Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

 

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι 4οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου», με πραγματικούς νικητές τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των γυμνασίων που πήραν μέρος!

Πραγματοποιήθηκαν οι 4οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου», τους οποίους διοργάνωσε o Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στην πλατφόρμα Webex σε δύο φάσεις με τη συμμετοχή 450 περίπου μαθητών και μαθητριών που με την καθοδήγηση 130 φιλολόγων συγκρότησαν τις ομάδες που εκπροσώπησαν 64 Γυμνάσια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αναλυτικά

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι 4οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου» ,τους οποίους διοργάνωσε o Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» σε συνεργασία με τα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά διαδικτυακά στην πλατφόρμα Webex σε δύο φάσεις με τη συμμετοχή 450 περίπου μαθητών και μαθητριών που με την καθοδήγηση 130 φιλολόγων συγκρότησαν τις ομάδες που εκπροσώπησαν 64 Γυμνάσια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στην πρώτη φάση (Παρασκευή 14 Μαΐου 2021) όλες οι μαθητικές ομάδες συγκεντρώθηκαν σε τρεις διαδικτυακές αίθουσες και με αξιοποίηση της λειτουργίας Breakout sessions διαγωνίστηκαν ταυτόχρονα σε πρωτότυπα κοινά θέματα πάνω σε γραπτά και προφορικά κείμενα σε αυθεντικό ψηφιακό περιβάλλον.

Στη δεύτερη φάση (Κυριακή 16 Μαΐου 2021) όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σε μία διαδικτυακή αίθουσα, όπου η Επιστημονική Επιτροπή ανακοίνωσε τις δύο μαθητικές ομάδες που διακρίθηκαν στον Προκριματικό Διασχολικό Αγώνα, το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά οι δύο ομάδες διαγωνίστηκαν, προκειμένου να αναδειχθεί ο τελικός νικητής μεταξύ όλων των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον τελικό Αγώνα, ο οποίος περιλάμβανε την παρουσίαση προσχεδιασμένου προφορικού λόγου, οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν και μοιράστηκαν την πρώτη θέση. Στις δύο αυτές ομάδες το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) και οι Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία χάρισαν βιβλία.

Πραγματικοί όμως νικητές των Αγώνων ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των γυμνασίων που πήραν μέρος στους Αγώνες υπό την καθοδήγηση των εμπνευσμένων φιλολόγων τους και ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες έδειξαν πως ξέρουν να αγωνίζονται τον «καλόν αγώνα» της γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: