Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Μαθητικό επίδομα για οικονομικά αδύναμους μαθητές ζητά η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας από το υπουργείο Παιδείας

Θετική η υφυπουργός Οικονομικών η οποία ξεκινά συζητήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς
Δημοσίευση: 15/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Μαθητικό επίδομα για τους οικονομικά αδύναμους μαθητές , είναι μεταξύ    των  δέκα  οικονομικών και εκπαιδευτικών μέτρων που προτείνει  η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Το θέμα πήραν στα χέρια της η υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου  και οι Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής  , οι οποίοι ενημέρωσαν τα συναρμόδια υπουργεία και ζήτησαν άμεση συνάντηση ώστε να εξετασθούν   οι προτάσεις   και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα η  ΔΔΕ  Μαγνησίας, προτείνει:
Μέτρα οικονμικής υποστήριξης
1.    Παροχή μαθητικού επιδόματος με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια,  στη χορήγηση του οποίου, για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας,  θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων  και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα,  ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους αλλά από τους ίδιους μαθητές. Σημειώνουμε ότι η χορήγηση  οικονομικής ενίσχυσης σε οικογένειες  μαθητών  του ν. 3016/2002 το οποίο ενσωματώθηκε στον ν.  4472/2017  είχε δυσκολίες στην εφαρμογή του και δεν αξιοποιούνταν  πάντα για τις ανάγκες των ιδίων.
2.     Διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου ούτως ώστε να μην πραγματοποιείταιδιακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών.
3.    Λήψη μέριμνας για την πλήρη σίτιση για όλους τους παραπάνω μαθητές, εντός του σχολείου τουλάχιστον.
4.    Ειδική μέριμνα επιχορήγησης από το σχολείο του αντιτίμου για  σχολικές δραστηριότητες των μαθητών, εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.
5.    Πραγματοποίηση συχνής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για τα δικαιώματακοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.
Μέτρα εκπαιδευτικής υποστήριξής τους:
1.    Επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κάποιων σχολείων, ως ολοήμερα γυμνάσια και λύκεια,  ούτως ώστε να διευκολύνονται οι μαθητές στη μελέτη και την προετοιμασία τους για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας αλλά και να ασχολούνται με δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και εποικοδομητικής ψυχαγωγίας.
2.    Τοποθέτηση ψυχολόγων και άλλων επιστημόνων κοινωνικής και ανθρωπιστικής  ειδίκευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με σκοπό τη διερεύνηση προβλημάτων και ενημέρωση των οικογενειών των μαθητών, κατά τα πρότυπα των ΕΠΑΛ και του θεσμού των ΕΔΕΑΥ.
3.    Δωρεάν μετακίνηση, όχι μόνο από και προς τις σχολικές μονάδες, αλλά και  για τις μετακινήσεις οι οποίες απαιτούνται από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις προσωπικές τους ανάγκες,  ανεξαρτήτως  χιλιομετρικής απόστασης κι ανεξαρτήτως ωραρίου.
4.    Λήψη ειδικής μέριμνας για τις απουσίες τους.
5.    Ενημέρωση για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους. Διαπιστώθηκε ότι πλείστες οικογένειες, κυρίως χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου δε γνωρίζουν βασικά δικαιώματά τους και θεσμοθετημένες παροχές οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της διαβίωσης τους. Έτσι το σχολείο, δια των μαθητών του, δύναται να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης αυτών των οικογενειών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
———————————
Ταχ. Δ/νση:     Επτά Πλατανίων 16
Τ.Κ. :        38333   ΒΟΛΟΣ
Πληροφορίες: Ρηγώ Φασουράκη,
        Αχιλλέας Καρέτσος,
        Αναστασία Ανδρουλάκη
Τηλέφωνο:    24210 72198
                           24210 47386
Fax :        24210 50364
e-mail:         mail@dide.mag.sch.gr    Φ.2
Βόλος, 11/2/2019
Αρ. Πρωτ.:1348  
    ΠΡΟΣ
    Υπουργό Παιδείας Έρευνας και     Θρησκευμάτων
    κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΘΕΜΑ:   « Αναγκαιότητα ειδικής πρόνοιας για Μαθητές με Διαβιωτική Δυσχέρεια »     
Κύριε Υπουργέ,
δεδομένης της θεσμικής θέσης σας, με βάση τις παραγράφους 1 και 7 του άρθρου 14 της Υ.Α. Φ353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ 1340/Β/2002) απευθυνόμαστε σε σας ως κορυφαία προϊστάμενη αρχή μας, για να σας ενημερώσουμε τόσο για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αποκτά ιδιαίτερες προεκτάσεις στην  εκπαίδευση και αφορά μαθητές που διαβιούν σε συνθήκες ένδειας, όσο και για να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για την αναγκαιότητα ειδικής πρόνοιας αυτού του μαθητικού πληθυσμού. Σημειώνουμε ότι οι απόψεις αυτές βασίζονται και στις προσωπικές μας διαπιστώσεις και εκτιμήσεις αλλά και στις σύμφωνες διαπιστώσεις διευθυντών σχολείων, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών.
Συγκεκριμένα, τελευταία ήρθαν στη δημοσιότητα γεγονότα τα οποία ανέδειξαν μία κατάσταση η οποία είναι γνωστή στην εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Η κατάσταση αφορά μαθητές μας οι οποίοι βιώνουν δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης που φτάνουν έως την ακραία ένδεια προκαλώντας σοβαρές αρνητικές συνέπειες για αυτούς.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα παρουσίασαν ελάχιστο μόνο μέρος του ζητήματος. Πληροφορίες μας αναφέρουν περιπτώσεις μαθητών κατά τις οποίες είναι δυσχερής έως αδύνατη η οικονομική ανταπόκρισή τους σε πρωταρχικές ανάγκες διαβίωσης, τόσο μέσα στο σχολείο, όσο κι έξω από αυτό.
Τέτοιες είναι:
•    Δυσχέρεια στην ανταπόκρισή τους στα έξοδα σίτισης, κατά την παραμονή τους στο  σχολείο, αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.
•    Δυσχέρεια στην προετοιμασία τους για τα μαθήματα, λόγω συνθηκών που επικρατούν στο σπίτι εξαιτίας διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και λοιπών παροχών.
•    Δυσχέρεια στην καταβολή αντιτίμου εισιτηρίου για τη μεταφορά τους από και προς τις σχολικές μονάδες, αλλά και στις εξωσχολικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες.
•    Δυσχέρεια στην κάλυψη σχολικών εξόδων για γραφική ύλη, σχολική ενδυμασία (φόρμα, παπούτσια γυμναστικής, φόρμα εργαστηρίου, είδη σχεδίου – καλλιτεχνικών κ.λπ.)
•    Δυσχέρεια ανταπόκρισης στα έξοδα προμήθειας προσωπικών ειδών, ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης.
•    Δυσχέρεια στην κάλυψη ακόμα και του ελάχιστου αντιτίμου για τη συμμετοχή τους σε σχολικές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές, μαθητικές ανταλλαγές και άλλες  τέτοιες δράσεις.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις συνηγορούν ότι είναι υπαρκτή μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα μαθητών οι οποία χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας. Είναι εκείνη η ομάδα μαθητών με Διαβιωτική Δυσχέρεια.
Η διαβιωτική τους δυσχέρεια επιδρά κατάφορα αρνητικά στις σχολικές τους επιδόσεις, στην πλημμελή παρακολούθηση των μαθημάτων τους και την προετοιμασία τους γι αυτά, στον ψυχισμό τους, στην κοινωνική τους ένταξη και στη γενικότερη εκπαιδευτική τους απόδοση, επηρεάζοντας το μέλλον τους. Το πρόβλημα αναδεικνύεται εντονότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μαθητές μας, ως ανήλικοι, δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και επίλυσής του. Επιπλέον εντείνεται, όταν η δυσχέρεια αυτή αφορά σε βασικά αγαθά τα οποία θεωρούνται δεδομένα για την πλειονότητα των συμμαθητών τους.
Μέχρι τις μέρες μας το πρόβλημα επιλύεται κατά το μάλλον ή ήττον με  αποσπασματικές και περιστασιακές –κυρίως- λύσεις. Ενδεικτικές λύσεις αποτελούν η οικονομική ενίσχυση μαθητών μετά από εκκλήσεις συνδικαλιστικών και μη οργανώσεων, η ανάληψη εξόδων διαβίωσης από Συλλόγους Διδασκόντων Σχολείων, η συνεισφορά ιδιωτών σε τρόφιμα, η κάλυψη εξόδων εκδρομών και σχολικών ειδών από συλλόγους κ.ά.. Οι λύσεις αυτές περιορίζουν το πρόβλημα, συνήθως ευκαιριακά, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύουν το μέγεθός του και την επίδρασή του στους μαθητές μας.
Αξιόλογο μέτρο πρόνοιας για τους μαθητές με Διαβιωτική Δυσχέρεια στην περιοχή μας αποτελεί η πραγματοποίηση πρωινής σίτισης 241 μαθητών από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Όμως, ο αριθμός αυτών των μαθητών αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητας λήψης μέτρων για όλους τους μαθητές, αφού συνάγεται ότι, εάν τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στη Μαγνησία, είναι βέβαιο ότι συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επί πλέον, κατά την άποψή μας, η λήψη μέτρων πρόνοιας για τους  μαθητές με Διαβιωτική Δυσχέρεια, συνάδει με τους  σκοπούς  της εκπαίδευσης όπως αυτοί  προσδιορίζονται από το άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του ν. 1566/1985 ΦΕΚ 167/Α/30-9-1985) «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»  καθώς επίσης και με τα αναφερόμενα στα άρθρα 26, 27 & 28 του ν. 2101/1992 (ΦΕΚ 192 Α) «Κύρωση της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα  του παιδιού»  περί κοινωνικής αξίας και ισοτιμίας, εξασφάλισης όλων των αναγκαίων  προϋποθέσεων και μέσων από την πολιτεία, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, τον σεβασμό της προσωπικότητας κάθε μαθητή, της προσφοράς χρηματικής βοήθειας, όταν παρίσταται ανάγκη.
Έτσι, θεωρούμε ότι το μείζον αυτό θέμα της στήριξης των μαθητών με Διαβιωτική Δυσχέρεια δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές και κατά περίπτωση προσπάθειες. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί  με γενική, κεντρική, πολιτειακή μέριμνα.
Το πρώτο και καίριο βήμα το οποίο, κατά την άποψή μας, πρέπει να γίνει είναι ο προσδιορισμός των Μαθητών με Διαβιωτική Δυσχέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ισχύει και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτόν τον προσδιορισμό, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολείων μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας γνωμοδοτικό παράγοντα.
Ακολούθως θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και να ληφθούν μέτρα πρόνοιας γι αυτούς τους μαθητές. Η πρόνοια θα πρέπει να έχει δύο σκέλη: Μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους και μέτρα για την εκπαιδευτική υποστήριξή τους.
Κατωτέρω παραθέτουμε τις απόψεις μας οι οποίες αφορούν τα μέτρα εκπαιδευτικής υποστήριξής τους:
1.    Επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κάποιων σχολείων, ως ολοήμερα γυμνάσια και λύκεια,  ούτως ώστε να διευκολύνονται οι μαθητές στη μελέτη και την προετοιμασία τους για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας αλλά και να ασχολούνται με δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και εποικοδομητικής ψυχαγωγίας.
2.    Τοποθέτηση ψυχολόγων και άλλων επιστημόνων κοινωνικής και ανθρωπιστικής  ειδίκευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με σκοπό τη διερεύνηση προβλημάτων και ενημέρωση των οικογενειών των μαθητών, κατά τα πρότυπα των ΕΠΑΛ και του θεσμού των ΕΔΕΑΥ.
3.    Δωρεάν μετακίνηση, όχι μόνο από και προς τις σχολικές μονάδες, αλλά και  για τις μετακινήσεις οι οποίες απαιτούνται από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις προσωπικές τους ανάγκες,  ανεξαρτήτως  χιλιομετρικής απόστασης κι ανεξαρτήτως ωραρίου.
4.    Λήψη ειδικής μέριμνας για τις απουσίες τους.
5.    Ενημέρωση για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους. Διαπιστώθηκε ότι πλείστες οικογένειες, κυρίως χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου δε γνωρίζουν βασικά δικαιώματά τους και θεσμοθετημένες παροχές οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της διαβίωσης τους. Έτσι το σχολείο, δια των μαθητών του, δύναται να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης αυτών των οικογενειών.
Στη συνέχεια, προς ενημέρωσή σας,  παραθέτουμε τις απόψεις μας, οι οποίες αφορούν γενικά μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών μας, τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν αντικείμενο ευρύτερης πολιτειακής μέριμνας και για το λόγο αυτό, έχουμε αποταθεί στους Υπουργούς και Βουλευτές της περιοχής μας.
1.    Παροχή μαθητικού επιδόματος με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους οι μαθητές με διαβιωτική δυσχέρεια,  στη χορήγηση του οποίου, για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας,  θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων  και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα,  ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους αλλά από τους ίδιους μαθητές. Σημειώνουμε ότι η χορήγηση  οικονομικής ενίσχυσης σε οικογένειες  μαθητών  του ν. 3016/2002 το οποίο ενσωματώθηκε στον ν.  4472/2017  είχε δυσκολίες στην εφαρμογή του και δεν αξιοποιούνταν  πάντα για τις ανάγκες των ιδίων.
2.     Διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου ούτως ώστε να μην πραγματοποιείται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών.
3.    Λήψη μέριμνας για την πλήρη σίτιση για όλους τους παραπάνω μαθητές, εντός του σχολείου τουλάχιστον.
4.    Ειδική μέριμνα επιχορήγησης από το σχολείο του αντιτίμου για  σχολικές δραστηριότητες των μαθητών, εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.
5.    Πραγματοποίηση συχνής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.
Κύριε Υπουργέ,
σας εκφράζουμε  την ιδιαίτερη ανησυχία ολόκληρης της εκπαιδευτικής οικογένειας της Μαγνησίας για το φαινόμενο της διαβιωτικής δυσχέρειας μαθητών μας, τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τους σ’ αυτούς, αλλά και τις προσδοκίες μας για τη λήψη απαραίτητων μέτρων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για τον περιορισμό του.
                    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                     Δρ  Σωκράτης Σαβελίδης                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: