Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Το πρώτο κουδούνι σήμερα για τα προσφυγόπουλα

Δημοσίευση: 10/10/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ξεκινούν σήμερα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου σταδιακά τη λειτουργία τους οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) για παιδιά προσφύγων όλων των ηλικιών.
Θα λειτουργήσουν σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, δύο της Θεσσαλονίκης, ενός στην Ήπειρο και ενός στην Εύβοια. Η σταδιακή λειτουργεία των υπόλοιπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας.
Συνολικά στα προσφυγόπουλα θα διανεμυθούν 25.000 αντίτυπα  , δέκα τίτλων βιβλίων  .
Επίσης θα δοθεί στο κάθε προσφυγόπουλο μία σχολικά τσάντα , η οποία θα περιέχει μία μολυβοθήκη, , ένα κουτι ξυλομπουγιές, τέσσερα στυλό, δύο μολύβια, ένα ψαλίδι κι επτά τετράδια μπλε χρώματος:
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί
Στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων   θα εφαρμοστεί εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι (20) ωρών (τέσσερις ώρες ημερησίως) που θα καλύπτει τη διδασκαλία της ελληνικής, των μαθηματικών, των αγγλικών και των ΤΠΕ, ενώ θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων  θα λειτουργούν είτε εντός των κέντρων φιλοξενίας είτε εντός των σχολικών μονάδων κατά το απογευματινό πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρύνουν οργανωτικά τις σχολικές μονάδες.
Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος σήμερα στην ΕΡΤ, στο περιστατικό της Μυτιλήνης, που γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό:
«Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε - και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο - πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».
Για το έλλειμα ενημέρωσης που ενδεχομένως να υπήρχε ο υπουργός τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» σημειώνοντας ότι «ο Διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο Διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο Διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο οΝίκος Φίλης δήλωσε:
Σε ότι αφορά τα «υιοθετημένα» παιδιά και όσα ζουν σε δομές αλληλέγγυων – πρόκειται για μικρό αριθμό - πηγαίνουν στα σχολεία της γειτονιάς, τα δέχονται οι διευθυντές και όπου είναι εφικτό – και το κατορθώνουμε αυτό - συγκροτούνται Τμήματα Υποδοχής, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν τα ελληνικά καλύτερα πριν ενταχθούν στις κανονικές τάξεις.
«Ο παιδαγωγικός στόχος , που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την εσωτερική έννομη τάξη από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα ελληνόπουλα» δήλωσε Νίκος Φίληςσημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες ή ίσως μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν αποδείξει τα παιδιά μια τρομακτική ικανότητα προσαρμογής».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Φίλης το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων.
«Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές. Για τη διδασκαλία προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα έργο. Το πρόγραμμα στο δημοτικό θα είναι τετράωρο κάθε μέρα 2-6 και προβλέπει εκμάθηση της ελληνικής, μια ξένη γλώσσα, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη που συνδέεται με την πρόθεση των γονιών να πάνε σε κάποια άλλη χώρα. Όπου μπορούμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε την μητρική γλώσσα, καλλιτεχνικά, αισθητική αγωγή, γυμναστική, μουσική ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και σε ένα πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία».
«Πρόθεση είναι τα απογευματινά τμήματα να κατευθυνθούν και σε κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων. Θέλουμε να μην υπάρχει αντίληψη γκέτο και να ενταχθούν αρμονικά τα παιδιά αρμονικά στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά αυτά» τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: