Επαναφορά της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία συζητούν οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού
Κατατέθηκε πρόταση στη Νίκη Κεραμέως από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη
Δημοσίευση: 25/12/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Την επαναφορά του θεσμού της “Λευκής Εβδομάδας” σε όλα τα σχολεία της χώρας , προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, συζητούν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Ήδη ο υπουργός Τουρισμού κατέθεσε πρόταση στην υπουργό Παιδείας, με εναλλακτικές όσον αφορά τη χρονική στιγμή εφαρμογής της “Λευκής Εβδομάδας”, ακόμη και με τροποποίηση του προγράμματος του διδακτικού έτους.
Σχετικό αίτημα αποτελεί και της Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων (ΠΟΞ) , το οποίο προβλέπει ολιγοήμερη «σχολική ανάπαυλα» κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών .
Συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι προτείνουν ένα εκδρομικό τετραήμερο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του οποίου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται πιο κοντά στην ελληνική φύση και τα βουνά της, με προνομιακούς όρους φιλοξενίας και διαμονής.
Η πρόταση της ΠΟΞ αποσκοπεί, πρωτίστως, στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής και επιπρόσθετα, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους δοκιμαζόμενους από την κρίση προορισμούς που στηρίζονται στον Έλληνα επισκέπτη.
Η πρώτη εφαρμογή
Το πρόγραμμα “Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004” εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2003-4 (σ.σ. είχε προηγηθεί “πιλοτική εφαρμογή μόνο στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού) από τους τότε συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου.
Το πρόγραμμα έφερε την ονομασία "Λευκές και Πράσινες Εβδομάδες" και στόχευε στην ευρύτερη δυνατή επαφή των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της υπαίθρου, με τη διοργάνωση εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών εκδρομών σε μεγάλη κλίμακα.
Τη δαπάνη του προγράμματος είχε αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγραμματισμού και της συνοδείας των μαθητών - μαθητριών.
Τη δαπάνη του προγράμματος είχε αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγραμματισμού και της συνοδείας των μαθητών - μαθητριών.
Βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος ήταν:
- Το Πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα 19/1/2004 και διήρκεσε έως τις 31/3/2004 για τις "Λευκές Εβδομάδες" και έως τις 30/4/2004 για τις "Πράσινες Εβδομάδες".
- Είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή 50,000 μαθητών- μαθητριών συνολικά.
- Το πρόγραμμα όλων των προορισμών περιλάμβανε το πρωί δραστηριότητες στην ύπαιθρο (οδοιπορίες, χειμερινά σπορ, επισκέψεις περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γνωριμία με την τοπική παράδοση κλπ.), το απόγευμα τετράωρο μάθημα και το βράδυ πολιτιστικές εκδηλώσεις, γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους, παραδοσιακή μουσική, χορούς κλπ.
- Αφορούσε μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης του Γυμνασίου, της Α' τάξης του Ενιαίου Λυκείου και της Α' τάξης του 1ου κύκλου των ΤΕΕ .
- Οι εκδρομές ήταν πενθήμερες (αναχώρηση Δευτέρα και επιστροφή Παρασκευή), με τέσσερις διανυκτερεύσεις (από Δευτέρα έως και Πέμπτη).
- Τα έξοδα μετακίνησης, παραμονής και διατροφής των μαθητών καλύπτονταν από την εταιρεία Αγροτοτουριστική Α.Ε
- Ένα σχολείο μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός τμήματα της τάξης (Γ' Γυμνασίου ή Α' Λυκείου ή Α' 1ου Κύκλου ΤΕΕ). Στην περίπτωση αυτή οι συνοδοί καθηγητές ήταν τέσσερις (4) για το σύνολο των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου, εφόσον δεν ξεπερνούν σε αριθμό τους εκατόν είκοσι (120) μαθητές συνολικά.
- Τα σχολεία είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην αίτησή τους τρεις δυνητικές ημερομηνίες ( εβδομάδες για το πρόγραμμα ).
- Δηλώσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα υποβάλλονταν απευθείας από τα σχολεία στη Διεύθυνση ΣΕΠΕΔ του Υπ.Ε.Π.Θ. και κοινοποιούνταν στις οικείες Δ/νσεις Δ.Ε.
Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τις χειμερινές περιόδους 2001-2 και 2002-3 στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού με αποκλειστική χρηματοδότηση της ΕΤΑ. Την περίοδο 2002-3 μάλιστα στον πρόγραμμα συμμετείχαν και μαθητές από όλες της χώρες της ΕΟΚ.
Το πρόγραμμα για το 2004 αφορούσε συνολικά 36 περιοχές-προορισμούς από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Από αυτές οι 29 περιοχές ήταν για τις Πράσινες Τάξεις (π.χ. Λίμνη Πλαστήρα, Μέτσοβο, Ζαγόρια, Πήλιο, Γορτυνία, Πάρνωνας, Λασίθι) και 7 περιοχές Χιονοδρομικών Κέντρων είναι για τις Λευκές Τάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου