Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

2015-12-16 23:39:55
 
Φωτογραφία για Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Γυμνάσια Παιανίας [photos]
Την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Cosmote που βρίσκεται στο κτίριο του ΟΤΕ Παιανίας, το οποίο γειτνιάζει με το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, ζητούν γονείς και καθηγητές, καταγγέλλοντας πως επιβαρύνει καθημερινά την υγεία των μαθητών.

Στο προαύλιο των συστεγαζόμενων Γυμνασίων Παιανίας, σε εσοχή του οικοπέδου των σχολείων, βρίσκεται το διώροφο κτίριο του ΟΤΕ επί του οποίου έχει τοποθετηθεί κεραιοδιάταξη αναμετάδοσης.

Η κεραία αυτή βρίσκεται σε απόσταση 65 μέτρων από το ονομαζόμενο «νέο κτήριο» του 2ου Γυμνασίου, στο οποίο κάνουν μάθημα 6 τάξεις του σχολείου (περίπου 160 παιδιά) και 40 μέτρα από το γήπεδο μπάσκετ του σχολείου, όπου προαυλίζονται και αθλούνται τα παιδιά και των δύο σχολείων, δηλαδή περίπου 450 παιδιά.

«Όπως προκύπτει από μελέτες, η διεθνής επιστημονική κοινότητα, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για τις κάθε είδους επιπτώσεις των μη-ιονιζουσών ακτινοβολιών, (όπως είναι οι μικροκυματικές ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας)
. Επί πλέον στο ΥΑ 81839.ΣΤ1/2006 - ΦΕΚ Β'/1150/25.8.2006 για “Καθορισμό κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής χώρων, για την ανέγερση διδακτηρίων καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για στέγαση Σχολικών Μονάδων”, διαβάζουμε : Ο προτεινόμενος χώρος (για ανέγερση σχολείων κλπ) επιβάλλεται να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από χώρους ή λειτουργίες, που αποτελούν εστίες ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, πυρκαγιάς, εκρήξεων και λοιπών μολύνσεων, ώστε να αποτρέπονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απορρέουν από τη γειτνίαση, ως εξής: κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, πυλώνες και κέντρα υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Πόσο μάλλον που η κεραία τοποθετήθηκε ΜΕΤΑ την ανέγερση του σχολείου, γνωρίζοντας ότι εκεί είναι σχολείο! Συνεπώς η αδιαμφισβήτητα υπάρχουσα αμφιβολία μας υποχρεώνει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να ζητήσουμε την άμεση απομάκρυνση της κεραιοδιάταξης από το χώρο του σχολείου» τονίζει η κα Κλαίρη Μαυρομάτου Διδάκτορας Φυσικής και διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου.

Έχουν γίνει επανειλημμένα διαβήματα για να μεταφερθεί αυτή η κεραία. Ήδη πριν από το 2010 εκδηλώθηκε σχετική αντίδραση από τον τότε πρόεδρο της σχολικής επιτροπής. Την άνοιξη του 2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα αυτό, την οποία συγκάλεσε στο γραφείο του ο δήμαρχος Παιανίας κ. Σπύρος Στάμου, και συμμετείχαν μέλη της επιτροπής πολιτών ενάντια στις κεραίες, η κα Κλαίρη Μαυρομάτου και εκπρόσωποι της Cosmote οι οποίοι ανέφεραν ότι θα μεταφέρουν το αίτημα (της απομάκρυνσης) στους αρμόδιους και θα ενημερώσουν για το τι μπορεί να γίνει.

Η κεραία αδειοδοτήθηκε, εκ νέου, στις 7/3/2014 από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία επισημαίνει ότι για την έκδοση της άδειας εφαρμόστηκε το προγενέστερο του Ν.4053/2012 νομοθετικό πλαίσιο, καθώς κατά δήλωση της εταιρίας, η κατασκευή πληρούσε τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Ν.4053/2012 (νομίμως λειτουργούσες κεραίες). Ωστόσο, η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων δεν επιτρέπεται (βλ. παρ. 18, αρθρ. 30 Ν 4070/2012), αλλά το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το κτίριο του ΟΤΕ εφάπτεται με το σχολικό συγκρότημα!!

Η προηγούμενη νομοθεσία απαγόρευε ρητά την εγκατάσταση κεραίας σε απόσταση 300 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και σχολεία. Η νομοθεσία αυτή άλλαξε και από το 2012 και μετά (σύμφωνα με το νόμο 4070/2012) οι εταιρείες καλύπτονται ακόμη και στην τοποθέτηση κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων εφόσον τηρούν τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού που απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών των τιμών της Ε.Ε. που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία (άρθρα 2-4 ΚΥΑ 53571/3839/6.9.2000).

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα: “ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ”
Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: