«Κομμάτι των οξυμένων προβλημάτων της παιδείας» είναι και τα φαινόμενα βίας στα σχολεία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδα (ΑΣΓΜΕ), Παναγιώτη Κατηφέ.
Η όξυνση του φαινομένου της βίας «εκτιμάμε ότι είναι και το αποτύπωμα της πανδημίας, αλλά ανέκαθεν είχαμε τέτοια ζητήματα γιατί η βία, η αδικία και η ανισότητα που υπάρχει στην κοινωνία, δεν μπορεί να μείνει έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός σχολείου και μίας οικογένειας», πρόσθεσε μιλώντας στον «Alpha 98.9».
Άμεση σχέση με το περιεχόμενο και με τη δομή λειτουργίας του σχολείου
Τα φαινόμενα βίας σχετίζονται με το περιεχόμενο και με τη δομή λειτουργίας του σχολείου, υπογράμμισε. Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός πως χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο η καλλιτεχνική και η αθλητική παιδεία.
«Είναι στοιχείο που βοηθάει τα παιδιά μας να ολοκληρώνονται ως προσωπικότητες, να βρίσκουν διέξοδο», ανέφερε.
Το γεγονός ότι «υπολειτουργεί ο θεσμός του σχολικού ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού» ήταν το δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποίησε.
«Στόχος μας και αυτός είναι ο ρόλος μας ως Συλλόγων Γονέων είναι να διεκδικούμε μέτρα που θα κάνουν καλύτερη τη σχολική ζωή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για εμάς τους ίδιους τους γονείς», σημείωσε και πρόσθεσε πως, αν γίνεται κάτι μέσα στα σχολεία, προέρχεται από τους Συλλόγους Γονέων και όχι οργανωμένα από το κράτος.
«Μαγκιά είναι να μάθεις να αγωνίζεσαι»
«Μαγκιά δεν είναι να υποτιμάς ή να υποβιβάζεις τον αδύναμο, αλλά να μάθεις να αγωνίζεσαι, να παλεύεις και για τον αδύναμο» τόνισε, ενώ στάθηκε στο στρες των μαθητών του Γυμνασίου που καλούνται να δώσουν για πρώτη φορά προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και στα δύο πολύτιμα χρόνια κοινωνικοποίησης που έχασαν τα παιδιά.
«Θέλουμε κάθε παιδί να έχει τις ίδιες δυνατότητες απέναντι στη μόρφωση» τόνισε και συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να ερχόμαστε να λειτουργούμε πυροσβεστικά, αφού έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα. Γι' αυτό προτάσσουμε το ζήτημα της πρόληψης και γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός του κοινωνικού επιστήμονα μέσα στα σχολεία για το σύνολο μαθητών - εκπαιδευτικών - γονιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου