Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το Υ.ΠΑΙ.Θ. επικοινώνησε με τον ΔΟΜ, συνδράμοντας στο έργο της εξεύρεσης αναγκαίων πόρων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παράταση της συνεργασίας της χώρας μας και του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των Περιφερειών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή παρουσιάζουν αδυναμία μεταφοράς των μαθητών με ίδια μέσα
Μέσα στο μήνα θα ξεκινήσει η μεταφορά προσφυγόπουλων που ζουν σε δομές της Δράμας προς τα σχολεία τους, η οποία  είχε μπλοκάρει γιατί δεν υπήρχαν πόροι. Αυτό απάντησε η υφυπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη σε σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ, ενώ το υπουργείο Υγείας αναμένεται να απαντήσει αν θα αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων που πάνε για πρώτη φορά σχολείο από τον ΑΜΚΑ ώστε να εμβολιάζονται απρόσκοπτα και να μπορούν να εγγραφούν.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης, είχαν καταθέσει ερώτηση προς το υπουργέιο Παιδείας σχετικά με προβλήματα στη μετακίνηση προσφυγόπουλων προς τα σχολεία τους, στην οποία ρωτούσαν τι μέτρα θα ληφθούν γιαεξασφάλιση κονδυλίων μετακίνησης, αν θα διαχωριστεί η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ ώστε να εμβολιαστούν κι αν θα γίνουν δωρεάν οι εμβολιασμοί κι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα παιδιά. Αφορμή ήταν η περίπτωση 149 προσφυγόπουλων στη Δράμα, τα οποία δε μπορούσαν να μετακινηθούν από τη Δομή προς τα σχολεία τους
Τι απάντησε η Σοφία Ζαχαράκη
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 730/17-09-2019, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Δελής Γιάννης, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων στη μετακίνηση των μαθητών των Κέντρων/Δομών Φιλοξενίας προς τα σχολεία τους, και κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, για τα οποία η ελληνική πολιτεία υποχρεούται να μεριμνά και να διασφαλίζει για όλα τα παιδιά από όπου κι αν προέρχονται (σχετ. άρθρα 16, 28 Συντάγματος, άρθρα 28,29 Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν.2191/92 από τη χώρα μας, αποτελώντας, κατά τα οριζόμενα στο Σύνταγμα, αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού δικαίου με υπερνομοθετική ισχύ).
Ως εκ τούτου, η μετακίνηση των μαθητών των Κέντρων/Δομών Φιλοξενίας προς τις σχολικές μονάδες είναι πρώτιστης σημασίας για την απρόσκοπτη φοίτησή τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Συγκεκριμένα, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, για το σχολικό έτος 2019-2020, υπάρχουν οι παρακάτω Δομές, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι 53 μαθητές: ΔΥΕΠ Νηπιαγωγείου Μυλοποτάμου (το μάθημα γίνεται μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας και δεν απαιτείται μετακίνηση)-Τ.Υ. 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας-Τ.Υ. 13ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας - Τ.Υ. 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας - Τ.Υ. 16ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο είναι εγγεγραμμένοι 28 μαθητές, στο ΓΕ.Λ. και στο ΕΠΑ.Λ. 31 μαθητές.
Κατόπιν των ανωτέρω, το Υ.ΠΑΙ.Θ συνεργάζεται στενά με όλα τα στελέχη εκπαίδευσης που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία, όπως με Διευθυντές σχολείων, αλλά και με Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο εν λόγω πρόβλημα. Ειδικότερα, το Υ.ΠΑΙ.Θ. προχώρησε άμεσα στην καταγραφή των αναγκών μεταφοράς ανά Περιφέρεια. Με βάση τα στοιχεία που συνελέγησαν και την ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, το Υ.ΠΑΙ.Θ. επικοινώνησε με τον ΔΟΜ, συνδράμοντας στο έργο της εξεύρεσης αναγκαίων πόρων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παράταση της συνεργασίας της χώρας μας και του Οργανισμού αποκλειστικά και μόνον για τις περιπτώσεις των Περιφερειών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή παρουσιάζουν αδυναμία μεταφοράς των μαθητών με ίδια μέσα και για όσο χρόνο απαιτείται προκειμένου να λάβουν χώρα οι προβλεπόμενες ενέργειες της αυτοδιοίκησης προς την οριστική επίλυση του ζητήματος εκ μέρους τους.
Κατόπιν, όλων των ανωτέρω, η μεταφορά των δικαιούχων μαθητών θα εκκινήσει εντός του παρόντος μηνός, ενώ συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Όσον αφορά στις διαδικασίες εγγραφής των μαθητών των Κέντρων/Δομών Φιλοξενίας, για το σχολικό έτος 2019-2020, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ισχύει η υπ’ αριθ. Φ.6/58025/Δ1/12-04-2019 εγκύκλιος με θέμα «Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2019-20-Λήξη διδασκαλίας μαθημάτων σχολικού έτους 2018- 19». Ενώ, σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 Υ.Α. (Β΄ 2005) με θέμα «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα σχολικής ζωής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» ισχύει ότι:
«Οι ανήλικοι/ες πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, κατά την παραμονή τους στη χώρα, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, υπό προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους/τις Έλληνες/ίδες πολίτες και με διευκολύνσεις ως προς την εγγραφή σε περίπτωση δυσχερειών υποβολής όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.Οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών εγγράφονται κατ' εξαίρεση με ελλιπή δικαιολογητικά, εφόσον εμπίπτουν στην παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4251/2014 (Α' 80) ή στις διατάξεις του άρθρου 71 του ν. 4547/2018 (Α΄102), σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και εγγράφονται αποκλειστικά στην Α' τάξη Λυκείου, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι τυχόν μέτρο απομάκρυνσης που εκκρεμεί κατά των ιδίων ή των γονέων τους δεν εκτελείται. Το δικαίωμα παρακολούθησης δευτεροβάθμιων σπουδών δεν ανακαλείται λόγω ενηλικίωσης». Κατά τα λοιπά αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο διαβιβάζεται το παρόν και η Ερώτηση ηλεκτρονικά μέσω της Βουλής.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: