Μπορεί πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να έκανε εξαγγελίες για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, παρ’ όλ’ αυτά αποδείχθηκε… άνθρακες ο θησαυρός, καθώς ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γ. Κουζέλης, ξεκαθάρισε ότι εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις δεν υφίσταται.
Ο κ. Κουζέλης παρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου για το Νέο Λύκειο, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Όπως είπε, από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας θα εξετάζονται τελικά σε τέσσερα μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση που θα είναι κοινό μάθημα για όλους, σε δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή που επιθυμεί ο υποψήφιος να εισαχθεί κι ένα ακόμα μάθημα επιλογής του υποψηφίου, το οποίο θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για τη διεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Κουζέλης τόνισε ότι το προωθούμενο σύστημα είναι παρεμφερές με το σημερινό και ότι από το 2020 και μετά οι υποψήφιοι θα έχουν το 90% των επιλογών που έχουν και σήμερα.
Η Τράπεζα Θεμάτων καταργείται, αφού τα θέματα των πανελληνίων δεν θα προέρχονται από εκεί και την επιλογή θα κάνει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι θα αξιολογούνται προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας με διαγωνίσματα και εργασίες σε όλα τα μαθήματα της τάξης και γραπτά με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλία σε τέσσερα μαθήματα.
Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, ο οποίος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ΄ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ λυκείου.
Όσον αφορά στη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, ο κ. Κουζέλης σημείωσε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο βαθμός των μαθημάτων που εξετάζονται στο σχολείο και σε μικρότερο ποσοστό ο βαθμός στα τέσσερα μαθήματα των πανελληνίων.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δε θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις, ενώ πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 – 2020.
Στην Α' Λυκείου, από τον Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει εξεταστική ελάφρυνση. Επίσης θα υπάρξουν μικρές μεταβολές στην ύλη της Α΄ Λυκείου τη χρονιά 2018 – 2019, ενώ την ίδια χρονιά θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα και της Β΄ Λυκείου.
Στη Β' Λυκείου τα μαθήματα θα είναι τετράωρα και στην Γ' Λυκείου 6ωρα. Τέλος στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες.
star.gr