Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ: “Παγώνει” η λειτουργία των ομάδων υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Δείτε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 28/02/2019
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η έναρξη λειτουργίας των ομάδων υποστήριξης μαθητών/τριών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες συστήνονται με το δ σχετικό, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν.4547/2018 (Α 102) θα γίνει μετά από ενημέρωση των εκπαιδευτικών από τα Κ.Ε.Σ.Υ., κατόπιν αποστολής σχετικών οδηγιών από το ΥΠΠΕΘ.
Αυτό  προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς (σ.σ. μετά από σχετικό αίτημα της ΔΟΕ) , ενώδιευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Α. Το έργο των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ο εντοπισμός και η περιγραφή δυσκολιών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι μαθητές, καθώς και η παιδαγωγική υποστήριξη τους στo πλαίσιο των  δυνατοτήτων της σχολικής μονάδας. Στις περιπτώσεις μαθητών που κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση των δυσκολιών τους προτείνεται η αξιολόγηση αυτών από τα Κ.Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, προκειμένου για την έκδοση έκθεσης αξιολόγησης – γνωμάτευσης.
Β.  Η αξιολόγηση των μαθητών από τα Κ.Ε.Σ.Υ. γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις: α) στα άρθρα 4 και 5 του ν.3699/2008 (Α 199), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 51 του ν.4547/2018 (Α 102), β) στις παρ. 3 και 4, του άρθρου 11 του ν.4547/2018 (Α 102) και γ) στην ΥΑ 211076/ΓΔ4/13-12-2018 (Β ́ 5614) «Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του προσωπικού τους».
Γ.  Η αξιολόγηση μαθητών/τριών από τα Κ.Ε.Σ.Υ., που φοιτούν σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν Ε.Δ.Ε.Α.Υ., γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω παράγραφο.
Δ.  Η αξιολόγηση μαθητών/τριών από τα Κ.Ε.Σ.Υ., για τις σχολικές μονάδες που δεν λειτουργούν Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και μέχρι την έναρξη λειτουργίας των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 3 της ΥΑ 211076/ΓΔ4/13-12- 2018 (Β ́ 5614) «Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του προσωπικού τους». Συγκεκριμένα, μετά την υποβολή αιτήματος αξιολόγησης από τους γονείς ή κηδεμόνες, το Κ.Ε.Σ.Υ. ζητεί από τη σχολική μονάδα αντίγραφο πρακτικού της συνεδρίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Στο πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων συμπεριλαμβάνονται συνοπτικά βασικά στοιχεία της περιγραφικής παιδαγωγικής έκθεσης, σχετικά με την μαθησιακή επίδοση και συμπεριφορά του μαθητή, πιθανές άλλες παρατηρήσεις από το σύνολο των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και τα εκπαιδευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του/της μαθητή/τριας και τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτών. Η περιγραφική παιδαγωγική έκθεση μαζί με το αντίγραφο του πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων αποστέλλονται υπηρεσιακά στο Κ.Ε.Σ.Υ. με εμπιστευτικό πρωτόκολλο.
Ε. Μετά την έναρξη λειτουργίας των ομάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, για τη διαδικασία της αξιολόγησης μαθητών/τριών, επιπροσθέτως των αναφερομένων στην ανωτέρω παράγραφο, εφαρμόζονται και τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 3 της ΥΑ 211076/ΓΔ4/13-12- 2018 (Β ́ 5614) «Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.).
Ζ.  Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση ομάδας εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών στα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι ύπαρξη τουλάχιστον τριών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60/ΠΕ61 ή ΠΕ70/ΠΕ71, αντίστοιχα, οι οποίοι υπηρετούν λειτουργικά στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.
Η.  Τα Κ.Ε.Σ.Υ. και οι σχολικές μονάδες προβαίνουν στην εφαρμογή των προβλεπομένων στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.4547/2018 (Α 102), που αφορά τον ορισμό υπευθύνων για τη διασύνδεση και τον εκατέρωθεν συντονισμό των ενεργειών τους.
Θ.  Τα αιτήματα προς αξιολόγηση μαθητών/τριών, τα οποία έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ., θα εξεταστούν με την προϋπόθεση της ύπαρξης περιγραφικής παιδαγωγικής έκθεσης. Στην περίπτωση απουσίας αυτής το Κ.Ε.Σ.Υ. ζητεί από τη σχολική μονάδα αντίγραφο πρακτικού της συνεδρίας του Συλλόγου Διδασκόντων, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω παράγραφο 5.

Την άλλη εβδομάδα το πόρισμα για την αναμόρφωση του σχολικού ωραρίου (κουδούνι στις 9;)

Στα Δημοτικά δεν αλλάζει τίποτα
Δημοσίευση: 28/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το πόρισμα για την  αναμόρφωση του σχολικού ωραρίου (σ.σ. κουδούνι στις 9;), δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ,  σήμερα από τη Θεσσαλονίκη , όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Ο υπουργός Παιδείας ήδη έχει συγκροτήσει Επιστημονική Επιτροπή για τη διερεύνηση δυνατότητας αναμόρφωσης του σχολικού ωραρίου .
Η Επιτροπή αποτελείται από τους:
1. Αθανασία - Χρυσούλα Παπαθανασίου του Μενελάου, Κλινική Ψυχολόγο,  ως Πρόεδρο, και
2. Ιωάννα Μπίμπου Νάκου του Νικολάου, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, ,
3. Μαρία Χιόνη του Παναγή, Εκπαιδευτικό ΠΕ02 - Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α ́ Αθήνας,
4. Αγάπιο Τερζίδη του Κωνσταντίνου, Παιδίατρο - Αντιπρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ,
5. Παύλο Χαραμή του Δημητρίου, Αντιπρόεδρο ΙΕΠ,
6. Μαρία Καφετζιδάκη του Αντωνίου, Εκπαιδευτικό ΠΕ60,
7. Ευγενία Κουράντου του Γεωργίου, Εκπαιδευτικό ΠΕ05,  ως μέλη.
Η Επιτροπή έχει ως έργο να μελετήσει τη δυνατότητα αναμόρφωσης του σχολικού ωραρίου και μπορεί να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπουργός: Στις 9 το πρωί θα ξεκινούν τα μαθήματα στα Λύκεια από του χρόνου
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε, ως σκέψη, από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20 τα μαθήματα στα Λύκεια να ξεκινούν στις 9 το πρωί
Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας χαριτολογώντας είπε προς τους μαθητές:«Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω».
Ο υπουργός Παιδείας ήδη έχει διευκρινίσει:
Στα Δημοτικά δεν αλλάζει τίποτα: Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τα Δημοτικά είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σημερινό καθεστώς. Θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς και θα μπορούν τα συνεχίσουν να απασχολούνται τα παιδιά μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Είμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες ως προς την μεταφορά των παιδιών, βεβαίως για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Επιστημονικές Μελέτες: Για το θέμα αυτό, όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να  αρχίζουν αργότερα από ό,τι αρχίζουν. Τα παιδιά του Δημοτικού που θα πηγαίνουν νωρίτερα στο σχολείο γιατί οι γονείς εργάζονται, θα είναι με τους εκπαιδευτικούς και κάθε μέρα έχουν ένα πρόγραμμα. Τα παιδιά αυτά θα ξυπνάνε την ίδια ώρα που ξυπνάνε σήμερα.
Κανείς δεν είναι ριγμένος: Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει προκύπτει ότι αυτά τα παιδιά είναι αρκετά λιγότερα από το πόσο θα ευεργετηθούν τα  περισσότερα. Άρα γι’ αυτά τα παιδιά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά και οι οικογένειες θα ευεργετηθούν. Κανείς δεν είναι ριγμένος.
Του αιρετού Τάσου Σταυρογιαννόπουλου
Από το σχολικό έτος 2016-17 εισήχθη στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας, σύμφωνα με την εγκύκλιο 131179/Δ5/08-08-2016 του Υπουργείου Παιδείας,  η διδασκαλία του μαθήματος της κολύμβησης υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές/μαθήτριες της τρίτης (Γ΄) τάξης, που απέχουν μέχρι και 25 χιλιόμετρα από το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και της τετάρτης (Δ) τάξης σε ειδικές περιπτώσεις.
 Την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μαθήματος, λόγω κακού προγραμματισμού, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην περιοχή μας με τεράστια καθυστέρηση και κατά την εφαρμογή του υπήρξαν σοβαρές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα την εφαρμογή μέρους αυτού (περίπου το 60%) και τη μερική επίτευξη των στόχων του. Είχα επισημάνει τότε σε άρθρο μου με τίτλο «Η κολύμβηση πνίγεται στις πισίνες της προχειρότητας» «πως η προχειρότητα με την οποία λειτουργεί το Υπουργείο Παιδείας πνίγει καθετί καινούργιο, κάθε νέα ιδέα, καθετί που δίνει χαρά και χαμόγελο στα παιδιά. Για να μην καταγραφεί ως μια κακή παρένθεση η διδασκαλία της κολύμβησης στα σχολεία, απαιτείται πιο σοβαρός προγραμματισμός για την επόμενη σχολική χρονιά».
Δυστυχώς, κατά το επόμενο σχολικό έτος 2017-18 το πρόγραμμα ξεκίνησε και πάλι εντελώς αδικαιολόγητα να εφαρμόζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, σε ορισμένα μόνο σχολεία. Παρά την  υποχρεωτικότητα του μαθήματος, το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε σε όλα τα σχολεία της Πάτρας. Με άρθρο μου στις 26/4/2018 έθεσα σειρά διαπιστώσεων και ερωτημάτων, που συνηγορούσαν στην πλήρη αποτυχία του προγράμματος στα σχολεία της Αχαΐας. Κανένας εκ των υπευθύνων δεν παρουσιάστηκε να δώσει κάποια απάντηση.
Αντίθετα, στις 4/7/2018, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του επαίρονταν πως «με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διδασκαλία του  αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στους μαθητές/τριες της Γ΄ και όπου ήταν δυνατό και της Δ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων της χώρας» και πως «το Υπουργείο μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής προβαίνει ήδη στις απαραίτητες ενέργειες  σε συνεργασία με τους συντονιστές κολύμβησης των Ομάδων Φυσικής Αγωγής των Δ.Δ.Ε. της χώρας και με αρωγούς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, τις Περιφέρειες και τους Δήμους ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019 να ξεκινήσει και η διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά σχολεία της χώρας».
Εύλογα, λοιπόν προκύπτουν νέα ερωτήματα:
  • Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πως κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 2017-18 σε σχολεία της Αχαΐας δεν υλοποιήθηκε καθόλου το πρόγραμμα κολύμβησης; Αυτό συνιστά επιτυχία ή αποτυχία;
  • Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πως κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2018-19 σε κανένα σχολείο της Αχαΐας δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα κολύμβησης; Τούτο συνιστά επιτυχία ή αποτυχία;
  • Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας (4/7/2018) πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, πιστοποιούν για άλλη μια φορά την εδραιωμένη πλέον άποψη πως το Υπουργείο Παιδείας άλλα λέει και άλλα πράττει;  
  • Η μη εφαρμογή υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία δεν επιφέρει ανάληψης ευθύνης από κανέναν;
Επειδή συνήθως στα ερωτήματα δε δίνονται απαντήσεις, θεωρώ πως αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το Υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της κολύμβησης, που το ίδιο εισήγαγε στο δημοτικό σχολείο, τρία χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του. Η προχειρότητα και η ανικανότητα, δυστυχώς, εμποδίζουν την εφαρμογή κάθε δημιουργικής προσπάθειας στο δημόσιο σχολείο.

Σταυρογιαννόπουλος Τάσος
Πρόεδρος Συλλόγου Δ/Ν Πάτρας
Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας
Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5°" Γυμνασίου Μυτιλήνης
Το Σάββατο 9/2/2019 σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λέσβου συγκάλεσε σύσκεψη για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, της Δευτεροβάθμιας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Δήμου, της Περιφέρειας , των Βουλευτών, κλπ.
Στην σύσκεψη «αποφασίστηκε» μεταξύ άλλων ότι θα χτιστούν νέα σύγχρονα λυόμενα στον υπάρχοντα αύλειο χώρο και θα γίνει μια ανακατανομή χώρων με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Το γεγονός είναι ότι στην ανοιχτή αυτή σύσκεψη δεν κληθήκαμε ούτε εμείς, οι γονείς των παιδιών του 5ου Γυμνασίου, ούτε η Δ/νση του 5ου Γυμνασίου, παρά το γεγονός ότι στο Σχολείο μας φοιτούν 260 μαθητές από την περιοχή της Χρυσομαλλούσας και οι οποίοι εδώ και 4 χρόνια προσπαθούν να κάνουν μάθημα με τη συνοδεία μουσικών οργάνων από τις 10:30  το πρωί.
Ο Διευθυντής του Σχολείου όπως και ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει αλλεπάλληλα απευθυνθεί στους Προϊσταμένους (Περιφερειακό Διευθυντή και Διευθυντή Εκπαίδευσης) αλλά λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε ποτέ. Και τώρα χωρίς να προσκληθούμε, αποφασίστηκε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανακατανομή των χώρων λες και θα σιγήσουν τα όργανα όταν γίνει η οποιαδήποτε ανακατανομή.
Η συνεχής και καθημερινή όχληση από τα μουσικά όργανα κατά τα μουσικά μαθήματα που γίνονται στους χώρους του κτηρίου, από την 3η διδακτική ώρα, η οποία φυσικά ΔΕΝ επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του Σχολείου μας αναγκάζει για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη να διασφαλιστεί  η άρτια εκπαίδευση των παιδιών μας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα. Φορολογούμενοι πολίτες είναι και οι περίπου 520 γονείς των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, και τα 260 παιδιά μας έχουν και αυτά δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αν αυτό δεν είναι αποδεκτό θα πρέπει να μας το εξηγήσετε.
Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (πιάνο, ντράμς, σαξόφωνο, κ.λ.π.) όταν αυτά γίνονται μέσα στο κυρίως κτίριο, εμποδίζουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα μαθήματα, διότι απλά όλο το κτίριο μετατρέπεται σε αίθουσα συναυλιών λόγω και της ηχούς, κάνοντας αδύνατη την παραπέρα εκπαιδευτική διαδικασία, με συνέπεια την διακοπή των μαθημάτων όπως έχει αποφασιστεί και από τον Σύλλογο των καθηγητών του Σχολείου και σας έχει κοινοποιηθεί ως έγγραφο.
Η βίαιη «αναστολή των μαθημάτων» για μία-δύο ώρες σε καθημερινή βάση, δεν μας αφήνει ως γονείς αδιάφορους. Θα θέλαμε να επισημάνουμε  επίσης ότι το ζήτημα  της όχλησης έχει προκύψει τα τέσσερα τελευταία χρόνια επειδή, κατά παρέκκλιση του νόμου έγινε αύξηση των τμημάτων του Μουσικού Σχολείου (ΦΕΚ 658/1998 - Με τις τροποποιήσεις των ΦΕΚ 1012/2011 και ΦΕΚ 2478/2011) χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Το δεύτερο τμήμα του Μουσικού Σχολείου προέκυψε με τρόπο που δεν καλύπτει τις νόμιμες προϋποθέσεις, διότι για να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή τόσο σε κτήριο όσο και σε χώρους όπως ορίζονται για τα Μουσικά σχολεία. Στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Λέσβου δεν καλύπτεται καμία από τις προϋποθέσεις. Τις ελλείψεις αυτές καλείται να τις μπαλώσει το 5ο Γυμνάσιο σε βάρος των μαθητών του.
Κατάληψη της βιβλιοθήκης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και της αυλής
Σε κάθε σχολείο λειτουργεί βιβλιοθήκη. Ειδικότερα το 5ο Γυμνάσιο διέθετε βιβλιοθήκη εξοπλισμένη με εκατοντάδες βιβλία και ράφια αγορασμένα από κωδικούς του προγράμματος ΣΕΠΠΕ.
Αυτή καταλείφθηκε από το Μουσικό Σχολείο και χρησιμοποιείται για αποθήκη οργάνων και αίθουσα διδασκαλίας. Έχασε το 5ο Γυμνάσιο τη βιβλιοθήκη, χώρο απαραίτητο για κάθε έναν  από τους 260 μαθητές του και διατέθηκε αποκλειστικά στο Μουσικό Σχολείο.  Τα βιβλία παραμένουν εδώ και 4 χρόνια στοιβαγμένα σε ακατάλληλες συνθήκες σε αίθουσες του Σχολείου και φυσικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιωματικούς χρήστες τους μαθητές μας.
Ως σύλλογος γονέων του 5ου Γυμνασίου ζητάμε η βιβλιοθήκη του Σχολείου να λειτουργήσει άμεσα προς όφελος των μαθητών και των δύο Σχολείων.
Την ίδια στιγμή και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει ουσιαστικά μεταβληθεί σε αίθουσα διδασκαλίας μουσικών οργάνων δυσχεραίνοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων (π.χ., πρόβες θεατρικών ομάδων) από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου. Ενώ η αυθαίρετη και χωρίς οποιαδήποτε μελέτη τοποθέτηση λυόμενων οικίσκων σε σημεία της αυλής, πέραν του ότιπεριορίζει τον προβλεπόμενο χώρο αύλισης, κλείνοντας ακόμα και εξόδους κινδύνου,θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μαθητών και διδασκόντων και των δύο Σχολείων.
Το μείζον πρόβλημα του Σχολείου μας
Η όχληση με την ηχομόνωση της αίθουσας των ντράμς περιορίστηκε, όμως τα άλλα όργανα εξακολουθούν να κάνουν την  διδασκαλία ΑΔΥΝΑΤΗ, πόσο μάλλον αν τα σύνολα του Μουσικού Σχολείου (πλήρης ορχήστρα) θα ηχούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, η οποία ζητείται από το Μουσικό Σχολείο να χωριστεί σε δύο αίθουσες,  από τις 9:30 το πρωί!
Επιπλέον, σε κάθε «κενό» που έχουν από καθηγητές, όπως μας πληροφορούν τα παιδιά μας, μαθητές του Μουσικού Σχολείου, χωρίς επίβλεψη, επιδίδονται στις μουσικές τους ικανότητες στα ντραμς που υπάρχουν μέσα στη βιβλιοθήκη, κάνοντας αδύνατη τη συνέχιση των μαθημάτων στο 5ο Γυμνάσιο. Και προφανώς, στερείται λογικής η πρόταση ανακατανομής των αιθουσών καθώς δεν είναι δυνατόν σε δύο όμορες αίθουσες να διδάσκονται αρχαία Ελληνικά και σαξόφωνο…
Ως Γονείς μαθητών του 5ου Γυμνασίου δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αιτίας της αναπόφευκτης όχλησης από τα μουσικά όργανα του Μουσικού Σχολείου. Για να λειτουργήσει ένα σχολείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ησυχία τις ώρες που γίνεται μάθημα. Οι ώρες λειτουργίας του 5ου Γυμνασίου είναι 08:00-13:45.
Η συστέγαση των δύο Σχολείων ανέκαθεν δημιουργούσε προβλήματα στο 5ο Γυμνάσιο αλλά η αύξηση του αριθμού των μαθητών με τρόπο  που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές των Μουσικών Σχολείων  έκανε την κατάσταση αφόρητη από το σχολικό έτος 2014-15.
Συμπερασματικά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι:
Α) Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια των Φορέων, των γονέων και των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λέσβου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης του και θεωρούμε αδιανόητο σε ένα ολόκληρο νησί του μεγέθους της Λέσβου να μην έχει βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση.
Β) Δε θα ανεχτούμε την συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης συστέγασης των 2 Σχολείων που στρέφεται κατά του θεμελιώδους δικαιώματος στην μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών του 5ου Γυμνασίου.
Γ) Ζητούμε να ελεγχθεί η νομιμότητα των Αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν στην λειτουργία των 2 σχολείων.
Δ) Αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία του 5ου Γυμνασίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (λειτουργία βιβλιοθήκης, άρση της κατάληψης του αύλειου χώρου, έλεγχος ασφαλείας των πρόσθετων εγκαταστάσεων) δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματος μας προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων της Διοίκησης της Εκπαίδευσης.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
(ακολουθούν υπογραφές)

Γαβρόγλου: Κουδούνι στις 9:00 από του χρόνου για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω
Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
DIAFORETIKO.GR
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής Η διαδικασία προχωρά έτσι ώστε από το νέο διδακτικό έτος να χτυπά το “κουδούνι....



Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε επιμορφώσεις και στο πιλοτικό πρόγραμμα του Σκασιαρχείου για την Παιδαγωγική Φρενέ, υιοθετούν τεχνικές και τις εφαρμόζουν στα σχολεία τους.
Μικρά Βιβλία από το 10ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου.
Μπράβο στα παιδιά για τα όμορφα Μικρά Βιβλία που δημιούργησαν!!!
MIKRA-VIVLIA.WEEBLY.COM
10ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου
χρήστης Antifa Trifilias κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λάρισας
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε άλλο ένα επεισόδιο της “περιβόητης αναβάθμισης” της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας βρίσκονται από τα μέσα Οκτώβρη του 2018 σε καθεστώς μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.
Συγκεκριμένα για πάνω από 5 μήνες δεν τους καταβάλλεται το ποσό της επιδότησης του ΥΠΠΕΘ που ανέρχεται στα 11,00€ την ημέρα για μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και στα 14€ για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών αντίστοιχα και αποτελούν πάνω από το 65% του συνολικού τους ημερομισθίου.Φαίνεται ότι η κυβέρνηση “κυριολεκτικά” εκπαιδεύει και προετοιμάζει τη νέα γενιά για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, να είναι και στην κυριολεξία τσάμπα ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις.Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί νέα υπουργική απόφαση όπου βάζει «καπέλο» σε έναν μαθητή που δεν θα πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης μετά την ολοκλήρωση του έτους μαθητείας, απαιτώντας να πληρώσει 100€ εξέταστρα για να ξαναδώσει τη δεύτερη φορά!
Όσες φιέστες και εκδηλώσεις κι αν κάνει η κυβέρνηση για να διαφημίσει την “εμβληματική” της παρέμβαση στα ΕΠΑΛ δεν μπορεί να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα. Όσο και αν προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με Δελτία Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο το μόνο που καταφέρνει είναι να εξοργίζει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για το χάλι που επικρατεί στα ΕΠΑΛ σε όλα τα επίπεδα. Παραμένουν η τεράστια “υποχρηματοδότηση”, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και βιβλία, η κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων κάθε χρονιά, το σταθερό και μόνιμο προσωπικό. Παραμένει πάνω από όλα η αγωνία των μαθητών για το αν θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν.
ADVERTISING
Η “μεταμνημονιακή” ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση προφανώς και δεν αφορά τους εργαζόμενους μαθητές, αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Η “κανονικότητα” της μη πληρωμής των εργαζομένων αγγίζει και τους μαθητές.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ, τους μαθητές και τους συναδέλφους σε να δυναμώσουν τον αγώνα να απαιτήσουν εδώ και τώρα:
  • Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όσων μαθητών των ΕΠΑΛ συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μαθητείας (4ο μεταλυκειακό έτος) και να διασφαλιστεί η τακτική ανά μήνα καταβολή τους.
  • Να καταργηθούν κάθε είδους «εξέταστρα» για όσες φορές χρειάζεται να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να καταργηθεί κάθε μορφή πιστοποίησης και επαγγελματικών εξετάσεων, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Η μαθητεία να γίνεται σε εργασιακά αντικείμενα που συνδέονται με τον κλάδο των αποφοίτων των ΕΠΑΛ
  • Οι εργαζόμενοι στη μαθητεία να έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και να πληρώνονται στο ύψος του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο οποίος πρέπει να αυξηθεί στα 751 ευρώ.
Για το  Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.