Πέμπτη 18 Απριλίου 2013


Ένα εκπαιδευτικό εικονογράφημα για το Ολοκαύτωμα των Ρομά

tvxs.gr/node/125996

Το «Sofia Z-4515», ένα εικονιστόρημα (graphic memoir) βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα επιβίωσης και ελπίδας, έχει ως θέμα τις δολοφονίες και τις διώξεις που δέχτηκαν οι Ρομά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από την ιστορία της μικρής Sofia Taikon, που επέζησε του Ολοκαυτώματος.
Η ιστορία της 12χρονης τότε, Sofia Taikon παρουσιάζεται σε μορφή σκίτσων από την Σουηδή συγγραφέα Gunilla Lundgren και την εικονογράφο, Amanda Eriksson. Το «Sofia Z-4515» βραβεύτηκε με το «Artists Against Nazizm Award».

Η 12χρονη Πολωνή Ρομά, Sofia Taikon (1931-2005) και η οικογένειά της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Εκεί ο αριθμός Z-4515 αποτυπώθηκε σε τατουάζ στο αριστερό της χέρι.


Μέσα από ένα συνδυασμό τύχης και πράξεις καλοσύνης από διάφορους ανθρώπους, η Sofia επέζησε και αφηγήθηκε την ιστορία της. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να διηγηθεί όλες τις αναμνήσεις της στη συγγραφέα Gunilla Lundgren.
Δυστυχώς, η Sofia δεν έζησε για να δει το βιβλίο δημοσιευμένο, καθώς πέθανε λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία της πρώτης σουηδικής έκδοσης. 


«Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς αναγνώστες από 9 ετών και άνω. Υπάρχει πραγματική ανάγκη για εκπαιδευτικά κόμικς για το ηλικιακό αυτό γκρουπ, ειδικά σήμερα που τα κόμικς διαβάζονται τόσο από ενήλικες όσο και από αναγνώστες που βρίσκονται στο τέλος της εφηβείας τους», ανέφερε ο επιμελητής της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου, Ernesto Priego, με αφορμή την κυκλοφορία του στα αγγλικά το 2012.

Η αφήγηση σε μορφή ήχου είναι επίσης διαθέσιμη σε Kalderash Romani (βλαχική διάλεκτος), με τη φωνή της Ramona Taikon, συγγενής της Σοφίας και δασκάλας.
TVXS
:

Δεν υπάρχουν σχόλια: