Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών – street artists απ΄ όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες να μεταμορφώνουν την Αθήνα, ζωντανεύοντας με τις δημιουργίες τους δημόσια κτίρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής στο πλαίσιο του το Athens Street Artist Festival.
Οταν το graffiti πάει...σχολείο!



Η αρχή έγινε από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, όπου εδώ και λίγες ημέρες ένας τεράστιος γαλάζιος λέοντας με φόντο την ελληνική σημαία κοσμεί την πρόσοψη του σχολείου.



Δημιουργός του εντυπωσιακού λιονταριού είναι ο Ελβετός street artist με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Bane (που στα ελληνικά σημαίνει όλεθρος). 



Graffiti έχει γίνει και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας στη συμβολή των οδών Ραιδεστού και Γρεβενών. 





Εντυπωσιακά είναι τα graffiti και στο "πέτρινο σχολείο", στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας στην Πέτρου Ράλλη. 






Που στοχεύει το Athens Street Artist Festival



Στόχος του φεστιβάλ που φέτος διοργανώνεται στη χώρα μας για 3η συνεχή χρονιά, είναι: 

-να προβάλλει την Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει. 

-να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών Street Artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με graffiti, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία. 

-να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: