Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014
Οδεύουμε προς ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια σχολικό έτος από το Σεπτέμβριο. Τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες μέρες και επισήμως προβλέπουν: • Έναρξη του σχολικού έτους μια εβδομάδα νωρίτερα (Πιθανή μέρα έναρξης μαθημάτων η Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου) • Κατάργηση της αργίας του Αγ.Ιωάννη (7 Ιανουαρίου) • Κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Οι μαθητές την ημέρα αυτή μετά τον εκκλησιασμό θα κάνουν μάθημα τις υπόλοιπες 3-4 ώρες • Οι γενικοί περίπατοι θα μειωθούν κατά 2 και θα ανέρχονται σε 3 από 5 που ήταν μέχρι και φέτος • Οι 2 περίπατοι που θα κοπούν θα μεταφερθούν στις μέρες των εκπαιδευτικών εκδρομών που αυξάνονται κατά 2.
ιpaideia
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
Παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές εντός σχολικού ωραρίου
Εγκύκλιος 44124/Γ7/24-3-2014 του Υπουργείου Παιδείας
Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί στην απόφαση επιλογής θεάματος, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. κατάλογος θεαμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για παραστάσεις θεάτρου /κουκλοθεάτρου/ θεάτρου σκιών και ανευρίσκεται με την επιλογή του σχετικού εικονιδίου (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΑΜΑΤΩΝ 2013-2014) που υπάρχει στο αριστερό τμήμα της αρχικής σελίδας της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του Υ.ΠΑΙ.Θ. www.e-yliko.gr
Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται από το Τμήμα Δ΄ Αισθητικής Αγωγής της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ ύστερα από αίτηση και προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους θιάσους.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αναρτήσεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν έγκριση του θεάματος. Οι σχετικές πληροφορίες αναρτώνται για ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με θεάματα, των οποίων οι υπεύθυνοι έχουν υποβάλει δικαιολογητικά που τυπικά διασφαλίζουν την ποιότητα και την νομιμότητά τους. Καλούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των παραστάσεων πριν από την παρακολούθησή τους από τους μαθητές.
Στον ίδιο δικτυακό τόπο και κάτω από την ένδειξη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ θα αναρτηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά κατάλογος με τίτλους κινηματογραφικών ταινιών. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει ταινίες οι οποίες είχαν εγκριθεί κατά το διάστημα 1998-2010 από την τότε υφιστάμενη Ομάδα Εγκρίσεως Θεαμάτων για Μαθητές. Δίπλα από κάθε τίτλο θα αναγράφεται η βαθμίδα εκπαίδευσης για την οποία έχει κριθεί κατάλληλη η ταινία.
ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΑΛΑΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ.
Η απόφαση για την παρακολούθηση θεαμάτων από μαθητές εντός του σχολικού ωραρίου θα λαμβάνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων έκαστης σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα εξής:
ΠΗΓΗ: paideianews.gr/
Ακόμη δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μαθητές ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στη Ρόδο κατάφεραν να βάλουν τα... γυαλιά στους αρμόδιους και τους παρουσίασαν την πιο φθηνή λύση για να κατασκευαστεί η γέφυρα της Κρεμαστής στο νησί.
Πρόκειται για το σημείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου και αποτελεί πληγή για την τοπική κοινωνία. Εχει αποφασιστεί πως η γέφυρα θα κατασκευαστεί με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και με το κλείσιμο του δρόμου μέσα στην τουριστική περίοδο, με τα έργα να ξεκινούν τον Απρίλιο.
Οι μαθητές του εκπαιδευτηρίου όμως παρουσίασαν μία λιγότερο χρονοβόρα λύση, εξίσου αξιόπιστη, η οποία θα κοστίσει μόλις 10.000 ευρώ, όπως αναφέρει η «Ροδιακή». Στο σχέδιό τους προτείνουν τη χρήση εφαρμογών αυτοματισμού, ενώ χάρη σε αυτό κέρδισαν το 1ο βραβείο στο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές πρότειναν σύστημα που αποτελείται από αισθητήρα, ο οποίος εντοπίζει τη στάθμη του νερού, μία μπάρα, η οποία κλείνει το δρόμο σε περίπτωση πλημμύρας, δύο φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στη γέφυρα από μονή σε διπλή σε περίπτωση πλημμύρας, την σειρήνα και τον φάρο, τα οποία προειδοποιούν τους οδηγούς και ένα gsm modem, δηλαδή κινητό χωρίς οθόνη που παίρνει έτοιμες εντολές από έναν μικροεπεξεργαστή και το σύστημα τροφοδοσίας του συστήματος.
Μάλιστα οι νεαροί προέβλεψαν να υπάρχει και ενημέρωση προς τις αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της γέφυρας. Για να ολοκληρώσουν την εργασία τους χρειάστηκαν τρεις μήνες, ενώ το σχέδιό τους επιτρέπει την άμεση εγκατάσταση του συστήματος, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η γέφυρα.
yahoo
«Για μερικά παιδιά αποτελεί το μοναδικό γεύμα της ημέρας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Ακόμα και για ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πατέρας ενός μαθητή την επισιτιστική κρίση που σαρώνει σήμερα τα σχολεία, αναφερόμενος στα προγράμματα σίτισης που επιχειρούν να στηρίξουν τα παιδιά χιλιάδων φτωχών οικογενειών. Στην Ελλάδα του 2014, πάνω από 1270 μαθητές βιώνουν ημέρες επισιτιστικής ανασφάλειας στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που περίπου 460 βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την ένταξή τους σε πρόγραμμα επισιτισμού μαθητών. Από το νομό Αχαΐας έχουν συμπεριληφθεί – στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ – 14 σχολεία από τα οποία τα 8 βρίσκονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της αχαϊκής πρωτεύουσας, ενώ αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα έχουν υποβάλει άλλα τέσσερα σχολεία. Η επισιτιστική ανασφάλεια υπό τη μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού της περιοχής. Στους μαθητές των σχολείων της περιοχής οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρέχονται καθημερινά φρούτα, λαχανικά, αρτοποιήματα, και γαλακτοκομικά. Αυτά καλύπτουν το 24-31% των ημερήσιων αναγκών τους σε ενέργεια και το 53-64% των αναγκών σε πρωτεΐνες. Πηγή
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014
Δολοφονήθηκε γιατί αρνήθηκε να ζει σαν σκλάβος Ο δωδεκάχρονος, Ικμπάλ Μασί, πάλεψε για τα δικαιώματα των παιδιών, για την παιδική εργασία και βραβεύτηκε. Μόνο που δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή του ούτε και να αγωνιστεί για τους συνομήλικούς του που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα και είναι αναγκασμένα να εργάζονται στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Κάτι που συμβαίνει, φυσικά, σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου η παιδική εργασία δεν θεωρείται και τόσο… έγκλημα. Ποιος όμως ήταν ο Ικμπάλ Μασί; Ο δωδεκάχρονος ήταν από το Πακιστάν και λόγω του αγώνα του ενάντια στην εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, έγινε σύμβολο παγκοσμίως. Το νεαρό αγόρι γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Μόλις συμπλήρωσε το τέταρτο έτος της ηλικίας του, η οικογένειά του τον πούλησε σαν σκλάβο σε ένα ταπητουργείο. Ο λόγος ήταν ένα δάνειο μόλις 16 δολαρίων. Ο Ικμπάλ αναγκάστηκε για έξι χρόνια, από τα 4 δηλαδή μέχρι τα 10 του, να εργάζεται για δώδεκα ώρες την ημέρα, αλυσοδεμένος στο ίδιο σημείο. Έφτιαχνε χαλιά. Σιτιζόταν με λίγο φαγητό και ελάχιστο νερό που του έδιναν. Τον τιμωρούσαν συνέχεια κλείνοντάς τον σε ένα σκοτεινό υπόγειο που ήταν γεμάτο υγρασία, έντομα και ερπετά. Στα δέκα του όμως, το έσκασε. Ναι, κατάφερε να αποδράσει από το ταπητουργείο. Στη συνέχεια πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε το αφεντικό του. Όμως, οι αστυνομικοί χρηματίστηκαν με αποτέλεσμα να τον επιστρέψουν στον εργοδότη του και να συνεχιστούν οι βασανισμοί. Ο Ικμπάλ όμως δεν το έβαλε κάτω. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες το έσκασε ξανά και πήγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας. Η συνέχεια; Ακολούθησαν καταγγελίες ανοιχτά σε ομιλίες του. Μιλούσε για τους εργοδότες που έβγαζαν χρήματα βάζοντας ανήλικα παιδιά να εργάζονται, αφήνοντάς τα μάλιστα να ζουν ως σκλάβοι. Ο Ικμπάλ Μασί δεν έμεινε μάλιστα στις καταγγελίες. Θέλησε να βοηθήσει και άλλους συνομηλίκους του. Και γι’ αυτό άρχισε να τρυπώνει κρυφά σε ταπητουργεία και να βγάζει φωτογραφίες των παιδιών που εργάζονταν σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο, βοήθησε να ζήσουν καλύτερα περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι. Ο Ικμπάλ Μασί βραβεύτηκε το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok και έδωσε ομιλίες κατά της παιδικής εργασίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Αμέσως μετά το ταξίδι του επέστρεψε στο χωριό του στο Πακιστάν για να γιορτάσει μαζί με την οικογένειά του, που ήταν ορθόδοξη, το Πάσχα. Όμως, δολοφονήθηκε την ημέρα του Πάσχα του 1995, στη Μουρίτκε, ένα χωριό στο Πακιστάν, από την «Μαφία των Χαλιών». Τότε, ήταν περίπου 13 χρονών. Τρεις μέρες τη δολοφονία του, εκατοντάδες παιδιά διαδήλωσαν στους δρόμους της Ινδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ιστορία του Ικμπάλ έγινε μυθιστόρημα με συγγραφέα Francesco D’Adamo που κυκλοφόρησε το 2009. Πηγή: nobile.gr koutipandoras.gr
Εμείς οι καθηγητές του Κορυδαλλού καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Κορυδαλλού Δημήτρης Μπαρμπαρής από νεοναζιστική ομάδα νεαρών κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε μαθητή μας, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα σχολεία μας. Η επίθεση στο Δημήτρη πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την απόρριψη κάθε ρατσιστικής αντίληψης στην καθημερινή ζωή των παιδιών μας.
Β ΕΛΜΕ Πειραιά
(σχολεία Κορυδαλλού)
Σολωμού 2-4 Κορυδαλλός ΤΚ 181-22
Τηλ. : 210 – 4951295
Σολωμού 2-4 Κορυδαλλός ΤΚ 181-22
Τηλ. : 210 – 4951295
28-03-2014
Fax : 210 – 4945670
belmepeiraia@yahoo.gr
belmepeiraia.gr
Fax : 210 – 4945670
belmepeiraia@yahoo.gr
belmepeiraia.gr
Την 1 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης- την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του Νομού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα την «Πρόληψη σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού » την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.
«Συγχαίρω τους οργανωτές πρώτον γιατί αναδεικνύουν αυτό το φλέγον και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που μας αφορά όλους γιατί αφορά τα παιδιά μας και δεύτερον γιατί δεν μένουν στην διαπίστωση αλλά προχωρούν αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης αυτού του σύγχρονου προβλήματος» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης.
Πηγή: thestival.gr
«Συγχαίρω τους οργανωτές πρώτον γιατί αναδεικνύουν αυτό το φλέγον και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που μας αφορά όλους γιατί αφορά τα παιδιά μας και δεύτερον γιατί δεν μένουν στην διαπίστωση αλλά προχωρούν αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης αυτού του σύγχρονου προβλήματος» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης.
Πηγή: thestival.gr
March 29th, 2014 | Author: Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
Με αφορμή την κατάπτυστη και παράνομη γνωμοδότηση 44/2914 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία μπορεί να παραταθεί η κράτηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά και πέραν του 18μηνου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Ματίνα Κατσιβέλη – Δανιήλ μας έστειλε ένα κείμενο που είχε γράψει τον Αύγουστο του 2013, με αφορμή την εξέγερση στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Ξένιος Δίας
Είμαι ο Ζαφάρ, 16 χρονών. Είμαι από το Αφγανιστάν. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε και εγώ δεν ήθελα να πολεμήσω άλλους Αφγανούς. Στο χωριό μου κάθε μέρα κάποιος σκοτωνότανε. Το σχολείο μου βομβαρδίστηκε, όταν ήμουν μικρός, και μετά δεν ξανάγινε. Εγώ ήθελα να πάω σχολείο και όχι να σκοτώσω ή να σκοτωθώ. Η μάνα μου για να με γλυτώσει πούλησε όλα μας τα ζώα και μου είπε να φύγω, να φθάσω στην Ευρώπη και ότι εκεί θα με προστατεύσουν. Περπάτησα πάρα πολύ, με κρύψανε σε φορτηγά, μπήκα σε βάρκα και έφθασα κάποτε σ΄ αυτή τη χώρα. Δεν ξέρω αν είναι η Ευρώπη εδώ, αλλά κουράστηκα πολύ για να φθάσω. Με συλλάβανε και έμεινα μαζί με άλλους 20 σ΄ ένα μικρό βρώμικο κελί για πολλές μέρες. Μετά μου δώσανε ένα χαρτί που έλεγε μέσα σε 30 μέρες πρέπει να φύγω. Πώς να φύγω, αφού δεν έχω χαρτιά; Προσπάθησα μαζί με κάτι μεγαλύτερους συμπατριώτες μου να μπω σ΄ ένα πλοίο αλλά με πιάσανε, με χτυπήσανε και με φέρανε μαζί με πολλούς άλλους εδώ στο στρατόπεδο.
Είμαι πολύ καιρό εδώ, δεν ξέρω πόσο, μαζί με πολλούς ανθρώπους από διάφορες χώρες. Δεν ξέρω κανένα και φοβάμαι πολύ. Δεν ξέρω γιατί είμαι φυλακισμένος, αφού δεν πείραξα ποτέ κανένα. Εγώ απλά ήθελα να μην πολεμήσω και να πάω σχολείο. Κάθε μέρα κλαίω. Εδώ και 3 μέρες μας έχουν κλειδωμένους μέσα στο κοντέϊνερ που μένουμε και κάνει πάρα πολύ ζέστη. Κάτι έγινε στο στρατόπεδο, αλλά ήμουν άρρωστος και δεν πολυκατάλαβα. Δεν μπορώ να ανασάνω και είμαι συνέχεια άρρωστος. Έχω γεμίσει και σπυριά. Νοιώθω τόσο κουρασμένος. Θέλω να ανασάνω και δεν υπάρχει αέρας. Διψάω και δεν υπάρχει νερό. Τα ρούχα μου είναι βρώμικα και τρύπια και είμαι ξυπόλυτος. Φοβάμαι πως θα πεθάνω. …..Μάνα μου, που είσαι;…. Σβήνω, μάνα μου, σώσε με. Δεν θέλω να πεθάνω.
Πριν από μέρες άκουσα πως δύο αστυνομικοί έσωσαν δύο σκυλάκια που ήταν κλεισμένα μέσα σ΄ ένα αυτοκίνητο και έκανε πολύ ζέστη. Ένας καλός δικαστής δίκασε αμέσως για βασανισμό τα αφεντικά τους, που ξέχασαν τα σκυλάκια με τόση ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο και κινδύνεψαν να πεθάνουν. Χάρηκα για τα σκυλάκια γιατί και εγώ τ΄ αγαπώ πολύ. Μέσα σ΄ αυτό το κοντέϊνερ που είμαι, όμως, κάνει την ίδια ζέστη και νομίζω πως με έχουν ξεχάσει. Σας παρακαλώ, πείτε με και μένα σκύλο. Μπορεί να έλθουν αυτοί οι καλοί αστυνομικοί για να με σώσουν και να με πάνε σε γιατρό.
Σας παρακαλώ, αφού δεν με θεωρήσατε ποτέ άνθρωπο, θεωρείστε με σκύλο.
Κύριε δικαστή είμαι ένα βασανισμένο σκυλί.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ
- See more at: http://left.gr/news/eimai-o-zafar-16-eton-kai-eimai-fylakismenos-se-elliniko-stratopedo-sygkentrosis-metanaston#sthash.OQn04nkD.dpufΕίμαι ο Ζαφάρ, 16 χρονών. Είμαι από το Αφγανιστάν. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε και εγώ δεν ήθελα να πολεμήσω άλλους Αφγανούς. Στο χωριό μου κάθε μέρα κάποιος σκοτωνότανε. Το σχολείο μου βομβαρδίστηκε, όταν ήμουν μικρός, και μετά δεν ξανάγινε. Εγώ ήθελα να πάω σχολείο και όχι να σκοτώσω ή να σκοτωθώ. Η μάνα μου για να με γλυτώσει πούλησε όλα μας τα ζώα και μου είπε να φύγω, να φθάσω στην Ευρώπη και ότι εκεί θα με προστατεύσουν. Περπάτησα πάρα πολύ, με κρύψανε σε φορτηγά, μπήκα σε βάρκα και έφθασα κάποτε σ΄ αυτή τη χώρα. Δεν ξέρω αν είναι η Ευρώπη εδώ, αλλά κουράστηκα πολύ για να φθάσω. Με συλλάβανε και έμεινα μαζί με άλλους 20 σ΄ ένα μικρό βρώμικο κελί για πολλές μέρες. Μετά μου δώσανε ένα χαρτί που έλεγε μέσα σε 30 μέρες πρέπει να φύγω. Πώς να φύγω, αφού δεν έχω χαρτιά; Προσπάθησα μαζί με κάτι μεγαλύτερους συμπατριώτες μου να μπω σ΄ ένα πλοίο αλλά με πιάσανε, με χτυπήσανε και με φέρανε μαζί με πολλούς άλλους εδώ στο στρατόπεδο.
Είμαι πολύ καιρό εδώ, δεν ξέρω πόσο, μαζί με πολλούς ανθρώπους από διάφορες χώρες. Δεν ξέρω κανένα και φοβάμαι πολύ. Δεν ξέρω γιατί είμαι φυλακισμένος, αφού δεν πείραξα ποτέ κανένα. Εγώ απλά ήθελα να μην πολεμήσω και να πάω σχολείο. Κάθε μέρα κλαίω. Εδώ και 3 μέρες μας έχουν κλειδωμένους μέσα στο κοντέϊνερ που μένουμε και κάνει πάρα πολύ ζέστη. Κάτι έγινε στο στρατόπεδο, αλλά ήμουν άρρωστος και δεν πολυκατάλαβα. Δεν μπορώ να ανασάνω και είμαι συνέχεια άρρωστος. Έχω γεμίσει και σπυριά. Νοιώθω τόσο κουρασμένος. Θέλω να ανασάνω και δεν υπάρχει αέρας. Διψάω και δεν υπάρχει νερό. Τα ρούχα μου είναι βρώμικα και τρύπια και είμαι ξυπόλυτος. Φοβάμαι πως θα πεθάνω. …..Μάνα μου, που είσαι;…. Σβήνω, μάνα μου, σώσε με. Δεν θέλω να πεθάνω.
Πριν από μέρες άκουσα πως δύο αστυνομικοί έσωσαν δύο σκυλάκια που ήταν κλεισμένα μέσα σ΄ ένα αυτοκίνητο και έκανε πολύ ζέστη. Ένας καλός δικαστής δίκασε αμέσως για βασανισμό τα αφεντικά τους, που ξέχασαν τα σκυλάκια με τόση ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο και κινδύνεψαν να πεθάνουν. Χάρηκα για τα σκυλάκια γιατί και εγώ τ΄ αγαπώ πολύ. Μέσα σ΄ αυτό το κοντέϊνερ που είμαι, όμως, κάνει την ίδια ζέστη και νομίζω πως με έχουν ξεχάσει. Σας παρακαλώ, πείτε με και μένα σκύλο. Μπορεί να έλθουν αυτοί οι καλοί αστυνομικοί για να με σώσουν και να με πάνε σε γιατρό.
Σας παρακαλώ, αφού δεν με θεωρήσατε ποτέ άνθρωπο, θεωρείστε με σκύλο.
Κύριε δικαστή είμαι ένα βασανισμένο σκυλί.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ
Εργαστήρια αυτονομίας από την Οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 5 και στις 13 Απριλίου 2014 στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» σειρά χρήσιμων εργαστηρίων -όπως συντήρησης ποδηλάτων και μεταποίησης παλιών ρούχων- στο πλαίσιο της βέλτιστης πρακτικής στον τομέα του σεβασμού του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην παροχή των γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα βελτιώνουν την καθημερινότητα και καλύπτουν βασικές ανάγκες.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη όμως θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 5 Απριλίου 2014
11.00 – 12.30 Κατασκευάζω κάδο κομποστοποίησης
Κομποστοποίηση με Γαιοσκώληκες & Κομποστοποίηση με Bokashi
13.00 – 14.30 Κάνω συντήρηση στο ποδήλατό μου
Τεχνικός έλεγχος και συντήρηση ποδηλάτου
15.00 – 16.30 Παρασκευάζω μόνος μου βασικά είδη διατροφής
Παρασκευή Ψωμιού & Γιαουρτιού
17.00 – 18.30 Φρεσκάρω το παλιού μου αγαπημένο t – shirt
Μεταποίηση t – shirt
19.00 – 20.30 Βρίσκω την εσωτερική μου ηρεμία και ισορροπία
Συνεδρία Yoga
Κυριακή 13 Απριλίου 2014
11.00 – 16.00 Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Συναρμολόγηση & Λειτουργία Ανεμογεννήτριας
H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης είναι μία από τις παλαιότερες οικολογικές κινήσεις στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1982 και από τότε έχει οργανώσει δεκάδες εκστρατείες για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, έχει διοργανώσει εκατοντάδες δράσεις για οικολογικά προβλήματα, για την ειρήνη και μη βία, για τη συμμετοχική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν μένει στην επιστημονική προσέγγιση ή τη φιλολογική συζήτηση γι΄αυτά τα θέματα, αλλά πέρα από πρακτικές και τεκμηριωμένες λύσεις που έχει προτείνει, έχει εφαρμόσει δίκτυο ανακύκλωσης από τη δεκαετία του '80, έχει ασχοληθεί με περίθαλψη αγρίων ζώων αλλά και αδέσποτων του αστικού χώρου, προώθησε τη χρήση του ποδηλάτου και συμμετείχε σε αγώνες ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, το σεξισμό, το ρατσισμό, το μιλιταρισμό και υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της συμπαράστασης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Πηγή: thestival.gr
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη όμως θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 5 Απριλίου 2014
11.00 – 12.30 Κατασκευάζω κάδο κομποστοποίησης
Κομποστοποίηση με Γαιοσκώληκες & Κομποστοποίηση με Bokashi
13.00 – 14.30 Κάνω συντήρηση στο ποδήλατό μου
Τεχνικός έλεγχος και συντήρηση ποδηλάτου
15.00 – 16.30 Παρασκευάζω μόνος μου βασικά είδη διατροφής
Παρασκευή Ψωμιού & Γιαουρτιού
17.00 – 18.30 Φρεσκάρω το παλιού μου αγαπημένο t – shirt
Μεταποίηση t – shirt
19.00 – 20.30 Βρίσκω την εσωτερική μου ηρεμία και ισορροπία
Συνεδρία Yoga
Κυριακή 13 Απριλίου 2014
11.00 – 16.00 Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Συναρμολόγηση & Λειτουργία Ανεμογεννήτριας
H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης είναι μία από τις παλαιότερες οικολογικές κινήσεις στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1982 και από τότε έχει οργανώσει δεκάδες εκστρατείες για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, έχει διοργανώσει εκατοντάδες δράσεις για οικολογικά προβλήματα, για την ειρήνη και μη βία, για τη συμμετοχική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν μένει στην επιστημονική προσέγγιση ή τη φιλολογική συζήτηση γι΄αυτά τα θέματα, αλλά πέρα από πρακτικές και τεκμηριωμένες λύσεις που έχει προτείνει, έχει εφαρμόσει δίκτυο ανακύκλωσης από τη δεκαετία του '80, έχει ασχοληθεί με περίθαλψη αγρίων ζώων αλλά και αδέσποτων του αστικού χώρου, προώθησε τη χρήση του ποδηλάτου και συμμετείχε σε αγώνες ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, το σεξισμό, το ρατσισμό, το μιλιταρισμό και υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της συμπαράστασης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Πηγή: thestival.gr
Τα παιδιά μπορεί να έχουν άγρια φαντασία, αλλά οι εκπαιδευτικοί στη Σουηδία, νομίζω την ξεπέρασαν κατά πολύ! Ένας ασυνήθιστος χώρος εν είδει… σχολείου(!) άνοιξε τις πόρτες του στους Σουηδούς μαθητές και τους υποδέχτηκε μέσα σε έναν τεράστιο και πολύχρωμο παιδότοπο!
Στην ουσία πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχολικό κτίριο, δημιούργημα του σχεδιαστικού γραφείου ROSAN Bosch σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων της Σουηδίας. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα σχολείο χωρίς τοίχους και τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, όπου το μάθημα θα γίνεται σε… παιδότοπους, πλήρεις χρωμάτων και παιχνιδιών.
Έτσι κι έγινε! Όλοι οι χώροι του σχολείου βάφτηκαν σε έντονα χρώματα, ενώ διάφορες ξύλινες παιχνιδοκατασκευές τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία, λειτουργώντας είτε ως θρανία είτε ως γραφεία.
Το μάθημα βασίζεται σε ένα νέο είδος παιδαγωγικής που παρακινεί τους μαθητές να ξεφύγουν από το στερεότυπο του σχολείου, να βγουν από τις μουντές σχολικές αίθουσες και να αναπτύξουν το πνεύμα τους διαδραστικά.
Άλλωστε τα χρώματα και τα παιχνίδια δημιουργούν άριστη ψυχολογία στα παιδιά και τα βοηθούν, παράλληλα, στη μάθηση, αφού βιώνουν το σχολείο σαν τόπο παιχνιδιού, ενώ επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν σε αυτό.
«Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όχι πάνω σε ένα κλασικό θρανίο με το φόβο… της έδρας απέναντι, αλλά μέσα σε… παιδότοπους και ανάμεσα σε παιχνίδια. Αυτός, άλλωστε είναι ο φυσικός τους χώρος και αυτόν τους παρέχουμε…», λένε οι σχεδιαστές.
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
Ένας μαθητής από την Φινλανδία αποφάσισε να γράψει γράμμα σε έναν Έλληνα φίλο του, μέσα από το οποίο του εξηγεί γιατί η χώρα του βγήκε πρώτη σε θέματα παιδείας! Διαβάστε το γράμμα! «Αγαπητέ Σωκράτη, μαθαίνω αρχαία ελληνικά και επειδή χθες διαβάζαμε μια επιστολή του Επίκουρου προς το φίλο μου Μένοικο... μου άρεσε η προσφώνηση της επιστολής του και προσπάθησα να τη μιμηθώ. Λοιπόν, όπως μου γράφεις, άκουσες ότι εμείς εδώ στη Φινλανδία βγήκαμε πρώτοι στον κόσμο στην Παιδεία, ενώ εσείς δεν τα πήγατε και τόσο καλά και θέλεις να μάθεις το γιατί. Θα προσπαθήσω, όσο γίνεται απλά, να σου περιγράψω.... το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πως περνάω μια ολόκληρη μέρα. Το σύστημά μας Κατ' αρχάς, θα πρέπει να σου πω ότι εμείς εδώ στη Φινλανδία, από την 1η μέχρι και την 9η τάξη πηγαίνουμε στο ίδιο ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Αφού προετοιμαστούμε κατάλληλα στην ηλικία των 6-7 ετών σε μια προκαταρκτική τάξη, μόλις συμπληρώσουμε τα 7 αρχίζει το σχολείο. Από την 1η μέχρι την 6η τάξη το σχολείο λέγεται «Alaaste» και από την 7η μέχρι την 9η τάξη «Yia-ste». Μετά, όσοι θέλουν μπορούν να πάνε στο «Lyseo» ή στο επαγγελματικό σχολείο. Όσοι τελειώνουν το Λύκειο μπορούν να συνεχίσουν, με εξετάσεις φυσικά στα 20 πανεπιστήμια που έχουμε, ακολουθώντας ακαδημαϊκές σπουδές. Αυτοί που θα τελειώσουν το επαγγελματικό σχολείο θα συνεχίσουν στις 29 πολυτεχνικές σχολές μας, οι οποίες είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην αγορά εργασίας. Εκεί μπορούν να γίνουν από φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι μέχρι και μηχανικοί. Επιλέγουμε μαθήματα Εγώ προετοιμάζομαι του χρόνου να πάω στο Lyseo – Λύκειο. Εκεί η σχολική περίοδος χωρίζεται σε 5 περιόδους και η κάθε μια διαρκεί 6 εβδομάδες και τελειώνει με μια εβδομάδα εξετάσεων, όπου χορηγούνται και πιστοποιητικά επιδόσεων. Σε κάθε περίοδο οι μαθητές έχουν το δικαίωμα, μέσα από τα προσφερόμενα μαθήματα, να κάνουν τη δική τους επιλογή και να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα μαθημάτων. Υπάρχουν κάποια μαθήματα που είναι υποχρεωτικά, όμως η χρονική κατανομή είναι δουλειά του μαθητή. Για να το καταλάβεις, αυτό που θα πρέπει να σου πω είναι ότι παρότι είσαι π.χ. στη δεύτερη τάξη, μπορείς, αν θέλεις, να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα της πρώτης ή και της τρίτης τάξης. Η επιλογή είναι δική σου υπόθεση και εξαρτάται από τη διάθεση, την όρεξη και τις προθέσεις σου. Αν σε κάποιο μάθημα δεν περάσεις τις εξετάσεις μπορείς να το επαναλάβεις κάποια στιγμή της χρονιάς που θα νιώθεις έτοιμος. Για τις γλώσσες και τα μαθηματικά υπάρχουν τα λεγόμενα «βραχύχρονα» και τα «μακρόχρονα» εντατικά τμήματα. Είμαστε όλοι ίσοι Δεν έχουμε καθόλου ιδιωτικά σχολεία, ούτε ειδικά ή ελίτ σχολεία υπεροχής. Στο ίδιο σχολείο μ' εμένα πηγαίνει και η κόρη του πρωθυπουργού μας, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού μας, και πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες, καθώς και τα παιδιά μεταναστών. Εμείς, όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας, «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα παιδί, διότι κοινωνικοί αποκλεισμοί, διακρίσεις και γκετοποιήσεις δεν έχουν θέση στη μάθηση. Θεωρούμε ότι ενσωμάτωση, κοινωνικοποίηση και μάθηση πάνε μαζί». Σε όλα τα σχολεία μας τα πρότυπα είναι οι καλύτεροι, αλλά όπως είναι δομημένο το σύστημά μας, μη νομίσεις ότι όσοι δεν είναι πρώτοι υποφέρουν και νιώθουν μειονεκτικά. Το αντίθετο μάλιστα, οι καλύτεροι παρακινούν τους υπόλοιπους προς τα πάνω και ο καθένας, με τη βοήθεια φυσικά των δασκάλων μας, προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, αντί να απογοητευτεί και να πέσει στην αδράνεια. Μετά το βασικό μάθημα, οι πιο αδύναμοι έχουν ενισχυτική διδασκαλία και ψυχολογική στήριξη, γι' αυτό και οι πρώτοι μαθητές κάθε τόσο εναλλάσσονται. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και παράλληλα διατηρούμε την κοινωνική συνοχή μας, σαν μαθητές αλλά και σαν κοινωνία, νομίζω. Η παιδεία είναι εντελώς δωρεάν μέχρι και την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο. Πρόσφατα ήρθαν στο σχολείο μας δάσκαλοι από άλλες χώρες για να μελετήσουν το σύστημά μας και μας είπαν πως έμειναν έκπληκτοι, γιατί δεν είδαν κανένα γκράφιτι στο σχολείο μας. Λένε μάλιστα πως στα σχολεία μας στη Φινλανδία η σχολική βία είναι ανύπαρκτη, σε βαθμό. ανησυχητικό. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι τόσο κακό, ίσως όμως αυτό να εξηγεί γιατί είμαστε σε διακοπές στη Ρόδο, «ξεσαλώνουμε» λίγο, όπως είδα το καλοκαίρι, και «τα τσούζουμε» ακόμη περισσότερο. Το ότι είμαστε στο ίδιο σχολείο παιδιά από τόσο διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, νομίζω πως μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά έχει ο μπαμπάς, ανεξάρτητα από τις πνευματικές και σωματικές αναπηρίες ή από το τι χρώμα έχει η επιδερμίδα μας. Αγαπάμε ό,τι κάνουμε Αυτό μας βοηθάει πολύ και στην επιλογή του επαγγέλματος. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, «οι περισσότεροι δεκάχρονοι συμμαθητές μου πιστεύουν ότι το καλύτερο επάγγελμα, είναι αυτό που τους αρέσει, που το κάνουν με το κέφι και όρεξη, όπου μπορούν να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές όπου τους αρέσει. Το πόσα λεφτά θα βγάζουν είναι σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο κίνητρο». Αυτό μπορεί να εξηγεί και το ότι, αν ακούσεις, η Φινλανδία είναι η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς στον κόσμο. Οι δάσκαλοί μας παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από τους Γερμανούς και τους Γάλλους, δεν έχουν το καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να αγαπούν αυτό που κάνουν. Νομίζω πως η κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι. Εδώ θα πρέπει να σου πω ότι το αγαπημένο σύνθημα του διευθυντή μας Βαατάινεν είναι: «Προτιμάω έναν ευτυχισμένο οδοκαθαριστή από έναν νευρωτικό ακαδημαϊκό». Τον αγαπάμε πολύ γιατί δεν κάνει καμία διάκριση και είναι προστατευτικός και φιλικός σε όλους. Συνεχώς μας μιλάει για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη σας που έλεγαν πως: «η μάθηση καλλιεργείται καλύτερα εκεί όπου βρίσκει σταθερό συναισθηματικό έδαφος, διότι δεν είναι κάτι, που εισάγεται στον ανθρώπινο νου μόνο με την εξωτερική διαδικασία της διδασκαλίας (επανάληψη και μίμηση). Αλλά είναι μία εσωτερική διεργασία ίδιας και εμπειρικής ανακάλυψης, που χωρίς την αμοιβαία βούληση δε μεταδίδεται». Μια ημέρα μου Τώρα θα σου περιγράψω πως περνάω την ημέρα μου. Στις 8 αρχίζει το σχολείο μέσα στην τάξη και χωρίς συγκεντρώσεις στο προαύλιο, όπου μέσω ηχείων ακούμε μια εισαγωγική ομιλία αν πρόκειται για κάποια επέτειο, αλλά συνήθως ακούμε μόνο λίγη μουσική για περισυλλογή και ψυχολογική προετοιμασία για το μάθημα. Κάθε μαθητής κάθεται σε ένα θρανίο – τραπεζάκι, που δεν είναι πάντα το ίδιο, επειδή σε εμάς δεν αλλάζουν αίθουσα οι δάσκαλοι αλλά οι μαθητές. Κάθε δάσκαλος έχει τη δική του αίθουσα και νομίζω πως είναι σωστό, διότι εκεί μέσα έχει τα προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται για το μάθημά του. Κάθε τάξη έχει επιδιασκόπιο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, βίντεο και έναν Η/Υ συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο. Ο δάσκαλος υποδέχεται τα παιδιά στην τάξη του σαν οικοδεσπότης. Όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει ακουστικά και μάλιστα ο καθηγητής μου των λατινικών έχει στην τάξη του και έναν οικιακό κινηματογράφο. Για τις γλώσσες έχουμε ένα εργαστήριο γλωσσών, για τη βιολογία ένα ειδικό εργαστήριο κ.λπ. Στον δάσκαλο μιλάμε πάντοτε στον ενικό και αν έχουμε κάποιο πρόβλημα φωνάζουμε «hei ope» που σημαίνει «ε δάσκαλε» και έρχεται ο δάσκαλος να μας βοηθήσει. Αν κάποιος δεν ξέρει κάτι ή δεν έχει λύσει κάποιο πρόβλημα, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Η φιλοσοφία μας είναι πως κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τη μάθηση του. Ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να του κάνει ενισχυτικά μαθήματα τις απογευματινές ώρες. Αν κάποιος μαθητής ήταν άρρωστος ή πήγε μερικές ημέρες με τους γονείς του διακοπές, ο δάσκαλος υποχρεούται να του αναπληρώσει τις ώρες με ενισχυτική διδασκαλία. Παρότι θεωρούμε ότι ο μαθητής μαθαίνει μόνο γιατί το επιθυμεί ο ίδιος, υπάρχουν κάπου – κάπου μικρά τεστ αλλά περισσότερο για κίνητρο υποκίνησης. Κάθε μάθημα κρατάει 45 λεπτά και ακολουθεί ένα διάλειμμα ενός τετάρτου. Στις 11.45 και για μισή ώρα υπάρχει φαγητό, στο εστιατόριο φυσικά και όχι μέσα στις τάξεις. Δευτέρα και Παρασκευή το σχολείο τελειώνει στις 14.00, εκτός κι αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι δημιουργικό μέσα στο σχολείο, όπως π.χ. σπορ ή κάτι άλλο. Τις άλλες ημέρες το σχολείο τελειώνει στις 16.00. Στο Λύκειο, όπως σου έγραψα, μετά από 5 εβδομάδες σχολείο, υπάρχει μια εβδομάδα εξετάσεων σε έξι μαθήματα. Αν κάποιος δεν επέλεξε κάποιο μάθημα, την ημέρα εκείνη είναι ελεύθερος. Για τα τεστ δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Όποιος τελειώσει πάει στο σπίτι του. Οι καθηγητές, συνήθως δεν επιτηρούν καθόλου αλλά κανείς μας δεν διανοείται να μιλήσει ή να αντιγράψει γιατί θεωρείται μεγάλη ντροπή. Αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τη βαθμολογία μπορεί να ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη και να την επαναλάβει μετά από μερικές εβδομάδες. Μετά την εβδομάδα των τεστ παίρνουμε τα πιστοποιητικά επιδόσεων. Το τι κάναμε σε όλη τη διάρκεια των 5 εβδομάδων δεν είναι και τόσο σημαντικό. Μετά το σχολείο πηγαίνω στο σπίτι, συνήθως χωρίς την τσάντα μου, αφού εκεί θα κάνω εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανα στο σχολείο. Θα ασχοληθώ με άλλα πράγματα που μου αρέσουν επίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διαβάσω κάτι άλλο. Διαβάζουμε πάρα πολύ εξωσχολικά βιβλία, γι' αυτό και στην ανάγνωση βγήκαμε πρώτοι με απόσταση από το δεύτερο, ενώ εσείς όπως άκουσα πιάσατε «πάτο». Υστερόγραφο Όπως θα κατάλαβες, η επιτυχία μας είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Όπως μας λέει και ο δάσκαλος μας, ο Καουρισμάκι, «η εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και- πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό». Η δασκάλα μας μάλιστα, η Κεκόνεν, μας λέει ότι «συμμετοχή στην παιδεία μας έχουν η οικογένεια και η γειτονιά, το κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή η κοινωνία με τις αξίες και τα πρότυπα της, ο δεδομένος χώρος και χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι νόμοι και τα ΜΜΕ με τις απόψεις και εικόνες που μεταδίδουν». Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν αντιγράφεται από κάποιους ειδικούς. Μάλλον θα πρέπει να ανοίξετε έναν πανεθνικό διάλογο, όπου θα συμμετέχουν όλοι και φυσικά κι εσείς τα παιδιά και όχι μόνο κάποιοι «ειδικοί». Το σημειώνω, γιατί άκουσα ότι θα έρθουν στο σχολείο μας κάποιοι «ειδικοί» από την Ελλάδα για να μελετήσουν το σύστημα μας. Φοβάμαι ότι θα δουν ό,τι τους βολεύει. Χωρίς την κινητοποίηση και τη βούληση ολόκληρης της κοινωνίας σας, δεν νομίζω πως θα πετύχετε κάτι. Νομίζω πως το σύστημα μας είναι πολύ απλό, τόσο απλό, που μόνο άνθρωποι δημιουργικοί ή παιδιά μπορούν ποτέ να το φανταστούν και να το εφαρμόσουν και όχι γραφειοκράτες που θα στείλετε να το μελετήσουν. Πρόσφατα, μαζί με τους γονείς μου παρακολουθήσαμε μια μαγνητοφωνημένη Ομιλία στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από ένα καθηγητή από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, τον Symour Papert, ο οποίος μας είπε: «Όλα τα συστήματα είναι κουτά. Εμείς νομίζουμε ότι τα συστήματα είναι έξυπνα. Πολύ σπάνια όμως τα συστήματα μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει κάτω από τη μύτη τους. Ένα σύστημα, από τη στιγμή που μπαίνει στη λογική της συντήρησης, από τη στιγμή που εναντιώνεται στο άνοιγμα του μυαλού και στην ιδέα της αλλαγής, αρέσκεται να πιστεύει στην ίδια του την προπαγάνδα, στις ιστορίες που ουσιαστικά μόνο του δημιουργεί... Μια κραταιά γραφειοκρατία μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες αλλά λόγω έλλειψης ευελιξίας και καθαρής σκέψης να μην μπορεί να αντιδράσει και να καθορίσει τα γεγονότα». Νομίζω πως θα συμφωνήσεις, γι' αυτό και στο σχολείο μας οι γονείς μας συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση πρόσληψης του διευθυντή αλλά και των καθηγητών. Αν δε συμμετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για να συναποφασίσουν για το ποιοι θα αναλάβουν το έργο εκπαίδευσης των παιδιών τους, ποιος θα το κάνει καλύτερα και χωρίς σκοπιμότητες; Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως είναι το δικό σας σύστημα και πως περνάτε την ημέρα σας. Με ρώτησες πόσο έχει σ' εμάς το τελευταίο μοντέλο της NOKIA, και το Touareg της VW, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν έχω κινητό και ο μπαμπάς μου έχει ένα παλιό τζιπ, διότι εμείς στη Φινλανδία έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα χωματόδρομων. Πάντως, το καλοκαίρι που ήμουν στη Ρόδο, είδα πολλά πανάκριβα τζιπ και σκέφτηκα πως μάλλον θα τα χρειάζονται για να πηγαίνουν για σαφάρι στη Σαχάρα, διότι το νησί δεν έχει και τόσους πολλούς δρόμους. Λοιπόν φίλε μου, «Kiitos» (ευχαριστώ) για το σήμα του «Ολυμπιακού» που μου έστειλες, της αγαπημένης σου ομάδας όπως μου λες, δυστυχώς δεν την γνωρίζω. Ελπίζω με αυτό να μη σε στενοχώρησα, αλλά οφείλω να σου πω, πως με το ποδόσφαιρο δεν τα πάω και τόσο καλά. Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμάω να πάω στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, να σερφάρω λίγο στο Ιντερνέτ, να πάω για σκι ή πατινάζ στον πάγο με τους φίλους μου και τις λίγες ώρες την εβδομάδα που βλέπω τηλεόραση, προτιμάω να δω κανένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία σας και άλλες μακρινές χώρες, που δεν έχω πάει. Όπως άκουσα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη. Ξέχασα, δε, να σου πω ότι εκτός της σχολικής, σε κάθε γειτονιά μας υπάρχει μια δημόσια βιβλιοθήκη και δεν υπάρχει μαθητής που να μην έχει μια δανειστική ταυτότητα βιβλίων ή σύνδεση με το ιντερνέτ. Φίλε μου, σου εύχομαι καλή επιτυχία και κουράγιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μπορούσε να επιλέξει το τόπο γέννησης του. Φιλικά, Markus Bootsarb Πηγή: alexiptoto - Δεν εξακριβώνεται η αυθεντικότητα του κειμένου. Καλό θα είναι επομένως να μην κρίνεται ως τεκμήριο αλλά ως φανταστική ιστορία για προβληματισμό Πηγή: http://www.mothersblog.gr/news/item/11068-i-finlandia-kalyteri-xora-stin-paideia-enas-mathitis-grafei-gramma-ki-eksigei#ixzz2hWBJhmR2
Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών – street artists απ΄ όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες να μεταμορφώνουν την Αθήνα, ζωντανεύοντας με τις δημιουργίες τους δημόσια κτίρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής στο πλαίσιο του το Athens Street Artist Festival.
Οταν το graffiti πάει...σχολείο!
Η αρχή έγινε από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, όπου εδώ και λίγες ημέρες ένας τεράστιος γαλάζιος λέοντας με φόντο την ελληνική σημαία κοσμεί την πρόσοψη του σχολείου.
Δημιουργός του εντυπωσιακού λιονταριού είναι ο Ελβετός street artist με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Bane (που στα ελληνικά σημαίνει όλεθρος).
Graffiti έχει γίνει και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας στη συμβολή των οδών Ραιδεστού και Γρεβενών.
Εντυπωσιακά είναι τα graffiti και στο "πέτρινο σχολείο", στο 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας στην Πέτρου Ράλλη.
Που στοχεύει το Athens Street Artist Festival
Στόχος του φεστιβάλ που φέτος διοργανώνεται στη χώρα μας για 3η συνεχή χρονιά, είναι:
-να προβάλλει την Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει.
-να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών Street Artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με graffiti, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία.
-να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
newsit
Κόβονται εκδρομές και σχολικές αργίες μεγαλώνει το διδακτικό έτος Από το σχολικό έτος 2014-2015 θα αυξηθούν κατά περίπου 60 οι διδακτικές ώρες ενώ η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και όχι στις 11 που είθισται να ξεκινούν τα μαθήματα ενώ κόβονται σχολικές αργίες και παράλληλα μειώνονται οι εκδρομές. Όσο αφορά τις σχολικές αργίες και συγκεκριμένα την ημέρα των Τριών Ιεραρχών αναμένεται ότι δεν θα είναι πλέον αργία και οι μαθητές θα εκκλησιάζονται το πρωί και μετά θα συνεχίζεται κανονικά το μάθημα στις σχολικές αίθουσες. Μαχαίρι μπαίνει και στις εκδρομές αφού όπως εξετάζεται θα μειωθούν από πέντε σε τρεις ενώ προβλέπεται η αύξηση των ωρών στους περιπάτους που θα αφορούν επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Φέτος οι διακοπές του Πάσχα θα είναι μικρότερες για τους μαθητές σχολείων που έχουν χάσει μαθήματα λόγω καταλήψεων . Τα εν λόγω σχολεία θα έχουν τρεις ημέρες μικρότερες διακοπές του Πάσχα αφού θα επιστρέψουν στις αίθουσες μετά την Τρίτη του Πάσχα .
www.dikaiologitika.gr
www.dikaiologitika.gr
Εντονη ήταν η αστυνομοκρατία στην Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ
Αποχή από τα μαθήματα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν χθες για δεύτερη μέρα χιλιάδες φοιτητές και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση που αυξάνει το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά και περιορίζει με πολύ αυστηρά κριτήρια τις υποτροφίες λόγω των τεράστιων περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό. Από το 2010 που ξεκίνησε η καπιταλιστική κρίση ως σήμερα το κονδύλι στην Παιδεία έχει μειωθεί κατά 16,7%.
Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στο Μπιλμπάο, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλθηκε η αστυνομοκρατία και η καταστολή που πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Στις κινητοποιήσεις στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Μαδρίτης υπήρξαν και 53 συλλήψεις φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ οι φοιτητές κάλεσαν με πορεία στους δρόμους, τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Στην Ισπανία, στα λεγόμενα δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχουν δίδακτρα για βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές που συνεχώς αυξάνονται, ενώ και παροχές που υπήρχαν περικόπτονται.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)