Εκπαίδευση
Καταλήψεις και διαδηλώσεις μαθητών ενάντια στη διάταξη για τα πτυχία των κολεγίων (Εικόνες-Βίντεο
0
Μαθητές λυκείων της Αττικής διαδήλωσαν ενάντια στη διάταξη που προβλέπει εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, ενώ προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους
Καταλήψεις και διαδηλώσεις πραγματοποιούν μαθητές Λυκείων της Αττικής, αντιδρώντας στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που εξισώνονται τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.
Σήμερα, Τετάρτη 29/1/2020, Λύκεια του Χαϊδαρίου τελούν υπό κατάληψη, ενώ μαθητές από Λυκείων στο Αιγάλεω πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο με σκοπό να επιδώσουν τα αιτήματα τους στον δήμαρχο. Ακόμα, στο Γαλάτσι μαθητές πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της περιοχής.
Όπως ανέφεραν στο Vice μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, το σχολείο τους βρίσκεται σε κατάληψη από την Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί ξανά κατάληψη το περασμένο διάστημα. Οι λόγοι σύμφωνα με τους μαθητές είναι:
- Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο προβλέπει την ισοδυναμία των πτυχίων αποφοίτων κολλεγίων με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ.
- Ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, γεγονός που θα περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των μαθητών που θα εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση.
- Η αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 νέων τμημάτων που θα εισάγονταν στο μηχανογραφικό του 2020 και τέταρτον, η γενικότερη ρευστότητα του εκπαιδευτικού συστήματος όπως αυτή εκδηλώνεται στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Όπως σημειώνει το 15μελές του σχολείου, «στόχος μας είναι να δηλώσουμε εμπράκτως την διαφωνία μας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την παιδεία που αποσκοπούν στην υποβάθμιση ως και την εξαθλίωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ευελπιστούμε στην κατανόηση, αλλά και την υποστήριξή σας εφόσον πρόκειται για μια συλλογική και ουσιαστική διαμαρτυρία».
Οι μαθητές σε συνεννόηση και με άλλα σχολεία, που επίσης βρίσκονται σε κατάληψη, οργανώνουν τοπική πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως εξηγεί μαθητής από το 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, που μίλησε στο VICE, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα επηρεάσει κι εμάς από τη στιγμή που ειδικά οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα ξεκινήσουν από του χρόνου να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μελλοντικά θα κάνει αρκετά πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας αφού θα μεγαλώσει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε άτομα που θα έχουν δουλέψει σκληρά όπως κάνουν πολλοί μαθητές αυτή τη στιγμή και σε άτομα που απλά θα έχουν πληρώσει για τις σπουδές τους», σημειώνει ο μαθητής και τονίζει ότι «κάποιοι μας κατηγορούν ότι το κάνουμε για να χάσουμε μάθημα. Αυτό δεν ισχύει. Αγωνιζόμαστε και αν ήταν για να χάσουμε μάθημα ούτε θα φτιάχναμε πανό, ούτε θα προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε τα αιτήματά μας με το VICE, ούτε θα κάναμε πορεία, ούτε τίποτα».
Πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους, οι μαθητές προσπαθούν να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσω κοινωνικών δικτύων. Το Messenger είναι η κύρια πλατφόρμα επικοινωνίας τους, αλλά όπως παραδέχεται ο μαθητής, «είναι δύσκολο να συντονίσεις τόσα πολλά άτομα, τα οποία είναι κάτω των 17 ετών στην πλειοψηφία τους. Δεν είναι απαραίτητα όλα κανονισμένα στην εντέλεια, όμως συμφωνούμε σε αυτά που πιστεύουμε. Είμαστε σε επαφή και με άλλα σχολεία του Χαϊδαρίου αλλά και με σχολεία του Περιστερίου, της Γκράβας, της Κηφισίας, ακόμα και με σχολεία στη Θεσσαλονίκη και στα Τρίκαλα που οργανώνονται αντίστοιχα».
Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, ο οποίος τυχαίνει να είναι και αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο συγκεκριμένο σχολείο, ο κ. Καρατζάς Βουτσάς είπε: «Kαι βέβαια στηρίζουμε τα παιδιά μας, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τις πρακτικές. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η απόφαση για κατάληψη λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά είναι μία απόφαση για μία παράνομη πράξη. Εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αναγνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν ανησυχίες και προβληματισμούς, αλλά νομίζουμε ότι με αυτές τις πρακτικές χάνουν το δίκιο τους. Θα προτιμούσαμε αυτό να είναι η κορύφωση των αγώνων τους κι όχι από εκεί να ξεκινούν. Τα παιδιά ξεκίνησαν από την κατάληψη κι από εκεί και πέρα οργανώνουν τον αγώνα τους. Συντονίζονται και με άλλα σχολεία και οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας. Αυτά πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία», υποστηρίζει και τονίζει ότι ως προς τον λόγο της κατάληψης σε σχέση με τα κολλέγια συμφωνούν: «αυτό είναι ένα πλήγμα στην δημόσια παιδεία. Είναι δυνατόν ένα παιδί να αγωνίζεται να περάσει τις Πανελλήνιες, να αγωνίζεται για να πάρει πτυχίο στο Πανεπιστήμιο και κάποιος άλλος επειδή έχει χρήματα να παίρνει ένα πτυχίο αμφιβόλου ποιότητας και αξίας επειδή έχει χρήματα και να θεωρείται και νομικά ισάξιο με το πτυχίο του δημόσιου Πανεπιστημίο; Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό και συμφωνούμε με τους προβληματισμούς των παιδιών, απλώς με την πρακτική πιθανόν να διαφωνούμε λίγο».
Γαλάτσι
Με κεντρικά συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια εκπαίδευση», «Η προσπάθειά μας δεν εξαγοράζεται», «Θέλουμε Πανεπιστήμια με 8.000 μόρια, όχι ευρώ», «Η εκπαίδευση δεν είναι μπίζνα», μαθητές από το 3ο και 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου, από το 1ο και 2ο ΓΕΛ Γκράβας και από το 22ο ΓΕΛ Αθηνών, μαζί με συμμαθητές τους από Γυμνάσια της περιοχής, αλλά και γονείς διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια ώρα συντονίζουν τη δράση τους, προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.
Δείτε βίντεο του left.gr:
Μαθητές - εκπρόσωποι από λύκεια της περιοχής του Γαλατσίου:
Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας:
Γιάννης Καρεκλάς από την Ένωση Γονέων Γαλατσίου:
Εικόνες: Vice.com
Videos: Left.gr
Πληροφορίες: Vice.com, Left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου