Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

 Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστούγεννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων- Οι σχολικές αργίες του 2025 4 Ιανουαρίου, 2025 Κοινωνία, Διδασκαλία, Παιδεία, Σχολείο Διάδωσέ το Επιστροφή στα θρανία για  τους μαθητές σε λίγες ημέρες όπου τα σχολικά συγκροτήματα θα ανοίξουν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου  μετά διακοπές για τις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς  τον εορτασμό των Θεοφανίων την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου . Αναλυτικά οι σχολικές αργίες του 2025: Καθαρά Δευτέρα: 3 Μαρτίου 2025 Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2025.Οι σχολικές γιορτές θα γίνουν τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025. Πάσχα Διακοπές: Από Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 έως Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 Κυριακή του Πάσχα: 20 Απριλίου 2025. Πρωτομαγιά: Πέμπτη, 1 Μαΐου 2025. Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2025. Σχολικές αργίες θεωρούνται και οι τοπικές θρησκευτικές εορτές όπως του πολιούχου Αγίου της έδρας του σχολικού συγκροτήματος .

Πηγή άρθρου: Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστούγεννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων- Οι σχολικές αργίες του 2025 | fresh-education

 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο

 03/01/2025

Άκουσε το άρθρο

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Εδώ η απόφαση) ο , στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχει ως εξής:

Ελεύθερο Σχέδιο

2. α) Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Ελεύθερο Σχέδιο» περιλαμβάνει ελεύθερη σχεδίαση αντικειμένων, που τοποθετούνται πάνω σε βάθρο και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου να αποδίδει και να εκφράζει τα χαρακτηριστικά μορφικά γνωρίσματα του θέματος, που δίνεται για σχεδίαση.

Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους κατάλληλο χαρτί σχεδίασης. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια, οτιδήποτε άλλο που μπορεί να φέρει μαζί του ο κάθε υποψήφιος στην εξέταση ανακοινώνεται κάθε φορά με σχετικό δελτίο τύπου.

β) Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, αξιολογούνται τα παρακάτω κριτήρια:

Α) Η απεικόνιση του θέματος στον καθορισμένο χώρο σχεδίασης, βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

Β) Η σχεδιαστική απόδοση των αναλογιών των αντικειμένων της σύνθεσης καθώς και των σχημάτων που προκύπτουν από τα αντικείμενα, βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες.

Γ) Η απόδοση με τονική διαβάθμιση των φωτεινών και σκιερών επιφανειών που συνθέτουν το σύνολο του θέματος, βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες.

Δ) Η ποιότητα απεικόνισης του θέματος, βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.

 Γραμμικό Σχέδιο 

3. α) Η εξέταση του ειδικού μαθήματος «Γραμμικό Σχέδιο» περιλαμβάνει σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων και μορφών, τα οποία δίνονται σε φύλλο χαρτιού και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου για σχεδίαση με ακρίβεια και καθαρότητα.

Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους κατάλληλο χαρτί σχεδίασης. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα  σχεδίασης με παραλληλογράφο ή «ταυ», σε διαστάσεις ανάλογες με το χαρτί σχεδίασης καθώς και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, έτσι όπως ανακοινώνονται κάθε φορά με σχετικό δελτίο τύπου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να φέρουν μαζί τους μηχανικά μολύβια διαφορετικής σκληρότητας και πενά- κια μαύρης μελάνης για σχεδίαση γραμμών με διαφορετικά πάχη. Επισημαίνεται ότι, είτε πρόκειται για τελική σχεδίαση με μελάνη είτε πρόκειται για τελική σχεδίαση με μολύβι, θα πρέπει οι υποψήφιοι να επιτύχουν τις κατάλληλες διαβαθμίσεις πάχους και έντασης γραμμών ανάλογα με την κλίμακα του σχεδίου και σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής σχεδίασης.

 

Κ. Πιερρακάκης: Εισαγωγή στα ΑΕΙ,χωρίς Πανελλαδικές, κατόχων Διεθνούς Απολυτηρίου, αφού πρώτα εφαρμοστεί σε μια κλίμακα δημοσίων σχολείων

Με τη σημερινή ελληνική νομοθεσία το απολυτήριο ΙΒ δεν γίνεται δεκτό στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια

 03/01/2025

Άκουσε το άρθρο

"Αναγκαία συνθήκη, για να θεσμοθετηθεί  η εισαγωγή στα ΑΕΙ,χωρίς Πανελλαδικές,  κατόχων Διεθνούς Απολυτηρίου  είναι  η εφαρμογή του IB σε μια κλίμακα δημοσίων σχολείων".

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον Σκάϊ, σημειώνοντας ότι αρχικά στα δημόσια σχολεία θα ισχύσει ότι ισχύει σήμερα για τα ιδιωτικά. 

16 ερωτήσεις απαντήσεις 

Τo esos ετοίμασε 16 ερωτήσεις απαντήσεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος θα εκδοθεί πριν τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.

Ερ. Πότε θα γίνει η εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου / International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) στα ελληνικά Πρότυπα Λύκεια.

Απ. Τον Σεπτέμβριο του 2026 οι μαθήτριες και οι μαθητές σε τουλάχιστον πέντε Πρότυπα Λύκεια της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα της επιλογής μεταξύ του IB ή του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Ερ. Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσει το ΙΒ;

Απ. Στις σκέψεις του υπουργείου Παιδείας είναι η επιλογή των 5 Πρότυπων ΓΕΛ ναί γίνει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ερ. Στα υπόλοιπα Πρότυπα ΓΕΛ;

Απ. Η εφαρμογή του IB στα α 5 Πρότυπα ΓΕΛ θα είναι σε πειραματικό επίπεδο.  Σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο λειτουργίας , το  International Baccalaureate (IB) θα εφαρμοστεί σε όλα τα Πρότυπα Λύκεια της χώρας (σήμερα τα Πρότυπα είναι 21).

Ερ. Οι μαθητές θα πληρώνουν δίδακτρα;

Απ. Όχι, στα δημόσια ΓΕΛ η φοίτηση των μαθητών στα τμήματα με πρόγραμμα σπουδών IB, θα είναι δωρεάν.

Ερ. Για τη φοίτηση των μαθητών σε τμήματα IB παίζουν  ρόλο  και το επίπεδο μάθησης;

Απ. Το ΙΒ είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη καθώς και δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων.

Ερ. Ποιοι θα εισάγονται στα τμήμα IB;

Απ. Στα  International Baccalaureate (IB)θα εγγράφονται στη Β' Λυκείου, μόνο μαθητές προερχόμενοι από την Α' Λυκείου των Πρότυπων ΓΕΛ.

Ερ. Δηλαδή, μαθητές των   κλασικών ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ δεν θα μπορούν να εγγράφονται;

Απ. Οχι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι μαθητές θα προέρχονται αποκλειστικά από τα Πρότυπα ΓΕΛ.

Ερ.Μαθητές από άλλα Πρότυπα ΓΕΛ θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις; Για παράδεγμα εάν υποθέσομε ότι στην Αττική λειτουργήσει το IB σε ένα Πρότυπο, οι μαθητές των άλλων Πρότυπων θα μπορούν να δεκδικήσουν θέσεις;

Απ. Είναι κάτι που μελετά το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ερ. Πότε θα  ανακοινωθεί ο σχετικός νόμος;

Απ. Στις προθέσεις του υπουργού  Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί πριν τη λήξη του σχολικού έτους, ώστε οι μαθητές των Πρότυπων ΓΕΛ που θα φοιτήσουν, στο σχολικό έτος 2025-26 στην στην Α'  τάξη των Πρότυπων ΓΕΛ, να γνωρίζουν το  σχετικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2026.

Ερ. Το International Baccalaureate (IB) που θα αναγνωρίζεται;

Απ. Αναγνωρίζεται από Πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Ερ. Σήμερα σε πόσες χώρες εφαρμόζεται;

Απ. Εφαρμόζεται σε  περίπου 6.000 σχολεία σε 150 χώρες. Από αυτά τα μισά σχεδόν είναι δημόσια.

Ερ.  Στην Ελλάδα γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να εφαρμόσουμε το International Baccalaureate (IB) στα δημόσια σχολεία;

Απ Η πρώτη εισήγηση εισαγωγής του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate- IB) νομοθετήθηκε για πρώττη φορά το 1995 , επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Ο νόμος έδινε τη  δυνατότητα να εφαρμοστεί τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα  δημόσια σχολεία .

Ωστόσο , εφαρμόστηκε  μόνον στα  ιδιωτικά σχολεία .

Ερ.  Ποια  ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα παρέχουν  σήμερα το IB ;

Απ. Σήμερα στην Ελλάδα το  Διεθνές Απολυτήρια  παρέχεται από ιδιωτικά σχολεία και συγκεκριμένα από τα εξής:

  • ISA The International School of Athens 
  • American Community Schools of Athens, 
  • Κολλέγιο Ανατόλια
  • Campion School, 
  • Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα,
  • Εκπαιδευτήρια Δούκα, 
  • Εκπαιδευτήρια Γείτονα, 
  • Κολλέγιο Αθηνών, 
  • Ιόνιος Σχολή, 
  • Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, 
  • Pinewood American International School, 
  • Εκπαιδευτήρια Πλάτων, 
  • St. Catherine’s British School, 
  • Pierce και 
  • Σχολή Μωραΐτη.  

Ερ.  Πόσοι μαθητές παρακολουθούν το IB;

Απ. Εκτιμάται ότι στην  Ελλάδα   παρακολουθούν  μαθήματα του Διεθνούς Απολυτηρίου περίπου χίλιοι μαθητές.

Ερ.  Ποιοι μαθητές  παρακολουθούν το πρόγραμμα του IB

Απ. Το πρόγραμμα του IB  είθισται να το παρακολουθούν  μαθητές που  δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις,  και να εγγραφούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επιπλέον με τον τελευταίο νόμο δίνεται η δυνατότητα στου κατόχους του   IB     να εγγράφονται στα υπό ίδρυση στην Ελλάδα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή τους σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τα υπόλοιπα  ελληνόπουλα.

Ερ.  Στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ μπορούν να εγγραφούν οι κάτοχοι του IB ;

Απ. Με τη σημερινή ελληνική νομοθεσία  το απολυτήριο ΙΒ δεν γίνεται δεκτό στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια .