Χιλιάδες οικογένειες πλήρωναν υψηλές τιμές για τα μαθήματα των παιδιών τους
Καρτέλ στα δίδακτρα των ξένων γλωσσών
Του Χρήστου Κολώνα
Καρτέλ... στα δίδακτρα ξένων γλωσσών από τους συλλόγους ιδιοκτητών φροντιστηρίων εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχει σαν αποτέλεσμα να κρατά ψηλά τις τιμές που πληρώνουν οι γονείς για τις σπουδές των παιδιών τους. Όπως ανακοίνωσε η ανεξάρτητη διοικητική αρχή ανταγωνισμού, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα διαπίστωσε στα γραφεία των συλλόγων σε περιοχές της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης έγγραφα και στοιχεία που δείχνουν τον καθορισμό κατώτατων τιμών στα φροντιστήρια-μέλη τους, περιορισμό στις εκπτώσεις και τις μειώσεις των διδάκτρων αλλά και απαγόρευση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων να μετέχουν οι μαθητές τους σε διαγωνισμούς άλλων κέντρων πιστοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες της χώρας ομοσπονδίες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, στις οποίες ουσιαστικά είναι μέλη η συντριπτική πλειονότητα των φροντιστηρίων που λειτουργούν στη χώρα. Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει κάνει τη σχετική εισήγηση προς την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμφωνα με την αρχή «θα συνεδριάσει στις 23 Ιουλίου για να εξετάσει το ενδεχόμενο παράβασης των κανόνων ανταγωνισμού».
Η υπόθεση
Η υπόθεση, όπως αναφέρει η Επιτροπή «αφορά πρακτικές από συλλόγους ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών που δραστηριοποιούνται ιδίως στις περιοχές της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης για τον καθορισμό των διδάκτρων των μελών τους και τη διατήρηση περιορισμών στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».
Τα στοιχεία που βρήκαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμφωνα με την εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού δείχνουν ότι «οι εν λόγω σύλλογοι ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών -με βάση σειρά αποφάσεων των καταστατικών τους οργάνων ή/και σχετικές ρυθμίσεις στα καταστατικά, στους κανονισμούς δεοντολογίας ή σε άλλα έγγραφά τους- είτε προέβησαν στον καθορισμό των διδάκτρων που χρεώνουν τα μέλη τους (κατώτατη τιμή διδάκτρων, όροι παροχής εκπτώσεων), είτε συντόνιζαν άλλες σημαντικές παραμέτρους της εμπορικής δραστηριότητας των μελών τους ρήτρες μη ανταγωνισμού (ρήτρες περί της συμμετοχής ή μη σπουδαστών σε εξετάσεις γλωσσομάθειας, υπέρμετροι περιορισμοί στη διαφημιστική δραστηριότητα)».
ΗΜΗΡΕΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου