«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
Σε απόλυτη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται... για δική τους προστασία κρατούμενοι στη Θεσσαλονίκη, καθώς διαμένουν στοιβαγμένοι έως και 20 ανά κελί, χωρίς να βλέπουν ουρανό, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να προαυλίζονται ● Πρόσφατα τρεις αυτοτραυματίστηκαν ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν
Τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν το τελευταίο διάστημα ή και επιχείρησαν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, στη Μενεμένη, και στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία, εκεί όπου κρατούνται πολλές εβδομάδες δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», σε συνθήκες που δημιουργούν απόγνωση.
Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Σοφία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, σε κάθε κελί στοιβάζονται από δέκα μέχρι είκοσι ανήλικοι, χωρίς να βλέπουν ουρανό και χωρίς να αναπνέουν καθαρό αέρα, μιας που δεν υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού, για διάστημα από 40 μέχρι 70 μέρες, κατά μέσο όρο δύο μήνες.
Είναι τέτοιος ο συνωστισμός στα κελιά, που συχνά αναγκάζονται οι ανήλικοι να μοιράζονται το ίδιο στρώμα, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο πιθανών σεξουαλικών παρενοχλήσεων μεταξύ ανηλίκων διαφορετικής ηλικίας ή διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς μάλιστα στα κρατητήρια δεν υπάρχουν υπηρεσίες και μηχανισμοί πρόληψης.
«Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι η κράτησή τους διαρκεί μέχρι να βρεθεί θέση σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας, αλλά δυστυχώς η εξήγηση αυτή δεν διευκολύνει την ψυχολογία τους», επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου.
Ταχυπαλμίες, νεύρα, πίεση, κατατονία, κατάθλιψη είναι μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν και αναγκάζουν τους αστυνομικούς να τους μεταφέρουν σε ψυχιατρικές κλινικές. «Δυστυχώς, όμως, ο γιατρός βλέπει μόνο το σύμπτωμα και δεν αντιλαμβάνεται το πλαίσιο της κράτησης που προξενεί το σύμπτωμα, με αποτέλεσμα να δίνει φάρμακα, αντί να συνιστά άρση της κράτησης. Πρόκειται στην ουσία για φαρμακευτική καταστολή», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου.
Ο αριθμός των κρατούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων του νομού Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά το καλοκαίρι, από περίπου 40 άτομα στις αρχές του χρόνου σε περίπου 70 το τελευταίο διάστημα, παρά τις τρεις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έβγαλε τους τελευταίους μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι δύο με νομική υποστήριξη της ΑΡΣΙΣ, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει σε κατάλληλες δομές ανήλικους που κρατούνταν σε κρατητήρια της Αθήνας («Ξανά “στην αναφορά” η Ελλάδα για παράτυπη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων», 8 Νοεμβρίου 2019).
Ανάμεσά τους ασυνόδευτοι ανήλικοι που οδηγήθηκαν σε κρατητήριο, όταν εντοπίστηκαν στο πορτμπαγκάζ των οχημάτων των διακινητών, έχοντας υποστεί τροχαίο έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας. Και όμως, η αστυνομία δεν έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Ανηλίκων, που έχει τον ρόλο του Επιτρόπου των Παιδιών, ώστε να ενημερώσει με τη σειρά της το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που καθορίζει την κατά προτεραιότητα τοποθέτηση των παιδιών σε δομές ανηλίκων.
«Σημειώνεται έλλειψη επικοινωνίας των αρχών και διεκπεραιωτική, μη παιδοκεντρική προσέγγιση. Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση μας ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε κρατητήριο, γιατί εκεί δεν μπορεί να υπάρξει η σωστή διαχείριση», υπογραμμίζει η κ. Παπαδοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου