Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΘΕΜΑ:ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε ξαφνικά μέσα σε μια τόσο ρευστή πολιτική κατάσταση (εκλογή προέδρου δημοκρατίας,πιθανότητα εκλογών), να αναρτήσει ξανά σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2014 που το ΥΠΑΙΘ (είχε αναρτηθεί πάλι τον Μάιο του 2014) προσπαθεί, με λίγες μόνο τροποποιήσεις και αυτές προς το χειρότερο, να απαξιώσει και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο.
Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για να χαραχτηρίσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο,που το διακρίνει η προχειρότητα ,η ανηθικότητα και αποτελεί μια προσβολή στην ανθρώπινη φύση και στον πολιτισμό μας.Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιοί άνθρωποι σχεδίασαν ένα νομοσχέδιο που καταπατεί όλες τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών και το συνταγματικό δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν σε συνεργασία με το σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Εισάγει τον όρο <δεσμευτικό> για τους γονείς των αποφάσεων των ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ αφού αναφέρεται ότι: (Η Ε∆ΕΑΥ ενηµερώνει την οικογένεια του µαθητή για τις διαδικασίες αξιολόγησης και
υποστήριξης που θα ακολουθηθούν και συνεργάζεται µαζί της. Η συνεργασία δεσµεύει
τόσο το σχολείο όσο και την οικογένεια, χωρίς να απαιτείται  υπεύθυνη δήλωση
συναίνεσης του γονέα) ,δίνοντας καινούργια έννοια στη σημασία της λέξης <συνεργασία> που είναι απαραίτητη για να έχει επιτυχία κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο.Αυτό ανοίγει τον δρόμο για παραπομπέςστα ειδικά σχολεία ακόμη και για παιδιά με <προβληματική συμπεριφορά> ,αφού άλλοι αποφασίζουν και όχι ο γονέας.
Σας παραθέτουμε το σχόλιο του ΠΤΕΑ(παιδαγωγικό τμήμα ειδικής αγωγής)  από το πανεπιστημίο θεσσαλίας (Βόλου),που αναφέρεται στο Άρθρο 6. §5.
 «Για τον σχεδιασμό του ΕΠΕ ενημερώνεται και ο γονέας ή ο κηδεμόνας του μαθητή…»:
 "Είναι κοινή πρακτική σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι γονείς να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του ΕΠΕ του παιδιού τους, αφού οι γνώσεις και η εμπειρία τους μόνο θετικά μπορούν να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Επίσης, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, οι γονείς δε μπορούν να απουσιάζουν από συναντήσεις/συζητήσεις για τα παιδιά τους. Το μοντέλο του ‘ειδικού επιστήμονα’ που έχει όλες τις γνώσεις για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και του παθητικού γονέα- δέκτη των αποφάσεων των ‘ειδικών’ έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε όλο τον κόσμο και δεν χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες. Αντίθετα, η νομοθεσία διεθνώς έχει ενισχύσει το ρόλο του γονέα στο πλαίσιο των αποφάσεων για το μέλλον του παιδιού του. Κάθε ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των γονέων και να ανταποκριθεί σε αυτές στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό."
Για την ένταξη των παιδιών με ε.ε.α. στο δημόσιο σχολείο, που αποτελεί βασικό στόχο τηςν Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευση, το ΠΤΕΑ επισημαίνει το έλειμμα του νομοσχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας ότι:
«Εκπαιδευτική Ένταξη – Συνεκπαίδευση είναι η διαδικασία η οποία έχει ως στόχο το σχολείο γενικότερα και οι εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής ειδικότερα –σε συνεργασία μεταξύ τους – να διδάξουν με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και πρόσβαση ΟΛΩΝ των μαθητών – ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας, ικανότητας κ.λ.π. – στις κοινωνικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες της τάξης και του σχολείου. Επομένως,
1. η ένταξη ασχολείται με την ευημερία όλων των μαθητών και θέτει ως βασική προϋπόθεση τη μετατροπή των σχολείων σε οργανισμούς, έτοιμους και πρόθυμους να υποδεχτούν το μαθητικό πληθυσμό.
Στόχος είναι κανένας μαθητής να μην μείνει έξω από το σχολείο.
 Αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε ο ένας με τον άλλον,
 2. Η ένταξη είναι μία διαδικασία που στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής όλων των μαθητών και στον περιορισμό του αποκλεισμού τους. Άλλωστε το ένα προϋποθέτει το άλλο.
 3. Είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός αποτελεσματικού σχολείου: ενός σχολείου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στην ανομοιογένεια των μαθητών.
 4. Η ένταξη προϋποθέτει βασικές αλλαγές που αφορούν τις στάσεις, αξίες, πεποιθήσεις μας, το ήθος, την οργάνωση, τη διδασκαλία και το αναλυτικό πρόγραμμα στο σχολείο.
 5. Η ένταξη δεν αναφέρεται στον όρο «ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» αλλά στον όρο «φραγμοί στη μάθηση και τη συμμετοχή» και
 Η ένταξη καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατάργησης των διακρίσεων. Ένταξη= Συμμετοχή & Πρόσβαση.“
Ακόμη σημαντικό είναι και το παρακάτω σχολιο από το ΠΤΕΑ που αναφέρεται στο άρθρο 1 § 1. του Νόμου.
"Πληθώρα ερευνητικών πορισμάτων καταδεικνύουν ότι η παροχή του κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου και της κατάλληλης εκπαιδευτικής υποστήριξης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην εκπαίδευση των παιδιών με ε.ε.α. και αναπηρία. Ως εκ τούτου, είναι παιδαγωγικά εγκληματικό μαθητές με ε.ε.α. που μπορούν να εκπαιδευτούν μέσα στα πλαίσια της γενικής τάξης με την παροχή υποστήριξης εντός της γενικής τάξης (in-class support), να χρειάζεται να βγουν από την τάξη τους. Επιπλέον η παραπάνω αναφορά του Νόμου καταστρατηγεί και αναιρεί την § 1. Του άρθρου 2 του Νόμου, σύμφωνα με την οποία η μορφή, ο τύπος και η κατηγορία του μοντέλου παροχής ειδικής αγωγής καθορίζεται με βάση το είδος και το βαθμό των ε.ε.α. Στην παρούσα περίπτωση φαίνεται ότι το έλλειμμα τους σχολείο το επωμίζεται ο μαθητής με ΕΕΑ. Αυτό καταστρατηγεί κάθε έννοια καθολικού σχεδιασμού και προώθηση της ένταξης Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο αν τα ελληνικά σχολεία είχαν σε κάθε τάξη εκπαιδευτικό βοηθητικό προσωπικό, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες διεθνώς. Αν εφαρμοστεί το παραπάνω άρθρο, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών που σήμερα δέχεται παράλληλη στήριξη σε σχολεία με Τ.Ε. θα χάσει αυτή τη στήριξη και θα οδηγηθεί σε ειδικά σχολεία. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς διακηρύξεις με στόχο την αύξηση του αριθμού των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο σχολείο της γενικής εκπαίδευσης και όχι το αντίθετο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκεται σε αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις της Χώρας σε διεθνές επίπεδο (π.χ. Διακήρυξη Salamanca)."
Δεν θα μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες,είναι φανερό ότι νομοσχέδιο αποτελεί ένα σύγχρονο <ΚΑΙΑΔΑ> για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αν ψηφιστεί θα αποτελέσει μια σκοτεινή σελίδα στον αγώνα για τα  ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά στα δικαιώματα  των παιδιών με ε.ε.α., που έχουν ανάγκη την ευαισθησία μας  και την στήριξη της πολιτείας για την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στη εκπαίδευση.
Καλούμε τους γονείς να μην δέχονται καμμιά παρέμβαση στα παιδιά τους εάν δεν συμφωνούν και δεν έχουν δώσει την έγγραφη συναινεσή τους, αφού έχουν ενημερωθεί πλήρως και να διεκδικούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματα τους και των παιδιών τους στη Δημόσια Εκπαίδευση.Καλούμε την κοινωνία να μην επιτρέψει τη μετατροπή του παιδαγωγικού χαρακτήρα της Ειδικής Αγωγής σε ιατρικό που θα είναι ολέθριος για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και να δοθεί χρόνος για ένα ουσιαστικό διάλογο με  την συμμετοχή όλων των φορεων,που θα μπορέσει να δώσει σύγχρονες λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν από την λειτουργεία της Ειδικής Αγωγής στη Δημόσια Εκπαίδευση όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας και οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα .
 Διεκδικούμε ένα σχολείο ανοικτό για όλους χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς με σεβασμό στην διαφορετικότητα.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΕΤΡΑΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                     ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ-ΛΙΒΑΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: