Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014


 
 
Δυσαριθμησία: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
 
Ανακαλύψτε τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μαθησιακής δυσκολίας και βοηθήστε το μικρό σας να τα ξεπεράσει.
Δυσαριθμησία: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Μια απλή προσέγγιση του τι σημαίνει δυσαριθμησία είναι πως αποτελεί το αντίστοιχο της δυσλεξίας, αλλά για τα μαθηματικά. Δηλαδή το παιδί παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυσκολία στον τομέα των μαθηματικών, η οποία όπως και η δυσλεξία δεν έχει σχέση με τη νοημοσύνη του, ούτε με τις γενικότερες ικανότητές του.
Τα συμπτώματα:
  • Δυσκολίες στις προμαθηματικές δεξιότητες που γίνονται αντιληπτές στη νηπιακή ηλικία (πολλά – λίγα, μικρότερο – μεγαλύτερο κ.λπ.).
  • Δυσκολία στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών, στην κατανόηση και εκτέλεση των αριθμητικών πράξεων και την αναγνώριση των μαθηματικών συμβόλων.
  • Το παιδί δυσκολεύεται να διαβάσει και να γράψει αριθμούς. Συχνά κάνει λάθη με αριθμούς, όπως παραλείψεις, αντιστροφές και αντικαταστάσεις (γράφει άλλον αριθμό αντί για τον σωστό).
  • Αντιμετωπίζει δυσκολία στην εκτέλεση μαθηματικών πράξεων από μνήμης.
  • Δεν έχει καλή αίσθηση του χρόνου, δεν κατανοεί γεγονότα που αναφέρονται στο παρελθόν και το μέλλον.
  • Δυσκολεύεται να παίξει παιχνίδια που απαιτούν μια λογική σειρά πράξεων (π.χ. σκάκι), να θυμάται τη σειρά του ή να κρατάει το σκορ όταν παίζει επιτραπέζια παιχνίδια.
  • Δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη λογική της σωστής χρήσης των χρημάτων
  • Τα παιδιά με δυσαριθμησία δεν αυτοματοποιούν τα βασικά αριθμητικά δεδομένα (π.χ. προπαίδεια).
Θεραπεύονται οι μαθησιακές δυσκολίες;Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις ή υποψίες (βλ. συμπτώματα) κάποιας μαθησιακής δυσκολίας ή διαταραχής. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να χαρακτηρίζουμε αρνητικά το παιδί (π.χ. «ο Νίκος είναι πολύ τεμπέλης {ή αδιάφορος ή κακός μαθητής} και δεν τα παίρνει τα γράμματα») καθώς έτσι επιδεινώνεται η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην τάξη. Η κατανόηση, η υπομονή, η ενθάρρυνση, η επιείκεια και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση –σε συνδυασμό πάντα με την έγκαιρη διάγνωση- μπορεί να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στα περισσότερα παιδιά μέσα σε λίγους μήνες. Η διαδικασία ωστόσο της «θεραπείας» μπορεί να διαρκέσει και αρκετά περισσότερο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη βαρύτητα της κατάστασης.
Τι γίνεται με το σχολείο;Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με την Ειδική Εκπαίδευση, τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες δικαιούνται δωρεάν φοίτηση σε δημόσιο σχολείο για την παροχή της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε τάξη συνηθισμένου σχολείου εφοδιασμένου με τις κατάλληλες υποδομές, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου, προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες των παιδιών και στο εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσής τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα παιδιά αυτά θα φοιτούν κανονικά στο δημόσιο σχολείο αλλά θα δέχονται ενισχυτική διδασκαλία και στήριξη από Ειδικούς Παιδαγωγούς κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Ειδικό Παιδαγωγό που παρακολουθεί το παιδί και τους δασκάλους του είναι δυνατό να καταρτίζεται εξατομικευμένο σχολικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του παιδιού.

Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία της Μαρινέλλας Τσουκαλά, Παθολόγος Λόγου – Ομιλίας, M.A., CCC-SLP, Μέλος της ASHA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: