Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

   


31/3/2009
13χρονος αυτόχειρας λόγω βαθμών! 

Τραγικό τέλος στη ζωή του έβαλε χθες στις 6 το απόγευμα ένας 13χρονος πηδώντας στο κενό από το διαμέρισμα όπου έμενε με τους γονείς του στον 7ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Ανθέων 61 στον Περισσό. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν πληροφορία σύμφωνα με την οποία το παιδί λίγη ώρα νωρίτερα είχε έντονο διαπληκτισμό με τη μητέρα του για τους βαθμούς του στο σχολείο. Οταν η μητέρα του έφυγε να πάει στο φροντιστήριο όπου ήταν η αδελφή του, ο 13χρονος βγήκε στο μπαλκόνι και έπεσε στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. 

 

 

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

 

190.000 μαθητές χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης


Οι μαθησιακές δυσκολίες οδηγούν τα παιδιά στην κατάθλιψη, την παραβατική συμπεριφορά, τα ναρκωτικά και τις απόπειρες αυτοκτονίας
 

Σε δεκάδες χιλιάδες μετρώνται οι Ελληνες μαθητές, η ψυχική υγεία των οποίων απαιτεί τουλάχιστον επιμελέστατη παρακολούθηση. Σύμφωνα με στοιχεία που φθάνουν στο υπ. Παιδείας από τα κατά τόπους διαγνωστικά κέντρα (ΚΕΔΔΥ), περισσότεροι από 190.000 μαθητές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα. 
Με βάση τις διαγνώσεις των ΚΕΔΔΥ, το 12 με 15% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού (περίπου 1.600.000 μαθητές) παρουσιάζει αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, που στο 80% των περιπτώσεων, υποκρύπτουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Στατιστική

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά αυτά, τελικά, πέφτουν στα δίχτυα της κατάθλιψης, της παραβατικής συμπεριφοράς, των ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε απόπειρα αυτοκτονίας. 

Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν 240.000 μαθητές ηλικίας από 6-17 ετών, με μαθησιακές δυσκολίες. Τα 190.000 περιστατικά δευτερογενώς αναπτύσσουν ψυχασθένειες ήπιας ή εντονότερης μορφής. 

Είναι γνωστό άλλωστε ότι μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού ήταν και τα 24 Ελληνόπουλα που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν την τελευταία τριετία, δηλώνοντάς το στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και φυσικά αντιμετώπιζαν όλα ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα.

Η διάγνωση των προβλημάτων των παιδιών γίνεται σε ποσοστό 10% στο δημοτικό σχολείο, με τη μορφή της διάσπασης της προσοχής, της υπερκινητικότητας και της δυσλεξίας. Στην πορεία, δηλ. στο γυμνάσιο και στο λύκειο, μειώνονται τα περιστατικά μαθησιακών δυσκολιών κι αυξάνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς και οι ψυχολογικές στρεβλώσεις. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες των ΚΕΔΔΥ, αλλά και των παιδοψυχιατρικών κέντρων, στα οποία απευθυνθήκαμε, οι μαθητές συνήθως εκδηλώνουν τις βαριάς μορφής ψυχασθένειες, λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου η πίεση για πολλούς είναι ασφυκτική. Ηδη στον ελλαδικό χώρο καταγράφονται ετησίως ένα με δύο περιστατικά αυτοκτονιών μαθητών, πριν ή έπειτα από αποτελέσματα εξετάσεων.

Τα διαζύγια
Οι μαθησιακές δυσκολίες, το άγχος των εξετάσεων, τα ναρκωτικά που... παραμονεύουν, η επιθετικότητα και τα προβλήματα της εφηβείας φέρνουν σε απόγνωση τους μαθητές και τους κάνουν να αναζητούν βοήθεια... Από την άλλη, στις μέρες μας, αυξάνονται συνεχώς η εφηβική παραβατικότητα, η σχολική βία, οι ώρες που καθηλώνονται τα παιδιά μπροστά στο κομπιούτερ και την ίδια στιγμή εκτινάσσονται στα ύψη και τα διαζύγια των γονιών, που ασκούν τεράστια ψυχολογική πίεση σε 14χρονα και 15χρονα παιδιά.

Ευρωπαίοι Εφηβοι
Υποφέρουν από άγχος

Δραματική επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων αποτελεί το αποτέλεσμα διευρωπαϊκής επιστημονικής μελέτης για την ποιότητα ζωής των εφήβων που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

Τα πανεπιστήμια και άλλοι αρμόδιοι φορείς των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα αξιολόγησαν επί τριετία την ποιότητα ζωής 22.300 Ευρωπαίων εφήβων, μεταξύ αυτών και 1.500 Ελλήνων. 

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι 1 στους 3 Ελληνες μαθητές υποφέρει από άγχος, ενώ αρκετοί από αυτούς παθαίνουν τελικά κατάθλιψη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται κοντά στο 25%, σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Γύρω από τον μέσο όρο κυμαίνονται και τα ποσοστά της Ισπανίας και της Γερμανίας. 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ανύπαρκτο τα σύστημα περίθαλψης

Η απουσία εξειδικευμένων δομών περίθαλψης νεανικών περιστατικών ψυχοπαθολογίας είναι το «νούμερο 1» πρόβλημα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού.

Σε έκθεσή του για την ψυχική υγεία και την περίθαλψη των μαθητών διαπιστώνει:

1. Την έλλειψη δυνατότητας για την ένταξη σε κατάλληλες θεραπευτικές δομές μεγάλου αριθμού παιδιών με ψυχικές διαταραχές.

2. Τη χρονίζουσα και εξαιρετικά προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα επειγόντων του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, όπου φιλοξενούνται επ αόριστον έφηβοι με διαφορετικούς τύπους ψυχοπαθολογίας, λόγω έλλειψης των σωστών δομών περίθαλψης.

3. Τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μονάδες ψυχικής υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό του κράτους, εξαιτίας της μείωσης της επιχορήγησης του 2008 κατά 50% σε σχέση με το 2007.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
«Στέρεψε» η ειδική αγωγή

Σχολικοί ψυχολόγοι δεν υπάρχουν εντός των σχολείων, ενώ ακόμη και οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής που χειρίζονται ανάλογες καταστάσεις, φέτος έγιναν ανάρπαστοι! Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν τον περασμένο Οκτώβρη, όπου προσελήφθησαν ακόμη και τελειόφοιτοι των ΑΕΙ. 

Η έλλειψη των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής είναι η δεύτερη που καταγράφεται ύστερα από την περσινή πρωτοφανή έλλειψη δασκάλων για διορισμό. 

«Στέρεψαν» οι... λίστες διορισμού των δασκάλων ειδικής αγωγής, με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυτή τη στιγμή πανελλαδικώς περίπου 50 κενά.

Τα ίδια στην Κύπρο

- Παρόμοια αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ζωή των εφήβων παρουσίασε πρόσφατα έκθεση του κυπριακού υπουργείου Παιδείας, στην οποία καταγράφονται 27 περιστατικά μαθητών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν σε έναν χρόνο! Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι 3.828 μαθητές παραπέμφθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους. 

- Και οι Κύπριοι μαθητές παρουσίαζαν μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι περισσότερες παραπομπές έγιναν από τα δημοτικά και τα γυμνάσια, αρκετές από τα νηπιαγωγεία και λιγότερες από τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

 
   


 

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

  


1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας - Θεσσαλονίκη
Αγαπητοί φίλοι
 
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Χαλάστρας στο πρόγραμμα «Αναδοχή Παιδιού» της Actionaid και συγκεκριμένα του δεκάχρονου Gizaw Belachew από την κοινότητα Άνκομπερ της Αιθιοπίας, με σκοπό η δημοσίευση να ευαισθητοποιήσει και να βρει μιμητές και από άλλα σχολεία έτσι ώστε να νιώσουν και άλλοι μαθητές τη χαρά της προστασίας ενός παιδιού στο παγκόσμιο χωριό.
Οι μαθητές του σχολείου μας και μάλιστα οι δεκατριάχρονοι της Α΄ Τάξης ( ανάμεσά τους από Ελλάδα, Αλβανία, Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Μουσουλμάνοι) προχώρησαν στην «υιοθεσία» του δεκάχρονου από την Αιθιοπία, δίνοντας δώδεκα ευρώ από το χαρτζιλίκι τους για ετήσια κάλυψη, δείχνοντας άλλη μια φορά σε μας τους μεγάλους το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουμε.
 
Πληροφορίες:
1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας
Τηλ: 2310-792216
Fax: 2310-792253
mail@gym-chalastr.thess.sch.gr
Δ/ντής: Κουκουρίκης Κων/νος
 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009


23/3/2009

Μαθητές κουρασμένοι από χάι τεκ ξενύχτι

Το Ίντερνετ και τα βιντεοπαιχνίδια στερούν ύπνο από τους εφήβους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

Πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο τους χάνουν οι έφηβοι και η αιτία δεν είναι μόνο η σιωπηλή επανάσταση απέναντι στους κανόνες του σπιτιού. Σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινητά τηλέφωνα και η βραδινή περιήγηση στο Διαδίκτυο στερούν ακόμη περισσότερο τους εφήβους από την αγκαλιά του Μορφέα- τόσο, που οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός τύπου αϋπνίας που χτυπάει τους νέους» σημειώνει η Σιλβί Ρογιάντ-Παρόλα, ψυχίατρος και συντάκτρια μιας μελέτης που είδε το φως της δημοσιότητας στη Γαλλία. Οι «tecnoager», όπως αποκαλείται η γενιά που περιβάλλεται από πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και τεχνολογικών πειρασμών, είναι θύματα των chatrooms, των SΜS και των βιντεοπαιχνιδιών- πέρα από τις ώρες που περνούν μπροστά στην τηλεόραση όπως έκαναν και οι γονείς τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έφηβοι θα έπρεπε να βρίσκονται στα κρεβάτια τους και με τα φώτα σβηστά στις δέκα και μισή το βράδυ. Είναι η ώρα που υποχωρεί η λεγόμενη «θερμική καμπύλη» του σώματος, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο καλός ύπνος. Όταν ένας νέος πηγαίνει πιο αργά στο κρεβάτι, ενεργοποιείται αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «στέρηση του ύπνου». Εκείνη την ώρα όμως «πολλοί έφηβοι βρίσκονται ακόμη κλεισμένοι στο δωμάτιό τους, παίζουν παιχνίδια, μιλάνε στο τηλέφωνο ή το Διαδίκτυο» αναφέρει στην έκθεσή της η Γαλλίδα ψυχίατρος. «Είναι στο πλαίσιο της σιωπηλής τους επανάστασης προς τους γονείς. Όσο πιο αργά πάνε στο κρεβάτι τόσο μεγαλύτεροι και ανεξάρτητοι αισθάνονται» επισημαίνει. «Και για τους γονείς», προσθέτει, «είναι όλο και πιο δύσκολο να ελέγξουν αυτή την τεχνολογική “υπερσύνδεση”». Αντίθετα με παλιότερα, τα παιδιά δημιουργούν στο δωμάτιό τους έναν προσωπικό χώρο γεμάτο «πειρασμούς». Στον οργανισμό Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που η τεχνολογία στο δωμάτιο δεν στερεί μόνο χρόνο από τον ύπνο. Επιπλέον έχει επιπτώσεις στον οργανισμό: «Οποιαδήποτε πηγή φωτός από τις οθόνες που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο σκοτώνουν τη μελατονίνη κι επομένως τον ύπνο» εξηγεί στην εφημερίδα «La Repubblica» ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας, Λιμπόριο Παρίνο. «Ένας έφηβος» προσθέτει «δεν θα έπρεπε να κοιμάται ποτέ λιγότερο από οκτώ ώρες. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν τα παιδιά κοιμούνταν εννέα ώρες το 24ωρο». Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η γαλλική έρευνα, όλο και περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη ξενυχτάνε με αποτέλεσμα να έχει πέσει ο μέσος όρος ύπνου κατά μία ώρα κι ένα τέταρτο. Πρόκειται για μια διαταραχή του ύπνου, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, μελαγχολία, βουλιμία, προδιάθεση για διεγερτικές ουσίες και σε σοβαρότερες περιπτώσεις παχυσαρκία ή ακόμη και κατάθλιψη. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται ποτέ. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν έφηβος κοιμάται το μισό Σαββατοκύριακο δεν του χρησιμεύει σε τίποτα. Πρωινό κουδούνι δύο ώρες αργότερα Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ και ξεκούρασης γίνεται ορατή την άλλη μέρα στο σχολείο, όπου όλο και περισσότεροι μαθητές εμφανίζονται άυπνοι και κουρασμένοι. Μήπως θα ήταν μια λύση να μετατεθεί πιο αργά το σχολικό ωράριο, ώστε τα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο το πρωί; Ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι όταν μετατέθηκε το πρωινό κουδούνι κατά δύο ώρες οι επιδόσεις των μαθητών βελτιώθηκαν κατά 64%. Ανάλογη έρευνα πραγματοποίησε και ο Ράσελ Φόστερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: μετρώντας τη μνήμη των παιδιών το πρωί κι έπειτα το απόγευμα, διαπίστωσε ότι οι μαθητές θυμούνταν κατά 9% περισσότερες λέξεις στο δεύτερο μισό της ημέρας. «Οι έφηβοι δεν είναι τεμπέληδες. Είμαστε εμείς οι καθηγητές που τους στερούμε από τις σωστές ώρες ύπνου» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε ο Βρετανός καθηγητής, προτείνοντας τη μετάθεση του σχολικού ωραρίου κατά δύο ώρες. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η μέθοδος Ντα Βίντσι: ο ιδιοφυής επιστήμονας κοιμόταν για 45 λεπτά κάθε τρεις ώρες.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Οι εκδρομές είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Ο χρόνος των σχολικών εκδρομών πλησιάζει αλλά, όλο και λιγότεροι μαθητές των λαϊκών οικογενειών μπορούν να συμμετέχουν, καθώς πρόκειται για πανάκριβο «εμπόρευμα» που δεν μπορούν να αγοράσουν. Για να είναι οι εκδρομές δωρεάν και επομένως, δικαίωμα όλων των μαθητών απαιτείται κοινός αγώνας γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

Οι εκδρομές, τονίζει, είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του σχολείου και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και φέτος χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών θα μείνουν πίσω καθώς ο μισθός των γονιών δεν αρκεί και πληρώνουν ήδη πολλά για φροντιστήρια, δάνεια και λογαριασμούς.

Η Ομοσπονδία καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς από κοινού, να παλέψουν για να είναι οι εκδρομές δωρεάν, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να πηγαίνουν και να μη γίνονται τα σχολεία μαγαζάκια των πρακτορείων του τουριστικού κεφαλαίου. Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών. Να αποφασίζονται στα Σχολικά Συμβούλια, με τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, του Συλλόγου Γονέων και του Συλλόγου Διδασκόντων ο προορισμός και το περιεχόμενό τους.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Τι νιώθεις, όταν βρίσκεσαι στο σχολείο σου;
Κούραση 68% Πίεση 58% Πλήξη 53% Άγχος 52% Απογοήτευση 32% Ευχαρίστηση 27% Απαισιοδοξία 27% Οργή 23% Χαρά 22% Αισιοδοξία 22% Αίσθηση δημιουργικότητας 18% Ασφάλεια 17% Αίσθηση συλλογικότητας 16% Ηρεμία 15% Μοναξιά 15% ΠΗΓΗ: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Με απουσία των μαθητων άρχισε ο διάλογος του Συμβούλιου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ),η λεγόμενη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.Θλιβερή εικόνα μου φαίνεται μεγαλόσχημοι ''εκπαιδευτικοί ''και ''αναμορφωτές ''να κάθονται σ'ενα τραπέζι για να αναμορφώσουν αυτούς που εχουν ήδη αποκλείσει ,υποβαθμίσει και περιθωριοποιήσει.Μου θυμίζει η κατάσταση τους στίχους του Μπρεχτ ''οι χορτάτοι μιλούν στους πεινασμένους για τις μεγάλες μερες που θάρθουνε''. Οι πεινασμένοι ( μαθητές ) πάλι στο περιθώριο θα αρκεστούν να ακούσουν τις βαρύγδουπες αποφάσεις των υπερκορεσμένων ''ειδικών'',για να ξεκινήσουν και πάλι νέους αγώνες ,πλημμυρίζοντας τις κοίτες των ποταμών τους που στένεψαν τα μυαλά των ''επαιόντων αναμορφωτών ''και πολιτικών.Διογένης.
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ Πειραιάς, 10/3/2009
Πρωτ: 264 Κολοκοτρώνη 6, Πειραιάς
Τηλ. - Φαξ : 2104124810
e-mail : elmepeir@yahoo.gr


Προς: Σχολεία ΠΥΣΔΕ Πειραιά
Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά
ΟΛΜΕ

Ψήφισμα για τη δίκη μαθητών στον Πειραιά

Αναβλήθηκε τελικά η δίκη δύο μαθητών σχολείων του Πειραιά που είχαν συλληφθεί στις 11 Δεκέμβρη 2008.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πειραιά συγκεντρώθηκε πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους μαθητές. Μαθητές και εκπαιδευτικοί φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και στην αντιδραστική πολιτική του συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρχε ισχυρή και προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής που για λίγο έκαναν σωματικό έλεγχο στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές που έμπαιναν στο κτίριο ενώ είχαν περάσει και από το αντίστοιχο μηχάνημα! Ο σωματικός έλεγχος σταμάτησε μετά από έντονες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και δικηγόρων.

Το επόμενο διάστημα είναι σίγουρο ότι η επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων (και με το άλλοθι της κρίσης) θα πάρει τεράστιες διαστάσεις. Παράλληλα θα ενταθεί η αμφισβήτηση στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η ανάπτυξη μαζικών και ασυμβίβαστων αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι ο μόνος δρόμος!

Σαν σωματείο θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των νόμων που στηρίζουν την κρατική

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Για τον Οκτώβριο αναβλήθηκε η δίκη των δύο 18χρονων μαθητών - από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά - που συνελλήφθησαν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ Πειραιάς 5/3/2009
Αρ. Πρωτ: 260

Τηλ. – Φαξ: 2104124810
Κολοκοτρώνη 6, Πειραιά
e-mail : elmepeir@yahoo.gr

Προς: Σχολεία ΠΥΣΔΕ Πειραιά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11 π.μ. – 2 μ.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
(ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ)

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ κηρύσσει στάση εργασίας τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, 11 π.μ. – 2 μ.μ. και σας καλεί στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά να εκδηλώσετε τη συμπαράστασή σας στους μαθητές μας που δικάζονται για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη 2008.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Εκδηλώσεις συμπαράστασης σε μαθητές που δικάζονται τη Δευτέρα
Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: dikima8iton.pdf (application/pdf)
Κυριακή 8 Μαρτίου, 7 μ.μ. Μαθητικές Κοινότητες Μουσικού Σχολείου Πειραιά Συναυλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη Πλατεία Κοραή, Πειραιάς
Δευτέρα 9 Μαρτίου, 11 π.μ. Συγκέντρωση συμπαράστασης στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά Η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει κηρύξει στάση εργασίας 11 π.μ. - 2 μ.μ. και καλεί στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά για συμπαράσταση στους μαθητές που δικάζονται για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

window.google_render_ad();


7/3/2009

Δίκη μαθητών για τα γεγονότα του Δεκέμβρη
Τη Δευτέρα γίνεται η δίκη δύο μαθητών από τους επτά που συνελήφθησαν στον Πειραιά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που περασμένου Δεκέμβρη που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.Συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Πειραιά διοργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 19.00 στην Πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.Συντάκτης : Ζώτου Έλλη
Μαθητικές Κοινότητες Μουσικού Σχολείου Πειραιά
Θέμα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ...

Το Δεκέμβρη ξεχυθήκαμε στους δρόμους μετά από τη δολοφονία του 15χρονου συμμαθητή μας από αστυνομικό. Η κρατική βία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν περισσότερη αστυνομική βία, επιθέσεις με ασφυξιογόνα, απειλές με όπλα που σημάδευαν στο πλήθος, πυροβολισμοί στον αέρα, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις. Συνέλαβαν μεχρι και 13χρονα παιδιά, δικηγόρους, δημοσιογράφους, άσχετους περαστικούς. Φοβήθηκαν. Φοβήθηκαν που επιτέλους σηκώσαμε κεφάλι με αυτό το τόσο μαζικό κίνημα.

Τώρα οι συλληφθέντες ανέρχονται στους 200. Συγκλονιστική είναι η περίπτωση των μαθητών που συνελήφθησαν στη Λάρισα. Αυτοί οι μαθητές θα δικαστούν με τον τρομονόμο για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης!! Έχουμε επίσης συλληφθέντες από τον Πειραιά που πιάστηκαν μπροστά στα μάτια μας και δικάζονται στις 9/3. Η απάντηση δεν μπορεί να ναι διαφορετική. Ξανά στους δρόμους.Αληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τους συμμαθητές μας που δικάζονται γιατί τολμήσαμε να αντιδράσουμε, τολμήσαμε να ξεσηκωθούμε, τολμήσαμε να φωνάξουμε «θέλουμε τη ζωή μας πίσω». Η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν ως εγκληματίες, παραβατικούς, προβληματικούς. Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι η αμφισβήτηση είναι αδίκημα και όσοι/ες αγωνίζονται είναι εγκληματίες. Δεν θα τους περάσει!

Εμείς οι μαθητές και οι μαθήτριες του μουσικού σχολείου απαντάμε εκτός από τις διαδηλώσεις, με συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 8 Μάρτη, μία μέρα πριν τη δίκη των μαθητών του Πειραιά και καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά την ημέρα της δίκης.

Έχουμε δύναμη και δυνατότητα να δημιουργήσουμε. Δεν μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν! Όσους κι αν πιάσουν δεν θα χωριστούμε.Στο δρόμο θα σπάσουμε τον τρόμο!

Μαθητές/τριες Μουσικου Σχολείου Πειραιά

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
8/3 ΚΑΙ ΩΡΑ 7μ.μ
ΠΛ.ΚΟΡΑΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009


6/3/2009

Δικάζονται μαθητές για τις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον 18χρονο μαθητή και τη συνομήλικη συμμαθήτριά του, που δικάζονται την ερχόμενη Δευτέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, πραγματοποιούν οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και οι δικηγόροι του πρώτου λιμανιού της χώρας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο ΔΣΠ, «στη διάρκεια των μαθητικών μαχητικών αντιδράσεων κάποιοι έστησαν "βιομηχανία" διώξεων, αφού πρώτα συντάσσονταν οι κατηγορίες και μετά σε επιλεγμένα πρόσωπα απαγγέλλονταν», ενώ όπως επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γιάννης Καρδαράς, στον Πειραιά από τους 7 συλληφθέντες οι 3 πιάστηκαν από άνδρες των ΜΑΤ ενώ γευμάτιζαν σε κατάστημα έτοιμων φαγητών, το οποίο μάλιστα είναι κάτω από την Αστυνομική Διεύθυνση.

6/3/2009

Διαμαρτυρία καθηγητών και δικηγόρων για διώξεις σε μαθητές
«Κύμα» συμπαράστασης σε μαθητές που διώκονται για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου αρχίζει να δημιουργείται στον Πειραιά.
Χθες, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών της πόλης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης (ΔΣΠ) κάλεσαν, για την ερχόμενη Δευτέρα, σε συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου έχει προσδιοριστεί να γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη δύο 18 χρονών μαθητών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.«Στη διάρκεια του μαθητικού ξεσπάσματος του περασμένου Δεκεμβρίου στήθηκε «βιομηχανία διώξεων». Πρώτα συντάσσονταν οι κατηγορίες και μετά επιλέγονταν τα πρόσωπα που θα απαγγελθούν», κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά Ζήσης Γκέρτσος.Οπως αποκάλυψε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΠ και δημοτικός σύμβουλος της πόλης Γιάννης Καρδαράς, «στον Πειραιά από τους 7 συλληφθέντες οι 3 συνελήφθησαν από άνδρες των ΜΑΤ σε κατάστημα έτοιμου φαγητού (σ.σ.: κατονομάστηκε κατάστημα στο ισόγειο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά) όπου αγόραζαν να φάνε». «Εγιναν αδιακρίτως συλλήψεις», κατήγγειλε εκ μέρους του ΔΣ του ΔΣΠ ο κ. Βαγγέλης Αναγνώστου, υπενθυμίζοντας και τον προπηλακισμό από αστυνομικούς του προέδρου του Συλλόγου Στέλιου Μανουσάκη. Οπως αναφέρθηκε και χθες ο κ. Μανουσάκης, ο κ. Καρδαράς, ο κ. Γιώργος Καββαδίας από την ΕΛΜΕ Πειραιά κ.ά. είχαν πάει στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά για να δουν τα συλληφθέντα παιδιά. «Είδαμε 15χρονα παιδιά να κλαίνε. Είχε συλληφθεί και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Καββαδίας.Η υπεύθυνη της Επιτροπής Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του ΔΣΠ, κ. Στέλλα Πατρώνα, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία προς την Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, ώστε να αποδοθούν ευθύνες γι αυτήν τη μεταχείριση των παιδιών.Συνολικά, στον Πειραιά συνελήφθησαν 8 άτομα, από τα οποία τα δύο δικάστηκαν σε βαριές ποινές εκείνες τις ημέρες, άλλα δύο δικάζονται τη Δευτέρα και για 4 ανηλίκους καλούνται σε απολογία οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
Είναι μόνο μαθητές Γυμνασίου και μόνο 23 απέναντι σε μία ολόκληρη πολιτεία. Μαζί με τον καθηγητή τους συγκεντρώνουν χρήματα για τη χειρουργική επέμβαση που πρέπει να υποβληθεί ο 34χρονος τετραπληγικός Χρήστος Χονδροματίδης.Ο Χρήστος Χονδροματίδης έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος το 1995 στο Αιγάλεω, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τον αυχένα και να υποστεί συμπίεση στον τέταρτο αυχενικό σπόνδυλο. Η καθημερινότητά του μετά από το ατύχημα εξαρτάται από τη φροντίδα των οικείων του και την υποστήριξη αμαξιδίου, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τα κινητικά του προβλήματα και να εξελιχθεί σε αυτό που είχε μάθει πριν συμβεί το μοιραίο. Ο Χρήστος είχε γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, τις οποίες ανέπτυξε με τη βοήθεια μηχανικών βοηθημάτων για άτομα με αναπηρία και τη θέληση να φτιάξει τη δική του ιστοσελίδα. Σήμερα, είναι ένας δημιουργός ιστοσελίδων (webmaster) και έχει πλέον τη δική του (www.chrisxx.com). Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Χρήστος δεν ήταν μόνο κινητικά, αλλά και έντονος πόνος. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην εγκεφαλική περιοχή με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα παιδιά του Γ4 του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου ευαισθητοποιήθηκαν και θέλησαν να συνδράμουν στον αγώνα του Xρήστου ενάντια στην αναπηρία του. Ο καθηγητής τους και φιλόλογος κ. Διονύσης Λεϊμονής, γνωρίζοντας το περιστατικό του Χρήστου μαζί με τους 23 μαθητές του ανάλαβαν να συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο σε ένα πρόβλημα που συχνά η πολιτεία γυρίζει την πλάτη, αυτό της αναπηρίας. Μέσα από τη δραστηριοποίησή τους, τα παιδιά έμαθαν και μαθαίνουν για το σεβασμό και τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και την άφθονη θέλησή τους να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο.
ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ - Σύνολο

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009


1/3/2009

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΜΕΡΙΜΝΑ Με διαταραχές λόγου ένα στα έξι παιδιά

Μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές λόγου και ομιλίας, όπως προβλήματα άρθρωσης, καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου ή ακόμη και τραυλισμό, αντιμετωπίζει το 15% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη χώρα μας.

Της Νικολέτας Μπούκα Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των περιπτώσεων που αναζητεί βοήθεια σε εξειδικευμένα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα αντιμετωπίζει προβλήματα προφορικού λόγου, τα οποία εξελίσσονται στη συνέχεια σε προβλήματα και του γραπτού λόγου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι λογοπεδικοί, ο έγκαιρος εντοπισμός και η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών δυσχεραίνονται από την έλλειψη των κατάλληλων δομών στα σχολεία, όπως τμήματα ειδικής διδασκαλίας, αλλά και δασκάλων και καθηγητών εξειδικευμένων σε προβλήματα δυσλεξίας, μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές λόγου-ομιλίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την ψυχολογική όσο και την οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ιατροπαιδαγωγικών κέντρων που υπάρχουν στη χώρα μας δεν επαρκεί, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εξέτασης και θεραπείας των περιπτώσεων αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, οι οποίες φτάνουν έως και τους τρεις μήνες. “Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν την ομιλία τους φυσιολογικά, ώστε, όταν αρχίζουν το δημοτικό σχολείο, να έχουν πλούσιο λεξιλόγιο, να κάνουν μεγάλες προτάσεις και να επικοινωνούν. Αρκετά παιδιά όμως έχουν αργή εξέλιξη στην ομιλία τους και μένουν πιο πίσω από τα συνομήλικά τους. Αυτό δεν αποτελεί πάντοτε πρόβλημα, διότι κάθε παιδί έχει το ρυθμό του. Ωστόσο χρειάζεται να δοθεί προσοχή, γιατί μπορεί να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τη βραδύτητα αυτή”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο λογοπεδικός στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παπανικολάου, υπεύθυνος της υπηρεσίας λογοθεραπείας και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Θεολόγος Σεϊτανίδης. Παράλληλα επισημαίνει ότι τα προβλήματα λόγου-ομιλίας οφείλονται είτε σε μία αναπτυξιακή ανωριμότητα του παιδιού είτε σε οργανικά, γενετικά ή μεταγεννητικά (βαρηκοΐα, οδοντικές ανωμαλίες, εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση) ή σε ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα. ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού πρέπει να ανησυχήσουν, όταν αυτό είναι: - 18 μηνών και λέει μόνο φωνήεντα και καθόλου σύμφωνα. Χρησιμοποιεί δύο-τρεις λέξεις δυσκατάληπτες ή λέει δύο-τρεις λέξεις, αλλά δεν τις χρησιμοποιεί πάντα, για να δηλώσει το ίδιο πράγμα (π.χ. βλέποντας τη μαμά λέει “μαμά”, αλλά το ίδιο λέει, κι όταν βλέπει τον μπαμπά, τον αδελφό κ.ά.). - 2 χρόνων και το λεξιλόγιό του εκτός από το “μαμά” αποτελείται από λίγες και δυσκατάληπτες λέξεις και δεν παραθέτει δύο λέξεις, σχηματίζοντας προτάσεις του τύπου “μαμά πα”, δηλαδή “η μαμά πάει, έφυγε”. - 3 χρόνων και η ομιλία του εξακολουθεί να είναι δυσκατάληπτη, το λεξιλόγιό του περιορίζεται σε ουσιαστικά και λίγα ή καθόλου ρήματα, δεν χρησιμοποιεί άρθρα, επίθετα, επιρρήματα, προθέσεις, δεν έχει κατανοήσει την έννοια του πληθυντικού και δεν σχηματίζει απλές προτάσεις (π.χ. Η Έλλη πίνει γάλα). - 4 χρόνων και οι προτάσεις του είναι μικρές και όχι σωστά οργανωμένες. Παραδείγματος χάριν λέει “όχι φάω”, αντί να λέει “δεν θέλω να φάω” ή λέει “θέλω να πάω τι κούνιε” αντί “θέλω να πάω στις κούνιες”. Η ομιλία του δεν είναι πάντα κατανοητή, δηλαδή αφαιρεί συλλαβές από πολυσύλλαβες λέξεις, δεν λέει απλά συμπλέγματα συμφώνων, όπως “καίω” αντί “κλαίω” ή “βέπω” αντί “βλέπω”. Δεν μπορεί να διηγηθεί απλά και πρόσφατα γεγονότα. - 5 χρόνων και το λεξιλόγιό του είναι περιορισμένο και οι προτάσεις του μικρές και φτωχές σε περιεχόμενο. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί προτάσεις με δέκα-έντεκα λέξεις. Δεν μπορεί να διηγηθεί άνετα ένα γεγονός και στην ομιλία του κάνει πολλά λάθη. Σε αυτήν την ηλικία συνήθως υπάρχει ανοχή μόνο για τα φωνήματα ρ, σ, δ, τα οποία μπορεί ακόμη να μην προφέρει σωστά. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Σύμφωνα με τον κ. Σεϊτανίδη, η πρώιμη παρέμβαση σε περιστατικά με προβλήματα λόγου-ομιλίας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στο μέλλον. Για το λόγο αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να μην αγνοούν τις ενδείξεις, αλλά να τις παρατηρούν και να ζητούν εγκαίρως βοήθεια από ειδικούς.
“Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερος αριθμός γονέων απευθύνεται σε μονάδες ψυχικής υγείας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μη ομαλή γλωσσική εξέλιξη των παιδιών του. Η ανησυχία αυτή είναι εντονότερη, όσο πλησιάζει ο καιρός για τη σχολική ένταξη των παιδιών (δημοτικό). Περίπου το 15% του μαθησιακού πληθυσμού της χώρας μας εμφανίζει γλωσσικές ή μαθησιακές δυσκολίες, με αποτέλεσμα τη δυσχερή ή μη ομαλή μαθησιακή εξέλιξή τους”, τονίζει ο κ. Σεϊτανίδης.
Παράλληλα εξηγεί ότι τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και τα κέντρα ψυχικής υγιεινής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, δυσκολεύονται να καλύψουν τον τεράστιο όγκο των περιστατικών που χρήζουν εξέτασης και θεραπείας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή των ραντεβού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο ο δυτικός τομέας της Θεσσαλονίκης, με πληθυσμό πάνω από 500.000 κατοίκους, καθώς και οι όμοροι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας εξυπηρετούνται από δύο ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, ένα του Παπανικολάου και ένα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, τα οποία παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας συχνά καλούνται να αναλάβουν και άλλες σοβαρές ψυχοκοινωνικές υποθέσεις.
“Η ανάπτυξη και η στελέχωση αντίστοιχων δομών σε όλη την επικράτεια της Μακεδονίας, δηλαδή ένα ιατροπαιδαγωγικό κέντρο σε κάθε νομό, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλότερη εξέλιξη της ψυχικής υγείας, της συναισθηματικής-μαθησιακής και κατʼ επέκταση κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους”, επισημαίνει ο κ. Σεϊτανίδης.
Από την πλευρά τους οι γονείς καλό είναι να δίνουν ερεθίσματα και κίνητρα στο παιδί, να το ενθαρρύνουν να επικοινωνεί και να του μιλούν κανονικά, χρησιμοποιώντας σωστές προτάσεις και απλές λέξεις και όχι μωρουδίστικα. Ευρωπαϊκή ημέρα λογοθεραπείας Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως η ευρωπαϊκή ημέρα λογοθεραπείας από το CPLOL (τη Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και των άλλων ειδικών για τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία και τα δικαιώματά τους. Εκείνη την ημέρα σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνται δραστηριότητες, για να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας, τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους, αλλά και για να αναδειχθεί η συμβολή του λογοπεδικού σε αυτή τη διαδικασία.
Στη Θεσσαλονίκη στις 6 Μαρτίου θα λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με λογοπεδικούς, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών. Καλώντας στο 2310 244063 από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκθέτουν το πρόβλημά τους και να ζητούν οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες.