο παραμένει μετά από 8 χρόνια στην ίδια θέση, χάρει στις διασυνδέσεις του με το τοπικό ιερατείο καθώς και την υποστήριξη που παρέχουν πλήθος φασιστών στον ομοϊδεάτη και συντοπίτη τους.

Μόλις μπορέσω θα ανεβάσω περισσότερες λεπτομέρειες και γραπτές καταγγελίες.
 
indymedia

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

διαμαρτυριες μαθητων

 
Διαμαρτύρονται γονείς και μαθητές της Θέρμης 

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, 09:32 


Γονείς και μαθητές των Λυκείων Θέρμης και Θερμαϊκού συγκεντρώνονται έξω από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη σχολικής στέγης. 

Αγανακτισμένοι, συγκεντρώθηκαν στα προαύλια των σχολείων τους, στις αντίστοιχες περιοχές, και οργανώθηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν την «κάθοδό» τους (με λεωφορεία του ΟΑΣΘ) προς την Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου και εδράζεται ο νομάρχης. 

Σκοπός τους, μία συνάντηση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη προκειμένου να εκφράσουν τα προβλήματά τους. 


Πηγή: Γραφείο zougla Θεσσαλονίκης

στεγη για τα αυτιστικα παιδια

Ανεπίτρεπτη ολιγωρία της δημοτικής αρχής Α. Παρασκευής
Ζητείται στέγη για 40 παιδιά με νοητική υστέρηση

Στο πλευρό τους όλο το αναπηρικό κίνημα

Σαράντα και πλέον παιδιά με νοητική υστέρηση και/ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, αξιώνουν δικαιωματικά μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή Αγίας Παρασκευής Αττικής. Δυστυχώς, το κάτι παραπάνω από δίκαιο αίτημα/όραμά τους προσκρούει σε αντιλήψεις άκρως κοντόφθαλμες και απειλείται με ματαίωση. 

 
Η δημιουργία της στέγης αποτελεί εδώ και χρόνια αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ της Αγίας Παρασκευής. Το αίτημα απέκτησε αντικειμενική υπόσταση όταν ο δήμος έγινε κύριος κάποιων οικοπέδων στην περιοχή Πευκάκια που βρίσκεται στα σύνορα Αγίας Παρασκευής και Παιανίας ,και τα οποία οικόπεδα δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει για κοινωνικά ωφέλιμους σκοπούς. Δεδομένου του εκρεμμούντος αιτήματος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, ένα εκ των οικοπέδων έκτασης 1,5 στρεμμάτων προτάθηκε από την δημοτική αρχή Ανοιξη του 2008, για να φιλοξενήσει την τόσο απαραίτητη για την ποιότητα ζωής των 40 παιδιών Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. 

Τα πράγματα έμοιαζαν να μπαίνουν σε έναν δρόμο, το όραμα να ξεπροβάλλει ξεκάθαρο. Οι γονείς δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, έκαναν τα πάντα για να τρέξουν ακόμα γρηγορότερα τις εξελίξεις. Ανάμεσά τους μία μητέρα είχε την ιδιότητα της αρχιτεκτόνισας, ανέλαβε λοιπόν και ολοκλήρωσε τον πλήρη σχεδιασμό της Στέγης των παιδιών. Το σενάριο για την λειτουργία ήταν επίσης δεδομένο, η Στέγη θα έπρεπε να ενταχθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, έμενε να αποφασιστεί ο φορέας που θα την αναλάμβανε. Και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν αξιολογηθεί πιθανές λύσεις με την συμμετοχή της δημοτικής αρχής, ουδέν το ουσιαστικό εμπόδιο, άλλωστε ο φορέας δεν αποτελούσε - με όλα τα άλλα δεδομένα - παρά μία τυπική λεπτομέρεια. 

Όλα τα παραπάνω ανεμπόδιστα συνέβαιναν μέχρι την στιγμή που ενεπλάκη τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος κατοίκων φέρων το όνομα “Αναγέννηση”, που μόνο αναγεννησιακές ιδέες όπως απεδείχθη δεν κόμισε στην όλη υπόθεση. Οι του εξωραϊστικού συλλόγου λοιπόν, έσπευσαν ασμένως να γνωμοδοτήσουν ότι η αξιοποίηση του οικοπέδου υπέρ των παιδιών με νοητική υστέρηση και αυτισμό δεν είναι η ενδεδειγμένη! Με ποιο σκεπτικό; Την απάντηση δίνει απόσπασμα από επιστολή τους που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι η Στέγη πρέπει να γίνει σε μία άλλη οποιαδήποτε περιοχή. Το κλασσικό ρατσιστικό σκεπτικό “δεν θέλουμε στην περιοχή μας κέντρο που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία, μακριά από μας και ας πάνε όπου αλλού μπορούν”. 

 
Το ακόμα πιο σκανδαλώδες, όμως, έχει να κάνει με το ότι – όπως μας ενημερώνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ – οι της δημοτικής αρχής που μέχρι την “αναγεννησιακή” παρέμβαση ήταν αλληλέγγυοι με την ανάγκη δημιουργίας της Στέγης, άρχισαν ξαφνικά να τα ... μασάνε και να ομιλούν για συμβιβαστική λύση. Ξανά μανά απ’ την αρχή, στο σημείο μηδέν. Με τον χρόνο πλέον όχι σύμμαχο αλλά αντίπαλο, μιας και οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την υπαγωγή της δημιουργίας της Στέγης στο ΕΣΠΑ 2007-2013, μοιάζει ελέω της δημαρχιακής υπαναχωρήσεως να πετιούνται στα αζήτητα ... 

Στο θέμα παρενέβη με σκληρότατη επιστολή απευθυνόμενη στην δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ τασσόμενη στο πλευρό των γονέων. “ Η λήψη επαρκών μέτρων για την στήριξη των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή “είναι ανεπίτρεπτο στις μέρες μας να εξαρτάται απ’ τις διαθέσεις λίγων, μεμονωμένων ατόμων ή και συλλόγων με σαφώς οπισθοδρομικές περί αναπηρίας αντιλήψεις”. Οι γονείς απ’ την πλευρά τους δηλώνουν δια του εκπροσώπου τους Γ. Ανδρουλιδάκη “ανυποχώρητοι στον δίκαιο αγώνα τους” και ζητούν απ’ την δημοτική αρχή να αναλογιστεί επιτέλους σοβαρά και να αναλάβει υπεύθυνα τις ευθύνες της...

ελευθεροτυπια

Πιτσιρικια στη στενη!

Πιτσιρίκια στη στενή για ασήμαντη αφορμή
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Πριν από λίγο καιρό, όταν ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος επισκέφθηκε τις φυλακές νέων του Αυλώνα, έμεινε εμβρόντητος από όσα αντίκρισε. Αυτό όμως που τον συγκλόνισε ήταν ένας 14χρονος αλλοδαπός κρατούμενος που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά του. 

 
Με αμήχανες κινήσεις και ανήσυχο βλέμμα, ο μικρός κίνησε το ενδιαφέρον του. Οπως έμαθε, ο ανήλικος «εγκληματίας» είχε φυλακισθεί ως «επικίνδυνος κακοποιός» για πώληση παράνομων cd και κακουργηματική διακίνηση μεταναστών! 

Η περίπτωση του 14χρονου φυλακισμένου είναι ένα χαρακτηριστικό, αρνητικό παράδειγμα για την ποινική μεταχείρηση των ανηλίκων στη χώρα μας. Παιδιά 13, 14 και 15 ετών φυλακίζονται για ασήμαντη αφορμή, επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικά κέντρα φιλοξενίας και αναμόρφωσης! 

Πριν από δύο χρόνια, ένας άλλος 15χρονος Πολωνός που είχε φυλακισθεί για ναρκωτικά, μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρέθηκε απαγχονισμένος! Η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε ένα θεραπευτικό κέντρο για ανήλικους παραβάτες-χρήστες ναρκωτικών, με αποτέλεσμα όλοι να στέλνονται αναγκαστικά είτε σε αναμορφωτικά ιδρύματα είτε στη φυλακή! 

Στις φυλακές Αυλώνα κρατούνται αυτή τη στιγμή για λόγους δήθεν σωφρονισμού περίπου 50 ανήλικα αγόρια. Συνολικά, στις φυλακές νέων του Αυλώνα και στα κέντρα κράτησης νέων σε Βόλο και Κασσαβέτεια κρατούνται περίπου 700 νεαρά άτομα (έως 21 ετών). 

Κάθε χρόνο εγκλείονται σε σωφρονιστικά καταστήματα, κατά μέσον όρο 100 ανήλικοι, κάτω των 18 ετών! Το ποσοστό των εγκλείστων νέων ανέρχεται σήμερα στο 4,4% του συνόλου των κρατουμένων (από 8% που ήταν πριν από δέκα χρόνια), αλλά παραμένει υψηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,1%, στην Αλβανία 1%, στην Ιταλία 0,7%, ενώ η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που δεν φυλακίζει ανηλίκους! 

Χαμηλό όριο 

Αντίθετα στην Ελλάδα τα όρια ηλικίας για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε ανηλίκους παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (τα 13 χρόνια, έναντι 14 και 15 που ισχύει στις περισσότερες χώρες). 

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη χρημάτων και πολιτικής βούλησης οδηγεί σε αχρησία όλους τους καινοτόμους αναμορφωτικούς θεσμούς που έχουν εισαχθεί στη νομοθεσία (κοινωφελής εργασία, διαμεσολάβηση, αναμορφωτικά μέτρα). 

Τη θλιβερή αυτή εικόνα αναγνωρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς, ο υπουργός δικαιοσύνης Κ. Καστανίδης έθεσε σε προτεραιότητα την αναμόρφωση του πλαισίου προστασίας των ανήλικων παραβατών. Οι θέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται πολύ κοντά, όπως ειπώθηκε, στις προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού και άλλων ειδικών. 

Συγκεκριμένα, μελετούνται σοβαρές αλλαγές όπως: 

*Αύξηση του ορίου ποινικής ευθύνης από τα 13 που είναι σήμερα στα 14 ή 15 χρόνια. 

*Η φυλάκιση των ανηλίκων να αποτελεί πραγματικά έσχατη λύση. Ο εγκλεισμός να επιβάλλεται μόνο για σοβαρά κακουργήματα βίας που τελούνται κατά συνήθεια και επάγγελμα και όχι γενικά για όλα τα αδικήματα. 

*Να περιορισθεί στα 10 χρόνια από τα 20, που είναι σήμερα, το ανώτατο όριο φυλάκισης για ανηλίκους. 

*Επέκταση της κοινωφελούς εργασίας και της επιμέλειας από ανάδοχες οικογένειες. 

*Δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής και ειδικών διαδικασιών χορήγησης αδειών. 

*Επανενεργοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης ανηλίκου-θύματος, ώστε να αποφεύγεται η άσκηση ποινικής δίωξης. 

*Διαφωτισμός ανηλίκων από νέους (8-21 ετών) κρατούμενους. 



Ελευθεροτυπία

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΟΧΙ στα μαθητοδικεια

Oργή στον Eβρο για την ανάκριση μαθητών Kαταθέσεις καλούνται να δώσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων τους ζητούν να κατονομάσουν ποιοι είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης «E» 15/1

   

Σάλο έχει προκαλέσει στον Βόρειο Εβρο η προανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε η Αστυνομία με εισαγγελική εντολή για τις μαθητικές καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου σε σχολεία της περιοχής.



Επειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα Ορεστιάδας, στην Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης καλούνται τις τελευταίες μέρες μαθητές και διευθυντές γυμνασίων και λυκείων του Βορείου Εβρου και δίνουν καταθέσεις για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που προκάλεσαν την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας, μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί ζητούν από τους μαθητές να κατονομάσουν συμμαθητές τους που είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης κι αυτούς που διαφώνησαν, ποια στάση κράτησαν οι εκπαιδευτικοί, αν συμμετείχαν εξωσχολικοί, καθώς και αν -κι από ποιους- προκλήθηκαν φθορές στο σχολικό κτίριο.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική, που πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Εβρου, Χ. Κουσινίδης, και πρόσθεσε: «Οι μαθητές βέβαια αρνούνται να δώσουν ονόματα, αλλά μπορεί κάποιος υπό την πίεση της Αστυνομίας να αρχίσει να λέει πως εγώ δεν ήθελα την κατάληψη και την ήθελε ο τάδε».

Με ανακοίνωσή της, η Β’ ΕΛΜΕ δηλώνει την αντίθεσή της με την ανάμειξη της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση, με τη «μαγκούρα του παιδονόμου», και ζητεί την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του 1999, που ως «ιδιώνυμο» δίνει αυτήν τη δυνατότητα.

Οι διευθυντές και τα μέλη των μαθητικών συμβουλίων του γυμνασίου και του λυκείου Βύσσας έχουν δώσει μέχρι τώρα καταθέσεις, παρουσία εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συγκεντρώθηκαν έξω από την αστυνομική διεύθυνση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και η Νεολαία Συνασπισμού, κάνοντας λόγο για στήσιμο «μαθητοδικείων».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Μαθητες στους δρομους

15/1/2010

 
Πορεία μαθητών

 

Πορεία διαμαρτυρίας από το σχολείο τους ώς το δημαρχείο της Ευκαρπίας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί μαθητές του 1ου γυμνασίου της περιοχής, που βρίσκεται σε κατάληψη για τέταρτη μέρα σήμερα. 

Οι μαθητές ζητούν την κατασκευή δύο νέων σχολείων στην Ευκαρπία, λυκείου και γυμνασίου. 

ελευθεροτυπια


 

 

 



 

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

θελουν σχολειο!

 
Η Ευκαρπία διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει... Λύκειο! 

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010, 14:04 


Εικόνες... Μεσαίωνα στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, με μαθητές και γονείς να διαμαρτύρονται για τη μη ύπαρξη Λυκείου στην ευρύτερη περιοχή. Οι γονείς, κουρασμένοι με τις καθημερινές μετακινήσεις, ζητούν ένα λειτουργικό κτίριο σε μία περιοχή που δεν δικαιολογείται, έστω και πληθυσμιακά, να μην διαθέτει λύκειο. 

Μαθητές και γονείς βρέθηκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας στον περιφερειακό της πόλης. 

Πηγή: Γραφείο zougla Θεσσαλονίκης

στους δρομους!

14/01/2010
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΡΙΤΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ 6μμ


-ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
-STOP ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών β’ γενιάς και την ψήφο στις δημοτικές εκλογές φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες -που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν φτάσει να αποτελούν πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας- αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες ενός πολύχρονου θεσμοποιημένου ρατσισμού. 
Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης η αναγνώριση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, παιδιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα έχοντας μάλιστα σπουδάσει και στα σχολεία. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όταν μάλιστα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης το δικαίωμα αυτό είναι κατοχυρωμένο εδώ και χρόνια. 
Αυτά τα αυτονόητα βασικά δικαιώματα όμως, δίνονται σε μια πολύ μικρή μειοψηφία με το νομοσχέδιο, όπως αναγκάζεται να παραδεχτεί ακόμα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. Με άλλα λόγια, για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών και τους γονείς τους συνεχίζεται το καθεστώς των απαράδεκτων διακρίσεων λόγω χρώματος και καταγωγής. Η στέρηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια σε παιδιά «μη νόμιμων» μεταναστών αποτελεί παράλογο περιορισμό. Χιλιάδες μετανάστες αποκλείστηκαν από την διαδικασία νομιμοποίησης, με βάση απαράδεκτες προϋποθέσεις (όπως για παράδειγμα τα ένσημα). Δεν μπορεί τα παιδιά τους να κουβαλάνε την τιμωρία των γονιών τους λες και είναι προπατορικό αμάρτημα! Εξίσου παράδεκτες ειναι οι ρυθμίσεις του νομοσχέδιου που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και διαιωνίζουν την «παρανομία» χιλιάδων μεταναστών που ζούν και δουλεύουν δίπλα μας. Η στέρηση, επίσης, του δικαιώματος των μεταναστών να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέση Δημάρχου, έρχεται σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα του κινήματος για πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Εκατό μέρες μετά την πτώση της ΝΔ η φρίκη είναι εδώ και δεν ξορκίζεται με συμβολικές ενέργειες. Ο πρόσφατος πνιγμός δεκαεννέα μεταναστών στον ¨Έβρο είναι μια τραγική επισήμανση για το τι σημαίνει πολιτική «κλειστών συνόρων». Η μαζική μετανάστευση δεν πρόκειται να ανακοπεί με τέτοια απάνθρωπα μέτρα. Η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, η όξυνση της οικονομικής κρίσης και η κλιματική καταστροφή είναι οι αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε χώρες της Ευρώπης.
Η τραγωδία που αντιμετωπιζουν αυτοι οι άνθρωποι δεν σταματάει στα σύνορα. Η ατιμωρησία των αστυνομικών που εξευτελίζουν και δολοφονούν μετανάστες συνεχίζεται με σκανδαλώδη τρόπο και οδηγεί σε ένα νέο γύρο ρατσιστικών βασανισμών στα Αστυνομικά Τμήματα.
Μια πολιτική που θα έβαζε στο στόχαστρο της να ξηλώσει την ρατσιστική κληρονομιά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα έπρεπε να ξεκινά από την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εδώ και τώρα και την απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες. Για αυτά, άλλωστε, ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο κίνημα και αντιστάθηκε μαχητικά στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Το σύνθημά μας απέναντι στο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης είναι απλό: όλα τα παιδιά – όλοι οι γονείς, εδώ και τώρα νόμιμοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Επιπλέον, αντί οι τεχνοκράτες της ΕΕ και οι υπουργοί να απαιτούν θυσίες με περικοπές μισθών και συντάξεων για να σωθεί τάχα το ασφαλιστικό σύστημα και η οικονομία, ας νομιμοποιήσουν τους χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται σε συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και θα βρεθούν άμεσα λεφτά για τα Ταμεία!
Δεν συναινούμε σε μια πολιτική που «σαλαμοποιεί» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε κατηγορίες «νόμιμων» και μη, όπου για τους πρώτους δίνονται με το σταγονόμετρο κουτσουρεμένα δικαιώματα ενώ για τους δεύτερους κατοχυρώνεται η συνέχιση των διώξεων, των απελάσεων, των εγκλεισμών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Είναι πρόκληση οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοίδη να εισηγούνται μέτρα του τύπου «όσοι δεν μπορούν να απελαθούν δεν θα νομιμοποιηθούν ποτέ!» όπως δηλώνει ο κ. Τάκης στην Ελευθεροτυπία. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και η συμφωνία Δουβλίνο 2 που επέβαλαν οι Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι και αποδέχτηκαν με χαρά Παυλόπουλος και Καραμανλής, πρέπει να καταργηθούν γιατί μετατρέπουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση και σκληραίνουν τα ρατσιστικά μέτρα της Ευρώπης-φρούριο. Μαζί τους χρειάζεται να καταργηθούν ΟΛΑ τα αντιδραστικά ρατσιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν άρον-άρον το περασμένο καλοκαίρι.
Είμαστε αντίθετοι με την προωθούμενη συμφωνία της Στοκχόλμης που ισχυροποιεί τη FRONTEX και την μετατρέπει σε στρατιωτική δύναμη που καταδιώκει μέχρι θανάτου τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, στα μετόπισθεν των στρατών κατοχής στην Μ. Ανατολή, στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στα Βαλκάνια. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τους χιλιάδες πνιγμένους στο Αιγαίο, τους νεκρούς και ακρωτηριασμένους από τις νάρκες στον Έβρο.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ., ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ

Η Ν.Δ. του Σαμαρά συναγωνίζεται το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη σε ρατσιστική πλειοδοσία κατά των μεταναστών απαιτώντας σκληρότερα μέτρα και μαζικές απελάσεις. Το ΛΑΟΣ κραυγάζει κατά των αυτονόητων δικαιωμάτων των μεταναστών και με μια χυδαία ρατσιστική και φασιστική προπαγάνδα παροτρύνει σε ανοικτό πογκρόμ κατά όλων των μεταναστών. Είναι το κόμμα που πρωτοστατεί στην ενεργοποίηση «επιτροπών αγανακτισμένων» τραμπούκων σε γειτονιές -όπως στον Αγιο Παντελεήμονα- και συνεργάζεται με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής για να γίνουν «άβατες» για τους μετανάστες.
Το τελευταίο διάστημα οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις τέτοιων συμμοριών πολλαπλασιάζονται, όπως για παράδειγμα στα Χανιά, όπου το κάψιμο της εβραϊκής συναγωγής θύμισε τις θηριωδίες των ναζί του Χίτλερ! Είναι πρόκληση να επικαλούνται τα δημοψηφίσματα και να μιλάνε για «αλλοίωση του εκλογικού σώματος» αν δοθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, αυτοί που «βάλανε στον γύψο» τις ελευθερίες όλων μας, οι υμνητές του Μεταξά και της Χούντας, οι αρνητές του ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Δεν θα επιτρέψουμε σε όλον αυτόν τον συρφετό να χύνει το ρατσιστικό του δηλητήριο και να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει την ενότητά μας, ντόπιων και μεταναστών, που κατακτάμε μέσα σε κοινούς αγώνες ενάντια στην φτώχεια, στην ανεργία, στους πολέμους, που ξερνάει το σημερινό σύστημα στην περίοδο της κρίσης του. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο να φράξουμε όλοι μαζί τον δρόμο στους ρατσιστές και τους φασίστες.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Καλούμε τα συνδικάτα, τις κοινότητες μεταναστών, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τις αντιρατσιστικές κινήσεις να βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους! Όλες και όλοι εμείς, που τα τελευταία χρόνια δώσαμε μάχες για την υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφύγων, που καταγγείλαμε τις απαγωγές των Πακιστανών, που εξοργιστήκαμε με την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίανς Κούνεβα, που ξεσηκωθήκαμε ενάντια στις δολοφονίες μεταναστών στην Π. Ράλλη και τους βασανισμούς στα Αστυνομικά Τμήματα, που αντισταθήκαμε στις επιχειρήσεις σκούπα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που βγήκαμε στους δρόμους ενάντια στο σκίσιμο του Κορανιού και τις φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές.

Όλες και όλοι εμείς που δώσαμε μαζί την μάχη για μια καλύτερη Παιδεία, για να σώσουμε τη δημόσια Υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον, που αγωνιστήκαμε για τη δημοκρατία και την Ειρήνη, μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, διεκδίκησης και συνέχισης του αγώνα!

Όλες και όλοι στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο!

Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή 
Αναρτήθηκε από Anti-Capitalista στις 12:24 π.μ. 
15/12/2009
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/12

στειλτε στον εισαγγελεα τις σχολικες παρανομιες

Στον εισαγγελέα πήγαν οι μαθητές γιατί λείπουν οι 4 στους 10 καθηγητές 

Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2010 18:26 

 


Ρεπορτάζ:esos.gr 


Οι τέσσερις στους δέκα καθηγητές λείπουν στην ΕΠΑΣ Σάμου , σύμφωνα με την καταγγελία των μαθητών στο εισαγγελά του νησιού.Ειδικότερα κενές εξακολουθούν να είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς δύο θέσεις διδασκόντων Αισθητικής, δύο θέσεις Ηλεκτρολόγων, μία θέση Κομμωτικής και μία θέση Νοσηλευτικής.

Στη Σχολή υπάρχουν τμήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα , με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθεί η σχολική χρονιά για τους μαθητές και οι φοιτούντες στη τελευταία τάξη να μην πάρουν πτυχία.

Επίσης στη Σάμο δυο σχολεία δεύτερης ευκαιρίας λειτουργούν με τέσσερις καθηγητές αντί για τους 20 που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.

esos.gr


 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μαθητων καταστολη

1120665
Προσαγωγές μαθητών στου Παπάγου στις 9/1
από . 0:36πμ, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 1:06πμ, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010)
θεματικές: Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος

Το Σάββατο 9/1 και μισή ώρα μετά την έκρηξη στο Σύνταγμα έγιναν γύρω στις 30 προσαγωγές μαθητών γυμνασίου και λυκείου σε πάρκο που συχνάζουν.

Το Σάββατο 9/1 και μισή ώρα μετά την έκρηξη στο Σύνταγμα έγιναν γύρω στις 30 προσαγωγές μαθητών γυμνασίου και λυκείου σε πάρκο που συχνάζουν. Την προσαγωγή έκαναν ασφαλίτες και η μεταφορά των μαθητών στο τμήμα έγινε με συμβατικά αυτοκίνητα. Κρατήθηκαν γύρω 4 ώρες ενώ δεν τους δώθηκε σαφής εξήγηση για τους λόγους προσαγωγής τους παρά μόνο ότι γίνονται συχνά φθορές στα αγάλματα του πάρκου, ενώ τη στιγμή της προσαγωγής βέβαια δεν γινόταν καμία φθορά,. Όταν τα παιδιά ζήτησαν να καλέσουν τους γονείς τους οι μπάτσοι τους είπαν ότι δεν είναι απαραίτητο και να μην τους ανησυχήσουν. Αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι προσαγωγές έγιναν μετά από αίτημα του δημάρχου Παπάγου, Βασίλη Ξύδη. Από πότε άραγε οι δήμαρχοι δίνουν εντολές για προσαγωγές; Άλλο ένα δείγμα της ασφυκτικής καταστολής των ημερών μας.

indymedia

 

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Μαθητικες μαρτυριες -20

Ο καθηγητής μας όταν σβήνει τον πίνακα πετάει το σφουγγάρι πάντοτε σ' έναν συγκεκριμένο μαθητή . Καλά εμείς είμαστε κουτορνίθια και δεν αντιδράμε , αυτός γονείς δεν έχει ; Μαριαρένα .


Βιντεοκασσέτες μας ήλθαν μπόλικες από την ΕΡΤ πριν ένα χρόνο, μόνο που το βίντεο του σχολείου είναι καιρο τώρα χαλασμένο. Κι’ όχι μόνο αυτό, χαλασμένο είναi το επιδιασκόπιο, ο projector και το μικροσκόπιο. Στο εργαστήριο μάλιστα δεν υπάρχει ούτε γκαζάκι, με αποτέλεσμα ο Φυσικός μας να φέρει ένα τέτοιο από το σπίτι του ! Βαγγελίτσα.

Στην κατάληψη γνώρισα παιδιά που τα έβλεπα κάθε μέρα και δεν ήξερα ούτε καν το όνομά τους .Γιάννης 


Εδώ και πολύ καιρό επειδή μερικοί καθηγητές δεν προλαβαίνουν στη βαρετή ώρα τους να διδάξουν το μάθημά τους μας '' κλέβουν '' ώρα από το διάλειμμα , με αποτέλεσμα να κάνουμε διαλείμματα κάτι δεπτερόλεπτα .Και ρωτώ εγώ : έχουν δικαίωμα να μας τρώνε οι καθηγητές το διάλειμμα;. Χωρίς διαλείμματα πως θα τη βγάλουμε ; Νικόλας .


 

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μας έκαναν ενημέρωση για τις κατευθύνσεις στο λύκειο. Μας παρουσίασαν την Τεχνολογική, την Θετική και την Θεωρητική κατεύθυνση. Κανείς δε μας είπε ότι υπάρχει Τεχνολογική Α και Τεχνολογική Β κατεύθυνση, που μόλις σήμερα έμαθα από ένα φίλο καθηγητή του μπαμπά. Φυσικά τα παιδιά διάλεξαν την Τεχνολογική Α, αυτή που μας σέρβιραν. Κρίμα γιατί μ’ άρεσε το βιβλίο της Βιοχημείας, τώρα όμως είναι πλέον αργά. Ηλίας.

Και φέτος θα βγάλουνε στην τηλεόραση τους ‘’ πρώτους ‘’ στις εξετάσεις για να μας εξηγήσουν πως το μυστικό της επιτυχίας ήταν η συστηματική δουλειά (αποστήθιση) και η εντατική δουλειά (καμμιά κοινωνική ζωή). Μαρίζα.

Η φιλόλογος μας σήμερα μπήκε φουριόζα στην τάξη και μας ζήτησε να κόψουμε μια κόλλα για να γράψουμε διαγώνισμα τριμήνου. Ο Χρήστος όμως και άλλα παιδιά της είπαν πως την προηγούμενη ώρα γράψαμε διαγώνισμα και δεν επιτρέπεται να γράφουμε δύο διαγωνίσματα την ίδια ημέρα .Η κυρία δίστασε για λίγο και μετά μας είπε ‘’ Εντάξει, τότε θα γράψετε ωριαίο τεστ ‘’ .Το μεσημέρι συζητώντας το με την μαμά αυτή μου είπε ‘’ Όσο υπάρχει ηλιόλουστη νύχτα υπάρχει και ωριαίο τεστ ’’. Μας την έφερε λοιπόν η κυρία ! Τάσος.

Όταν πρωτοπήγα στο σχολείο όλοι με φωνάζανε γύφτο. Τόπα στην κυρία αλλά τίποτα δεν έγινε. Είναι δίκαιο αυτό ; Ο καθένας έχει τη φυλή του και κανείς δεν μπορεί να τον κοροϊδεύει γι’ αυτό. Κυριάκος. 

Η αυλή του σχολείου μου συνεχώς μικραίνει. Πριν δυο χρόνια της φόρτωσαν δυο αίθουσες και φέτος χτίζουν σ’ αυτήν, άλλες δύο. Το γήπεδο του βόλεϊ εξαφανίστηκε κι‘ εγώ νοιώθω σαν ποντίκι μέσα στην φάκα. Μάγια.  

Τέλος Νοεμβρίου μετά από κατάληψη του σχολείου μας, αποφασίστηκε να μπει στο σχολικό μας πρόγραμμα το μάθημα της πληροφορικής. Η επιδότηση όμως για την αγορά υπολογιστών δεν ήρθε από πουθενά κι’ έτσι μας ζητήθηκε να καταβάλει ο κάθε μαθητής 5.000 δραχμές για την αγορά τους. Όμως εμείς αρνούμαστε να πληρώσουμε γιατί είναι δικαίωμα μας, να μας παρέχονται τα αναγκαία όργανα για τις σπουδές μας. Τάνια.

Εμάς στο νυχτερινό μας έχουν γραμμένους κανονικά οι διευθυντές των ημερήσιων σχολείων. Πρέπει να χιονίσει για να ανάψουμε καλοριφέρ. Οικονομία μας λένε να κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα για πετρέλαιο. Άραγε πρέπει να την πληρώνουμε εμείς και μόνο ; Άγης.

Ο καθηγητής μας κ. Νικολακόπουλος, σε κάθε του ώρα, μας λέει να συζητάμε το μάθημα και να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας. Δε θυμάμαι, βέβαια, ούτε μία φορά να έχει αποδεχτεί διαφορετική από την δική του άποψη. Λετε να έχει πάντα δίκιο ; έτσι αρχίζω και πιστεύω κι’ εγώ γι’ αυτό δε συζητάω πλέον μαζί του στο μάθημα. Λευτέρης.

Ενώ μας είχαν υποσχεθεί – για να σπάσουμε την κατάληψη ¬¬– ότι μέχρι τον Γενάρη θα μας φτιάξουν καινούργια αίθουσα, τίποτε τέτοιο δεν έγινε. Το Γενάρη ξαναρχίσαμε την κατάληψη και γι’ αυτό τον λόγο κυνηγηθήκαμε. Ο γυμνασιάρχης έδωσε 2ημερη αποβολή σε κάποια παιδιά για την συμμετοχή τους στην κατάληψη. Ιάκωβος.

Σας γράφω μέσα από την κατάληψη . Είμαι πολύ απογοητευμένος .Συμμετοχή μηδέν . Εδώ και δυο βδομάδες είμαστε μέσα τα ίδια 10 -15 άτομα . Κι όμως ! 170 παιδιά ψήφισαν υπέρ ! Ξέρετε γιατί ; Γιά να έχουν χρόνο να κοιμούνται και να διαβάζουν γιά το φροντιστήριο ! Ξεφτίλα ! Τα λυπάμαι αυτά τα παιδιά . Τους εύχομαι όνειρα γλυκά . Αντρέας 

Στο γραφείο του Παπαμπόχα διευθυντή του Γυμνασίου όταν μπήκε ένα παιδί με ματωμένο το δάχτυλό του, αυτός το έβγαλε έξω λέγοντας του ότι θα του λερώσει το καρπέτο. Τον διευθυντή αυτόν που κυριολεκτικά βρωμούσε από την απλυσιά, κάναμε αργότερα κατάληψη και τον διώξαμε από το σχολείο. Αλήθεια ποιος τον έκαμε διευθυντή ; Μετά από τρία χρόνια έμαθα από τον φίλο μου τον Βίκτορα ότι είναι καθηγητής στο σχολείο του και εκεί τα παιδιά τον αποκαλούν Παπαβρώμα, τυχαία άραγε ; Αντώνης.

Στειλτε και σεις τις καταγγελιες σας ,βοηθατε στην υποθεση των μαθητικων δικαιωματων.

σημ. Τα εμφανιζομενα επιθετα ειναι φανταστικα

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

με το ζορι τα θρησκευτικα!

Λύκειο επέβαλε σε μαθήτρια να παρακολουθεί τα θρησκευτικά08:40 - Παρ 08/01/2010 ,
Λύκειο στην Αθήνα επέβαλλε σε μαθήτρια του, να παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών, απορρίπτοντας το αίτημα των γονέων της για την απαλλαγή της. Η μαθήτρια κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε απαλλαγεί χωρίς κανένα πρόβλημα από το μάθημα, ωστόσο ο νέος διευθυντής του σχολείου έκρινε πως έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποια είναι η θρησκεία της μαθήτριας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «δεν επιτρέπεται η απαλλαγή από αυτό μαθητών που το σχολείο θεωρεί πως είναι Ορθόδοξοι!». 

Οι γονείς της μαθήτριας μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη για να διαμεσολαβήσει ώστε να ανατραπεί απόφαση διευθυντή. Ο Συνήγορος του Πολίτη, με τη σειρά του, επεσήμανε το πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας από τις 4 Ιουνίου 2009, κάνοντας λόγο για πρακτική που παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Παρολ’αυτά μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει διευθετηθεί, παρόλο που «το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αρχή της ανεξιθρησκίας, αρχή την οποία η Κυβέρνηση σέβεται και υπηρετεί. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή μη σε μαθήματα και εκδηλώσεις ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση»!. 

Οι γονείς της μαθήτριας διαμήνυσαν πως σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστο το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Πηγή: Ελληνικό Παρατηρητηρίο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΡΑ!

 


7/1/2010

 

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ
 


Προσφυγή στον Συνήγορο για τα θρησκευτικά σύμβολα7


Ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται τώρα να αποφασίσει αν πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι τα θρησκευτικά σύμβολα από τις σχολικές τάξεις, εάν θα καταργηθεί η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός σε ώρες σχολείου. Το θέμα έθεσαν στην Ανεξάρτητη Αρχή τέσσερις γονείς (τρεις Ελληνες και ένας αλλοδαπός), τα παιδιά των οποίων φοιτούν στην περιφέρεια της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη. 

Τα αιτήματα αυτά γνωστοποιήθηκαν από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και έχουν ως νομική βάση την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποκαθήλωση των εικόνων από ιταλικό σχολείο (απόφαση Lautsi). 

Ενας από τους προσφεύγοντες γονείς είναι ο συγγραφέας και εκδότης Θανάσης Τριαρίδης. Στα επιχειρήματα που καταθέτει δημοσίως περιλαμβάνονται και τα εξής: 

«...Εδώ και χρόνια είναι προφανές πως η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία (και σε κάθε άλλο χώρο δημόσιου χαρακτήρα), η σχολική προσευχή, ο ομαδικός εκκλησιασμός την ώρα του σχολείου καθώς και η κάθε μορφή προσηλυτισμού στην υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών όπως διαχρονικά διδάσκεται), συνιστούν μια βαθιά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραβιάζουν ευθέως βάναυσα το στοιχειώδες και θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα για ελευθερία της συνείδησης (άρα και της θρησκευτικής συνείδησης)... 

»Δεν θεωρώ πως ένα παιδί εντάσσεται αυτόματα και αυτονόητα στην όποια θρησκεία των γονιών του... Τα παιδιά είναι παιδιά. Αν κάτι μας έχει δώσει ως πολιτισμική κληρονομιά η Δύση είναι η πεποίθηση πως αυτά τα παιδιά, και όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη ζωή τους και τους όρους της, τον μεταφυσικό και φυσικό αυτοπροσδιορισμό τους... 

»Η εκπαιδευτική ανεξιθρησκία είναι μια αξία που οφείλουμε να γυρέψουμε όλοι, πιστοί και άθεοι, με την ίδια ένταση, για τα παιδιά μας ως θεμελιακή προστασία της ίδιας της πίστης ή της απιστίας μας... Η εκπαιδευτική ανεξιθρησκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από αίτημα όσων είμαστε άθεοι: είναι όρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων μας». 

Ηδη ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί η απόφασή του και να απαλλάσσονται οι μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών με απλή αρνητική δήλωση των γονέων τους, χωρίς δηλαδή να αναφέρονται αναλυτικά οι θρησκευτικοί ή συνειδησιακοί λόγοι της άρνησης αυτής. 

ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 



 

ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΡΑΓΕ;

Καταγγέλουν εξευτελισμό ανηλίκου από αστυνομικούςΟι γονείς των παιδιών κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον των αστυνομικών και ζήτησαν να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις 09:41

   

Τον εξευτελισμό και την αστυνομική βία καταγγέλουν ότι βίωσαν τέσσερις μαθητές Λυκείου στην Πάτμο, καθώς οι αστυνομικοί τους θεώρησαν ύποπτους για την πρόκληση ζημιών σε μοτοσικλέτα συναδέλφου τους. 




Οι τέσσερις μαθητές βρίσκονταν σε καφετέρια, όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί και τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Οταν έφτασαν εκεί, τους άσκησαν ψυχολογική βία, προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες για τις φθορές που προκλήθηκαν στο μηχανάκι, πράγμα που οι ίδιοι αγνοούσαν, όπως δήλωσαν.



Δύο εκ των μαθητών υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, ενώ καταγγέλλει ότι όσο δεν μπορούσαν να του αποσπάσουν πληροφορίες οι βία, τόσο η σωματική, όσο και η ψυχολογική, αυξανόταν. Ο μαθητής υποστήριξε ότι του χτύπησαν το κεφάλι στον τοίχο και του εσφιξαν το λαιμό. 


Οι γονείς των παιδιών κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον των αστυνομικών και ζήτησαν να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Από την Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου διατάχθηκε Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων, ώστε να εκτιμηθεί η συνδρομή ή όχι των λόγων που δικαιολογούν την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των εμπλεκομένων αστυνομικών ή οποιουδήποτε άλλου και με οποιοδήποτε τρόπο εμπλεκομένου στην υπόθεση.

ΕΘΝΟΣ

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ανικανοι εκπαιδευτικοι

 


3/1/2010

 

 

Σύμφωνα με περιφερειακάς διευθύνσεις εκπαίδευσης


Το 12% των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να διδάξει σε μαθητές
 

44χρονος παιδόφιλος δάσκαλος παραπέμφθηκε σε υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. Θα απολυθεί τελικά όμως; Hδη το αυτόφωρο τριμελές της Καβάλας τον αθώωσε ελλείψει στοιχείων...

Πόσοι από τους «προβληματικούς» εκπαιδευτικούς που πιάνονται να «παρανομούν» με οποιονδήποτε τρόπο απομακρύνονται από τα παιδιά; 

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό τους επιστρέφει, μετά από απλή... επίπληξη, στις τάξεις! Περίπου σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγουν και τα στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού, που εξετάζει ετησίως μέχρι και 10 καταγγελίες γονιών για άσχημες συμπεριφορές εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης ανά τη χώρα, το 10% με 12% των εκπαιδευτικών δεν είναι σε θέση να διδάξει μαθητές! 

Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από σοβαρό ψυχολογικό νόσημα, που τον οδηγεί είτε σε βία μέσα στην τάξη, είτε στην τοξικομανία, είτε στον χώρο της παιδοφιλίας, της πορνογραφίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανυποψίαστων μαθητών. Οσοι από αυτούς «τσεκάρονται» εγκαίρως, τοποθετούνται κατευθείαν σε διοικητικές θέσεις στην εκπαίδευση και όχι σε σχολεία. Οι ακραίες περιπτώσεις φθάνουν ενίοτε μέχρι και τις στήλες των εφημερίδων, αλλά το στάδιο της οριστικής απόλυσης το περνούν ελάχιστοι από αυτούς.

Ανάρμοστη συμπεριφορά
Λεπτομερής καταγραφή των ατόμων αυτών δεν μπορεί να γίνει, καθώς η αξιολόγηση στα σχολεία παραμένει χρόνια γράμμα... κενό περιεχομένου. Καθηγητές αδιάφοροι, ανειδίκευτοι, που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας, δυστυχώς παρελαύνουν χρόνια τώρα μπροστά από γενιές μαθητών. Το 9,21% των αναφορών που δέχθηκε φέτος ο Συνήγορος του παιδιού αφορούσαν θέματα συμπεριφοράς των εκπαιδευτικών στο σχολείο.

Μια προσπάθεια εφαρμογής ψυχομετρικών τεστ στη διάρκεια της πρόσληψης, που είχε αποφασιστεί να γίνει στο παρελθόν, σκόνταψε στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ).

Ελλείψει αξιολόγησης, λοιπόν, ο εντοπισμός των προβληματικών περιπτώσεων είναι δύσκολος. Μια πρώτη εικόνα όμως αποκτούν οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου και απευθύνονται οι δάσκαλοι και καθηγητές λίγο πριν από τον διορισμό τους. 

Εκεί, είτε οικειοθελώς είτε ύστερα από παρατήρηση των διευθυντών τους, «ξεδιπλώνονται» οι προσωπικότητες και φαίνονται τα προβλήματα. Οι περισσότεροι στέλνονται αμέσως σε διοικητικές θέσεις στην Παιδεία. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που ξεφεύγουν και διδάσκουν κανονικά σε σχολεία.

Η ατιμωρησία είναι το μεγάλο εμπόδιο για την απόλυση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις, είτε σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, είτε ναρκωτικών. 

«Λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε τα προβληματικά άτομα, επειδή αυτά κρίνονται από συμβούλια συναδέλφων τους σε περίπτωση καταγγελίας, καταλήγουν να μην τιμωρούνται. Η Κύπρος, πέρσι οδήγησε σε πρόωρη αφυπηρέτηση 172 καθηγητές που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Εμείς αφήνουμε τα παιδιά μας σε σάτυρους», μας λέει ο κ. Χ.Β. διευθυντής λυκείου στα Μελίσσια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Οι γονείς μαθήτριας δημοτικού σχολείου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ισχυρίζονταν ότι η μαθήτρια υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον δάσκαλό της. Ενώ ανακοίνωσαν το γεγονός στον διευθυντή του σχολείου, δεν προχώρησε καμιά ενέργεια. Υστερα από πιέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού, διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, από την οποία όμως δεν προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες κατά του εκπαιδευτικού και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Στη συνέχεια ο Συνήγορος απευθύνθηκε στο αρμόδιο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας την εκ νέου διερεύνηση του θέματος. Στο τέλος της όλης διαδικασίας, ο εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε για την επιβολή πειθαρχικής ποινής... και λίγο καιρό μετά ξαναβρέθηκε στο σχολείο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βίαιη νηπιαγωγός 

Νηπιαγωγός του 4ου Νηπιαγωγείου Πεύκων Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε από γονείς και συναδέλφους της ότι έχανε την ψυχραιμία της μέσα στην τάξη και κακοποιούσε τα μικρά παιδιά. Οι γονείς κατήγγειλαν περιστατικά βίας και ξυλοδαρμού, έκθεση σε κίνδυνο με αποβολές από την αίθουσα χωρίς επίβλεψη, ψυχολογική βία και εκφοβισμό στα νήπια. Τελικά η νηπιαγωγός απομακρύνθηκε.

ΦΙΛΟΘΕΗ
Καθηγητής δολοφόνος

Ο καθηγητής Μουσικής Γιάννης Κατσιλάμπρος δολοφονεί την 36χρονη πιανίστρια σύζυγό του στη Φιλοθέη, αφήνοντας ορφανά τα δύο ανήλικα παιδιά τους, και τη θάβει στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι τους. Ο δράστης δίδασκε το μάθημα της μουσικής στο λύκειο της Εκάλης, χωρίς ποτέ κανείς να υποψιαστεί το παραμικρό για τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αφού είχε διακόψει και τα φάρμακα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Δάσκαλος τοξικομανής

Δάσκαλος δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας έπεσε νεκρός ύστερα από χρήση τοξικών ουσιών, στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου είχε ταξιδέψει με 45χρονο φίλο του, δάσκαλο επίσης, για προσωπική τους υπόθεση. Το δράμα τους ξετύλιξε στην αστυνομία ο ναρκομανής εκπαιδευτικός που είδε τον φίλο του να πεθαίνει, αποκαλύπτοντας ότι και οι 2 έκαναν χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών και συνάμα δίδασκαν.

ΚΑΒΑΛΑ
Διευθυντής παιδόφιλος

Διευθυντής δημοτικού σχολείου συνελήφθη στο σπίτι του στη Χρυσούπολη και στην κατοχή του βρέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι και ένα DVD με υλικό παιδικής πορνογραφίας, καθώς επίσης και μικροποσότητα χασίς. Η υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, όπου υπηρετεί ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, για άμεση αναστολή των καθηκόντων του, με ταυτόχρονη παραπομπή του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης. «Εκπαιδευτικός που παρεκτρέπεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, δεν έχει θέση στην τάξη», δήλωσε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στον εκπαιδευτικό που συνελήφθη στην Καβάλα για κατοχή πορνογραφικού υλικού και ναρκωτικών ουσιών. Ομως τελικά η τύχη της πειθαρχικής αυτής δίωξης παραμένει άγνωστη, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Ενστάσεις του γενικού επιθεωρητή σε δύο αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων
Τιμωρήθηκε με προσωρινή παύση για πλαστογραφία

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ένσταση που υπέβαλε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής σε απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου που είχε επιβάλει ποινή προσωρινής παύσης έξι μηνών και στέρηση αποδοχών σε εκπαιδευτικό για παράπτωμα αναξιοπρεπούς διαγωγής «εντός και εκτός υπηρεσίας». Τι είχε συμβεί; 

Η εκπαιδευτικός ζήτησε και πήρε κατ’ επανάληψη εκπαιδευτική άδεια (άνευ αποδοχών) προσκομίζοντας βεβαιώσεις από καθηγήτρια πανεπιστημίου του εξωτερικού. Οταν το υπηρεσιακό συμβούλιο επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο του εξωτερικού διαπιστώθηκε ότι οι βεβαιώσεις ήταν πλαστές με κακή απομίμηση υπογραφής. 

Απαλλάχθηκε για παράβαση καθήκοντος
Σε άλλη περίπτωση η ένσταση αφορούσε απόφαση Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου Υπαλλήλων Νομαρχίας με την οποία απαλλάχθηκε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομίας για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους. Ο εγκαλούμενος υπάλληλος από πρόθεση παρέβη τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος βλάπτοντας κάποιον τρίτο.

Οπως περιγράφεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπάλληλος εισέπραξε χρήματα με σκοπό να ωφελήσει παράνομα ιδιώτη και την εταιρεία του στην ανέγερση και στη μείωση προστίμων της εν μέρει αυθαίρετης οικοδομής τους, βλάπτοντας, ιδιοκτήτες του όμορου οικοπέδου.

Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ - Β. ΜΠΕΝΕΚΟΥ

ΕΘΝΟΣ