Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα το μήλο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Δημοσίευση: 26/11/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο πρώτος στην Ελλάδα που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και από τους λίγους στην Ευρώπη, ολοκληρώνει με επιτυχία όλες τις δράσεις του προγραμματικού πλαισίου που έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς προσπάθειας της Οργάνωσης.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που τιμά την μοναδική αυτή πορεία και δίνει ισχυρά μηνύματα για το μέλλον.
Μόνο από το μήνα Σεπτέμβριο και έπειτα, έχει οργανώσει επετειακό τριήμερο με πλήθος πολιτικών, επιχειρηματικών παραγόντων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Ζαγορά, έχει παρουσιάσει ιστορικό ντοκιμαντέρ μίας ώρας για την 100 χρόνων προσπάθεια και αγώνα των Ζαγοριανών Παραγωγών μαζί με σύγχρονη εικαστική παρέμβαση με τα ονόματα των 199 ιδρυτών του σε διήμερο μνήμης και τιμής στο συνεταιριστή και διοργανώνει διάφορες δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας που ήδη άρχισαν να ταξιδεύουν για αρκετά μέρη της Ελλάδας.
Πρωτότυπη και παραδειγματική, για δεδομένα ελληνικού αγροτικού συνεταιρισμού, είναι και η διοργάνωση που ήδη εξελίσσεται με μεγάλη τάση συμμετοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (επίπεδο Δημοτικού) για υλοποίηση πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Ο Διαγωνισμός έχει θέμα: « Ένα μήλο την ημέρα…: Το μήλο συμβάλει στην υγιεινή διατροφή !»  
Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως και την στήριξη και αρωγή του Υπουργείου Υγείας .
Η επίσημη έναρξη έγινε στις 03 Οκτωβρίου 2016 και η ολοκλήρωση προβλέπεται για 14 Φεβρουαρίου 2017 (ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής).
Για τον διαγωνιζόμενους έχουν οριστεί και δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά ζωγραφική, γλυπτική και κολάζ. Οι μαθήτριες/ές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !».
Τα έργα ζωγραφικής και κολάζ θα πρέπει να έχουν μέγεθος μέχρι 70 * 70 cm αν πρόκειται για ομαδικά ή μέχρι μεγέθους Α3 αν πρόκειται για ατομικά.
Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής και κολάζ, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους.
Τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου ή στοιχεία εκπαιδευτικού και ομάδας αν πρόκειται για ομαδικό έργο) θα πρέπει να αναγράφονται στο πίσω αριστερό μέρος του έργου τους.
Η δεύτερη ενότητα αφορά σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή.
Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 3 έως 5 λεπτών, ή μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, tablets ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ένα μήνυμα τύπου sms, ή email, ή εικονίδια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μια ψηφιακή αφίσα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !».
Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) πάνω στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου ή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού αν το έργο είναι ομαδικό και της ομάδας). 
Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μια ατομική συμμετοχή ανά μαθητή/τρια για κάθε θεματική ενότητα ή/και μία ομαδική από ομάδες που θα δημιουργηθούν σε επίπεδο τάξης, τμήματος ή απλά από δύο και άνω μαθητές.
Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν βραβευθεί σε κάποιον άλλο διαγωνισμό.
Όλα τα έργα θα αποστέλλονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και θα κριθούν από ανεξάρτητη επιτροπή. Καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού θα είναι ο Ζαγοριανός ζωγράφος Κώστας Κομνηνός.
Η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα, στις 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Θα υπάρχουν τρείς θέσεις κατάταξης για κάθε θεματική ενότητα στα ατομικά έργα και μία στα ομαδικά. Για περισσότερες πληροφορίες και για τη λήψη των σχετικών εγγράφων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού: www.zagorin.gr .
To μήνυμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι πολλαπλό.
Αρχικά προβάλλει την Οργάνωση με τα 100 χρόνια ζωής.
Επιπλέον αποτελεί μήνυμα υγιεινής διατροφής στις νέες γενιές καθώς το μήλο αποτελεί φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας.
Επίσης μέσω της δράσης αυτής αναπτύσσονται τα καλλιτεχνικά ταλέντα των μαθητών και αποτελεί μία καλή ευκαιρία ανάδειξης νέων ανθρώπων.
Παράλληλα δημιουργείται πολιτιστικό απόθεμα και μάλιστα βεβαρυμμένης σημασίας καθώς θα προέρχεται από μαθητές.
Εν τέλει οι μαθητές με το έργο τους θα συμμετέχουν σε μία συνολική παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί.
Στο σημείο αυτό συμβολίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του Συνεταιρισμού, που μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε αγρότη – συνεταιριστή για ποιοτικούς καρπούς και μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε στελέχους του Συνεταιρισμού που απαρτίζεται από επιστήμονες και έμπειρους υπαλλήλους καταλήγει να προβάλλει αυτή τη συνολική θετική εικόνα στο καταναλωτικό κοινό.
Η προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού συνεχίζονται και οι δράσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας δημιουργούν στο σύνολό τους ένα θετικό παράδειγμα ελπίδας στις δύσκολες εποχές που βιώνει η πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: