Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ιθαγένεια

Περίπου 200.000 παιδιά είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς. Τα παιδιά αυτά είναι παιδιά χωρίς πατρίδα από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζονται επίσημα από το ελληνικό κράτος το οποίο τους αρνείται την ιθαγένεια. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την περιθωριοποίηση τους όχι μόνο γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε δικαιώματα αλλά κυρίως γιατί τους αρνείται την αίσθηση του ανήκειν στην ελληνική κοινωνία.
Το Generation 2.0 είναι μια συλλογικότητα την οποία απαρτίζουν νέοι μεταναστευτικής αλλά και ελληνικής καταγωγής. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο πιστεύοντας ότι όλοι μας, ανεξάρτητα από το που κατάγονται οι γονείς μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε πολίτες της χώρας στην οποία γεννηθήκαμε και/ή μεγαλώσαμε.
Διεκδικούμε για το δικαίωμα να είμαστε πολίτες της χώρας στην οποία γεννηθήκαμε και/ή μεγαλώσαμε.
Μαζεύουμε υπογραφές για να δημοσιοποιήσουμε το θέμα στην Ευρώπη και να πιέσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή/και μεγαλώσει στην Ελλάδα.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η τυπική αναγνώριση (ιθαγένεια) θεωρείται δεδομένη, στην Ελλάδα όμως, το θέμα αποτελεί ακόμα ταμπού παρόλο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 200.000 παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής. Το κράτος, αρνούμενο να τους χορηγήσει την ελληνική ιθαγένεια, τους στερεί βασικά δικαιώματα, μετατρέποντας άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα σε ξένους (τυπικά και ουσιαστικά).
Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής είναι ο ρατσισμός και όλες οι μορφές διακρίσεων που σχετίζονται με το επισφαλές καθεστώς νομιμότητας τους. Παρόλα αυτά όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ορατότητα, ή μάλλον καλύτερα, η έλλειψη της.
Με άλλα λόγια, τα παιδιά αυτά είναι αόρατα τόσο για το κράτος όσο και για την ίδια την κοινωνία. Αυτό αποδεικνύεται δυστυχώς περίτρανα με την έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με την απόκτηση ιθαγένειας από τη 2η γενιά (με μια παρένθεση τον Νόμο 3838/2010, άρθρα του οποίου όμως κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2013 και ακυρώθηκαν), καθώς και από το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας δεν γνωρίζει την ύπαρξη τους  και πόσο μάλλον τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Δυστυχώς, δεν είναι ορατοί ως Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής αλλά ως μετανάστες που δεν δικαιούνται να ανήκουν στην ελληνική κοινωνία.
Διεκδικούμε για το δικαίωμα μας να αναγνωριστούμε ως Έλληνες Πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: