Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

«Είμαι 18 και δεν με αφήνουν να ψηφίσω»

Διάλογος

17:37 | 08 Ιαν. 2015
Τελευταία ανανέωση 17:39 | 08 Ιαν. 2015
Αν και γεννημένοι το 1997, οι 18ρηδες του 2015 δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 25η Ιανουαρίου. Αφού σας έχουν «γραμμένους» αλλά όχι εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, γράψτε στο tvxs.gr την άποψη σας για το γεγονός ότι αν και 18 χρονών, δε θα ψηφίσετε.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών οι γεννηθέντες το 1997 δε θα ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση δεν δίνεται η δυνατότητα στους 18ρηδες του 2015 να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές -παρόλο που εκλογικά γενέθλια μέρα τους σύμφωνα με τον νόμο ορίζεται η 1η Ιανουαρίου- επειδή κάθε δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα κάθε έτος από 1ης έως τέλος Φεβρουαρίου τις ονομαστικές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν, κι εφόσον οι εκλογές προηγούνται της διαδικασίας αυτής, οι 18ρηδες του 2015 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο εκλογικό σώμα λόγω χρόνου.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει πλήθος πολιτικών αντιδράσεων, αλλά και τη σφοδρή αντίδραση των ίδιων των νέων που δεν μπορούν να ασκήσουν το μέγιστο πολιτικό τους δικαίωμα.

Την αρχή έκαναν οι νέοι της Βουλής των Εφήβων, οι οποίοι σε επιστολή που  δημοσίευσαν δηλώνουν την έντονη αντίθεση τους στο γεγονός ότι ως πολίτες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι νέοι «βουλευτές» θεωρούν ότι οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι αρκετές, αλλά ακόμη κι αν όχι, προτείνουν τη λύση της επί τόπου εγγραφής στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να μην παραγκωνιστεί το δικαίωμα των 100.000 που αποκλείονται της εκλογικής διαδικασίας.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κάποιος που φοβάται την ψήφο των νέων», είναι το μήνυμα της Βουλής των Εφήβων, με τους συμμετέχοντας να σημειώνουν πως ελπίζουν στη λήψη κάθε δυνατού μέτρου έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου «λάθους» που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου αλλά και για την ίδια την εκλογική διαδικασία, όπως λένε.

Το tvxs.gr ζητά τη γνώμη των νέων. Αν είστε 18 χρονών και δεν μπορείτε να ψηφίσετε στείλτε το βίντεο ή το άρθρο σας με την άποψη σας για το θέμα στο ekloges2015@tvxs.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: