Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Προωθώντας την Επιχειρηματικότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση» ήταν ο τίτλος του σεμιναρίου που διοργανώθηκε τη Δευτέρα από την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας και είναι αποκαλυπτικός για τους σχεδιασμούς, με βάση το νόμο - πλαίσιο. Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη «Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ», που λειτουργούν ως «ειδικά γραφεία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ με σκοπό την παροχή, σε φοιτητές και αποφοίτους, εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας για τη λειτουργία μιας επιχείρησης».

Το υπουργείο, μάλιστα, σημειώνει πως «η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στη μετεξέλιξή της θα ενταχθεί ως διακριτό τμήμα στο προβλεπόμενο άρθρο 60 του νέου Νόμου της Ανώτατης Εκπαίδευσης 4009/2011 (σ.σ νόμος - πλαίσιο) ως "Γραφείο Καινοτομίας και Διασύνδεσης"».

Την ίδια μέρα έγινε, παρουσία της υπουργού Παιδείας, ειδική εκδήλωση για την επιβράβευση των μελών του Σωματείου Επιχειρηματικότητα Νέων - Junior Achievement Greece (ιδρύθηκε από το ΣΕΒ), για τη συμβολή τους στην «προώθηση της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Την ίδια στιγμή τα Πανεπιστήμια της χώρας έχουν τεράστια προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης, ενώ τα ΤΕΙ υπολειτουργούν κυριολεκτικά. Επίσης, στα σχολεία δεν έχουν φτάσει ακόμα όλα τα βιβλία, ενώ υπάρχουν προβλήματα θέρμανσης και λειτουργίας. Αυτά δεν αφορούν την κυβέρνηση και παροτρύνει, στην ουσία, σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις και να ψάξουν χρηματοδότες. Παράλληλα, πουλάει το «όνειρο» του επιχειρηματία φοιτητή και του μαθητή που πρέπει να σέβεται την επιχειρηματικότητα και τον επιχειρηματία, δηλαδή τον αυριανό εκμεταλλευτή του!

ριζοσπαστης
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ!
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η ελληνική κοινωνία έζησε το μοναδικό φαινόμενο για χώρα του πολιτισμένου κόσμου οι μαθητές να μην έχουν σχολικά βιβλία.

Η Υπουργός Παιδείας περιορίστηκε στη διατύπωση μιας απλής συγγνώμης και ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι το σύνολο των βιβλίων θα βρίσκεται στα σχολεία έως τις 15 του Οκτώβρη.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Βρισκόμαστε στις αρχές του Δεκέμβρη και τα περισσότερα βιβλία ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία.

Κανείς δεν είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση:

• Καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την πρωτοφανή κατάντια του Δημόσιου Σχολείου. Θα πρέπει να καταλάβει όλη η κοινωνία ότι η μόρφωση της νέας γενιάς θυσιάζεται στο βωμό των μνημονίων και των περικοπών. Το σχολικό βιβλίο που διανέμεται δωρεάν είναι απαραίτητο εργαλείο για τη εκπαιδευτική κοινότητα.

• Απαιτεί την άμεση διανομή των σχολικών βιβλίων. Να σταματήσει επί τέλους η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

• Θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα, σαν μια πτυχή των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσα από σειρά εκδηλώσεων πανελλαδικά που στόχο θα έχουν τη συγκρότηση ενός μετώπου πνευματικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων που θα αποκαλύπτει τη δραματική κατάσταση και παράλληλα θα αγωνίζεται για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, χωρίς εκπτώσεις και περικοπές.
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μαντάς Κομνηνός Πετράκης Σταύρος

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011





"Στη σημερινή Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει σίτιση, όπως δεν υπάρχει και στα ολοήμερα σχολεία, όπου τα παιδιά φέρνουν φαγητό από το σπίτι, από τότε που έγιναν τα ολοήμερα σχολεία". Με αυτή τη φράση η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου σταμάτησε χθες στη Βουλή μία προσπάθεια αναβάθμισης της Παιδείας. Αφορμή ήταν η ερώτηση της Ευαγγελίας Αμμανατίδου για τα 45 μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, στην οποία επεσήμανε ότι δεν έχει ξεκινήσει η σίτιση και η δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

Ε. Αμμανατίδου: Όλα γίνονται χάριν του μνημονίου
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη ότι μειώθηκαν τα μουσικά μαθήματα κατά 3 ώρες την εβδομάδα, υπάρχουν κενές διδακτικές ώρες, δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και βιβλία μουσικών οργάνων και δεν χορηγείται στους τελειόφοιτους μουσικών σχολείων μετά από εξετάσεις κρατικό πτυχίο μουσικών σπουδών. Η υφυπουργός απάντησε ότι η Καλλιτεχνική Επιτροπή έκανε "προτάσεις αναμόρφωσης του ωρολογίου προγράμματος", που υλοποιεί το υπουργείο. "Στοχεύουμε στο να έχουμε καλύτερη δυνατότητα, τα παιδιά μας να έχουν και λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο", υποστήριξε η Ε. Χριστοφιλοπούλου!

"Όλα αυτά γίνονται βάσει των περικοπών του Μνημονίου", απάντησε η Ε. Αμμανατίδου, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, δεν υπάρχει κανένα μουσικό σχολείο όπου λειτουργεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν υπάρχει τοποθέτηση καθηγητών στα καλλιτεχνικά σχολεία, ενώ τα παιδιά δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα χορό.

Η ΑΥΓΗ

Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών, επειδή αγωνίζονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Ενταγμένη σ' αυτή την επιχείρηση είναι η κλήση σε απολογία επτά μαθητών, μελών του 15μελούς Συμβουλίου του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, από την αστυνομία, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Διευθυντής του σχολείου, για την κατάληψη του σχολείου στις αρχές της χρονιάς.

Οπως αναφέρει σε σχετική καταγγελία το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, όλα αυτά γίνονται γιατί «φοβούνται τον οργανωμένο αγώνα των μαθητών που από την αρχή της χρονιάς με το Συντονιστικό δώσαμε απάντηση στη μαύρη ζωή που μας φέρνουν, προσπαθούν με αστυνομίες και εισαγγελείς να μας τρομοκρατήσουν». Και υπογραμμίζει: «Αποκαλύπτονται όλοι τους. Η δήθεν ανεξάρτητη δικαιοσύνη που καλεί μαθητές γιατί κινητοποιούνται, με βάση τις εντολές του υπουργείου. Η δήθεν "νέα" κυβέρνηση που είναι και αυτή κυβέρνηση των βιομηχάνων. Οι διευθυντές που είναι καταδότες και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης».

ριζοσπαστης



Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων… Κλειστοί λόγω μνημονίου

27-11-2011 - 12:14:20




Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων… Κλειστοί λόγω μνημονίου

Της Ελένης Γλαρέντζου

Eνα ακόμα θύμα στο βωμό της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας είναι οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (Σ.Σ.Ν.). Μετά από 11 χρόνια λειτουργίας τους, τη φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας δεν ανανέωσε τη θητεία των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν σε αυτούς, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας τους.

Οι Σ.Σ.Ν. ήταν μια υποστηρικτική δομή του Υπουργείου Παιδείας προσανατολισμένη στην ψυχοκοινωνική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων (μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων). Πιο συγκεκριμένα, σκοπό είχε τη διευκόλυνση των μαθητών/μαθητριών που αντιμετωπίζουν προσωπικά, ψυχολογικά, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα στο να αποκτήσουν βοήθεια μέσω της υποστήριξης ειδικών στο χώρο του σχολείου, το χειρισμό ορισμένων περιπτώσεων που επισημαίνονταν στα σχολεία, την αναγνώριση της ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων (όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.ά.) σε εφήβους που λόγω άγνοιας ή προκαταλήψεων του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος μένουν χωρίς βοήθεια και τη διασύνδεση για παραπομπή περιστατικών σε δομές ψυχικής υγείας. Ακόμα, οι Σ.Σ.Ν. επιδίωκαν τη στήριξη του σχολικού πλαισίου στο χειρισμό δυσλειτουργικών καταστάσεων, την ανάπτυξη γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας, την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας, την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την προαγωγή της μάθησης.

Η αρχή για την ίδρυσή τους έγινε με ψήφιση Νόμου το 1990. Παρά τις αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις, Νόμους και Εγκυκλίους από το 1993 μέχρι το 1999, μόλις το 2000 αρχίζει σταδιακά η λειτουργία 15 Σ.Σ.Ν. και μέχρι το σχολικό έτος 2010-2011 λειτούργησαν 59 (ένας σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ένας στη Σιβιτανίδειο Σχολή).
Το Υπουργείο Παιδείας και οι εκάστοτε ηγεσία του, διαχρονικά, υπήρξαν φειδωλοί στην υποστήριξη και αναβάθμιση αυτής της σημαντικής δομής. Η στελέχωσή τους δεν ήταν ποτέ επαρκής ούτε ο αριθμός τους ικανοποιητικός σε σχέση με τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ενώ από το νόμο του 1993 προβλεπόταν για τη λειτουργία τους στελέχωση με μόνιμο προσωπικό έξι ατόμων (από έναν εκπαιδευτικό, έναν ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, δύο ψυχολόγους και δύο κοινωνικούς λειτουργούς), δεν λειτούργησαν ποτέ με αυτή τη δομή. Κάποιοι στελεχώνονταν από ένα μόνο εκπαιδευτικό και άλλοι με περισσότερα άτομα (τον «υπεύθυνο εκπαιδευτικό» και «τα στελέχη» - εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα – σπουδές σε ψυχοπαιδαγωγικά θέματα, εξειδίκευση στη ψυχολογία ή τη συμβουλευτική, ειδικότητα ψυχολόγου, ειδικότητα κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχίατρου ή ψυχιάτρου), οι οποίοι ήταν με απόσπαση και η θητεία τους ανανεωνόταν κάθε χρόνο.

Παρά την ολιγωρία και την αδιαφορία, ουσιαστικά, της πολιτείας, οι Σ.Σ.Ν. όλα αυτά τα χρόνια προσέφεραν σημαντικό έργο και αυτό οφείλεται κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες και το μεράκι των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν σε αυτούς.
Πρόσφεραν ατομική ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε μαθητές/μαθήτριες, οικογενειακή συμβουλευτική, ομαδική συμβουλευτική, συμβουλευτική στήριξη και εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Σχεδίασαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και προγράμματα πρόληψης και παρέμβασης για το σχολικό εκφοβισμό, τη βίαιη και παραβατική συμπεριφορά, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη σχολική διαρροή κ.ά.

Οργάνωσαν εκδηλώσεις, σεμινάρια και ημερίδες για θέματα παιδαγωγικά, ψυχικής υγείας και άλλα, που αφορούσαν τις αρμοδιότητες και τα ενδιαφέροντα των Σ.Σ.Ν. Επίσης, ομάδες γονέων και ομάδες εκπαιδευτικών συνεργάστηκαν με άλλες υπηρεσίες και φορείς, όπως ΚΕΣΥΠ, ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΔΔΥ, Υπευθύνους Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Πρόληψης των Δήμων, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει έρθει αντιμέτωπη με σοβαρά περιστατικά που αφορούν παιδιά και εφήβους. Τραγικά γεγονότα που έγιναν τηλεοπτικό θέαμα, πολιτεία και πολιτικοί έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα, μίλησαν για την ανάγκη στήριξης των σχολικών μονάδων, τόσο, όσο να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και τα γεγονότα να ξεχαστούν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, υπεύθυνης παιδείας του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, για το πρωτοφανές περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα στη σχολή του ΟΑΕΔ πριν δύο περίπου χρόνια: «Το σημερινό γεγονός είναι για όλους μας μια γροθιά στο στομάχι. Έγκαιρα είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο από τη βία στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και για αυτό έχουμε προτείνει εκτός από την διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, την οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους αλλά και την επιστημονική συνδρομή και στήριξη στους Καθηγητές και Δασκάλους. Οι συνθήκες αλλάζουν, τα προβλήματα διογκώνονται, νέες και σύγχρονες λύσεις απαιτούνται».

Στην εποχή της μνημονιακής Ελλάδας οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται, η απογοήτευση και τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων γίνονται καθημερινά πιο ορατά, επιδρώντας και έχοντας άμεσες επιπτώσεις στη σχολική πραγματικότητα.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν στο παιδαγωγικό τους έργο ποικιλία προβλημάτων: παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, περιπτώσεις σχολικής φοβίας, σχολική αδιαφορία, την κρίση της εφηβείας, εξαρτήσεις από ουσίες, ενδοοικογενειακή και ενδοσχολική βία, προβλήματα διαφυλικών σχέσεων και σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλά και έλλειψη πειθαρχίας και ορίων.

Σήμερα η αναγκαιότητα της πρόληψης, της ψυχολογικής στήριξης, της ενδυνάμωσης των μαθητών/μαθητριών και της επιστημονικής στήριξης των εκπαιδευτικών μέσα από οργανωμένες δομές στο χώρο του σχολείου προβάλλει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, σε αντίθεση με τη λογική των αριθμών και της λογιστικής πρακτικής «εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων».

η αυγη

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Στάση εργασίας σε γυμνάσια και λύκεια

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011, 10:06

Δίωρη στάση εργασίας κήρυξε για την Τρίτη 15 Νοεμβρίου το ΔΣ της ΟΛΜΕ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 14:00 για την πρωϊνή βάρδια και από τις 14:00 έως τις 16.00 για την απογευματινή.

Η κινητοποίηση μετά από στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, για την αποτροπή των απολύσεων στο Δημόσιο.

Τα συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011, 10:09

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011


ΜΟΝΟ ΤΟ 70% ΕΤΟΙΜΑ, ΑΡΓΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Για βιβλία, καλό... Φλεβάρη

Η περιπέτεια με τα σχολικά βιβλία δεν έχει τέλος αλλά μακρά συνέχεια, η οποία πλέον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ώστε το μεγάλο αυτό φιάσκο να τινάξει, εν τέλει, στον αέρα όλη τη φετινή σχολική χρονιά.
Στην τύχη του, το υπόλοιπο 30% των βιβλίων(EURO) Στις αρχές του νέου χρόνου, και για την ακρίβεια τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει τα βιβλία σε όλα τα σχολεία, αρκεί ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων) να προλάβει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς στο τέλος του χρόνου καταργείται. Δύσκολο λένε οι έχοντες γνώση. Μέχρι τώρα είναι έτοιμη η παραγωγή του 70% των βιβλίων, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διανομή τους, ενώ από τα βιβλία πρώτης προτεραιότητας (βλ. πρώτα τεύχη Πρωτοβάθμιας, βιβλία πανελλαδικών) η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία έχουν φτάσει στο 90%, αλλά η αποστολή δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου.

Εληξε η προθεσμία

Από το τέλος Οκτωβρίου έχει λήξει η προθεσμία εντός της οποίας η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα έχουν σταλεί στα σχολεία τουλάχιστον τα βασικά βιβλία. Ούτε αυτά έχουν βρει το δρόμο τους ούτε και τα υπόλοιπα, τα οποία, μάλιστα, φαίνεται ότι θα αργήσουν να τον βρουν.

Το χρονοβόρο σύστημα παραγωγής και διανομής, σε συνδυασμό με το αρνητικό δεδομένο της κατάργησης του φορέα έχουν ήδη δημιουργήσει τους φόβους για παρατεταμένες καθυστερήσεις, ακόμα και τον κίνδυνο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το πρόβλημα που εξαρχής ήταν καταδικασμένο: να φτάσουν 32 εκατ. βιβλία (από τα 40 που χρειάζονται ετησίως, ήταν έτοιμα τα οχτώ) μέσα σε δύο μήνες στα σχολεία...

Στελέχη του Οργανισμού λένε χαρακτηριστικά πως ενόψει της κατάργησης στις 31/12/2011 όλες οι λειτουργίες θα πρέπει να σταματήσουν στις αρχές του Δεκέμβρη (10, το αργότερο μέχρι τις 15). Αυτό όμως απαιτεί πρώτα και αρκετά νωρίτερα την παύση της εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας ώστε να υπάρξει χρόνος για την αποστολή αυτών που είναι έτοιμα στις αποθήκες, καθώς το πλάνο διανομής είναι ιδιαιτέρα χρονοβόρο. Για κάθε βιβλίο ο κύκλος όλης της διαδικασίας διαρκεί έως και ενάμιση μήνα. Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες μπήκε στις αποθήκες το βιβλίο της Βιολογίας Γ' Λυκείου (Θετικής Κατεύθυνσης), και δεν θα έχει φτάσει στα σχολεία πριν από το τέλος του μηνός. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί του Οργανισμού επιβραδύνονται περισσότερο, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού (με πρόωρη συνταξιοδότηση, εφεδρεία κ.ά.).

Μετρά αντίστροφα

Με άλλα λόγια, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον ΟΕΔΒ και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή του 70% των βιβλίων, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η παραγωγή του υπόλοιπου 30%, για την τύχη του οποίου ουδείς μπορεί να εγγυηθεί. Σ' ένα μήνα οι μηχανές θα σταματήσουν, οι συμφωνίες με τους εργολάβους (εκτυπωτές, μεταφορείς) θα λήξουν και θ' αρχίσει η διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς, βάσει του οποίου ανατίθεται όλη η ευθύνη στο νέο οργανισμό «Διόφαντος». Παρ' όλ' αυτά, δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μόνο που έχει γίνει είναι η προκήρυξη δύο διεθνών διαγωνισμών για την επόμενη χρονιά, ο ένας για την αγορά χαρτιού και ο άλλος για την εκτύπωση-βιβλιοδεσία.

Πρόβλημα διδασκαλίας

Οσο για τη φετινή χρονιά, έχουν αρχίσει οι προσευχές. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μ. Λυκόπουλου, μέλους του Δ.Σ. του ΟΕΔΒ: «Μεσοσταθμικά η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία των βιβλίων είναι στο 70% και περίπου στο 90% οι βασικοί τίτλοι βιβλίων. Η αποστολή τους θα ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος Νοεμβρίου για όλη την Ελλάδα. Αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη».

Την ίδια στιγμή, πολλά σχολεία ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν σοβαρό πρόβλημα στη διδασκαλία πολλών μαθημάτων, ενώ το πρόβλημα μεγεθύνεται στην περίπτωση των βιβλίων που αφορούν τις πανελλαδικές. Η ΕΛΜΕ Χανίων διαμαρτύρεται έντονα για τα βιβλία της Γ' Λυκείου (Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης) που δεν έχουν λάβει ακόμα, χαρακτηρίζοντας ειδικά για τις ανάγκες των πανελλαδικών «ανεφάρμοστες» τις λύσεις του Διαδικτύου, των DVD και των (ακριβών) φωτοτυπιών. *

ελευθεροτυπια

ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για να πάει καθηγητής

Επανέλαβαν προχτές την κατάληψη του σχολείου οι μαθητές και οι γονείς του Λυκείου Μαντουδίου στην Εύβοια, απαιτώντας την άμεση συμπλήρωση του κενού που υπάρχει από εκπαιδευτικό προσωπικό, που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι σήμερα πάνω από 350 διδακτικές ώρες (πολλές απ' αυτές αναλογούν σε μαθητές της Γ' Λυκείου που ετοιμάζονται για πανελλαδικές).

Η κατάληψη έγινε με απόφαση του 15μελούς και ψηφοφορία των μαθητών, που την αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία, συζητώντας και για άλλες μορφές πάλης. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, προδιαγράφεται μεγάλη ταλαιπωρία των μαθητών, αφού από τη διοίκηση της εκπαίδευσης τους διαμήνυσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον ...δεκαπέντε μέρες για τη συμπλήρωση του κενού με εκπαιδευτικό και δε φαίνεται προοπτική κάλυψης άμεσα. Ετσι γονείς και μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και με άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ριζοσπαστης

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011


Αντιδρούν για την αναπλήρωση χαμένων ωρών
Συνεχίζονται οι «παράπλευρες απώλειες» των καταλήψεων στα σχολεία, με την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών να μένει στα χαρτιά!

Συνεχίζονται οι «παράπλευρες απώλειες» των καταλήψεων στα σχολεία, με την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών να μένει στα χαρτιά!

Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι ο τρόπος αναπλήρωσης θα αποφασισθεί από το σύλλογο διδασκόντων σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα αναπλήρωσης των μαθημάτων. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η προσθήκη μίας επιπλέον ώρας (από επτά σε οκτώ) στο καθημερινό πρόγραμμα και η οργάνωση μαθημάτων τα Σάββατα σε όσα σχολεία χάθηκαν πάνω από 10 ημέρες μαθήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής ζήτησε να εφαρμοστεί κατά γράμμα η υπουργική απόφαση για την προσθήκη μιας επιπλέον ώρας στα σχολεία με πάνω από 10 ημέρες κατάληψης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ χαρακτήρισε παιδαγωγικά απαράδεκτη την προσθήκη μιας ώρας στο καθημερινό ωράριο, υπογραμμίζοντας ότι από κοινού εκπαιδευτικοί και γονείς κάθε σχολείου θα αποφασίσουν τον τρόπο αναπλήρωσης.

Επίσης, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να πληρωθούν οι υπερωρίες των εκπαιδευτικών. Από την άλλη στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι η έγκριση του ποσού γίνεται αφού κατατεθούν τα προγράμματα αναπλήρωσης, και διαπιστωθούν οι ανάγκες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή, περί τα 20 σχολεία της Αττικής δεν έστειλαν στον αρμόδιο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την απόφασή τους για τους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Έτσι, την τελική απόφαση για την αναπλήρωση έλαβε αρμοδίως ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης.

ημερησια

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011


ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΞΗΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΟΥΣ «ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ» ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

«Να μας φοβούνται. Η αντίδραση της νεολαίας στις παρελάσεις ήταν μόνο η αρχή. Θα δούν κι άλλα. Αυτό να γράψεις και τίποτε άλλο». Οι μαθητές της Γ' Λυκείου του 19ου Λυκείου στην Κυψέλη είναι κοφτοί. Παιδιά απολυμένων, μεταναστών, βιοπαλαιστών δεινοπαθούν σε μια χώρα που δεν υπόσχεται τίποτα στους νέους. Το μόνο που τους απομένει, όπως λένε, είναι το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια.

Στην παρέλαση της 28ης, έχοντας ενημερωθεί για τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου και τις θυσίες που θα κληθεί να κάνει ο λαός, σήκωσαν μαύρες κορδέλες μπροστά στους επισήμους. Το κύμα αντιδράσεων απ' άκρη σ' άκρη της χώρας σηματοδότησε εκείνη την ημέρα την κλιμάκωση μιας λαϊκής αντίδρασης που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία εδώ και μήνες.

«Κλέψαν τα όνειρά μας. Με ελικόπετρο θα φύγουν. Να μας δώσουν πίσω οι Γερμανοί όσα μας χρωστάνε. Τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι γίναν αυτές; Οι σφαγές, το πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων;» αναρωτιέται η Αγγελλική Β.

Το σχολείο τους δεν έκανε ποτέ κατάληψη. Δείχνουν περήφανοι γι' αυτό. «Είναι καλύτερο και από ιδιωτικό. Μπαίνουμε σε χώρους καθαρούς. Οι καθηγητές μας είναι άψογοι. Τους σεβόμαστε όπως μας σέβονται κι αυτοί. Δεν επεμβαίνουν ποτέ στη γνώμη μας» τονίζει ο Φάνης Ν., πρόεδρος του 15μελούς.

Η ομάδα των παιδιών γνωρίζει ότι οι καταιγιστικές όσο και πρωτοφανείς πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν ως αφετηρία την αγανάκτηση του κόσμου, τη συσσωρευμένη οργή του. Κάποιοι, όσοι είχαν συμφέρον, μίλησαν για κατευθυνόμενες αντιδράσεις. Από κόμματα, από καθηγητές, από ομάδες...

«Οι μαύρες κορδέλες ήταν δείγμα αγανάκτησης της σημερινής νεολαίας. Δεν χρειαζόμαστε καθοδηγητές. Ήταν αποκλειστικά πρωτοβουλία των μαθητών και δεν φέρει ευθύνη κανένας ανώτερος. Αυτά που έγιναν στις παρελάσεις δεν ήταν τίποτα απ' αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν. Δεν θίξαμε κανέναν. Ήταν μια πολιτισμένη, πολιτική κίνηση. Ήταν η οργή για τους γονείς μας που μοχθούν. Ας ετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκεί θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε» τονίζει η Ερμιόνη Τ.

Μεταξύ των παιδιών, κάποια με δυο γονείς άνεργους. Αλλα, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. «Η μάνα μου έπαιρνε 2.000 ευρώ, τώρα φέρνει στο σπίτι 500 με το ζόρι» συμπληρώνει η Βάσω Σ. «Να πάρουν μέτρα που θα ευνοήσουν τους μαθητές, τους νέους. Ζητάμε βιβλία για να δώσουμε πανελλήνιες, και όχι DVD. Ζητάμε να πάρουμε πίσω αυτά που μας έκλεψαν» λέει.

Στο Λονδίνο πριν από λίγες εβδομάδες σημειώθηκαν ταραχές από νέους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη και τη φυλάκιση 2.000 ατόμων. Στον Καναδά επίσης επεισόδια και ταραχές από νέους που διαμαρτύρονται για την ανεργία, τις χαμηλές αποδοχές και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Και στις δυο χώρες, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα υποστήριξης και εναλλακτικών παρεμβάσεων για τους νέους, προκειμένου να σηματοδοτήσουν το ενδιαφέρον της πολιτείας γι' αυτούς.

Ενέργειες που παρασάγγας απέχουν απ' όσα... δεν γίνονται στην Ελλάδα του Μνημονίου. Οπως σημειώνει η Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου, οι νέοι πτυχιούχοι εγκαταλείπουν τη χώρα. «Εξαγωγή ανθρώπινου δυναμικού, για την επιμόρφωση του οποίου έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ. Οσοι είναι ακόμη φοιτητές βλέπουν τον τίτλο σπουδών τους χωρίς αντίκρισμα, όχι μόνο υπό την απειλή της ανεργίας, αλλά επειδή φοιτούν σε πανεπιστήμια και με δασκάλους που πρώτα η ίδια η πολιτεία έχει απαξιώσει».

Πιστεύει ότι οι μαθητές των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης βιώνουν καταστάσεις ανοίκειες προς την ηλικία τους. «Ακόμη και παιδιά του δημοτικού βιώνουν ολοένα και συχνότερα την ανεργία των γονέων, την αποστέρηση, την αγωνία για το μέλλον. Στο λεξιλόγιό τους περιλαμβάνεται πλέον η οικονομική κρίση, οι μίζες, τα ονόματα των πολιτικών, τα δακρυγόνα και τα χημικά, η ανασφάλεια...»

Θα προσθέταμε και την τιμωρία για όσους αντιδρούν. Οι μαθητές που μας μιλούν έχουν ακούσει για εκείνους που ζητούν τιμωρία του συναδέλφου τους από τη Λάρισα λόγω της μούντζας πρός τους επισήμους. Δηλώνουν έτοιμοι να του συμπαρασταθούν εμπράκτως αν χρειαστεί.

«Δεν θα αφήσουμε να περάσει ανώδυνα ενδεχόμενη τιμωρία στον Λαρισαίο» λένε. «Τον σεβόμαστε και θα είμαστε μαζί του σε περίπτωση που τιμωρηθεί. Πιστεύουμε ότι στο πλευρό του θα ταχθούν πολλά ακόμα σχολεία» υπογραμμίζει ο Βλάσης Π.

Για εξηγήσεις έχουν κληθεί και καθηγητές σχολείων τα οποία αντέδρασαν στις παρελάσεις. Κάτι που συνέβη και σε καθηγήτρια του 19ου Λυκείου.

«Οι μαθητές πυροδότησαν αντιδράσεις με όσα έκαναν. Και δεν ήταν μόνο πολιτικές. Κινδύνευσαν θέσεις καθηγητών. Σε περίπτωση που τιμωρηθεί κάποιος, θα κάνουμε καταλήψεις. Ακόμη κι εμείς που δεν κάναμε ποτέ» λέει με μια φωνή η ομάδα των μαθητών.

Φαίνεται πως η υποκρισία περισσεύει. «Το ίδιο το κράτος που καταδικάζει -και παρερμηνεύει- την ανομία, είναι το ίδιο ασυνεπές προς τους πολίτες του, διχαστικό, υποκριτικά και επιλεκτικά αυστηρό, αλλοπρόσαλλο στους στόχους και τις πολιτικές του» σημειώνει από την πλευρά της η Βάσω Αρτινοπούλου.

Ενώ θέλοντας να ερμηνεύσει τις μαύρες κορδέλες που έφεραν οι μαθητές τονίζει: «Μέρος της στολής για πολλούς μαθητές ήταν τα μαύρα περιβραχιόνια ως σύμβολο πένθους για τα όνειρα, τις αξίες, την αξιοπρέπεια και το μέλλον τους».

Τα παιδιά ζήτησαν να κλείσουμε το ρεπορτάζ με μια φράση που όπως είπαν θα σηματοδοτεί τη στάση τους από εδώ και στο εξής: «Δεν σέβομαι κανέναν που δεν σέβεται εμένα»...

ελευθεροτυπια

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011


ΒΟΛΟΣ
Μουσικά σχολεία χωρίς... μουσικούς!

Σε κατάληψη των σχολείων τους προχώρησαν οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Βόλου,διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη εκπαιδευτικών μουσικής και θέτοντας μια σειρά αιτήματα που αφορούν στα σχολικά βιβλία που δεν έχουν δοθεί ακόμα, στη μετακίνησή τους κ.ά. Απαιτούν την άμεση κάλυψη των κενών καθώς μέχρι στιγμής έχουν χάσει δεκάδες διδακτικές ώρες σε μαθήματα μουσικών οργάνων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ