Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

 


Θεσσαλονίκη: Δεκαεξάχρονος από το Κολχικό Θεσσαλονίκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο PowerPoint στη χώρα μας και διεκδικεί μια θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο 16χρονος Χρήστος Λέτσιος ετοιμάζει τις βαλίτσες του, όχι για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά γιατί σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψει στην Καλιφόρνια, όπου θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Microsoft Office Specialist championship, στην κατηγορία PowerPoint. Ο νεαρός μαθητής από το Κολχικό Θεσσαλονίκης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ελληνικό τελικό, στη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε για 20η χρονιά από την ACTA - Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τώρα, με το βλέμμα στην Αμερική, ελπίζει να ανέβει στο βάθρο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ταλέντο του Χρήστου, όπως λένε οι καθηγητές, είχε φανεί από την προσχολική ηλικία. Με αγάπη στις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία, όλα τα παιχνίδια του ήταν σχετικά με χημεία, αστρονομία και πληροφορική. Από την τετάρτη δημοτικού έκανε μαθήματα πληροφορικής στο office και στο γυμνάσιο αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα για να πάρει την πιστοποίηση της Microsoft. «Οι γονείς μου δεν ασχολούνται με την πληροφορική αλλά ήταν δίπλα μου σε ό,τι εγώ αγαπούσα. Όταν είδαν την κλήση μου στην πληροφορική, με στήριξαν από την πρώτη στιγμή και είχα δικό μου υπολογιστή από μικρή ηλικία, οπότε και άρχισα να πειραματίζομαι. Ήθελα να πάρω τις πιστοποιήσεις της Microsoft, έτσι βρέθηκα στο εξεταστικό κέντρο TECHNO HelpU Agia Paraskevi να κάνω διαδικτυακά μαθήματα με τον καθηγητή Δημήτρη Βέργο» δήλωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χρήστος, που φοιτά στο λύκειο Λαγκαδά.

Ο καθηγητής του, είδε το ταλέντο του από τους πρώτους μήνες της φοίτησής του στη σχολή. Η επιβεβαίωση ότι είναι «παραπάνω από καλός», ήρθε όταν έδωσε τις πρώτες εξετάσεις και είχε βαθμολογία εννιακόσια εξήντα επτά στα χίλια στο word, οπότε ήταν δεδομένο ότι ήταν ένα χαρισματικό παιδί. Πέρυσι πήρε μέρος στο διαγωνισμό και κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο word. Μετά το αργυρό μετάλλιο ο προπονητής του πρότεινε να συμμετάσχει στο PowerPoint που, όπως λέει ο Χρήστος «μπορεί να το διαλύσει και να το φτιάξει από την αρχή».

«Ο προπονητής μου Δημήτρης Βέργος έχει χαρεί λίγο παραπάνω από μένα που θα βρεθούμε στο παγκόσμιο, γιατί το συνειδητοποίησε πιο γρήγορα από μένα πως είμαστε ...χρυσοί. Ήταν εκεί πάντα, με βοηθούσε αλλά δεν με πίεζε, με έσπρωχνε να γίνω καλύτερος και αν δεν ήταν αυτός δεν θα ήμουν τόσο καλά προετοιμασμένος», εξηγεί ο μαθητής.

Η προετοιμασία για το διαγωνισμό ήταν πυρετώδης και ο Χρήστος πέρασε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή για να καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 1400 μαθητές που διεκδίκησαν τη θέση. Όπως λέει, ο διαγωνισμός μισής ώρας είναι απαιτητικός και όλα παίζουν το ρόλο τους. «Παίζει ρόλο και ο χρόνος και τα κλικ. Είναι ένας διαγωνισμός ταχύτητας και αρτιότητας. Όταν ξεκινάει η εξέταση έχουμε τριάντα καθήκοντα και οι διαγωνιζόμενοι περνούν από όλες τις φάσεις. Υπάρχουν παιδιά που δεν τους φτάνουν τα τριάντα λεπτά για να ολοκληρώσουν το τεστ. Εγώ τελείωσα σε 25'. Ο χρόνος είναι καίριο σημείο, μετά μετράνε τα κλικς, με πόσες κινήσεις θα το κάνεις και φυσικά να είναι σωστές οι κινήσεις», περιγράφει ο νεαρός μαθητής.

Στο μικρό χωριό που μεγάλωσε ο Χρήστος δεν υπάρχει χώρος για να εκπαιδευτεί κάποιος οπότε έμαθε τα βασικά μόνος του, άνοιγε, έκλεινε, έστηνε τα προγράμματα και κατέληξε μετά από διαδικτυακά μαθήματα στις διακρίσεις, ενώ από το γυμνάσιο γράφτηκε στην Eduact στη Θεσσαλονίκη.

Οι συμμαθητές και φίλοι του νιώθουν περήφανοι για τον Χρήστο και τον περιγράφουν σαν «μάγο του κομπιούτερ που πατάει κουμπάκια και κάνει θαύματα».

Οι συγγενείς του και ιδιαίτερα οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που είναι μιας άλλης γενιάς, ζητούν βοήθεια για εκπαίδευση και την έχουν καθώς ο 16χρονος δίνει τα φώτα του ακόμη και σε όσους έχουν μαύρα μεσάνυχτα…

«Το σχολείο μου με στηρίζει γιατί με αφήνει να εκφράσω το ταλέντο μου και να βοηθήσω, πράγμα που δεν κάνουν όλα τα σχολεία γιατί θεωρούν πως τα παιδιά, είναι παιδιά, και δεν μπορούν να τα εμπιστευτούν. Εγώ για παράδειγμα έχω φτιάξει από το μηδέν την ιστοσελίδα του σχολείου μας. Σε επίπεδο πολιτείας, με στηρίζει ο Δήμαρχος Λαγκαδά», επισημαίνει.

Ο Χρήστος συμμετέχει εδώ και τέσσερα χρόνια στα προγράμματα της Eduact. Ξεκίνησε από τα εργαστήρια ρομποτικής, συμμετείχε στον διαγωνισμό του FIRST® LEGO® League στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθεί τα εργαστήρια κώδικα του οργανισμού. «Αναζητά συνεχώς λύσεις και δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον κόσμο του προγραμματισμού. Εμείς στην Eduact είμαστε πολύ χαρούμενοι να δίνουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα και να εμπνέουμε τους καινοτόμους νεαρούς να εξελίσσονται διαρκώς. Ακόμα περισσότερο περήφανοι είμαστε όταν βλέπουμε πως όλη αυτή η προσπάθεια οδηγεί σε διακρίσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτής του Χρήστου, Μάριος Κατσαρός.

Στην Αμερική ο Χρήστος θα βρεθεί μαζί με τους άλλους δυο «χρυσούς» της πληροφορικής στη χώρα μας. Με τον 17χρονο μαθητή Λυκείου Νικόλα Ραπάνη από το Ηράκλειο Κρήτης που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Excel και με τον τριτοετή φοιτητή Ανδρέα Ναλμπάντη από την Καβάλα, που σπουδάζει μηχανικός πληροφορικής και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Word.

Όσο για το επαγγελματικό του μέλλον, στην ερώτηση πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε δέκα χρόνια από σήμερα, απαντά: «Σε τίποτα άλλο εκτός της πληροφορικής δεν μπορώ να με φανταστώ αλλά η θέση που θα έχω είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι μια θέση που σήμερα δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχει..».

Δεν υπάρχουν σχόλια: