Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τη "ζωή μέσα από τα μάτια του Άλλου" καταγράφουν νέοι πρόσφυγες και Έλληνες μαθητές στη Θεσσαλονίκη


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος, 2018 - 16:10 | Στην Κατηγορία: 


Περίπου 60 νέοι και νέες στάθηκαν πλάι πλάι προκειμένου να ανακαλύψουν "τις ομοιότητες πέρα από τις προφανείς διαφορές"

Είδαν τη ζωή ο ένας με τη ματιά του άλλου, κατέγραψαν την εμπειρία αυτής της όσμωσης με τον φακό της κάμερας και της φωτογραφικής μηχανής, και μας καλούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), από σήμερα έως και τις 4 Μαρτίου, να γίνουμε συμμέτοχοι στη δική τους, μοναδική εμπειρία αλληλογνωριμίας.
Περίπου 60 νέοι και νέες (πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μαθητές του Αρσάκειου Λυκείου και φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) στάθηκαν πλάι πλάι και άνοιξαν την πόρτα της ψυχής τους προκειμένου να ανακαλύψουν "τις ομοιότητες πέρα από τις προφανείς διαφορές", όπως εξηγούσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Απόστολος Καρακάσης στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης "Η ζωή μέσα από τα μάτια του Άλλου", που παρουσιάζουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Τμήμα Κινηματογράφου.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του ομώνυμου προγράμματος (σ.σ. η πρώτη συντελέστηκε το 2016-2017), που πραγματοποιήθηκε φέτος σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο και με πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα. Νέοι και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, συνεργάστηκαν από τον Νοέμβριο του 2017 για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους και μετέτρεψαν τη "συνάντησή" τους αυτή σε σύντομα ντοκιμαντέρ υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη και την τεχνική υποστήριξη φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου.
"Ουσιαστικά επιχειρούμε, μέσα από κάποιες συναντήσεις που γίνονται στο Τμήμα Κινηματογράφου, να διαμορφώσουμε μικρές δημιουργικές ομάδες που αποτελούνται από νέα παιδιά. Από τη μια μεριά ένας πρόσφυγας κι από την άλλη ένα Ελληνόπουλο που πάει σχολείο. Στόχος ήταν να κάνει κάθε δημιουργικό ζευγάρι, με την επίβλεψη των δικών μας φοιτητών, μια ταινία μικρού μήκους, όπου θα μπορεί ο ένας να σκιαγραφεί το πορτρέτο του άλλου" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάσης.
"Στόχος του εργαστηρίου είναι οι ταινίες. Να παίξουν όλα αυτά τα παιδιά με το κινηματογραφικό μέσο, ενώ παράλληλα γνωρίζονται, δικτυώνονται και αναπτύσσουν μια ευχέρεια να μπαίνει κάπως ο ένας στη θέση του άλλου" σημείωσε και πρόσθεσε πως "οι φωτογραφίες που εκτίθενται μαζί με τις ταινίες αποτυπώνουν το χρονικό αυτής της συνάντησης, πώς ήταν αυτή η γνωριμία και πώς αυτές οι δύο διαφορετικές ομάδες που αντιμετώπισαν η μία την άλλη με πολλή αμηχανία στην αρχή και στη συνέχεια συνδέθηκαν, εξοικειώθηκαν, ανοίχθηκαν".
Από την όλη διαδικασία, μάλιστα, δημιουργήθηκαν και φιλίες με ανταλλαγές μηνυμάτων στα social media- και όχι μόνο!


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/koinonia/ti-zoi-mesa-apo-ta-matia-toy-alloy-katagrafoyn-neoi-prosfyges-kai#ixzz57p0CCOXh
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: