Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

<="" center="">

Επιχείρηση καταστολής των καταλήψεων με εισαγγελείς και αστυνομικούς

30-09-2011 - 10:25:40




Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Την επέμβαση εισαγγελικών και αστυνομικών δυνάμεων στα υπό κατάληψη σχολεία ενορχηστρώνουν με απόλυτη ακρίβεια και σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και δικαστικές αρχές, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός και επισήμως να ανάψει το πράσινο φως, χθες, στο υπουργικό, καλώντας τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της, και ήδη η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε βρισκόταν στα γραφεία των συναδέλφων του εισαγγελέων ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παρέμβασης στις εκατοντάδες υπό κατάληψη σχολικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας, πιέζοντας για περαιτέρω επίσπευση της επιχείρισης-«εκκαθάριση στα σχολεία» ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να «ειδοποιήσουν αμέσως τις αρχές», ενώ έστειλε, όπως αναμενόταν, σε όλες τις μονάδες την (παλαιότερη) εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Προβλέπονται: μαθήματα Σαββατοκύριακα και Χριστούγεννα, διεύρυνση του διδακτικού έτους ακόμα και αναβολή των εισαγωγικών εξετάσεων, όπως επισήμανε η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου.

Το ίδιο έργο

Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο που εκτυλίχθηκε πέρυσι και πρόπερσι. Το 2010, μάλιστα, είχε οδηγήσει δεκάδες μαθητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. «Κανείς δεν μπορεί αποφασίζει μόνος του για την κατάληψη του σχολείου και δεν μπορεί η κατάληψη να είναι μια πράξη που δεν έχει επιπτώσεις», δήλωσε η υπουργός (σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Φλας), για να επισημάνει ότι τα μόνα αρμόδια να λαμβάνουν αποφάσεις όργανα είναι τα σχολικά συμβούλια και οι σχολικές επιτροπές, ενώ οι διευθυντές «έχουν ευθύνη απέναντι στη δημόσια περιουσία και οφείλουν να λειτουργούν σύννομα. Οφείλουν αμέσως να ειδοποιούν τις αρχές γιατί οι καταλήψεις ενέχουν κινδύνους».

Οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις, «ακόμη και σε γονείς που πάνε ν' ανοίξουν τα σχολεία», είναι οι κίνδυνοι που υπογράμμισε η υπουργός, ενώ την ίδια στιγμή η ΟΛΜΕ κατάγγελνε βιαιοπραγίες εις βάρος μαθητών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα επεισόδια είναι σοβαρά γι' αυτό και η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες: 1) Υποδιευθυντής στο Γαλάτσι προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας. 2) Σε Γυμνάσιο της Αργυρούπολης «αγανακτισμένος» γονέας χτύπησε με τον κόπτη, που κρατούσε, μαθητή που συμμετείχε στην κατάληψη.

Λάβρα κατά όλων όσοι προβαίνουν σε καταλήψεις, αφού «η κατάληψη δημόσιων χώρων δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός, είναι μια ακραία μορφή συνδικαλιστικής έκφρασης», η υπουργός Παιδείας προειδοποίησε: «Θα υπάρχει πλέον αστική ευθύνη όταν υπάρχουν φθορές στα σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι έτσι απλά μπορεί να μπαίνει λουκέτο στο σχολείο ή να το καταστρέφει και να μην κινείται καμία διαδικασία». Ανέφερε μάλιστα πως οι ζημιές στο σχολείο της Κομοτηνής ανέρχονται σε 100.000 ευρώ.

Τέλος, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για τρίτη χρονιά επανέλαβε την άποψη περί υποκινητών: «Κάθε χρόνο από αρχές Οκτωβρίου έχουμε ένα κύμα καταλήψεων: παιδιά 13, 14, 16 ετών αποφασίζουν να κλείσει η πόρτα του σχολείου και σταματάει η εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένα σχολεία που κάνουν καταλήψεις. Πέρυσι στέλνονταν ακόμα και sms που παρακινούσαν για καταλήψεις».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τα είχε πει πιο στρογγυλεμένα: «Να συμβάλουν όλοι στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως καθήκον όλοι, και κυβέρνηση και κόμματα και κοινωνικοί εταίροι και Δικαιοσύνη και πολίτες».

Την παραίτηση της κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ. «Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου», είπε, αλλά «πού να βρεθεί χώρος για ευθιξία μπροστά στις υπέρμετρες φιλοδοξίες και στον κυνισμό της εξουσίας».

Μαθητές: Αυτό το υπουργείο δεν υπάρχει, είναι της φωτοτυπίας

Με διάφορες πρωτοβουλίες στις 3 και 4 Οκτωβρίου και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 5ης Οκτωβρίου απάντησαν στις κυβερνητικές και δικαστικές πρωτοβουλίες τα συντονιστικά όργανα των μαθητών.

Το ΣΑΣΑ ανακοίνωσε: «Ξεκαθαρίζουμε στο υπουργείο της φωτοτυπίας και στην κυβέρνηση: Μαθήματα μπορούν να γίνουν μόνο εάν καλυφθούν τώρα από το κράτος όλες οι απαραίτητες ανάγκες για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας! Να έρθουν τώρα όλα τα βιβλία, να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Να μη δοθεί ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για κάλυψη εξόδων λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων για τη μόρφωσή μας.

Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, που αξιοποιούν μεμονωμένες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες μας, είναι ο τρόπος για να επιβάλουν την υποταγή στην άθλια πραγματικότητα που ζούμε. Δεν θα τους περάσει!».

Τίτλος της ανακοίνωσης: «Αυτό το υπουργείο δεν υπάρχει».

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

κατω τα χερια απο τους μαθητες

Σε 500 υπολογιζονται οι καταληψεις των σχολειων σημερα σε ολη τη χωρα. Ο αριθμος αυτος αρχισε να ανησυχει τους καλοθεληταδες που ανακαλυπτουν οτι οι συνελευσεις για τια καταληψεις δεν τηρουν δημοκρατικες διαδικασιες.Θα ηθελα να τους ρωτησω αν γνωριζουν ποσες συνελευσεις προβλεπονται βασει του 1566/85, να κανουν οι μαθητες στο σχολειο και ποσες γινονται καθε χρονο.Αν καποτε ενδιαφερθουν, θα διαπιστωσουν οτι αυτες οι διαδικασιες δεν γινονται ,ως οφειλε το σχολειο να κανει, γνωστες στους μαθητες και ως εκ τουτου η δεν πραγματοποιουνται καν η αν γινονται σε ελαχιστοτατο ποσοστο, ειναι υποβαθμισμενες.Απορια ομως μου προξενει το γεγονος οτι παρα πολλοι εκπαιδευτικοι δεν ενδιαφερονται για την πραγματοποιηση αυτων των συνελευσεων παροτι απο τον ιδιο νομο ειναι συνυπευθυνοι με τον διευθυντη του σχολειου για την τηρηση αυτων των διαδικασιων. Μην κοπτονται επομενως παπαγαλακια ,υπουργειο και εκπαιδευτικοι οτι δεν γινονται δημοκρατικες συνελευσεις στα σχολεια.Αν θελουν να βρουν τον αιτιο ας ριξουν μια ματια στον καθρεφτη τους.διογενης

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

καταληψεις



Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Σχολές και Λύκεια

Οι γενικές συνελεύσεις θα κρίνουν την τύχη της εξεταστικής

Κρίσιμες για την τύχη της εξεταστικής περιόδου, πλέον και του εξαμήνου, είναι οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο.

Στα πανεπιστήμια, υπό κατάληψη παραμένουν 159 τμήματα εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε μεγάλα ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το ΑΠΘ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την ίδια ώρα, διευρύνεται το μέτωπο των κινητοποιήσεων στα σχολεία. Χθες, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια ξεπέρασαν τα 250 σε όλη τη χώρα, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Ηδη, οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) δήλωσαν συμμετοχή στις απεργίες που έχουν προκηρυχθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 5 και 19 Οκτωβρίου.

Κινητοποιήσεις
Ειδικότερα, οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, ενώ αντιδράσεις προκαλεί και ο νέος τρόπος διανομής του πάσο για την απόκτηση του οποίου οι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 2,46 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι για την Πέμπτη μέλη από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΚΕ) προγραμματίζουν κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ, ζητώντας το πάσο να διατίθεται δωρεάν.

Αποστάσεις από την επιλογή των καταλήψεων, ως το μόνο μέσο αντίδρασης στο νέο νόμο, πήρε εμμέσως πλην σαφώς η γ.γ. του ΚΚΕ.

«Είναι μια μορφή πάλης, όταν όμως οι καταλήψεις γίνονται με πέντε φοιτητές και οι υπόλοιποι είναι στο σπίτι τους τότε στερούν τη δυνατότητα να γίνει διάλογος με τους φοιτητές.

Ο αγώνας έχει διάφορες μορφές πάλης. Ολες τις μορφές πάλης όταν διευκολύνουν τη μαζικοποίηση του κινήματος είμαστε υπέρ», είπε η κ. Αλέκα

Παπαρήγα. Οπως επισήμανε, η μάχη ενάντια στο νέο νόμο πρέπει να δοθεί με ανοιχτά πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά τις μαθητικές καταλήψεις, οι περισσότερες από τις 250 καταλήψεις -περί τις 115- είναι στην Αθήνα.

ημερησια


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

τριαντα πεντε σχολεια στο νομο λαρισης βρισονται σε καταληψη

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011




«Γκρεμίστε τα κάγκελα, ανοίξτε τα σχολεία»

23-09-2011 - 08:57:40




Ενσωμάτωση των αυλών των σχολείων υπό προϋποθέσεις στην καθημερινή ζωή της πόλης προτείνουν αρχιτέκτονες που ζητούν να βγουν τα κάγκελα από τα σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Την ανάγκη ένταξης των σχολικών αυλών στην καθημερινή ζωή της περιοχής και τη μετατροπή τους σε χώρους αθλοπαιδιών κι αναψυχής για παιδιά και περιοίκους όλες τις ώρες της ημέρας τονίζουν αρχιτέκτονες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δημόσιος χώρος... αναζητείται» του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που οργανώνονται για μετά τα μέσα Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, οι αυλές αυτές, μετά τη χρήση τους στη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, παραμένουν απροσπέλαστοι και κλειστοί για τους πολίτες. Αρχιτέκτονες θεωρούν πως αυτό μπορεί να αλλάξει και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο δομημένο ιστό.

«Ανάμεσα στον ιδιωτικό χώρο της κατοικίας και το δημόσιο χώρο της πόλης βρίσκεται μια σημαντική και παραμελημένη, από το λόγο περί χώρου, κατηγορία: οι "ημι-δημόσιοι" χώροι των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, διοικητικών και άλλων ιδρυμάτων. Χαρακτηρίζονται ως ημιδημόσιοι, καθώς η προσβασιμότητα σε αυτούς είναι ελεγχόμενη και εξαρτημένη από το καθεστώς λειτουργίας τους», αναφέρει η Παρασκευή Κούρτη, που είναι και οργανωτική γραμματέας του πρώτου συνεδρίου για το δημόσιο χώρο, αρχιτέκτονας του δήμου Παύλου Μελά. Να σημειωθεί πως η πρόταση θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και για τους ανοιχτούς χώρους άλλων δημόσιων ιδρυμάτων που σήμερα παραμένουν απροσπέλαστοι μετά το πέρας λειτουργίας των υπηρεσιών.

Κάγκελα παντού

Ειδικά στην περίπτωση των σχολικών συγκροτημάτων, η κ. Κούρτη παρατηρεί «μια άνευ προηγουμένου θωράκιση των αυλών πίσω από κιγκλιδώματα, που διαρκώς πυκνώνουν και ψηλώνουν με προφανές έρεισμα την ασφάλεια. Ωστόσο ο περίβολος ενός κτιρίου δεν μπορεί να αποτελέσει αδιαπέραστο όριο δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως στην περίπτωση των εφήβων που πηδούν και τα ψηλότερα κάγκελα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τους σπάνιους ελεύθερους χώρους άθλησης των σχολικών αυλών».

Ακόμη όμως και αν είμαστε ανέτοιμοι λειτουργικά και κοινωνικά για τη λύση της καθολικής αφαίρεσης των περιφράξεων, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε και τη μερική τροποποίηση του καθεστώτος που κατά απόλυτο τρόπο υλοποιούν τα κιγκλιδώματα. «Προϋπόθεση γι' αυτήν τη συζήτηση είναι η αυλή, ο μόνος υπαίθριος χώρος του σχολείου, να εξοπλιστεί με όλα εκείνα τα φυσικά και τεχνικά στοιχεία που καθιστούν ελκυστικό και ευχάριστο έναν ελεύθερο χώρο. Με τη διαμόρφωση νησίδων πρασίνου, τη φύτευση δένδρων και θάμνων, την κατασκευή ελαφρών στεγασμένων και προστατευόμενων υπαίθριων χώρων, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και παιχνιδιών, καθιστικών και γιατί όχι εικαστικών κατασκευών, μπορούν να μεταμορφωθούν ριζικά οι προαύλιοι χώροι», σημειώνει.

«Η περίοδος μη λειτουργίας των σχολείων συμπεριλαμβανομένου και του καλοκαιριού, των εορτών και των ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αγγίζει το 50% του συνολικού χρόνου. Χρόνος κατά τον οποίο οι αυλές μπορούν να λειτουργούν ως ανοιχτοί δημόσιοι χώροι με την εποπτεία των δήμων», επισήμανε η κ. Κούρτη.

Μια τέτοια ρύθμιση της μερικής διάθεσης των ελεύθερων χώρων των σχολείων σε δημόσια χρήση θα ήταν ουσιαστική, καθώς εκτιμάται ότι στις πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης θα αύξανε κατά 20% έως 30% το διαθέσιμο ελεύθερο χώρο αναψυχής και παιχνιδιού.

Οι Συκιές

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα μηχανικό των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης - Συκεών, Φεδώρα Κανελλή, ήδη για τα σχολεία των Συκεών υπάρχει ένα σχέδιο πιλοτικής εφαρμογής του ανοίγματος των αυλών των σχολικών μονάδων στην πόλη. Στη μελέτη της «Οι Σχολικές Αυλές: Χώρος υπό διαπραγμάτευση. Case study Δ. Συκεών» παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προϋποθέσεων και δράσεων για να ανοίξουν στην πόλη οι σχολικές αυλές.

Μεταξύ αυτών, πολεοδομικές ρυθμίσεις και απαλλοτριώσεις, ένταξη των σχολικών αυλών σε ένα ενιαίο συνεχές σύστημα ανοιχτών ελεύθερων χώρων και διαδρομών και συνδυασμός αυτού με ένα δεύτερο δίκτυο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χρήσεων, μαζί με τα σχολικά κτίρια (τις ώρες που δε λειτουργούν). Επίσης, προτείνει ανασχεδιασμό αυλών με βάση τα σύγχρονα παιδαγωγικά - περιβαλλοντικά κριτήρια και διατήρηση των ορίων των αυλών με άλλα στοιχεία εκτός κιγκλιδωμάτων. Παράλληλα, προβλέπει εθελοντικές φυτεύσεις και φύλαξη, απόδοση των αυλών στη γειτονιά για να γίνουν μικρά πολυλειτουργικά «κέντρα» δραστηριοτήτων και παιχνιδιού, χρήση των αυλών και άλλες ώρες εκτός του ωραρίου λειτουργίας και εμπλουτισμός τους με διάφορες δραστηριότητες και τέλος προτείνει άνοιγμα των χώρων υπό προϋποθέσεις στο κοινό τις ώρες εκτός λειτουργίας τους.




καταλήψεις μαθητών.πάτρα 30 ,θεσσαλονίκη 3ο, λαμία 2,γιάννενα 2.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011


Κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει προκληθεί σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από την πορεία των μαθητών στη Βουλή. Κλειστές για την ώρα παραμένουν οι Αμαλίας, Σταδίου και Πανεπιστημίου.

Οι περίπου 300 μαθητές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Ομονοίας προς τη Βουλή και όταν έφτασαν έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου πέταξαν τα dvd που τους είχαν διανεμηθεί στα σχολεία.

Οι μαθητές φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργείου Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο, που το χαρακτηρίζουν ως «έκτρωμα», ενώ υποστηρίζουν ότι είναι «η ταφόπλακα για το νέο εργασιακό τους μέλλον», απαιτώντας παράλληλα και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Ακόμη διαμαρτύρονται και για τις συγχωνεύσεις των σχολείων και φυσικά για τα βιβλία
πρωτο θεμα

καταλήψεων αρχή


Καταλήψεις σχολείων στην Πάτρα

19-09-2011 - 23:53:03





Υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο και 6ο Γυμνάσιο στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, το 2ο Λύκειο, το 5ο Λύκειο και το 4ο Γυμνάσιο στην πλατεία Μαρούδα, το 13ο Λύκειο και το 7ο Λύκειο.
Οι μαθητές αντιδρούν με τον τρόπο αυτό για την έλλειψη σχολικών βιβλίων από τα σχολεία.


Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εληξαν σημερα οι εργασιες της δηθεν βουλης των εφηβων ।Μιας θεατρινιστικης μορφης παρασταση που ταχα εκφραζει τις αποψεις των μαθητων μας।Και τουτο γιατι α/οι συμμετεχοντες μαθητες δεν ειναι εκλεγμενοι απο τους συμμαθητες τους αλλα απο τους καθηγητες τους !Οι αποψεις τους επομενως δεν εκφραζουν τα αιτηματα των συμμαθητων τους αλλα των διδασκοντων τους।
β/Σχεδον καμμια απο τις προτασεις τους ,εστω και λογοκριμενες απο τους διδασκοντες ,δεν βρηκε ποτε εφαρμογη απο την πολιτεια στα χρονια λειτουργιας αυτου του θεσμου।
Θεσμου που εχει σκοπο να ριξει σταχτη στα ματια και να εξαπατησει τους μαθητες οτι δηθεν συμμετεχουν στα κοινα।Παραπερα ο θεσμος αυτος ερχεται να φαλκιδευσει το δημοκρατικο αισθημα καθηγητων και μαθητων επισημοποιωντας στις συνειδησεις τους την λογοκρισια ।Θεωρω οτι η "βουλη των εφηβων" ειναι μια απατη που πρεπει και οι μαθητες και οι καθηγητες να την πεταξουν στα αποβλητα της ιστοριας μη συμμετεχοντας πλεον σ'αυτο το στημενο παιχνιδι । Το υπουργειο αλλα και οι εκπαιδευτικοι αν θελουν να διδαξουν δημοκρατια στα παιδια μας ,ας ενεργοποιησουν τους τσαλαπατημενους νομους και διαταξεις περι συμμετοχης των μαθητων στα σχολικα δρωμενα που εχουν ξεχαστει στα συρταρια της ληθης।Αληθεια τι εχουν να απαντησουν επ αυτου εκπαιδευτικοι ,κομματα και συνδικαλιστικα οργανα;