Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

μαθητικη διαδηλωση

Μαθητική πορεία διαμαρτυρίας στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010, 01:19

Μαθητές σχολείων των Χανίων, που τελούν υπό κατάληψη, πραγματοποίησαν χθες πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφορμή την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στην Πλατεία της Αγοράς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων Παύλος Κοτσιφάκης, οι καθηγητές προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας και στην κινητοποίησή τους βρήκαν συμπαραστάτες και τους μαθητές.

«Οι μαθητές σχολείων που τελούν υπό κατάληψη επέλεξαν να συνενωθούν με τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΕΛΜΕ ως αντίδραση για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης και τα νέα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης», ανέφερε ο κ. Κοτσιφάκης.

Οι εκπαιδευτικοί των Χανίων υποστήριξαν ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ενώ, όπως είπαν, θα πρέπει να εκλείψει η σύμπτυξη σε τμήματα με πάνω από 25 μαθητές, και να μην καταργηθούν η κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας.
ΠΗΓΗ:cretalive

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

αθωοι οι καταληψιες

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθώοι οι καταληψίες μαθητές της Ορεστιάδας

29/10/2010 - 15:01

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα το πρωί από το δικαστήριο ανηλίκων Ορεστιάδας οι 115 μαθητές της Ορεστιάδας οι οποίοι κατηγορούνταν για τις καταλήψεις που έκαναν πέρυσι το φθινόπωρο.


Την ώρα της δίκης, 300 μαθητές, εκπαιδευτικοί γονείς και πολυμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ορεστιάδας, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, συμπαραστεκόμενοι στους ανήλικους κατηγορούμενους. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκένυρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

alfavita.gr

εναντια στις παρελασεις

1219215Παρεμβάσεις Ενάντια στις Παρελάσεις (Κοζάνη)
από kozptol 5:03μμ, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
 ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εθνικές παρελάσεις αποτελούν εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής. Για τους περισσότερους, είναι μάλλον μια ανάσα από τη σχολική ρουτίνα και το φόρτο εργασίας.Ως εδώ πάει καλά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι τυχαίοι επέτειοι. Αντιπροσωπεύουν εθνικά ιδεώδη, υπενθυμίζουν-προπαγανδίζουν ιστορικά γεγονότα και ανθρώπινες θυσίες με έναν κανόνα γιορτής. Η ξεδιάντροπη αυτή μέθοδος είναι τόσο παλιά όσο και ο πόλεμος. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι σε ολοκληρωτικά στρατοκρατικά καθεστώτα (ναζισμός, σταλινισμός) τέτοιου είδους επιδείξεις δύναμης βρήκαν το αποκορύφωμά τους. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η μαθητική παρέλαση καθιερώθηκε από τον φασίστα και δικτάτορα I.Μεταξά μετά την 4η Αυγούστου 1936, διατηρήθηκε ως την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών (1967 1974) και από τότε ως σήμερα, κανένα καθεστώς δεν την κατήργησε αλλά ούτε καν την αμφισβήτησε!Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}Σήμερα λοιπόν, κι ενώ παραμένει μια μακάβρια συμμετοχή για μια υπό διαμόρφωση προσωπικότητα, δεν έχει ακόμα καταργηθεί. Και αυτό ίσως γιατί φέρει ένα πιο ελαφρύ προσωπείο: αυτό της «μιας ωρίτσας» ή της «τυπικής υπόθεσης»...Για το τυπικό της υπόθεσης δηλαδή: Άνθρωποι ντύνονται ομοιόμορφα ατσαλάκωτα με τα χρώματα του έθνους. Στοιχίζονται σε στρατιωτικό σχηματισμό, υπό τον ήχο πολεμικών εμβατηρίων... Για το τυπικό της υπόθεσηςδιαχωρίζονται κατά ύψος ή κατά επιδόσεις, σε ψηλούς και κοντούς, σε καλούς και κακούς μαθητέςΓια το τυπικό της υπόθεσηςv\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}Υψώνουν το μεγαλύτερο σύμβολο ανθρωποσφαγών το εθνικό λάβαρο Για το τυπικό της υπόθεσης
Στρέφονται «υπερήφανα» τα κεφάλια κατά την κατεύθυνση των επισήμων και ο όχλος χειροκροτεί.

Για να ξανασυστηθούμε. Δεν είναι απλά μια τυπική υπόθεση. Είναι δήλωση Είναι συμμετοχή Είναι συμβιβασμόςΔεν έχουμε ανάγκη από στοιχισμένο βήμα και κατευθυνόμενες ουρές.Για εμάς ο μοναδικός πόλεμος που αναγνωρίζουμε είναι ο κοινωνικός- ταξικός. Ενάντια σε κράτος, αφεντικά, κοινωνικούς θεσμούς και κατασταλτικά μέτρα.Ενάντια σε κάθε είδους ιεραρχία
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}Κάτω όλοι οι στρατοί


Συνέλευση αναρχικών – αντιεξουσιαστών/τριών σε Κοζάνη & Πτολεμαιδα


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

νυχτερινη εκπαιδευση για ολους ΤΩΡΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ > Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ



Τα Εσπερινά ανοίγουν σε ανέργους και νοικοκυρές μητέρες

27/10/2010 - 11:38

Ενισχύει το κοινωνικό προφίλ των Εσπερινών Λυκείων το υπουργείο Παιδείας ανοίγοντας την πόρτα των σχολείων αυτών σε ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως μητέρες με ανήλικα παιδιά. Σκοπός, αυτές οι εκπαιδευτικές μονάδες να αναδειχτούν σε «εργαλείο καταπολέμησης της ανεργίας», όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου που εντάσσουν το μέτρο στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών για το «νέο Λύκειο» και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Από φέτος, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εστάλη στα Λύκεια της κατηγορίας αυτής, παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής ανέργων μόνο με την κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, καθώς και των μητέρων με ανήλικα παιδιά που έχουν ως αποκλειστική απασχόληση τα οικιακά.

Οι εν λόγω ομάδες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονταν μόνο εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η άρση αυτής της «δυσλειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος», όπως τονίζεται από το υπουργείο, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ώστε τα Εσπερινά να πάψουν να είναι η «κερκόπορτα του εκπαιδευτικού συστήματος», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου. Το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η ρύθμιση που επιβάλλει υποχρεωτική τη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις (και όχι μόνο στη μία) των Εσπερινών προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλαδικές. Στόχος, να σταματήσει το φαινόμενο των μετεγγραφών-μαϊμού μαθητών από Ημερήσια Λύκεια στην τελευταία τάξη των Εσπερινών ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο σύνολο των 2.548 μαθητών που φοίτησαν σε Εσπερινά Λύκεια της χώρας κατά το σχολικό έτος 2009-2010, μετείχαν στις ενδοσχολικές εξετάσεις 1.826 μαθητές, ενώ στις πανελλήνιες εξετάσεις συμμετείχαν 722 μαθητές, με ποσοστό επιτυχίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 83%.

Α.ΑΝΔΡ.
Ο.ΛΙΑ.

ελευθεροτυπια

οχι μονο δεν ενισχυει αλλα αποδιοργανωνει το νυχτερινο σχολειο ,παρα τις μεγαλοσχημες εξαγγελιες του το υπουργειο για τους παρακατω λογους.α/Τα μετρα για την 2ετη υποχρεωτικη φοιτηση και την εγγραφη μαθητων χωρις βεβαιωση εργασιας ειναι παρανομα γιατι με εγκυκλιους καταργουν το Π.Δ. 104/79 που θεσπιζει για τα θεματα αυτα αντιθετες διαδικασιες.Φαινεται πως τα στελεχη του υπουργειου κοιμουνται υπνον βαθυ....β/Το πολυδιαφιμιζομενο ποσοστο του 83% ειναι εντελως λαθος και το πραγματικο ειναι 24% δηλαδη επι 2548 φοιτησαντων μαθητων επετυχαν 599 μαθητες .Απλα μαθηματικα ,αγνωστα ομως για το υπουργειο !γ/Τα μετρα για τους ανεργους και τις μητερες περα απο το οτι ειναι παρανομα ειναι και εντελως αποσπασματικα γιατι δεν αντιμετωπιζουν και αλλες περιπτωσεις οπως αεργων,συνταξιουχων λογω ασθενειας,ανασφαλιστων,ενηλικων κ.α. Το νυχτερινο σχολειο ηρθε καιρος να απεξαρτηθει απο την υποχρεωση της εργασιας και τις ειδικες ρυθμισεις για την εισαγωγη των μαθητων του στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Ενα τετοιο υπουργειο ομως με τετοια συλλογη λαθων και σε αλλες του αποφασεις φοβαμαι οτι ειναι ανικανο για τετοιες καινοτομιες .

διογενης


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

καθηγητες υπερ μαθητων

από ββββ 3:25μμ, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δ. Αττικής καταγγέλλει ότι "Η Αστυνομία ασκεί τηλεφωνικούς ελέγχους για να διαπιστώσει ποιά σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη και εκβιάζει διευθυντές σχολείων προκειμένου να καταδώσουν τους μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις". Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την παρέμβαση της αστυνομίας και τις "επανειλημμένες" δικαστικές διώξεις μαθητών που έλαβαν μέρος σε παλαιότερες καταλήψεις. "Αντί το κράτος και η κυβέρνηση να αστυνομεύουν τους μαθητές μας, είναι καλύτερο να φροντίσουν για τη λύση των προβλημάτων της Εκπαίδευσης", συνεχίζει η ανακοίνωση των καθηγητών. Η Ένωση Λειτουργών επισημαίνει επίσης ότι είναι δικαίωμα των μαθητών να διαμαρτύρονται για τη σημερινή "απαράδεκτη κατάσταση του δημόσιου σχολείου", και ζητά από την αστυνομία και τις αρχές της Εκπαίδευσης την παύση των παρεμβάσεων, "διαφορετικά θα είναι και οι ίδιοι υπόλογοι απέναντι στο μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα".

athens.indymedia.org

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Δεν μπορούν να μεταφερθούν στα γυμναστήρια οι μαθητές!

27/10/2010 - 08:31


ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν μπορούν να μεταφερθούν στα γυμναστήρια οι μαθητές!

Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του αθλητικού γυμνασίου της Βέροιας. Γονείς και μαθητές, χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας απαιτώντας άμεσα να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών. Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ιωάννα Σοφρόνωφ, υποψήφια δήμαρχος Βέροιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου όπου λειτουργεί το Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) με εγγεγραμμένους 128 μαθητές, καταγγέλλει ότι ακόμη δεν έχει σταλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας προς τα ΤΑΔ, ώστε να γίνει η μίσθωση λεωφορείων που θα εκτελούν τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία, από και προς τους αθλητικούς χώρους στους οποίους πρέπει να γίνεται η εκπαίδευση και η προπόνηση των μαθητών των συγκεκριμένων τμημάτων.

Ετσι οι προπονήσεις των μαθητών τρεις μέρες την βδομάδα για δύο ώρες τη μέρα δε γίνονται και μένει κενό γράμμα η εγγραφή τους στο αθλητικό σχολείο.

Οι 128 μαθητές, από όλο το νομό Ημαθίας, θα έπρεπε να αθλούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις των δύο αθλητικών κέντρων που λειτουργούν στο νομό Ημαθίας. Στους δύο μήνες που πέρασαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναγκάζονται να προπονούνται εντός του 2ου Γυμνασίου σε έναν τσιμεντένιο προαύλιο, εντελώς ακατάλληλο για τα αθλήματα.

ΡΙΖΟΣΠΣΤΗΣ

δικαστικες διωξεις μαθητων

Στο εδώλιο για τις περσινές καταλήψεις

 


Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η δίκη των 105 μαθητών, οι οποίοι κατηγορούνται για τις περσινές καταλήψεις σε σχολεία της Ορεστιάδας, της Βύσσας και του Κυπρίνου.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται και η εκπαιδευτική κοινότητα η οποία ζητά να συμπαρασταθούν κι άλλοι φορείς του Έβρου. Την ημέρα της δίκης στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί πορεία και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια.

zougla.gr

νυχτερινο σχολειο για ολους

Υπουργείο Παιδείας: Δυνατότητα Εγγραφής ανέργων στα Εσπερινά Λύκεια

26/10/2010 - 09:27





ΘΕΜΑ: «Εγγραφές μαθητών σε Εσπερινά Λύκεια»

Κατόπιν προβλημάτων που έχουν αναφερθεί στη Διεύθυνσή μας και έχουν σχέση με τη σημερινή οικονομική συγκυρία, σας ενημερώνουμε ότι δύνανται να εγγράφονται στα Εσπερινά Λύκεια της χώρας, άνεργοι μαθητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. καθώς και μητέρες ανήλικων τέκνων με αποκλειστική οικιακή απασχόληση, προκειμένου η απόκτηση απολυτηρίου από τους εν λόγω μαθητές να διευκολύνει την εξεύρεση εργασίας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

alfavita.gr

Παρα πολυ καθυστερημενα με αποσπασματικο και παρανομο τροπο  αντιμετωπιζεται το θεμα των εγγραφων στα νυχτερινα σχολεια.Παρανομο γιατι ειναι σε αντιθεση με το αρθρο 8 παρ12 του Π.Δ.104/79 το οποιο ειναι νομικα ισχυροτερο της εγκυκλιου.Καθυστερημενο γιατι το προβλημα των εγγραφων επρεπε να αντιμετωπιστει πριν πολλα χρονια μιας και απεκλειε απο την νυχτερινη εκπαιδευση πολλες κατηγοριες πολιτων που ηθελαν να σπουδασουν αλλα νομοθετικα αποκλειονταν.Αποσπασματικο γιατι δεν περιλαμβανει και άλλες κατηγοριες υποψηφιων οπως αεργων,ανεργων χωρις καρτα ΟΑΕΔ,ανασφαλιστων και ενηλικων γενικοτερα που παρ' οτι δεν εργαζονται θελουν να σπουδασουν.Μηπως  το θεμα πρεπει να αντιμετωπιστει απο τους ανευθυνουπευθυνους του υπουργειου επιτελους σοβαρα ;Μηπως το νυχτερινο σχολειο πρεπει να γινει -οπως το Συνταγμα επιτασσει-σχολειο οχι μονο των εργαζομενων αλλα ολων των πολιτων; 

διογενης


στους δρομους

Στους δρόμους οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010, 03:42


Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι μαθητές λυκείων της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους αρμοδίους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι 4 λύκεια της πόλης τελούν υπό κατάληψη, ενώ στα υπόλοιπα τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν με πανό έξω από το δημαρχείο και βροντοφώναξαν διάφορα συνθήματα.

zougla.gr

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ξενοκρατια στην εκπαιδευση

Καθηγητες ξενων κρατων θα γινονται πρυτανεις ,υποχρεωτικα τα αγγλικα απο την πρωτη δημοτικου,προαιρετικη η ιστορια στη μεση εκπαιδευση, η επιχειρηση  του αφελληνισμου και της ξενοκρατιας καλα κρατει.

διογενης 

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΛΑΓΝΟΙ

Τελειώνει ο Οκτώβριος και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία απουσιάζει από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.Έτσι το Υπ. Παιδείας καταφέρνει ένα ακόμη... χτύπημα στα φροντιστήρια!

25/10/2010 - 09:25


ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ







Τέλος Οκτωβρίου και σιγή από το Υπουργείο Παιδείας για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ). Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένα Υπουργείο Παιδείας που σε κάθε δημόσια δήλωσή του κάνει αναφορά στον ενδιαφέρον του για τους μαθητές («Πρώτα ο μαθητής») καταργεί ουσιαστικά και τυπικά την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Σε μια περίοδο όπου η μέση οικογένεια αγκομαχά από τις περικοπές και τα έξοδα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη ήταν ο μοναδικός θεσμός στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ενίσχυσης της μορφωτικής προσπάθειας παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Η λειτουργία του θεσμού φέτος θα ήταν μια ανάσα ανακούφισης για χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του φροντιστηρίου. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι δηλώσεις του Υπουργείου ότι «αυτό που θα κάνουμε σε πρώτη φάση είναι ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε πρόσθετη διδακτική στήριξη σε πολύ απομονωμένες περιοχές και σε πολύ μικρά σχολεία, γιατί εκεί δεν υπάρχει άλλη επιλογή» ή ότι «η ενισχυτική διδασκαλία θα καλυφθεί «κυρίως από προγράμματα που αφορούν παλλινοστούντες και παιδιά με γλωσσικές αδυναμίες» δεν αποτελούσαν, για όσους έχουν μάτια να δουν και την τιμιότητα να πιστεύουν στα μάτια τους, τίποτε περισσότερο από τη γνωστή διαστρέβλωση των λέξεων και των εννοιών με την «σκόνη» της οποίας επιχειρείται η κάλυψη της πραγματικότητας.

Παλιότερα, όταν ο θεσμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης λειτουργούσε κανονικά περίπου 80- 100.000 μαθητές Λυκείου παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε όταν σταμάτησε η κοινοτική χρηματοδότηση και τα προγράμματα ξεκινούσαν πολύ αργότερα από την έναρξη των σχολείων με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να έχουν στραφεί πλέον στα φροντιστήρια. Η κυβέρνηση ήθελε να ξεφορτωθεί την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, πριν ακόμη "σκάσει" η κρίση. Μάλιστα στις 9/10/2009 η υπουργός Παιδείας με εγκύκλιο της είχε αναστείλει προσωρινά, όπως υποστήριζε, το Πρόγραμμα γιατί δεν είχε εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, υπαναχώρησε και το Πρόγραμμα παρά την καθυστέρηση έναρξής του, παρακολούθησαν περίπου 50.000 μαθητές.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι την ΠΔΣ στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έδιναν τον καλυτερό τους εαυτό στην ενίσχυση των μαθητών παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας επιφύλασσε γι αυτούς εξευτελιστική αποζημίωση, αργοπορημένη αποζημίωση, πολλές φορές καθόλου αποζημίωση.

Ακόμη κι αν τις επόμενες μέρες κάτω από το βάρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών το Υπουργείο Παιδείας δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ΠΔΣ ή η ενισχυτική διδασκαλία (Γυμνάσια) σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές θα είναι για τα «μάτια του κόσμου» καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι ήδη αργά.

alfavita.gr

To υπουργειο εχει απενεργοποιησει τους δυο παραπανω θεσμους μη πληρωνοντας ακομη τους συντονιστες των προγραμματων αυτων απο την περιοδο 2008-09 μεχρι και σημερα.Ετσι οι συντονιστες χωρις να εχουν παρει φραγκο  δεν διατιθενται να εφαρμοσουν τα προγραμματα αυτα για να μη δουλεψουν δηλαδη αλλη μια φορα τσαμπα. Το  αποτελεσμα ειναι αυτα τα προγραμματα να περιπεσουν σε αδρανεια προς δοξαν των φροντιστηριων και της πολυδιαφημιζομενης μεταρρυθμισης.

ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΑΖΙ.

διογενης

BIA ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το ενδιαφέρον των ειδικών έχει προκαλέσει η άνθηση της βίας και του εκφοβισμού σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς ποσοστό 10-15% των μαθητών, κυρίως στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι θύματα ενδοσχολικής βίας, 5% είναι οι θύτες, με τα αγόρια να έχουν την πρωτοκαθεδρία (3/1) και κυρίως σε περιστατικά σωματικής βίας, σε σχέση με τα κορίτσια, που εμπλέκονται σε περιστατικά λεκτικής βίας.

Όπως προκύπτει από 2 Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το ΔΑΦΝΗ και το ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ, τα παραπάνω φαινόμενα αποτελούν απόρροια του ελλείμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, της άγνοιας για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, αλλά κυρίως της αποσιώπησης λόγω του στίγματος, που εμπεριέχει για τον θύτη, το θύμα αλλά και το σχολείο Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και ο θύτης που ως αυριανός ενήλικας κατά 50% μπορεί να εξελιχθεί σε άτομο με άκρως αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρώτο πρόγραμμα έχει ως θέμα την «Αξιολόγηση Αναγκών και Ευαισθητοποίησης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό» (με 4 συνεργαζόμενες χώρες -Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Λιθουανία) και φορείς υλοποίησης για την Ελλάδα την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο πρόγραμμα συντονίζεται από την Ελλάδα, έχει θέμα την «Ευαισθητοποίηση και πρόληψη ανάμεσα στους μαθητές: Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σχολικά βασισμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για δασκάλους», διεξάγεται από την ΕΨΥΠΕ και έχει ως στόχο την πρόληψη, αντιμετώπιση -παρέμβαση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα αυτά.

Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί, βρισιές, προσβολές, απειλές, εκβιασμοί, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, κλοπές, σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση, αποκλεισμός και απομόνωση από παρέες και ομαδικές δραστηριότητες, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις μορφές έκφρασης της σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής βίας εντός των σχολείων. «Έναν χώρο, που θα έπρεπε να απονέει και να παρέχει ασφάλεια και προστασία», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του προγράμματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ασκείται συνήθως από παιδιά επιθετικά, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενεργητικά και υπερδραστήρια, επιρρεπή σε παραβίαση κανόνων και αντικοινωνικές συμπεριφορές, ικανά να ξεφεύγουν από δύσκολες καταστάσεις και φυσικά χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς ή τύψεις για τις πράξεις τους.

Η σχετική έρευνα, στο πλαίσιο της ΔΑΦΝΗΣ, σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας, κατέδειξε ότι 22,5% των μαθητών έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ 10% έχουν ασκήσει βία, ή εκφοβισμό, στους συμμαθητές του. Άλλη έρευνα, σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε ότι περίπου 8% των μαθητών ασκούν λεκτική βία στους συμμαθητές τους και 4% σωματική. Το 12% είναι θύματα λεκτικής βίας, το 8% θύματα διάδοσης ψευδών φημών σε βάρος του και το 6% θύματα κοινωνικού αποκλεισμού από τις ομάδες και τις παρέες του σχολείου. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις απόψεις των μαθητών, κατά 81% γύρω από αυτό το πρόβλημα απουσιάζει η συνεργασία οικογένειας και σχολείου.

Το εγχειρίδιο της ΔΑΦΝΗΣ ΙΙΙ το οποίο αφορά την εφαρμογή ψυχο-εκπαιδευτικής παρέμβασης στα σχολεία με επιστέγασμα την υπογράμμιση της αναγκαιότητας έκδοσης μίας εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας με οδηγίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Πρόκειται για μια πολιτική, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει, όπως επισημαίνεται, τις διαδικασίες καταγραφής των συμβάντων, διορισμού υπεύθυνου εκπαιδευτικού συμβούλου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, παρακολούθησης των διαδικασιών αντιμετώπισης, ενημέρωσης των μαθητών για την πρόσβαση σε σύστημα υποστήριξης, συνεργασίας με τους γονείς και οργάνωσης ουσιαστικής εποπτείας των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Βασικά εργαλεία θεωρούνται επίσης, μεταξύ άλλων, η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η παρότρυνση των γονέων για ενεργή συμμετοχή και συνεργασία με το σχολείο.

Τα ίδια τα παιδιά, άλλωστε, πρέπει να μάθουν τα δικαιώματά τους, πρωτίστως να μιλούν αυτά που υποφέρουν, να μιλούν και αυτά που δεν αντιδρούν στην κατάφωρη αδικία και στον εκφοβισμό, παίρνοντας θέση συνενόχου με τη σιωπή τους, διότι η βία υφίσταται με την τριαδική σχέση θύτη, θύματος και σιωπηρού παρατηρητή, σημειώνουν οι επιστήμονες.

TVXS

Μια σημαντικοτατη παραμετρος που ειτε διαφευγει ειτε θεωρειται εξοβελιστεα απο το σημερινο σχολειο ειναι η ελλειψη συλλογικοτητας .Μια συλλογικοτητα που εχει διαγραφει απο το λεξιλογιο των κρατουντων ,γιατι απλουστατα αποτελει τη το οπλο των πολιτων στον αγωνα για τουλαχιστον αμφισβητηση της επικυριαρχιας τους.Μια συλλογικοτητα που αν εφαρμοστει στη δομη και λειτουργια της εκπαιδευσης θα βοηθησει αποφασιστικα στον περιορισμο και της ενδοσχολικης βιας ,σε ενα σχολειο που οι μαθητες θα ειναι μεταξυ τους συνεργατες και οχι μοναζοντες και αντιπαλοι. 

διογενης

καταληψεις και στην Εδεσσα

Καταλήψεις σχολείων στην Έδεσσα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010, 06:03


Υπό κατάληψη τελούν από χθες τρία σχολεία στην πόλη της Έδεσσας.

Συγκεκριμένα, το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο, καθώς και το Γενικό Λυκείου Έδεσσας.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις των σχολικών βιβλίων και τις –σε πολλές περιπτώσεις- άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΠΗΓΗ: almopia_press.blogspot

καταληψεις στα Χανια

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ & ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
από Ντραμερ 2:59μμ, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 9:52μμ, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010)
θεματικές: Εκπαίδευση

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ & ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: apo_mathites___poreia_sta_hania.doc (application/msword)
Αυξάνονται οι καταλήψεις σε σχολεία του Νομού Χανίων καθώς μέχρι χθες δεκαεννέα Γυμνάσια και Λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη.
Χθες το πρωί μαθητές από σχολεία του Νομού πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης των Χανίων και συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Οι μαθητές διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τα κενά στους εκπαιδευτικούς και τις ελλείψεις βιβλίων.

Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Γιάννης Κανδαράκης, επισημαίνει ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ελάχιστα καθώς τα περισσότερα έχουν ήδη καλυφθεί.

athens.indymedia.org


Μαθητικη πορεια

Μαθητική Πορεία διαμαρτυρίας στην νομαρχία Κατερίνης. 21/10/10
από sto-teleytaio-thranio 12:16μμ, Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 8:25μμ, Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010)
θεματικές: Μαθητικές Κινητοποιήσεις/Καταλήψεις 2007-2010

Πορεια διαμαρτυριας
(απο http://sto-teleutaio-thranio.blogspot.com εδω υπαρχουν αναρτήσεις απο τις καταληψεις ολων των σχολειων της κατερίνης τις τελευταιες 2 εβδομαδες)



Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στην νομαρχία απο τα: 1ο γελ, 1ο επαλ, 1ο γυμνασιο, 3ο γελ, καθως και απο το μουσικο σχολειο.
Συνολικα συμμετείχαν γυρω στα 300-400 ατομα.
Τα περισσοτερα απο αυτα ηταν συγκεντρωμενα στην οδο χατζογλου στο υψος του 6ο δημοτικου περιπου και περιμεναν τους υπολοιπους μαθητες απο το 3ο γελ.

Η πορεια συνεχιστηκε μεχρι την νομαρχία. Στον δρομο ακουγόντουσαν συνθηματα οπως

-ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
-ΝΑ ΚΑΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ
-ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ
-ΕΕΕ ΟΟΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εγινε συγκεντρωση εξω απο την νομαρχια για ωρα ενω 2μελεις επιτροπες απο καθε σχολειο μπηκαν στην νομαρχια για να συζητησουν με τον νομαρχη (Παπαστεργίου) για προβλήματα των σχολείων τους.
Οι μαθητες απ εξω συνεχιζαν τα συνθηματα ενω η λιστα των συνθηματων εμπλουτιστικε απο το συνθημα

"ΟΟΟ ΠΟΥΣΤΑΡΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ" (εννοώντας την κυριακη των εκλογων)
Επειτα εγινε παρεμβαση και καθιστικη διαμαρτυρια στην εισοδο της νομαρχιας. Επειτα απο 10 λεπτα ο νομαρχης βγηκε να μιλησει. Γιουχαρισματα συνοδευαν την ομιλια του καθως προσπαθουσε να καλυψει ενα ενα τα αιτηματα των παιδιων ανεπαρκως με υποσχέσεις.
Για την ασφάλεια του αναγνωστη του συντακτη και του διαδηλωτη, οι υποσχέσεις υπαρχουν σε βιντεο παρακατω.


Στο παρακάτω μπλογκ παραθέτεται υλικό (κυρίως φωτογραφίες και βιντεο απο την υποδοχη του 3ου γελ).
http://sto-teleutaio-thranio.blogspot.com/

Επίσης υπαρχει αναρτημένη και η λίστα των αιτημάτων της κατάληψης του 3ου γελ.
http://sto-teleutaio-thranio.blogspot.com/2010/10/blog-post_7661.html

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

KATAΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ 2ο ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ S.O.S

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010, 15:37


Το κτήριο καταρέει
Παιδιά και Εκπεδευτικοί σε απόγνωση
Απόλυτη αδιαφορία απο τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Παρακαλούμε να έρθετε κοντά μας
Να μας ακούσετε να μας δείτε
Γιατι είμαστε το παρον και το μελλον του τόπου μας

Ευχαριστούμε

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010, 15

ZOUGLA.GR

οχι στην προωρη συμπληρωση του μηχανογραφικου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



1ο ΓΕΛ Μαρκοπούλου: Λέμε ΟΧΙ στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο

19/10/2010 - 12:26



Οι υποψίες περί συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αποτελούν πια σίγουρη απόφαση της κυβέρνησης ύστερα και από τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας (Πανάρετος) στην συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Είναι απλά θέμα χρόνου για την επίσημη ανακοίνωση από την υπουργό, Διαμαντοπούλου.



Με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο, πρώτον οι μαθητές δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε γνώση του βαθμού από τις Πανελλαδικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε πλήρη σύγχυση εφόσον δεν θα έχουμε καταλήξει σε ασφαλείς αποφάσεις για το μέλλον μας. Παράλληλα ,μας προστίθεται ένα επιπλέον άγχος καθώς θα βρεθούμε στην δύσκολη θέση να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό εν όψει τελικών επαναλήψεων .Άλλο ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε είναι ο χρόνος που απαιτείται για την αναζήτηση των σχολών που ενδιαφερόμαστε .



Αντιδρούμε

1. Δεν θέλουμε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο οπότε οι περισσότεροι μαθητές δεν θα έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις επιλογές τους καθώς ακόμη θα βελτιώνουν τις επιδώσεις τους.

2. Αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε σχολές ένα μήνα μόλις μετά την οριστικοποίηση των μαθημάτων επιλογής.

3. Εξαναγκαζόμαστε να απορρίψουμε επιστημονικά πεδία και να αποκλείσουμε επιλογές μας.

4. Δεν δίνεται χρονικό περιθώριο για βαθμιαία εισαγωγή των νέων θεσμών στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα οι μαθητές να αιφνιδιαζόμαστε. Δεν νοούνται αλλαγές χωρίς διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους(μαθητές-καθηγητές)!



Με βάση τα παραπάνω, θα προβούμε σε κινητοποιήσεις σαν μαθητική κοινότητα επιδιώκοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο αγώνας μας να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει στα χαρτιά αλλά η αντίδρασή μας θα είναι άμεση μέσω καταλήψεων, αποχών και οργανωμένων διαδηλώσεων.



Αντί να βαδίζουμε με προοδευτικότητα ,γυρνάμε σε παλιές λύσεις …ΑΙΣΧΟΣ!



Καλούμε μαθητές και καθηγητές να στηρίξουν τις θέσεις μας και να κατανοήσουν τη δεινή θέση μας. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.




Απόσπασμα Συνέντευξης :

Συνέντευξη στη ΝΕΤ στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα»
( Χ. Σαράφογλου – 14/10/2010)

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Επειδή δεχόμαστε πολλά μηνύματα από τηλεθεατές, γονείς ρωτούν αν φέτος οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους πριν από τις εξετάσεις.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.

Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ισχύει αυτό;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Χρειάζεται να γίνει αυτό, κυρίως για τους ίδιους τους υποψήφιους και θα σας πω δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι με τον χρόνο που κατατίθεται το μηχανογραφικό τώρα καθυστερούν τα αποτελέσματα, και ο προγραμματισμός των ίδιων των οικογενειών πηγαίνει πίσω, γιατί όλοι περιμένουν τέλος Αυγούστου να μάθουν σε ποιο Τμήμα, έχουν εισαχθεί. Από το άλλο μέρος έχουμε δει ότι δεν έχει βοηθηθεί ο υποψήφιος με τη σημερινή κατάσταση. Με δεδομένο ότι ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει στην ιεράρχηση των επιλογών του τα Τμήματα εκείνα που επιθυμεί περισσότερο, και με δεδομένο ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός, το πώς και το πού θα μπει θα εξαρτηθεί από την απόδοσή του. Επομένως, είναι καλύτερο για εκείνον να επιλέγει τα Τμήματα με την αξιολογική σειρά που επιθυμεί να σπουδάσει.

1ο ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

θα επισκευαστουν με διαδραστικους πινακες

«Λουκέτο» στο Πολυκλαδικό του Βόλου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010, 01:59


Λόγω συνέχισης των εργασιών επισκευής στο ταβάνι του σχολικού συγκροτήματος τα στεγαζόμενα σχολεία δεν λειτούργησαν χθες, σύμφωνα με απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα σχολεία δεν λειτουργούν από την περασμένη Παρασκευή μετά την πτώση σοβά σε κεφάλι 16χρονου μαθητή την ώρα του μαθήματος.

Οι επισκευαστικές... εργασίες συνεχίζονται και έτσι παρέμειναν κλειστά τα σχολεία: ΤΕΕ ειδικής αγωγής, 2ο ΕΠΑΛ και 2ο ΓΕΛ.

zougla.gr

τυφλη η δικαιοσυνη ,την οδηγει το κρατος.

e-mail: makesocialwar@hotmail.com
θεματικές: Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος \ Μαθητικές Κινητοποιήσεις/Καταλήψεις 2007-2010

Το Κράτος έχοντας τις εκλογές εν όψει προσπαθεί να διατηρήση μια εικόνα οτι "ελένχει την κατάσταση" και μέσω εκφοβισμού των μαθητών/γονέων προσπαθεί να κόψει κάθε αντίδραση και κινητοποίηση και να εξασφαλίσει το αύριο του με τις ψήφους ύσηχων και υποταγμένων πολιτών.
Την Τρίτη 5/10/2010 εγινε ψηφοφορία των μαθητών του Μ.Σ.Θ. (Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης) έπειτα από πρόταση που ανακοινώθηκε απο την οργανωτική επιτροπή της κατάληψης σε συνέλευση ολων των μαθητων, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ηταν υπέρ της κατάληψης. Ακολούθησε κατάληψη του σχολείου που διηρκεισε απο τις 6/10 εως τις 8/10.
Κύρια Αιτήμτα των μαθητών ήταν:
1. Η Άμεση αναπλήρωση των κενών ωρών(μουσικών μαθημάτων)
2. Η διεκδίκηση του πιστοποιητικού των 6 ετών επιπλεον μουσικών μαθημάτων (εξού και το καθημερινό 9ωρο)
3. Η δωρεάν παροχή ξενόγλωσσων και μουσικών βιβλίων
4. Η έναρξη της σύτισης των μαθητών (που μεχρι σήμερα δεν εχει αρχίσει)
5. Η αναδόμηση του προαυλίου που κυριολεκτικά μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο
Έπειτα απο συζητήσεις με τον δημαρχο και τον αντινομάρχη με αποτέλεσμα υποσχέσεων ικανοποίησης των αιτημάτων, η κατάληψη διαλύθηκε απο τους μαθητές στις 8/10/2010 και το κτήριο παραδόθηκε χωρίς καμία ζημιά και πιο καθαρό (εσωτερικά και εξωτερικά) απο οτι ηταν πριν την κατάληψη. Ο Δευθηντής, όπως είναι υποχρεωμένος απο τον ξεχασμένο νόμο που υσχίει απο το 2009 πηγε και κατέθεσε στο Α.Τ. ότι το σχολείο τελεί υπο κατάληψη. Την επόμενη μέρα συνταξιδοτήθηκε.
Στις 16/10 κληθηκ απο την αστυνομία και στην κατάθεσή του έδωσε τα ονόματα ορισμένων καταληψιών μαθητών (1ον τα οποία δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δώσει και 2ον δεν έπρεπε να τα δώσει διο΄τι είναι προσωπικά δεδομένα).
Έπειτα απο αυτό, η Αστυνομία ειδοποίησε τηλεφωνικά για κατάθεση τα παιδιά που ανέφερε ο πρώην Διευθηντής (η οποία πράξη είναι εκτός διαδικασίας, διότι έπρεπε να σταλεί γράμμα σε κάθε σπίτι) ο Σύλλογος Γονέων και η Πανελληνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων προχώρησε σε καταγγελία:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ


Θορυβημένη η κυβέρνηση από την πετυχημένη κινητοποίηση της Πέμπτης 14/10/2010 , αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας, επιστράτευσε την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για να τρομοκρατήσει τα παιδία μας.
Καταγγέλουμε την αστυνομική διευθυνση Θεσσαλονίκης και την εισαγγελέα, που ανέλαβαν αυτό το απαράδεκτο έργο,που δεν τιμά το λειτούργημά τους.
Καταγγέλουμε τον πρώην διευθηντή του μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που, αντί να υποστηριξει τους μαθητές, ως όφειλε, ανέλαβε έργο καταδότη
και έδωσε ονόματα καταληψιών μαθητών, το Σάββατο 16/10/2010, παρ'όλο που εδώ και μία εβδομάδα έχει συνταξιοδοτηθεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την εισαγγελέα και στην απαίτηση η δίωξη των παιδιών , η Εισαγγελέας απάντησε με το κλείσιμο του τηλεφώνου, χωρίς να δώσει εξηγήσεις

athens.indymedia.org

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

μουσικη καταληψη

 

Καταληψη στο μουσικο γυμνασιο-λυκειο πειραια
από παιδια του πειραια 12:53μμ, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 12:53μμ, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010)
θεματικές: Εκπαίδευση

50 μερες κι ακομα να ερθουν μουσικοι καθηγητες
αναρωτιομαστε αν ειμαστε μουσικο σχολειο ...

την προηγούμενη εβδομάδα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη βουλη απο τα μουσικα και καλλιτεχνικά σχολεια της αττικής και των τρικαλων

αν και ειχε κοσμο μονο σαν παράσταση μπορεις να τη δεις καθως οι γονεις που ηταν μαζι φροντισαν να κοψουν τους ρόλους των ατακτων παιδιων στα γρηγορα

ετσι προχωρησαμε σε κατάληψη του σχολειου μας με τα ιδια αιτηματα με τα υπολοιπα υπο καταληψη σχολεια συν το οτι

1 τα παιδια της τριτης λυκειου δεν εχουν βιβλια σε μαθημα πανελληνιων εξετασεων

2πληρωνουν οι γονεις μας για μουσικα βιβλια και οργανα

3για τα 6 χρονια μουσικής (ευρωπαικη ,βυζαντινη ,ντικτε ,αρμονια ,δυο οργανα κλπ) δεν παιρνουμε κανενα αποδεικτικο σπουδων

4δεν εχουμε ακομη οπως καθε χρονο τετοια εποχη καθηγητες μουσικης οποτε μουσικη ελαχιστα κανουμε

athens.indymedia.org

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

καταληψεις αλα γαλλικα

Και στη Γαλλία καταλήψεις σχολείων
από και άγρια καταστολή 11:38πμ, Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

("Λουδοβίκος 14ος,την 14η Ιουλίου 1789,απευθυνόμενος στο σύμβουλό του "Ακόμη μια εξέγερση;"

Σύμβουλος αυτοκρατορα"Οχι κύριε είναι η Επανάσταση")



Οι Γάλλοι μαθητές ξεσηκώνονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζύ να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρονια και συμμετέχουν στις δυναμικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων ,που οργανώνονται σε κάθε γωνιά της Γαλλίας.

Τα κατειλημμένα Λύκεια και Γυμνάσια έφθασαν τα 900.Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις .

Ο Σαρκοζύ τρομοκρατημένος από τη δυναμικότητα των κινητοποιήσεων καταστέλει άγρια τους μαθητές.Μόνο στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών εγιναν 264 συλλήψεις μαθητών ,ενώ επίθεση των CRS (γαλλικά ΜΑΤ) δέχθηκαν 100 μαθητές στο Λύκειο condorcet στο Montreuil,όταν προσπάθησαν να το καταλάβουν.Η αστυνομία χρησιμοποιησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και ένας μαθητής που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο μάτι,μεταφερθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο, .Οι μαθητές τελικά μετά από μαζική Γ.Σ.κατέλαβαν το σχολείο.

Αυτός ο κόσμος πνέει τα λοίσθια.Ας τον αποτελειώσουμε!!!

Απέναντι στις εξεγερμένες υπερεθνικές και εθνικές οικονομικές ελίτ ,επανάσταση ΤΩΡΑ

athens.indymedia.org

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Τί θέλουν πάλι τα κωλόπαιδα

14/10/2010 - 16:13


Ανήσυχη η κυβέρνηση για τον αναβρασμό που εντείνεται στα σχολεία ετοιμάζει την άμυνά της με "αγανακτισμένους γονείς", ρουφιάνους και αστυνομικούς και ενοχοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών υποστηρίζοντας ότι υποκινούνται πολιτικά. Ακόμα κι αν η νεανική ξεγνοιασιά και αμεριμνησία προστατεύει τους μαθητές από τη μαυρίλα που μας έχει πλακώσει, δεν έχουν άραγε λόγους καθαρά σχολικούς να φωνάζουν οι μαθητές;

Δυο - τρία περιστατικά μαζεμένα, στον χώρο της Παιδείας, εμπεριέχουν το σύνολο της πολιτικής του Μνημονίου και των άμεσων παρενεργειών του. Στα Λιόσια, το Λύκειο στεγάζεται σε κοντέινερ από το 1999, 11 χρόνια δηλαδή, κατά τη διάρκεια των οποίων η "ισχυρή Ελλάδα" διοργάνωσε Ολυμπιακούς αγώνες. Το σχολείο έχει κτιστεί, αλλά δεν παραδίδεται από τον κατασκευαστή, που παραμένει απλήρωτος, καθώς το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό προκειμένου να παρουσιάσει επιδόσεις στην περικοπή των δαπανών του "σπάταλου κράτους". Στη Θεσσαλονίκη, η δημόσια αλλά με ιδιωτικό μάνατζμεντ εταιρεία φυσικού αερίου έκοψε τη θέρμανση σε περισσότερα από 20 σχολεία. Οι πόροι τους οποίους διαχειρίζονται οι Σχολικές Επιτροπές κατ' εφαρμογή του Μνημονίου έχουν μειωθεί στο μισό με αποτέλεσμα το κόστος της θέρμανσης να οδηγεί τα σχολεία σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα σχολεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Το ψηφιακό σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου δεν έχει Ίντερνετ επειδή δεν έχει λεφτά να πληρώσει τον λογαριασμό του ΟΤΕ...

Γ.Κ.

Η ΑΥΓΗ

ΨΥΧΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 





Δραματικό SOS για τη θέρμανση των σχολείων

14/10/2010 - 10:49


Δραματικό SOS για τη θέρμανση των σχολείων
Μειώθηκε σημαντικά η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

Χωρίς θέρμανση και βασικά υλικά για την ασφάλεια και την υγιεινή κινδυνεύουν να μείνουν τα σχολεία, καθώς η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών μειώθηκε σημαντικά για τη φετινή χρονιά.
Οπως καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, πάρα πολλά σχολεία, και ιδιαίτερα αυτά στη Β. Ελλάδα, που πρέπει να ανοίξουν από τώρα τα καλοριφέρ, θα μείνουν χωρίς θέρμανση ακόμη και ηλεκτρικό ρεύμα, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι σχετικοί λογαριασμοί.

Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι μέχρι σήμερα τους έχει δοθεί μόνο η πρώτη δόση για το οικονομικό έτος 2010, με αποτέλεσμα: οι διευθυντές των σχολείων να κάνουν περικοπές δαπανών, που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών (αναγόμωση πυροσβεστήρων, καθαριστικά, απολυμάνσεις κ.λπ.).

Επίσης οι προμηθευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις για αποπληρωμή των χρεών, αφού τους οφείλονται χρήματα από το προηγούμενο σχολικό έτος (πετρέλαιο, γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.). Μαζί με αυτά δεν έχουν πληρωθεί ούτε και οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές δάσκαλοι με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και αναγκάζονται να συντηρούνται από τις οικογένειές τους .

Ν. ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

ΟΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Αρνούμαι να καταθέσω ονόματα των παιδιών»

14/10/2010 - 16:51


ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα Τετάρτης: Πρώτη ώρα: Απαντα Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Δεύτερη ώρα: Επίσκεψη Αστυνομίας στο Σχολείο. Τρίτη ώρα: Αυτόφωρο και απροειδοποίητο διαγώνισμα με ερωτήσεις, όπως «Δώστε μας ονόματα παιδιών», «Γιατί προχώρησαν σε κατάληψη;», «Τι αιτήματα έχουν;» κ.λπ.

Μετά την εγκύκλιο του 5ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής προς τους διευθυντές σχολείων, η οποία τους ζητεί να ενημερώνουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση κατάληψης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε εντολή προς τη ΓΑΔΑ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Λάβετε καταθέσεις, να μας υποβάλετε τις σχετικές σχηματισθείσες δικογραφίες, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία». Ακούγεται σαν από άλλη εποχή. Τότε που στα ελληνικά σχολεία ήταν υποχρεωτικά η ποδιά, ο εκκλησιασμός και το κούρεμα με την ψιλή.

Μόλις χθες, διδακτικό προσωπικό από το Γενικό Λύκειο Μαραθώνα (και άλλων σχολείων) εξετάστηκε σε αστυνομικό τμήμα. «Δώστε μου ονόματα παιδιών!», έλεγαν οι αστυνομικοί στους καθηγητές, αφού πρώτα ορκίζονταν και έθεταν «τη δεξιά αυτών επί του Ιερού Ευαγγελίου». Γραμματέας δίπλα σημείωνε τις απαντήσεις τους. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εκ των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο, ονόματα των οποίων αρνούμαι να καταθέσω». Σε άλλα σημεία της κατάθεσης: «Υπήρχε προβληματισμός στη σχολική κοινότητα. Δεν έχει επανδρωθεί πλήρως το σχολείο. Δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα διδακτικά βιβλία. Προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Δεν είχαν αποτέλεσμα. Σήμερα οι μαθητές συγκάλεσαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη, ώστε οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους. Τα παιδιά είναι ήσυχα, κόσμια, δεν προβαίνουν σε φθορές».

Μετά τις καταθέσεις, οι καθηγητές είπαν πως «δεν επεμβαίνουν πουθενά οι εισαγγελείς και τώρα πάνε να τα βάλουν με τα παιδιά». Αλλοι: «Πήγα σχολείο με χούντα. Στο Πολυτεχνείο ήμουν μέσα. Αυτά τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς παράλογα. Θα επιβάλει η Αστυνομία να γίνονται τα μαθήματα; Θα περνάνε τα παιδιά από αυτόφωρη διαδικασία;», αναρωτιούνται.

«Δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία στα σχολεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. «Τις δάφνες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται ότι εζήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΛΥΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μάθημα για τρίτη χρονιά σε λυόμενες αίθουσες

15/10/2010 - 11:41


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Ξεσηκώθηκαν χθες οι γονείς των μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Αμαλιάδας, καθώς τα παιδιά τους κάνουν και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μάθημα μέσα σε λυόμενες σχολικές αίθουσες επειδή οι αρμόδιοι του ΟΣΚ δεν χρηματοδοτούν τον εργολάβο για να ολοκληρώσει τις εργασίες επισκευής του κατεστραμμένου σχολείου από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008!
Αμέσως μετά το σεισμό δρομολογήθηκε από τον ΟΣΚ η επισκευή και η μερική ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου σχολικού συγκροτήματος. Ομως η ροή των χρημάτων προς τον εργολάβο, που είχε αναλάβει το έργο, σταμάτησε και έτσι το υπό επισκευή κτήριο έμεινε γιαπί.

Μια μητέρα, η Αννα Μαυρουδή, περιέγραψε στην «Ε» την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι μικροί μαθητές και οι γονείς τους από την αδιαφορία των αρμοδίων.

Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο σχολείο λειτουργεί σε αυτές τις συνθήκες και σαν ολοήμερο (!), ενώ επιλέχτηκε από το υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει φέτος με αναμορφωμένο πρόγραμμα, δηλαδή με παραπάνω ώρες για να κάνουν τα παιδιά επιπλέον γυμναστική (χωρίς γυμναστήριο και μέχρι στιγμής και χωρίς κανένα γυμναστή). Επίσης τα παιδιά υποτίθεται ότι κάνουν θέατρο χωρίς διαμορφωμένο χώρο, μουσική χωρίς όργανα, πληροφορική χωρίς κομπιούτερ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Διαμαρτυρία μετά μουσικής

15/10/2010 - 07:38


Η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα μουσικά σχολεία ήταν το κύριο αίτημα καθηγητών και μαθητών τους που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές πορεύτηκαν κρατώντας στα χέρια τους μουσικά όργανα και ζήτησαν κάλυψη των αναγκών τους σε βιβλία και νέα αναλυτικά προγράμματα. Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 63 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις ειδικότητες γενικής παιδείας των μουσικών σχολείων, ενώ από σήμερα αρχίζει η διαδικασία πρόσληψης μουσικών για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων. Συλλαλητήριο όμως πραγματοποίησαν χθες και οι εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων που έχουν ήδη ξεκινήσει κύκλο συμβολικών καταλήψεων (στη Νομική και Ιατρική Σχολή Αθηνών και σε πέντε σχολές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

ΤΟ ΒΗΜΑ

μαθητες ,καθηγητες ενωμένοι

ΠΕΑΕ: Όταν οι μαθητές μας αγωνίζονται, η θέση μας είναι στο πλευρό τους!

15/10/2010 - 10:35





Σεληνιασμένη καταγγέλλει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των μαθητών, καθώς οι καταλήψεις τους πυκνώνουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στα σχολεία όλης της χώρας. Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων τους αγωνιζόμενοι για τα αυτονόητα δικαιώματά και ανάγκες τους:

- Ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί στους μαθητές τα βιβλία και τα μαθήματα διδάσκονται με φωτοτυπίες, ακόμη και εκείνα που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μιλά για την κοινωνία της γνώσης και διαφημίζει ανέξοδα την έλευση του ηλεκτρονικού βιβλίου και ηχηρές παρόμοιες μπουρδολογίες.

- Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές βρισκονται στις αίθουσες με την έδρα κενή να περιμένει καθηγητές. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ψεύδεται ασυστόλως πιπιλίζοντας τα γνωστά περί υπεράριθμων καθηγητών και κενών που έχουν καλυφθεί.

- Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχει φανεί με τον πιο σαφή τρόπο πώς η κυβέρνηση εννοούσε το περίφημο «πρώτα ο μαθητής»: παρέα με άλλους 28 – 29 συμμαθητές του ανά τμήμα και όλοι μαζί στοιβαγμένοι σε μικρές αίθουσες και με υλικοτεχνική υποδομή του 19ου αιώνα, όπου δεν χωράνε, και τα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα είναι περιορισμένα, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Η κυβέρνηση κόβοντας και ράβοντας τα εκπαιδευτικά πράγματα στα μέτρα του Μνημονίου αποδεικνύει έμπρακτα ποιο είναι το «Νέο Σχολείο» που εδώ και ένα χρόνο διατυμπανίζει: ένα σχολείο στα μέτρα της αγοράς, των περικοπών χωρίς πάτο, ευέλικτο, φθηνό και πειθαρχημένο. Γι΄ αυτό δε διστάζει να στέλνει την αστυνομία στα σχολεία και να σέρνει στα τμήματα «του νόμου και της τάξης» εκπαιδευτικούς και γονείς για να καταδώσουν τα παιδιά τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που θεσπίζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περίφημο ιδιώνυμο για τους μαθητές, έστηνε μαθητοδικεία για τις μαθητικές καταλήψεις ενάντια στον επαίσχυντο νόμο Αρσένη. Από κοντά τα golden boys της ενημέρωσης –γνωστά παπαγαλάκια της κυβέρνησης- βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία με καθημερινά εμετικά άρθρα που επιτίθενται χυδαία στους μαθητές. Στην εποχή του Μνημονίου και του Δ. Ν. Τ. κάθε συλλογικός αγώνας των νέων και των εργαζομένων θεωρείται του κοινού ποινικού δικαίου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους μαθητές μας και είμαστε στο πλευρό τους γιατί έχουμε κοινά δικαιώματα και συμφέροντα: σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο, που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, με εργασιακή αξιοπρέπεια για τους εκπαιδευτικούς κόντρα στην αδιοριστία, τις περικοπές και την εξεταστική φρενίτιδα. Γιατί, όταν εμείς λέμε «πρώτα ο μαθηής», το εννοούμε πραγματικά!



ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΙ ΑΔΙΑΒΑΤΟΙ,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ!



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

http://www.adioristoi.blogspot.com, panenadekp@gmail.com, 6994027752

Μια απο τις ελαχιστες ανακοινωσεις που αναδεικνυουν την ενοτητα του κοινου αγωνα μαθητων -καθηγητων.Το σχολειο τοτε  θ' αλλαξει οταν επιτευχθει η κοινη δραση των φορέων του .Τουτο θα επιτευχθει οταν απαλειφθει απο την αντίληψη των εκπαιδευτικων οτι αυτοι ειναι οι επαϊοντες των σχολικων λειτουργιών και οι μαθητες το ρες της εκπαιδευσης .Και θα ειναι το ρες της εκπαίδευσης όταν δεν προασπιζονται και δεν διευρυνονται τα δικαιωματα τους  και καθοδηγουνται αντι να ειναι ισότιμοι συντροφοι σε ένα κοινο εκπαιδευτικο κινημα.

διογενης

καταληψη ή καταθλιψη;

  
32 σχολεία υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη

16/10/2010 - 08:22



Υπό κατάληψη εξακολουθούν να τελούν συνολικά 32 σχολικά συγκροτήματα στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με τους μαθητές να προτάσσουν ως βασικά αιτήματα τη δωρεάν διανομή των ξενόγλωσσων βιβλίων, την αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών κ.ά.

Στην ανατολική πλευρά της πόλης κλειστά παραμένουν 15 σχολεία. Ειδικότερα, πρόκειται για τα 1ο Γενικό Λύκειο Τριανδρίας, 1ο, 8ο, 10ο και 20ό Γενικά Λύκεια Θεσσαλονίκης, 7ο, 8ο, 10ο και 15ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, 1ο Πειραματικό Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής, 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου, 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας και τα 1ο και 2ο Λύκεια Πυλαίας.

Κλειστά παρέμειναν χτες 17 σχολεία και στη δυτική πλευρά της πόλης. Πρόκειται για τα ΕΠΑΛ Χαλάστρας, 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, ΕΠΑΛ Συκεών, Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, ΓΕΛ Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Χορτιάτη, 2ο ΓΕΛ Συκεών, 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Πολίχνης, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Μενεμένης, 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης, 1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και τα 2ο και 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων.


μαθητοτρομοκρατια

Ασφαλίτες καταστέλλουν καταληψίες μαθητές - Τρίκαλα
από 1 3:19μμ, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 9:10μμ, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010)
e-mail: c.0sm0s@windowslive.com
θεματικές: Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος \ Μαθητικές Κινητοποιήσεις/Καταλήψεις 2007-2010

1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων - (Από τοπική εφημερίδα)
Ένταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στο 1ο Επανγελματικό Λύκειο Τρικάλων (ΕΠΑΛ) όταν μια ομάδα μαθητών προσπάθησε να προχωρήσει σε κατάληψη.

Ο συναγερμός του κτιρίου χτύπησε και άνδρες της Ασφάλειας Τρικάλων επενέβησαν προχωρώντας στην προσαγωγή ενός μαθητή, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Πρόκειται για ένα συμβάν που έχει σημειωθεί αλλεπάλληλες φορές τις τελεφταίες δύο εβδομάδες, με τους μαθητές να τοποθετούν ντουλάπες και θρανία πίσω από τις πόρτες για να εμποδίσουν την είσοδο των καθηγητών στο σχολείο. Όπως αναφέρει στην «Ε» ο διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Απόστολος Γιαννακός στις πλείστες απόπειρες κατάληψης του κτιρίου που έχουν καταγραφεί, η μικρή ομάδα 10-20 ατόμων έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές και φθορές στο χώρο. Βανδαλισμούς που καλείται η διοίκηση του σχολείου να πληρώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό κατάληψη τελούν τέσσερα λύκεια της πόλης (3ο,6ο,7ο και 8ο)

καλό ποτέ δεν ήταν το σχολείο είναι και αυτό ένα κυβερνείο

ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

athens.indymedia.org

νεα μαθητοδικεια

συνεισφέρετε νέο άρθρο | στείλτε το άρθρο με e-mail

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες | ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο
1215495
Μαθητοδικεία στήνει το ΠΑΣΟΚ
από η σιωπή των αμνών 10:21πμ, Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 10:31πμ, Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010)

αναβιώνει το ιδιώνυμο του Αρσένη ,που ποινικοποιεί τις καταλήψεις σχολείων.

Με την επαίσχυντη Πραξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 ,που ψηφίσθηκε όταν ήταν υπουργός Παιδείας ο Αρσενης (ΠΑΣΟΚ) ,ασκούνται ποινικές διώξεις σε μαθητές ,για να σπάσει το κύμα των καταλήψεων.

Ηδη 105 μαθητές από την Ορεστιάδα δικάζονται στις 29 Οκτωβρίου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων Ορεστιάδας για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου,μετά ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους τον Ιανουάριο του 2010.

Βασισμένοι στην ίδια Πραξη εισαγγελείς σε όλη τη χώρα καλούν, τις τελευταίες μέρες ,διευθυντές και καθηγητές κατειλημμένων σχολείων για να καταδόσουν μαθητές ,που συμμετεχουν στις καταλήψεις.Μέλος του δ.σ.της ΟΛΜΕ κάνει λόγο για"βιομηχανία κλήσεων των Διευθυντων των σχολείων στα Αστυνομικά Τμήματα"

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για τις 29/10 στάση εργασίας και ζητά να σταματήσει η ποινικοποιηση των αγώνων και οι διώξεις μαθητών.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση των "αντιεξουσιαστών της εξουσίας", προσπαθώντας να επιβάλλει την " αντιδημοφιλή" πολιτική της στη κοινωνία ,προς όφελος των δανειστών και των αγορών,δεν διστάζει να προσφεύγει σε φασιστικές μεθόδους διακυβέρνησης ,χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων που κυβερνούν με πενιχρή ή καθόλου κοινωνική συναίνεση.

Για τους "αντιεξουσιαστές της εξουσίας"κάθε εστία αντίστασης πρεπει να συνθλίβεται έγκαιρα προτου το "κακό" εξαπλωθεί και πάρει διαστάσεις επιδημίας ,παρασύροντας στη καταστροφή τους ίδιους και τους συμμάχους τους.

athens.indymedia.org

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

συμμετοχή μαθητων στο σχολείο,τωρα

Ειναι γνωστό ότι ο μαθητικός κανονισμός επιτρέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων των μαθητών στις συνεδριάσεις  του συλλόγου καθηγητών ,χωρίς  ψήφο ,και μόνο για πολιτιστικά και πειθαρχικά θέματα.Και οι συνθήκες αλλά και οι μαθητές/τριες εχουν ωριμάσει για να μπορέσουν οι τελευταίοι να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις συνεδριάσεις του συλλόγου καθηγητών και με δικαίωμα ψήφου. Κάθε ανθρώπινο πλάσμα , χωρίς κανένα προαπαιτούμενο ,ποσοτικό ή ποιοτικό, είναι ικανό να κριτικάρει και  έχει δικαίωμα να συμμετέχει στη διαμόρφωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του.

διογένης

 

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

καταληψη η καταθλιψη;

Καταλήψεις σχολείων
από καταληψίας 3:06μμ, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 9:41μμ, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010)
θεματικές: Μαθητικές Κινητοποιήσεις/Καταλήψεις 2007-2010

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Πολλά σχολεία τελούν ήδη υπό κατάληψη ενώ πολλά ακόμα θα ξεκινήσουν από βδομάδα. Κάποια από τα αιτήματα μας είναι :

1)ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
2)ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
3)ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ
4)ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
5)ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
6)ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
7)ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΥΓΕΙΗΝΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
8)ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΒΟΛΕΣ
9)ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
10)ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΠΟ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
11)ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
12)ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
13)ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
14)ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ
15)ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ

Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις μας...
Υ.Γ. ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Καταληψίες Μαθητές

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

καταληψεων συνεχεια

Στα 43 τα υπό κατάληψη σχολεία της Θεσσαλονίκης

08/10/2010 - 14:32


Πλήκα Μ.

Θεσσαλονίκη: Φουντώνει το κύμα των καταλήψεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού ήδη 43 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκη και πέντε του νομού Φλώρινας τελούν υπό κατάληψη.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονται για τα κενά που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις σε βιβλία, καθώς και την αδυναμία πολλών σχολικών συγκροτημάτων να πληρώσουν για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στους γονείς. Ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί είναι ότι στο 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί η σύνδεση με το φυσικό αέριο, καθώς εκκρεμεί οφειλή ύψους 17.000 ευρώ, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί οι καθηγητές και δεν έχει ξεκινήσει η σίτιση των μαθητών.

Σε σχολεία της υπαίθρου δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ενώ σε πάρα πολλά σχολικά κτίρια δεν υπάρχουν καθαρίστριες. “Κανένας μαθητής δεν πρέπει να 'βάζει το χέρι στην τσέπη' για ξενόγλωσσα βιβλία, για αναλώσιμα (π.χ. για τα καλλιτεχνικά μαθήματα) και για θέρμανση στα σχολεία” τονίζει το συντονιστικό όργανο των μαθητών και ζητά άμεσα να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε καθηγητές, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα βιβλία, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και δωρεάν μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ. Στην Φλώρινα, σύμφωνα με πληροφορίες υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 3ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο του Φιλώτα. Οι μαθητές εκεί διαμαρτύρονται για την αλλαγή στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, τις ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, αλλά και για την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολικά τους κτήρια.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ


 

θερμανση με διαδραστικους πινακες

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ > ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Θα ανάψουν… μαγκάλια στο σχολείο!

09/10/2010 - 08:42





Κομμένο το φυσικό αέριο στο 14ο Λύκειο.

Αδυνατεί να εξοφλήσει τον λογαριασμό, που ανέρχεται σε 17.000 ευρώ.


Με αγωνία περιμένει τη σημερινή απάντηση από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Λυκείου, που βρίσκεται στην οδό Σοφούλη, στο Ντεπώ, και συστεγάζεται με το 21ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, καθώς το αέριο -κι ενώ ήδη πιάσανε τα πρώτα κρύα- είναι κομμένο, αφού οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι και οι μαθητές θα αρχίσουν να... τουρτουρίζουν!
"Έχει γίνει πρόταση στην εταιρεία να δώσουμε 3.000 ευρώ, έναντι του ποσού που χρωστάμε, ενώ από τον δήμο Θεσσαλονίκης μας υποσχέθηκαν άλλα 7.000 ευρώ προκειμένου να καλύψουμε όλη τη δαπάνη. Δυστυχώς, έχουμε κακό προηγούμενο, αφού και πέρυσι δώσαμε κάποια χρήματα έναντι. Σημειώστε ότι το συνολικό χρέος του σχολείου σε φυσικό αέριο από προηγούμενες χρονιές ανέρχεται σε 17.000 ευρώ", εξηγεί στη "Μ" το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Λυκείου Θεσσαλονίκης Κ. Θεοδωράκογλου. Κι ενώ η αγωνία γονέων και μαθητών κορυφώνεται, καθώς το σχολείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση όλο τον χειμώνα, χθες οι μαθητές του 14ου, του 21ου και 33 ακόμη γυμνασίων και λυκείων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν κατάληψη.
"Δεν έχουμε θέρμανση, ούτε καθαρίστρια, ούτε καθηγητές. Λείπουν σε ορισμένα τμήματα φιλόλογοι και μαθηματικοί", λένε οι μαθητές του 14ου Λυκείου, που συνεχίζουν εδώ και χρόνια να φοιτούν σε διπλή βάρδια. Το θέμα ενδέχεται να διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίας ώστε μέσω διαγωνισμού που θα προκηρύξει η σχολική επιτροπή να ανατεθεί η καθαριότητα σε κάποιον ιδιώτη. Γενικά, πάντως, η έλλειψη κονδυλίων έχει γονατίσει φέτος τις περισσότερες σχολικές επιτροπές.

Επικίνδυνα κτίρια και υπεράριθμες αίθουσες
Το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης(φωτογραφία), στην οδό Κριεζώτου, έχει τμήματα με 28-30 μαθητές. "Αυτό είναι καταστροφικό, ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου. Και δύο μαθητές να λείπουν, το μάθημα γίνεται πιο άνετα", λέει καθηγήτρια που υποστηρίζει, όπως λέει, τα αιτήματα της κατάληψης. Οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου, που συστεγάζεται με το 5ο ΓΕΛ, εμποδίζονται από την κατάληψη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν μάθημα. "Κάθε τμήμα έχει περισσότερους από 27 μαθητές", εξηγούν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι υπεράριθμες τάξεις δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Από τις αίθουσες, που κάποτε είχαν άλλη χρήση, πέφτουν σοβάδες, ενώ δεν υπάρχουν χώροι ούτε για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της τάξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές στριμώχνουν τις καρέκλες τους τη μία δίπλα στην άλλη, για να χωρέσουν όλοι!
Η ίδια εικόνα, και η ακόμα πιο απεχθής, με τις πρόσθετες αίθουσες kibo’s, καταγράφεται σε πολλά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Χθες, στη δυτική πλευρά της πόλης τελούσαν υπό κατάληψη έξι σχολεία.
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Η συμμετοχή ωστόσο των εκπαιδευτικών τόσο στην πορεία που διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης όσο και στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν πολύ μικρή - κυμάνθηκε στο 12%.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Στελίνα Μαργαριτίδου)



ΠΕΙΡΑΙΑΣ : ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
από Εκπαιδευτικός 3:17μμ, Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 4:23μμ, Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010)
θεματικές: Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος \ Εκπαίδευση

Προληπτική αστυνομική καταστολή εναντίον των μαθητικών καταλήψεων....

O Aστυνομικός διευθυντής Πειραιά έδωσε εντολή να γίνονται νωρίς κάθε πρωί περιπολίες στα σχολεία , με στόχο να εμποδισθούν οι μαθητές που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να καταλάβουν το χώρο του σχολείου... .. Προσπαθούν με προληπτική καταστολή να επιβάλουν την υποταγή των εφήβων....



Με αφορμή το γεγονός αυτό επισυνάπτω μία περσινή προκήρυξη της "Πρωτοβουλίας για την αυτοοργάνωση στην εκπαίδευση "



ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ



Την Τρίτη 3 /11/09 ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου έδωσε εντολή στα Αστυνομικά Τμήματα να σχηματιστούν δικογραφίες και να γίνουν συλλήψεις(!) για τις καταλήψεις των σχολείων της πόλης. Αντίστοιχα ο Προϊστάμένος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την κατάληψη στο ΕΠΑΛ Σάμου.

Η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων είναι παλιά πρακτική. Κορυφώθηκε με την «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» που θεσπίσθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Σημίτη. Με βάση την πράξη αυτή σύρθηκαν στα δικαστήρια εκατοντάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στη «μεταρρύθμιση Αρσένη» αλλά και μεταγενέστερα.

Το Δεκέμβρη του 2008 μία απρόβλεπτη έκρηξη οργής πήρε μαζικές διαστάσεις και γενικεύθηκε σε όλη την Ελλάδα. Απ’ τη μητρόπολη ως τις απομακρυσμένες κωμοπόλεις, διαφορετικά υποκείμενα, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, μετανάστες, επισφαλείς εργαζόμενοι, αναίρεσαν τις διαχωρισμένες τους ταυτότητες και συνεργάστηκαν σε πράξεις εξεγερτικής βίας. .

Η ενδεχόμενη επανεμφάνιση μίας τέτοιας εξέγερσης είναι πιά ένας μόνιμος εφιάλτης για το κεφάλαιο και το κράτος. Οι ιθύνοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μία νέα εξέγερση μπορεί να συμπεριλάβει όλους όσους είχαν μείνει το Δεκέμβρη έξω. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε κατασταλτικά προληπτικά μέτρα. Επί ένα χρόνο επιχειρούν να διαλύσουν κάθε χώρο συνάντησης και αντισυστημικής οργάνωσης της νεολαίας και να καλλιεργήσουν το φόβο, την παθητικότητα και το μίζερο ατομικισμό .

Οργανώνουν πογκρόμ εναντίον των μεταναστών και εκτεταμένη αστυνομική τρομοκρατία στα Εξάρχεια και σε κάθε νεολαιίστικο χώρο σε όλη την Ελλάδα. Μαζικές συλλήψεις, εξευτελισμοί στη μέση του δρόμου, παράνομες κρατήσεις και σωματικές έρευνες μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα και στη ΓΑΔΑ έγιναν πιά καθημερινότητα. Το σκηνικό συμπληρώνεται με βασανιστήρια μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας (που προκάλεσαν το θάνατο του Καμράν Ατίφ) , τους ξυλοδαρμούς ανηλίκων αφγανών στην Παγανή της Λέσβου και τις διώξεις συλληφθέντων διαδηλωτών με το νέο κουκουλονόμο.

Το πιό προκλητικό στοιχείο της νέας κυβερνητικής εξουσίας είναι ότι η έξαρση της καταστολής συνοδεύεται από ψεύτικες και παραπλανητικες λεκτικές μεταμφιέσεις . Δεν φτάνει η βία και τρομοκρατία των ΜΑΤ, μας εμπαίζουν κόλας. Προκαλώντας τη νοημοσύνη μας οι κρατούντες ισχυρίζονται ότι είναι ευαίσθητοι , σέβονται τους ασθενέστερους και με απίστευτη θρασύτητα αυτοαποκαλούνται .... «αντιεξουσιαστές»!






Καταλήψεις χωρίς αιτία;

Εντατικοποίηση, κατηγοριοποίηση και αποκλεισμός των ασθενέστερων συνθέτουν την εικόνα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν αμήχανοι και οι Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ περιορίζονται να στέλνουν υπομνήματα χωρίς αποδέκτη.

Μέσα σ’αυτό το θλιβερό τοπίο ξέσπασαν οι μαθητικές καταλήψεις . Πρώτα στην επαρχία και μετά στην Αθήνα οι μαθητές αποφασίζουν να μπλοκάρουν την εκπαιδευτική διαδικασία που τους πνίγει. Είναι ένα ξέσπασμα συσσωρευμένης δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχουν κοινωνικά φαινόμενα χωρίς αιτία! Η αιτία είναι βαθιά και δεν μπορούμε να την δούμε με μια πρωτη ματιά. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο. Δεν είναι ένα συνηθισμένο εκπαιδευτικό αίτημα, όπως «Οχι πανελλήνιες εξετάσεις στη β΄ Λυκείου» ή «Οχι στη βάση του 10».

Οι έφηβοι δεν εξεγείρονται με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε με συστηματοποιημένους στόχους. Δεν έχουν προγράμματα, ούτε συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως έχουν οι φοιτητές ή οι δάσκαλοι . Δεν μπορούν να διατυπώσουν με σαφήνεια την αιτία των κινητοποιήσεών τους. Προβάλλουν πολλά μικρά ή μεγάλα αιτήματα. Ουσιαστικά προκαλούν τους γονείς και τους καθηγητές τους : «Ψάξτε εσείς που είσθε μεγάλοι, να βρείτε την αιτία της εξέγερσης. Σκεφτείτε...»







Ασφυχτική πίεση

Οι εκρήξεις των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ασφυξία που αισθάνονται από τον εγκλωβισμό τους σε ένα καθολικό αδιέξοδο. Φοιτούν σε ένα γυμνασιο και λύκειο επιπόλαιο, εντατικοποιημένο και απωθητικο. Το περιεχόμενο οι μέθοδοι και τα μέσα του σημερινού σχολείου δεν στοχεύουν σε μόρφωση ισόρροπα θεωρητική και πρακτική. Δεν καλλιεργουν και δεν αναπτύσσουν τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων.

Μόρφωση δεν είναι οι ασύνδετες πληροφορίες που φορτώνουν και εξοντώνουν το μυαλό. Είναι οι ανθρωπιστικές σπουδες , η κατανόηση των φυσικών νόμων και της μαθηματικής λογικής, η καλλιέργεια αισθητικής αντίληψης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αγωγή σωματικής και ψυχικής υγείας .

Η μόρφωση διαλύει τον σκοταδισμό και απελευθερώνει το μυαλό από τα δεσμά της δεισειδαιμονίας και της τυφλής υποταγής στις ανώτερες δυνάμεις. Θωρακίζει τον άνθρωπο απέναντι στην εξουσία γιατί τον βοηθάει να την απομυθοποιεί και να την αποκαλύπτει . Συμβάλλει σημαντικά στην ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται τα ύπουλα πολιτικά παιχνίδια των κυβερνήσεων και να αποκαλύπτουν τα ψέμματα της εξουσίας. Οσο πιο μορφωμένος είναι ο άνθρωπος τόσο πιό αυτόνομος είναι.

Το σημερινό σχολείο όμως διαμορφώνει όλο και λιγότερο ελεύθερα σκεπτόμενους και αυτόνομους ανθρώπους. Διαχωριζει όλο και εντονότερα τους μαθητές σε «αποδοτικούς» και «τεμπέληδες». Η αξιολόγηση , για την οποία γίνεται τόσος λόγος , επιδώκει να ενισχύσει αυτό το διαχωρισμό.

Το σημερινό σχολείο καλλιεργεί όλο και ανταγωνιστικότερο πνεύμα , ενώ υπονομεύει την αλληλεγγύη. Στοχεύει όλο και περισσότερο να προετοιμάσει νέους υποταγμένους στις ανάγκες του αυριανού επαγγέλματος και των επιχειρήσεων. Θέτει διαρκώς επιταχτικότερα στο μυαλό και την ψυχή του έφηβου το άγχος της επαγγελματικής επιλογής.

Όμως οι έφηβοι υποψιάζονται τι μέλλον έχουν ετοιμάσει οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πτυχία δεν εξασφαλίζουν θέση εργασίας και ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι είναι άνεργοι .

Γνωρίζουν ότι το σημερινό προλεταριάτο δεν είναι μόνο οι εργάτες που πεθαίνουν στις σκαλωσιές. Είναι και οι 30ρηδες μηχανικοί, απόφοιτοι των πιό υψηλόβαθμων σχολών του Πολυτεχνείου, που εργάζονται 12ωρο καθημερινά με 700-1000 Ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό αντιδρούν. Σταματούν τη μίζερη καθημερινότητα του θλιβερού ανταγωνισμόυ και της ασφυκτικής εντατικοποίησης και κηρύσσουν την αλληλεγγύη εδώ και τώρα! Ολοι μαζί, «φιλομαθείς» και «χαβαλετζήδες», «αριστούχοι», «μέτριοι» και «κάτω από τη βάση» , όλοι ενωμένοι, σταματούν τον ανταγωνισμό και την υποταγή στις εξετάσεις, τις αξιολογήσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Αντιστέκονται όπως μπορούν και γράφουν τη δική τους ιστορία. Αυτή είναι η δική τους απάντηση!

Οσοι αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τις μαθητικές κινητοποιήσεις , ουσιαστικά εγκαταλείπουν την προσπάθεια να καταλάβουν τι συμβαίνει στο μυαλό και την ψυχή των εφήβων.



· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

· ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ

· ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

athens.indymedia.org

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ > Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ



Κάνουν μάθημα σε σπίτια και μαγαζιά

03/10/2010 - 13:47


Την ώρα που ξεκινούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, οι μικρές φαίνεται πως αργούν, καθώς δεκάδες παιδιά στριμώχνονται σε σχολεία παμπάλαια, σε ακατάλληλες αίθουσες και χωρίς αυλές

Στο 2ο Λύκειο Μαρκόπουλου 25 μαθητές γυροφέρνουν άστεγοι, περιμένοντας να βγουν γυμναστική οι συμμαθητές τους... για να καπαρώσουν άδεια αίθουσα! Το 24ο Δημοτικό Σχολείο στον Εύοσμο συστεγάζεται με γυμναστήριο και τα παιδιά του νηπιαγωγείου Ανατολής στη Νέα Μάκρη παίζουν σε μια «τριτοκοσμική αυλή» πολυκατοικίας!


Είναι νωπό ακόμη το περιστατικό που συνέβη προ δεκαημέρου, στο 3ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, όπου σοβάδες έπεσαν στα κεφάλια των μαθητών στη διάρκεια του μαθήματος.

Γενιές επί γενεών μαθητών περνούν και ξαναπερνούν από τα ίδια παλαιά και ασυντήρητα σχολεία. Μόνο στον Νομό Θεσσαλονίκης η διπλοβάρδια αγγίζει το 40%.

Οι ταχύτητες στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων ακολουθούν αυτές της χελώνας, ενώ και τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που... διαφημίστηκαν ως γρήγορα και αποτελεσματικά έχουν βαλτώσει...

Ούτε ένα από τα πρώτα 60 σχολεία που θα κατασκευάζονταν με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν έχει παραδοθεί στην Αττική, ενώ και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, καμιά από τις 16 σχολικές μονάδες των ΣΔΙΤ δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα δεν είναι λίγοι πια οι δήμοι που ζητούν επιμόνως την απεμπλοκή τους από τα ΣΔΙΤ, μήπως και μπορέσουν μέσω της «κλασικής μεθόδου» ΟΣΚ και νομαρχιών να πάνε παρακάτω...

Κι ενώ πριν από κάποια χρόνια το μεγαλύτερο στεγαστικό πρόβλημα εντοπιζόταν στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα το ίδιο πρόβλημα μετακόμισε στη λεγόμενη «νέα Αθήνα».

Δραματικές πληθυσμιακές ανακατατάξεις προκαλεί η ταχύτατη διάχυση της πρωτεύουσας στα Μεσόγεια, στη Βορειοανατολική Αττική και στο Θριάσιο Πεδίο.

Το ρεύμα «εσωτερικής μετανάστευσης» προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, κυρίως προς την Aνατολική Aττική, και συγκεκριμένα στα Mεσόγεια, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Οι τοπικοί άρχοντες που απλώνονται σε ολόκληρο αυτό τον οικιστικό ιστό καταγράφουν την έλλειψη τουλάχιστον 5 δημοτικών σχολείων, 10 νηπιαγωγείων, 4 γυμνασίων, 2 λυκείων και 1 Τεχνικού λυκείου στις περιοχές του Μενιδίου, Θρακομακεδόνων, Σπάτων, Γλυκών Νερών, Καπανδριτίου, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Λούτσας, Κερατέας, Παλλήνης και Σαρωνίδας.

Συνωστισμός
Στα ήδη υπάρχοντα σχολεία η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς παρατηρείται συνωστισμός στις τάξεις και πρόχειρες προσθήκες αιθουσών-προκάτ, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σε περιοχές όπως το Πικέρμι ή ο Γέρακας τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενες αίθουσες, στην Παλλήνη «επιστρατεύονται» νοικιασμένα μαγαζιά...

«Το κτιριακό πρόβλημα στην περιοχή μας είναι τεράστιο. Το ΔΣ του συλλόγου το καταγράφει κάθε χρονιά, αλλά το θέμα παραμένει δυσεπίλυτο» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου «Αλεξ. Δελμούζος», Θανάσης Γκούμας.

Οι ενοικιάσεις σχολικών αιθουσών απορροφούν σχεδόν το 50% των λειτουργικών δαπανών της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής, γεγονός που καθιστά προβληματική την αντιμετώπιση νέων αιτημάτων ενοικιάσεως αιθουσών. Σε πολλά νηπιαγωγεία μπορεί να μην υπάρχουν υπεράριθμα τμήματα, αλλά το εμβαδόν των αιθουσών είναι πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τα 25 νήπια που ορίζει το υπ. Παιδείας.

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
Νήπια στον δρόμο λόγω έλλειψης αιθουσών

Μόλις «φούλαραν» από τις εγγραφές των «αμιγώς νηπίων», δηλαδή των 5χρονων, άρχισαν να διώχνουν τα μικρότερα που δεν χωρούσαν. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, περισσότερα από 2.000 νήπια, μόνο στην Αθήνα, έμειναν έξω από τα σχολεία λόγω έλλειψης αιθουσών.

Η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή υπάρχει τελικώς μόνο στα χαρτιά, αφού δεν χωράνε όλα τα παιδιά, που νομίμως έπρεπε να παρακολουθούν το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.

Τα δημόσια νηπιαγωγεία των πρωτευουσών των νομών, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αδυνατούν να φιλοξενήσουν επιπλέον παιδιά στα ήδη «κορεσμένα» κτίριά τους. Στο Κορωπί εκδιώχθηκαν 80 προνήπια, στο Πόρτο Ράφτη 25, στο Μαρκόπουλο 25, στο Λαύριο 15, στην Παιανία 50, ενώ άλλα 40 βρίσκονται σε αναμονή, περιμένοντας να λειτουργήσει το 4ο Νηπιαγωγείο Κερατέας, που ακόμη δεν έχει αρχίσει μαθήματα!

Τα προνήπια που μένουν εκτός καταλήγουν είτε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είτε στο σπίτι με τη γιαγιά!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ
Θύματα του ΔΝΤ και των υπερτιμολογήσεων

Σε κάθε παιδί σε νηπιαγωγεία του Γέρακα αντιστοιχεί μισό τετραγωνικό... Εκεί καλείται το παιδί να δημιουργήσει, να παίξει, να ξεκουραστεί... Ο,τι πιο αντιπαιδαγωγικό, τα παιδιά κάνουν μάθημα εν έτει 2010 σε «σχολεία-τρώγλες», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του συλλόγου «Αλεξ. Δελμούζος», κ. Θανάσης Γκούμας.

«Η ετήσια αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στην Αττική ξεπερνά το 20%. Η κατάσταση στα ήδη υπάρχοντα σχολεία είναι απελπιστική», μας λέει ο κ. Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος της ΔΟΕ, συμπληρώνοντας:

«Γίνονται μετακινήσεις μαθητών και εκτός των ορίων των δήμων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τάξεις, και υπάρχουν πολλά σχολεία που ξεπερνούν τους 25 μαθητές ανά τάξη, αριθμό που έχει θέσει το ίδιο το υπ. Παιδείας.

Για παράδειγμα στο 3ο Δημοτικό Παιανίας, υπάρχουν 2 τμήματα των 27 και 28 μαθητών, στο 3ο Δημοτικό Καλυβίων το ίδιο, σε όλα τα σχολεία στο Μαρκόπουλο και στην Αρτέμιδα.

Τα ΣΔΙΤ είναι όλα κολλημένα στη γραφειοκρατία, και στις υπερτιμολογήσεις που ξεπερνούν και τρεις φορές σε πολλές περιπτώσεις την αξία κατασκευής. Πάντως, η απραξία και η λογική των περικοπών οδηγεί με πιο γρήγορους ρυθμούς στην πλήρη υποβάθμιση του σχολείου, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση της σχολικής στέγης».

Τα σχολεία της Αττικής που έχουν πρόβλημα στέγασης
Στην Ανατ. Αττική, στο κέντρο αλλά και στου Ζωγράφου, στη Ν. Σμύρνη και τη Δάφνη εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στέγης στην Αθήνα:

ΠΑΛΛΗΝΗ

Στο 8ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης η στέγαση είναι επικίνδυνη και ο αύλειος χώρος είναι κοινόχρηστος χώρος πολυκατοικίας και μαγαζιού με χώρο στάθμευσης.

Το 2ο και το 5ο στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα μαγαζιά, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς αυλή για παιχνίδι και μία τουαλέτα, για νήπια και παιδαγωγούς...

Το 9ο δεν έχει άδεια λειτουργίας σχολείου αλλά καταστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΡΑΦΗΝΑ

Το 4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, δεν λειτουργεί... Αποτέλεσμα είναι τα άλλα νηπιαγωγεία να έχουν υπεράριθμα τμήματα σε νήπια (3ο) και να υπάρχουν τριβές με τους γονείς γιατί κάποια παιδιά θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε άλλο νηπιαγωγείο.

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Το 1ο Νηπιαγωγείο είναι κοντά σε πυλώνες υπερυψηλής τάσης.

Το 3ο συστεγάζεται στο αντίστοιχο Δημοτικό.

ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο Νηπιαγωγείο τα νήπια στοιβάζονται σε νοικιασμένο παλιό σπίτι! Αίθουσα που δεν χωράει παραπάνω από 15 νήπια.

ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο νηπιαγωγείο υπάρχουν 38 αιτήσεις για φοίτηση νηπίων - προνηπίων, αλλά μία μόνο αίθουσα. Από το προηγούμενο σχολικό έτος ο Δ. Μαραθώνα έχει φτιάξει τη βάση για την τοποθέτηση λυόμενης αίθουσας «ελαφριού τύπου», η οποία τοποθετήθηκε πρόσφατα.

ΓΕΡΑΚΑΣ

Το 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα κτιριακών υποδομών: αίθουσες μικρές 30 τ.μ. καλούνται να φιλοξενήσουν 25 νήπια!

Το 4ο στερήθηκε την αίθουσα διδασκόντων για να γίνει αίθουσα διδασκαλίας.

Το 7ο είναι δίπλα σε πυλώνα υψηλής τάσης και κεραία κινητής τηλεφωνίας.

ΑΡΤΕΜΙΔΑ

Το 3ο και 5ο Νηπιαγωγείο στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους, χωρίς καμιά προδιαγραφή για τα νήπια...

Το 7ο θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ν. ΜΑΚΡΗ

Το Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας - Ν. Μάκρης στεγάζεται σε αίθουσες τύπου κοντέινερ.

Το Νηπιαγωγείο Ανατολής Ν. Μάκρης στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κατάστημα. Χωρίς αύλειο χώρο, με επικίνδυνα σημεία που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν τα παιδιά.

Το 3ο στεγάζεται σε τελείως ακατάλληλο χώρο, ενοικιαζόμενο.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

ΕΘΝΟΣ


καταληψη

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ > ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



Υπό κατάληψη σχολεία στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία

02/10/2010 - 09:06



Αυξάνουν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στον νομό Αχαΐας και στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι μαθητές ζητούν την κάλυψη των λειτουργικών κενών, την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας με το ανάλογο προσωπικό κ.α., δηλώνουν δε αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Οι μαθητές λένε οχι:

-Στο μνημόνιο και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και κάνουν τις οικογένειές τους να υποφέρουν

-Στο σχολείο που βάζει πρώτα τις επιχειρήσεις, που τους θέλει αμόρφωτους

- Στο σχολείο – μαγαζί που τους βάζει να πληρώνουνε αναλώσιμα, βιβλία, πετρέλαιο…

alfavita.gr

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

καταληψη

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
από Ανταρσυακός 6:25μμ, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 1:24πμ, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010)
θεματικές: Αντιπληροφόρηση \ Εκπαίδευση

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Στο 2ο και το 6ο ΕΠΑ.γγελματικά Λ.ύκειο Πάτρας οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη. Αιτήματά τους όχι φυσικά να γίνει τετράγωνη η τυρόπιτα αλλά:

1) Να δωθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία

2) Να τους δοθούν δωρεάν τα ξενόγλωσσα βιβλία

3) Διαμαρτήρονται για το γεγονός ότι τους ζήτησαν χρήματα για να προμυθευτεί το ΕΠΑ.Λ πετρέλαιο θέρμανσης

athens.indymedia.com