10/5/2010
Μαθητές ρεπόρτερ και με βραβείο
Μάχιμοι ρεπόρτερ και τη στιγμή του βραβείου
Μαθητές από τον Εβρο μέχρι την Κάσο και την Κύπρο βραβεύτηκαν για τις δημοσιογραφικές τους ικανότητες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού Ζωή Λιάκα
«Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να εκφραστούμε ελεύθερα», έλεγαν οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από διάφορες γωνιές της χώρας που είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου την αίθουσα της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).
Αν και η τελετή απονομής βραβείων του 17ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» ξεκίνησε στις δέκα και μισή, τα παιδιά με τις φωνές και τον ενθουσιασμό τους έδωσαν το στίγμα τους τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Οι λιλιπούτειοι δημοσιογράφοι στην εκδήλωση συνέχισαν το καθήκον τους κάνοντας ρεπορτάζ, έβγαλαν τα κασετόφωνα και τις φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν τις στιγμές.
«Θέλαμε να δούμε τι πάει να πει δημοσιογραφική έρευνα. Το θέμα μας ήταν το Διαδίκτυο, δεν είχαμε όμως Ιντερνετ καφέ στο χωριό μας. Γι΄ αυτό πήγαμε με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο Διδυμότειχο. Μοιράσαμε ερωτηματολόγια και κάναμε μικρές συνεντεύξεις», δηλώνει ο μαθητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, από τους Μεταξάδες Εβρου.
Η παραλαβή των βραβείων ήταν μια ευκαιρία για να βρεθούν με συνομηλίκους τους από σχολεία άλλων πόλεων και νομών και να συζητήσουν για θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στη δική τους μικρή εφημερίδα. «Είμαστε ένα μικρό σχολείο του νομού Ηλείας, μιας πολύπαθης αγροτικής περιοχής που ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα του, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007». Η Αναστασία Συρογιάννη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Βουρνάργου, παραλαμβάνει το βραβείο της και θυμίζει τις δύσκολες ώρες που έζησαν στον τόπο της. Αρθρα και ρεπορτάζ από ακριτικά μέρη, όπως το νησί της Κάσου ή το χωριό Μεταξάδες του Εβρου, έφτασαν στην αίθουσα μέσω των παιδιών. Ο μικρός Ματθαίος από την Κάσο ή η Χρυστάλλα από το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου της Πάφου έδωσαν το «παρών» στην τελετή. Χειροκρότημα
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν πήρε το μικρόφωνο ο Γιώργος Δατσέρης, μαθητής Γ΄ Λυκείου στο Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ηλιούπολης, ο οποίος απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Τους μαθητές καλωσόρισαν στην εκδήλωση ο διευθυντής των «ΝΕΩΝ» Χρήστος Μεμής και ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ», Μηνάς Βιντιάδης.
Την εκδήλωση παρακολούθησε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. «Εχουμε την ευθύνη να αλλάξουμε το σχολείο, να το κάνουμε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Είμαι βέβαιη πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι με σπουδές και ήθος», δήλωσε. «Ενα μεγάλο μπράβο σε αυτά τα παιδιά που βραβεύουμε σήμερα αλλά και σε εκείνα τα οποία συμμετείχαν στη διαδικασία», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στον φετινό διαγωνισμό, τα παιδιά κλήθηκαν να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το θέμα των προσφύγων. «Στα παιδιά δόθηκε η ευκαιρία να δουν με τα μάτια των προσφύγων», τόνισε η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στον φετινό διαγωνισμό τα παιδιά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους στο θέμα των προσφύγων
Πολιτικοί και δημοσιογράφοι απένειμαν τα βραβεία
ΒΡΑΒΕΙΑ έδωσαν ο πρώην βουλευτής Εβρου Ακης Γεροντόπουλος, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και Μιλένα Αποστολάκη, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος. Παρόντες ακόμη ήταν ο μορφωτικός ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας Κώστας Λιμπουρής, ο πρώην σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και εκ των εμπνευστών του διαγωνισμού Βασίλης Νικολόπουλος, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο φιλόλογος και συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης και ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος- βιβλιοκριτικός. Απένειμαν επίσης βραβεία οι εκπρόσωποι των εταιρειών- χορηγών του διαγωνισμού: η υποδιευθύντρια εταιρικής υπευθυνότητας της CosmΟΤΕ Σταυρούλα Αγγελοπούλου, η εκπρόσωπος της εταιρείας Τravel Ρlan Ελενα Μεσσαρίτη και ο εκπρόσωπος της Cyprus Αirways Μαρίνος Λυκαυγής. Χορηγός του διαγωνισμού ήταν επίσης η εταιρεία Ψαρρός.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ», Γενικό Λύκειο Βουνάργου Ηλείας «Ο “Ανεμοδείκτης” μας προσπάθησε να αφουγκραστεί τις αγωνίες μιας μαθητικής κοινωνίας βυθισμένης σε μια γκρίζα πραγματικότητα...», είπε η μαθήτρια Αναστασία Συρογιάννη του Γενικού Λυκείου Βουνάργου του Νομού Ηλείας, η οποία μαζί με τον συμμαθητής της Χαράλαμπο Βασιλόπουλο παρέλαβαν το βραβείο καλύτερης εφημερίδας από την υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ», 5ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας και «ΠΕΙΡΑΜΑ», 1ο Γενικό Λύκειο Περάματος Το βραβείο μοιράστηκαν δύο σχολεία: η Ελένη Εγκαρχου, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο, με τους συμμαθητές της ασχολήθηκαν με το θέμα της δημιουργίας τζαμιού, ενώ το καλύτερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα του Λυκείου Περάματος ήταν του Αντώνη Αλεξόπουλου και είχε τίτλο «Το “πιασάρικο” ελληνικό ποδόσφαιρο».
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ... ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ», Λύκειο Νέας Γενιάς Ζηρίδη- «ΤΡΕΛΛΑ», 3ο Γενικό Λύκειο Αργους Ο μαθητής Μιχάλης Ρέκας ήταν ο δημιουργός του ιδιαίτερου εξώφυλλου με τα γκράφιτι που έδωσε στο σχολείο του το βραβείο, το οποίο παρέλαβε από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη. Το μοιράστηκε όμως με τις μαθήτριες Ευθυμία Κουτρουφίτη και Δήμητρα Μαραγκού του Λυκείου Αργους, οι οποίες το παρέλαβαν από την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ», 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης «Το κεντρικό μας θέμα ήταν φυσικά το σχολείο.
Ολοι οι μαθητές γράψαμε για το πώς θα θέλαμε το σχολείο, πώς να είναι οι καθηγητές και ποια είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Και ξέρετε, πιο έγκυρη γνώμη από μας τα παιδιά δεν υπάρχει», είπε η μαθήτρια Τατιάνα Αρβανίτη, η οποία παρέλαβε το βραβείο της από τον πρώην σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και εκ των εμπνευστών του διαγωνισμού Β. Νικολόπουλο.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ», Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, Πάφος Κύπρου «Ερχομαι από ένα μικρό σχολείο της Πάφου και βραβευόμαστε για την εφημερίδα που βγάλαμε για πρώτη φορά. Τα θέματά μας είχαν να κάνουν με τα προβλήματα του σχολείου μας, κάναμε συνεντεύξεις με... τοπικό άρωμα, μιλήσαμε για παράδειγμα με αγγειοπλάστες της περιοχής μας», λέει η μαθήτρια της Γ΄ τάξης, Χρυστάλλα Φακωντή, η οποία πήρε το βραβείο από τον Κώστα Λιμπουρή, μορφωτικό ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ», Γυμνάσιο Βαγίων, Θήβας Ο μικρός Χρήστος Τσέλιος επέλεξε να γράψει ένα διαφορετικό θέμα στην εφημερίδα «Κουκουβάγια». Η καθαρίστρια του σχολείου του ήταν η «πρωταγωνίστρια» στο ρεπορτάζ που έγραψε. «Το αποφασίσαμε μαζί με την καθηγήτριά μου την Ελένη Μπενέκου. Η καθαρίστρια είναι μία εργαζόμενη που δουλεύει πολύ, είναι ένας αφανής ήρωας», είπε ο Χρήστος, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο για το σχολείο του από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «ΚΑSΟS», Γυμνάσιο Κάσου «Είμαστε στην άκρη του χάρτη. Οι συμμαθητές μου στο νησί πολλές φορές θα πρέπει να αγωνίζονται για πράγματα που για τα άλλα παιδιά είναι δεδομένα και αυτονόητα, όπως είναι η υγεία ή η παιδεία». Αυτά ήταν τα λόγια του μαθητή από την Κάσο, Ματθαίου Ζαχάρη, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα με τον καθηγητή του Γρηγόρη Κοταλακίδη και παρέλαβε το βραβείο από τον Γιώργο Στρατιώτη, εκπρόσωπο του συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΚΟΝΤΡΑ», Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα Η Χρυσάνθη Κοσμά, μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα επέλεξε όταν ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει όχι τόσο για τη δημοσιογραφική δουλειά που έκανε όσο για τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει το σχολείο. «Το σχολείο μας είναι καινούργιο- άρχισε να λειτουργεί το 2004. Τα προβλήματά του είναι πολλά. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι δάσκαλοί μας εργάζονται σχεδόν αφιλοκερδώς». Η μαθήτρια παρέλαβε το βραβείο από τον διευθυντή των «ΝΕΩΝ», Χρήστο Μεμή.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΠΕΝΑ», Εκπαιδευτήριο «Το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης Η «Πένα» είναι η εφημερίδα που δημιούργησαν οι μαθητές από «Το Παγκρήτιο» Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης. Η προσπάθειά τους ανταμείφθηκε με το βραβείο «Καλύτερης εφημερίδας» και το παρέλαβε η δασκάλα, Αταλάντη Μιχελογιαννάκη από τον πρώην βουλευτή Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Ακης Γεροντόπουλος.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων Εβρου «Είναι μεγάλη ενίσχυση για μένα και τα παιδιά ένα τέτοιο βραβείο. Το ταξίδι από τους Μεταξάδες στην Αθήνα ήταν μακρύ αλλά ωραίο. Εύχομαι όλοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τις ψυχές των μαθητών τους ένα μπαούλο αναμνήσεων», είπε η δασκάλα, Ανθούλα Αθανασιάδου, η οποία με τον μαθητή της έκτης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο παρέλαβαν το βραβείο από τον πρώην βουλευτή Εβρου της ΝΔ, Ακη Γεροντόπουλο.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «Ο SCΗΟΟLΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ 4ου», 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού Ο μαθητής Δημήτρης Παυλόπουλος είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας που εκδίδει το σχολείο του. «Τα θέματα που επιλέξαμε έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Τελευταία μάλιστα γράψαμε μια επιστολή για το παιδάκι μου υιοθετήσαμε ως σχολείο από το Πακιστάν», είπε και παρέλαβε το βραβείο μαζί με τον δάσκαλό του τον Σοφοκλή Ελευθεράτο. Το βραβείο παρέλαβαν από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πέτρο Ευθυμίου.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ», 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Η Φανή Παπαγεωργίου, η Δήμητρα Αλαξανδροπούλου ο Γιάννης Καραγεώργος και ο Ιβάν Ζελέβ είναι οι συντάκτες της εφημερίδας που εκδίδει το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Οπως είπαν στα «ΝΕΑ» δεν ξέρουν αν θα ακολουθήσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου αλλά όσο εκδίδουν την εφημερίδα τους το απολαμβάνουν. Το βραβείο έδωσε η υποδιευθύντρια εταιρικής υπευθυνότητας της Cosmote, Σταυρούλα Αγγελοπούλου.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ »
Οι μικροί δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία στον φετινό διαγωνισμό να βρουν πληροφορίες και να κάνουν έρευνα πάνω στο θέμα των προσφύγων. Δύο λύκεια, το ένα από τα Πατήσια και το άλλο από την Κατερίνη, προσέγγισαν με τον καλύτερο τρόπο το θέματων παιδιών προσφύγων. Στον «Παλμό του Λεοντείου», οι μαθήτριες Μαρία Μπογιοπούλου και Κωνσταντίνα Γεωργίου εκπροσώπησαν το σχολείο τους στην τελετή. Αλλά και οι μαθήτριες του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης ήθελαν, όπως χαρακτηριστικά λένε στα «ΝΕΑ», μέσα από το έντυπό τους «5ο ΟΥΣΙΑ ΕΝ ΤΥΠΩ» να «καταλάβουμε τους συμμαθητές μας που είναι πρόσφυγες. Αλλωστε, η Κατερίνη είναι μια πόλη με έντονο το στοιχείο της προσφυγιάς και της μετακίνησης». Τα βραβεία παρέδωσαν η υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ Καίτη Κεχαγιόγλου και η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σοφία Κουτσού.
ΕΠΑΙΝΟΙ
ΛΥΚΕΙΟΥ
«ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ», 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης «Είναι τιμή για μας που ζούμε στη μακρινή Κρήτη η ανταμοιβή των κόπων μας για τη δουλειά αυτών των δύο χρόνων. Η βράβευση αποτελεί μια πρόκληση για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και το έργο μας». Η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Λυκείου Μαρία Σουριά, ανέβηκε στο βήμα και πήρε το βραβείο από το μέλος της κριτικής επιτροπής, τον φιλόλογο και συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη, για να το παραδώσει στους συμμαθητές της και «συνεργάτες» της μαθητικής εφημερίδας.
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
«3D ΡRΕSS», Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίδη» «Ηρθα μόνο εγώ για να παραλάβω το βραβείο. Ηταν δύσκολα να παραβρεθούν οι δάσκαλοί μου και οι συμμαθητές μου με τους οποίους φτιάχνουμε το “3D ΡRΕSS”. Η Αλεξανδρούπολη πέφτει λίγο μακριά» εξήγησε ο μαθητής Αγγελος Γκόγκος, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει τη διάκριση του διαγωνισμού στο σχολείο του. Το βραβείο παρέλαβε από την εκπρόσωπο της εταιρείας Τravel Ρlan Ελενα Μεσσαρίτη.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«ΤΟ ΣΤ1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ», 6ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου «Η εξαφάνιση των ζώων, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση αλλά και η ανακύκλωση είναι τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως την εφημερίδα μας». Η Βασιλική Καραλή μαθήτρια του 6ο Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου εξηγεί γιατί η εφημερίδα της διακρίθηκε στον διαγωνισμό. Το βραβείο έδωσε ο Μαρίνος Λυκαυγής εκπρόσωπος της Cyprus Αirways.
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
«FRΕDDΟ», 6ο Ειδικό Λυκείου και Γυμνασίου Ηλιούπολης Απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα. Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Γιώργος Δατσέρης πήρε το μικρόφωνο και είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι διάβασαν την εφημερίδα που έφτιαξε με τα άλλα παιδιά του σχολείου. «Προσωπικά έγραψα για το μέλλον μου και για τη θεραπευτική ιππασία που κάνω τον τελευταίο χρόνο», είπε στα «ΝΕΑ» παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον δημοσιογράφοβιβλιοκριτικό Μανώλη Πιμπλή.
ΕΠΑΙΝΟΣ ΧΙΟΥΜΟΡ
«ΣΩΡΕΙΤΗΣ», ΕΠΑ.Λ. Αστρους Αρκαδίας Το χιούμορ είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στη ζωή ενός μαθητή. Η μαθήτρια της Α΄ τάξης Ολγα Λίζα, η οποία ήρθε μαζί με τον καθηγητή της Χριστόδουλο Μακεδόνα, τόνισε ωστόσο πως «δυστυχώς το χιούμορ λείπει από το σχολείο». Την απονομή του βραβείου δεν θα μπορούσε παρά να την κάνει ο γελοιογράφος των «ΝΕΩΝ», Κώστας Μητρόπουλος.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου