Τον τελευταίο καιρό, σε αρκετά σχολεία εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στον προαύλιο χώρο σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φθορές και βανδαλισμοί.
Το μέτρο αυτό είναι αντιπαιδαγωγικό, δεν αντιμετωπίζει ούτε το πρόβλημα των βανδαλισμών ούτε τους λόγους για τους οποίους γίνονται.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων με οδηγία της επισημαίνει ότι η ύπαρξη καμερών σε σχολεία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους.
Στην ίδια οδηγία αναφέρεται ότι η λειτουργία του συστήματος πρέπει
να πραγματοποιείται κατ’ αρχήν δοκιμαστικά αφού προηγουμένως γνωστοποιηθεί στην Αρχή. Στη συνέχεια, πρέπει να αξιολογείται συνεχώς και να σταθμίζεται η αναγκαιότητά του. Τα στοιχεία πρέπει να είναι διαθέσιμα στην Αρχή και σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του σχολείου.
Επιπλέον, λόγω της πληθώρας των δεδομένων που αποθηκεύονται προς επεξεργασία από το σύνολο των καμερών, είναι αδύνατη η έγκαιρη παρέμβαση. Κι αυτό επειδή οι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν εικόνες από τους δημόσιους χώρους και μόνο δειγματοληπτικά παρακολουθούνται από το απαραίτητο προσωπικό.
Τέλος, όλοι γνωρίζουμε ότι οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων και κατά τις απογευματινές ώρες για να παίξουν, να αθληθούν και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες καθώς σε πολλά μέρη δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης και επαρκείς παιδικές χαρές κ.λπ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ομόφωνα και κατηγορηματικά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για τοποθέτηση καμερών ή καταγραφικών συστημάτων σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι, εντός ή εκτός του διδακτικού ωραρίου και προτείνει:
- Οι διευθυντές και οι σύλλογοι των σχολείων στα οποία τοποθετούν κάμερες να επανεξετάσουν το θέμα της λειτουργίας τους.
- Την αλλαγή του πλαισίου που έχει θεσπιστεί και επιτρέπει τη λειτουργία καμερών ασφαλείας σε σχολικούς χώρους.
- Την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων, για όλο το εικοσιτετράωρο.
- Την τοποθέτηση συναγερμού και επαρκούς φωτισμού στα σχολεία.
- Την ολοήμερη λειτουργία των σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Σχολεία με υπερμεγέθη τείχη, κάγκελα και κάμερες παντού προσομοιάζουν με φυλακές και καλλιεργούν αισθήματα αποστροφής στο σχολείο και θυμού στους μαθητές μας.
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου