Σάββατο 29 Μαΐου 2010

σαμποταζ σε σχολεια

1176392
Για το σαμποτάζ σε σχολεία στην Θεσσαλονίκη
από seleo 0:24πμ, Σάββατο 29 Μαΐου 2010
(Τροποποιήθηκε 12:51μμ, Σάββατο 29 Μαΐου 2010)
θεματικές: Εκπαίδευση

...
Σαμποτάζ στις εισόδους σχολείων στη Θεσσαλονίκη 

Αυτό που αρχικά μοιάζει να είναι ένας τρόπος για την αμερόληπτη προώθηση γνώσης σε ανθρώπους είναι στην ουσία ένας οργανωμένος μηχανισμός για την διαμόρφωση και τον έλεγχο της σκέψης αλλά και της καθημερινότητας των μαθητών μέσα σε κλειστούς χώρους, για την αξιολόγησή τους με βάση την αποδοτικότητα και τη νοημοσύνη τους, με την προώθηση δηλαδή στανταρισμένων κοινωνικών διαχωρισμών. Η μόρφωση που παρέχουν τα σχολεία είναι μόρφωση που αναπαράγει το σύστημα. Μέσα στις σχολικές αίθουσες μαθαίνεις να υποδύεσαι ρόλους που θα σου φανούν χρήσιμοι στο θέατρο της καπιταλιστικής πραγματικότητας. 

Βασικός παράγοντας- εργαλείο για τη συντήρηση της διαδικασίας αυτής, είναι ο ρόλος του δασκάλου. Αυτού που αποτελεί την αυθεντία, την αδιάψευστη πηγή γνώσης άρα την εξουσία μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Αυτού που αναλαμβάνει την κανονικοποίηση των μαθητών και, κατ' επέκταση, την αποβολή και το στιγματισμό όσων δεν χωράνε σε κάτι τέτοιο. Το έργο του βρίσκει πάτημα στο δόγμα του αδιαμφισβήτητου της εξουσίας, που τροφοδοτείται τόσο από την επιβλητικότητα αυτού που κατέχει τη γνώση όσο και από την υπoτακτικότητα αυτών που τη δέχονται. 

Όσον αφορά τους μαθητές, το ζήτημα δεν είναι τόσο η μετάδοση γνώσεων όσο η αφομοίωση/ αποστήθιση ήδη υπάρχοντων ρόλων, συμπεριφορών και προτύπων που χρειάζονται για την αναπαραγωγή της κοινωνικής πραγματικότητας. Άρα, το σχολείο και κατ' επέκταση ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται τόσο τους “άριστους” όσο και τους “κακούς” για να στελεχώσουν τόσο το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό όσο και το ειδικευμένο τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη και εξέλιξή του. Βαθύτερος στόχος είναι όλοι οι μαθητές να προσαρμοστούν στο ρόλο του υπάκουου, πειθαρχημένου, πειθήνιου απέναντι στην αυθεντία του καθηγητή σήμερα, του αφεντικού και του μπάτσου αύριο και αφ' ετέρου να προσαρμόσουν τα όρια και τις ζωές τους στα όρια που ο καπιταλισμός έχει ορίσει. Η παρέκκλιση από τα όρια και η άρνηση του ρόλου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στις φυλακές, τα τρελοκομεία, την πρέζα και ό,τι άλλο ορίζει το σύστημα ως περιθώριο για να στοιβάζει εκεί τα απόβλητά του αποκόπτοντας τα έτσι από το κοινωνικό περιβάλλον και καθιστώντας τα ακίνδυνα. 

Οι αποστειρωμένοι χώροι και τα γεωμετρικά παρατεταγμένα τσιμεντένια κελιά, όπου οι μαθητές περνούν καταναγκαστικά επτά ώρες της ημέρας, παγιδευμένοι στην πλήξη και την ανία, υπό το ξάγρυπνο βλέμμα του φύλακα και των καθηγητών, διαμορφώνουν το σύγχρονο σχολικό περιβάλλον. Αυτή την εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα κάγκελα και τα λουκέτα τόσο στα κτήρια όσο και στον χώρο προαυλισμού οπου δεσπόζει το εθνικό σύμβολο, η σημαία. Σε ένα τέτοιο ιεραρχικά δομημένο χώρο, στον οποίο κυριαρχεί η ρουφιανιά, η υποταγή και ο καταναγκασμός, είναι εύκολο να ανθίσουν παραβατικές συμπεριφορές, επικίνδυνες για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι' αυτό το λόγο ελοχεύει η απειλή της τιμωρίας, ως καταστολή και παραδειγματισμός, μέσω των ποινών της απουσίας, της αποβολής και της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Όλη αυτή η εικόνα δε διαφέρει και πολύ από τις φυλακές, όπως και από τον κόσμο που πρόκειται να ζήσουν στη συνέχεια της ζωής τους. 

Το βράδυ της 27ης προς 28ης Μαίου, λίγες ώρες πρίν οι μαθητές κάτσουν στα θρανία για να δοκιμαστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιλέξαμε να μπλοκάρουμε τις κλειδαριές στις εισόδους 22 συνολικά σχολείων σε κέντρο, φάληρο, τούμπα, ανάληψη, πυλαία, χαριλάου και άνω πόλη, χρησιμοποιώντας κόλλα στιγμής, συνδετήρες, οδοντογλυφίδες και καρφίτσες, επιχειρώντας έτσι να σαμποτάρουμε την ψυχοφθόρα και αλλοτριωτική αυτή διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι, ανάμεσα στις τεχνικές που συνθέτουν την πρακτική του σαμποτάζ, υπάρχουν πολύ εύκολα και οικειοποιήσιμα, από τον καθένα, μέσα. Ας εκληφθεί η παραπάνω ενέργεια μόνο ως ένα μικρό συμπλήρωμα στις πράξεις αντίδρασης των μαθητών, τις κοπάνες, τις καταλήψεις, τους βανδαλισμούς σχολικών κτηρίων. 

Σαμποτάροντας ένα ολόκληρο σύστημα αξιών, εναντιωνόμαστε σε ό,τι προσπαθεί να καθορίσει τις ζωές μας, αρνούμενοι αυτά που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Γιατί εμείς ανακαλύπτουμε τη χαρά μέσα απο τη μαθητεία της εξέγερσης, εκεί που η γνώση προκύπτει απο την ανάγκη του καθενός για εξερεύνηση. Μέσα απο μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και συνάμα αμφισβήτησης. Εκεί που το άτομο εξελίσσεται σταδιακά με βάση τις δικές του επιλογές. Εκεί που η γνώση γίνεται βίωμα και το βίωμα συλλογή εμπειριών. Βοηθώντας τον καθένα ξεχωριστά να ανακαλύψει τον εαυτό του αλλά και να κάνει τις σχέσεις με τους γύρω του πιο ουσιαστικές, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την μετάδοση γνώσεων απο κάποιες αυθεντίες, με την αλληλοσυμπλήρωση και την αμοιβαία ανταλλαγή βιωμάτων και εμπειριών. Η αυτομόρφωση είναι ένα απο τα μεγαλύτερά μας όπλα. 

Επιχείρηση ρόδα τσάντα και κοπάνα
 

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

περικοπη υλης

 


28/5/2010

 
Ανάσα για τους μαθητές 
Μειώνεται η διδακτέα ύλη σε επτά μαθήματα το νέο σχολικό έτος 

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας  



Μαχαίρι στη διδακτέα ύλη 7 θετικών μαθημάτων που διδάσκονται από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι τη Γ΄ Λυκείου κατά το 1/5 κατά μέσο όρο και μέχρι... σχεδόν 65%, βάζει το υπουργείο Παιδείας από το ερχόμενο σχολικό έτος! 
Oπως ανακοίνωσε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από μελέτη που έκαναν επιτροπές εργασίας αποτελούμενες από 42 πανεπιστημιακούς, σχολικούς συμβούλους και έμπειρους εκπαιδευτικούς, προέκυψε ότι η διδακτέα ύλη ιδιαίτερα των θετικών μαθημάτων ήταν υπερφορτωμένη, με πολλά δυσνόητα σημεία και παρουσίαζε αλληλεπικαλύψεις από τάξη σε τάξη. 

Ετσι αποφασίστηκε ο εξορθολογισμός της για 7 θετικά μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Πληροφορική, Τεχνολογία) από την Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού μέχρι το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Με τις προτάσεις των ειδικών επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της ύλης των μαθημάτων. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η ύλη της Γ΄ Λυκείου που είχε οριακές μεταβολές, τέτοιες που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τα δεδομένα των εισαγωγικών εξετάσεων την ερχόμενη σχολική χρονιά. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Τεχνολογίας, όπου η ύλη στην Α΄ Λυκείου μειώθηκε κατά 64,8%, της Χημείας κατά 41% στη Γ΄ Γυμνασίου ή της Φυσικής κατά 34% σε Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. 

Ειδικότερα ανά μάθημα έγιναν οι ακόλουθες μειώσεις (εκφρασμένες σε αριθμό σελίδων των σχολικών βιβλίων): 

Μαθηματικά (μείωση κατά μέσο όρο 16,6%) (από 30% στην Ε΄ Δημοτικού μέχρι 8% στη Γ΄ Λυκείου Κατεύθυνση) 

Φυσική (κατά μέσο όρο 29,2%) (από 34% στη Γ΄ Γυμνασίου μέχρι 15% στη Β΄ Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση) 

Χημεία (κατά μέσο όρο 29,3%) (από 41% στη Γ΄ Γυμνασίου μέχρι 12,5% στη Β΄ Λυκείου) 

Βιολογία (κατά μέσο όρο 16,2%) (από 12% στη Β΄ Λυκείου Γεν. Παιδείας μέχρι 19% στην Α΄ Γυμνασίου) 

Γεωγραφία (κατά μέσο όρο 21%) (από 27,6% στη Β΄ Γυμνασίου μέχρι 16,8% στην Ε΄ Δημοτικού) 

Πληροφορική (κατά μέσο όρο 16,5%) Τεχνολογία (κατά μέσο όρο 21,6%) 

 

Εξαντλητικός ρυθμός 
Συνολικά η μέση μείωση της ύλης ανέρχεται στο 21,5% (το 1/5 της). Οπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, με τις περικοπές αυτές και μέχρι να γραφτούν νέα βιβλία, αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό ο εξαντλητικός ρυθμός διδασκαλίας που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα με στόχο την κάλυψη μιας υπερφορτωμένης ύλης. Ο ρυθμός αυτός δεν επέτρεπε τη σε βάθος ανάλυση της σχολικής γνώσης και την ουσιαστική εμπέδωσή της. Δευτερογενές αποτέλεσμα αποτελεί ότι εφόσον ο σχολικός χρόνος δεν επαρκεί, οι μαθητές αναγκάζονται να προσφεύγουν στην επέκταση του διδακτικού χρόνου στα φροντιστήρια. Επίσης ελαφρύνεται το άγχος και η υπερβολική κούραση που χαρακτηρίζει σήμερα τη ζωή των μαθητών αλλά και συχνά των οικογενειών τους. «Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς σήμερα ότι οι μαθητές είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι Ελληνες και ότι η οικογενειακή ζωή και γαλήνη έχει ουσιαστικά διαταραχτεί λόγω αυτής της λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι ανάλογος εξορθολογισμός θα γίνει μελλοντικά και στην ύλη των υπόλοιπων μαθημάτων. 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ 

Εξαίρεση αποτελεί η ύλη της Γ΄ Λυκείου που είχε μόνο μικρές μεταβολές οι οποίες δεν αλλάζουν τα δεδομένα των εισαγωγικών εξετάσεων 

ΤΑ ΝΕΑ 

Καλο το μετρο, αν εφαρμοστει ,αλλα παραπερα χρειαζεται μειωση του καθημερινου σχολικου ωραριου σε 6 ώρες με παραλληλη εισαγωγη δραστηριοτητων που να αφορουν τεχνη οικολογια και πολιτισμο. 

διογενης
  

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

παιδια θυματα πολεμου

Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 09:38 Σάββατο 22 Μαΐου 2010 
ΟΗΕ: Θύματα τα παιδιά στον πόλεμο του Αφγανιστάν

Περισσότερα από χίλια παιδιά έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίσθηκαν το 2009 στο Αφγανιστάν σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. 

 
Όπως αναφέρει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 131 παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς των διεθνών δυνάμεων. 

Η Εθνική Αφγανική Αστυνομία αναφέρεται για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους χειρότερους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών. Σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης η ανταρτική Σύμβαση των Πατριωτών για Δικαιοσύνη και Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η ένοπλη παράταξη Χιζμπούλ Ισλάμ στη Σομαλία. 

Η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για την κακή κατάσταση των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και ζητεί την κυβερνητική βοήθεια για τη βελτίωση της κατάστασής τους. 

Κατά τραγική ειρωνεία ορισμένοι από τους παραβάτες επωφελούνται της στήριξης του ΟΗΕ όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). 

Οι ένοπλες οργανώσεις ασκούν και σεξουαλική βία εναντίον των παιδιών ενώ στρατολογούν παιδιά και σε χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί ειρηνευτικά στρατεύματα. 

"Το πεδίο της μάχης δεν είναι τόπος για παιδιά", δήλωσε η Ραντίκα Κομαρασουάμι, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. 

"Ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο με αυτούς που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως κατάσκοπους, στρατιώτες και ανθρώπινες ασπίδες", τόνισε. 

Στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες το 2009 σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2008 εξαιτίας της κλιμακούμενης εξέγερσης στις νότιες επαρχίες. 

Οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί οφείλονται σε εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών, αεροπορικών επιδρομών, επιθέσεων με ρουκέτες και νάρκες. 

Η ένοπλη αφγανική αντίσταση, μεταξύ τους και οι Ταλιμπάν, ευθύνονται για το θάνατο 128 παιδιών, ενώ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των διεθνών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν 131 παιδιά. 

Η σεξουαλική βία σε βάρος των παιδιών έχει γίνει ένα "γενικευμένο φαινόμενο" στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται στην έκθεση. Η πρακτική της καταναγκαστικής πορνείας των αγοριών είναι θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία. 

Στη Σομαλία αυξάνονται τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι εμπόλεμες πλευρές στρατολογούν παιδιά και οι έρευνες του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η στρατολόγηση παιδιών είναι "συστηματική και διαδεδομένη". 

Η έκθεση αναφέρει ότι η Χιζμπούλ Ισλάμ έχει 30μελή ομάδα που ασχολείται μόνο με τη στρατολόγηση παιδιών και εκτιμάται ότι 500 παιδιά έχουν αναλάβει δράση σε αυτή την ομάδα. 

"Η νυν μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (TFG) αναφέρεται επίσης ότι στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά", υπογραμμίζει η έκθεση. 

Ωστόσο προσθέτει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενεργεί σε πιο περιορισμένη κλίμακα. Η έκθεση αναφέρει ότι η μεταβατική κυβέρνηση και η Συμμαχία για την Απελευθέρωση της Σομαλίας-Τζιμπουτί λέγεται ότι εκπαίδευσαν 3.000 νεοσύλλεκτους πέρυσι, οι μισοί από αυτούς κάτω των 18 ετών. Τουλάχιστον 280 παιδιά σκοτώθηκαν στη σύγκρουση στη Σομαλία το 2009. 

Η ετήσια έκθεση για πρώτη φορά περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τους πιο αμείλικτους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών όσον αφορά τη στρατολόγηση και εμπλοκή τους σε μάχες. 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις οργανώσεις Ένοπλες Δυνάμεις της ΛΔΚ (FARDC), τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), το Στρατό Καρένι και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Καρέν στη Μιανμάρ, τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) της Ουγκάντας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν. 

Οι οργανώσεις FARDC και FDLR κατηγορούνται επίσης για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Η μεταβατική κυβέρνηση στη Σομαλία και η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ κατηγορούνται ότι ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν παιδιά. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την απελευθέρωση παιδιών-στρατιωτών. 

Ο ΟΗΕ πρόσφατα επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 1.843 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ-Μαοϊκό. 

Οι Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις στο Μπουρούντι που απελευθέρωσαν όλα τα παιδιά και τα επανένωσαν με τις οικογένειές τους, αφαιρέθηκαν από τον ετήσιο κατάλογο του ΟΗΕ.

ελευθεροτυπια

Αν θελουμε να βρουμε τους ενοχους  ας ριξουμε μια ματια στον καθρεφτη εχοντας το νου οτι ελληνικα στρατευματα εμμεσα η αμεσα συμμετεχουν( ειχαν) σε αυτες τις αθλιοτητες στο Κοσσυφοπεδιο,Σομαλια,Ιρακ και Αφγανισταν.

διογενης

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

η τεχνη στο σχολειο τωρα!

 


20/5/2010

 

Η έβδομη τέχνη (θα) πηγαίνει σχολείο στη Γαλλία 


Διακόσια αριστουργήματα του διεθνούς κινηματογράφου θα προβάλλονται υποχρεωτικά στο πλαίσιο μαθημάτων όπως είναι η Ιστορία ή η Λογοτεχνία από τη νέα χρονιά 


ΠΑΡΙΣΙ Με μια πρωτοβουλία που είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους μαθητές, ο γάλλος υπουργός Παιδείας Λυκ Σατέλ ανακοίνωσε ότι από τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς, όλα τα σχολεία της Γαλλίας θα έχουν πρόσβαση σε μια λίστα από 200 αριστουργήματα του διεθνούς κινηματογράφου, τα οποία θα προβάλλονται υποχρεωτικά στο πλαίσιο μαθημάτων όπως η Ιστορία και η Λογοτεχνία. Το μάθημα κινηματογράφου θα γίνει εφικτό μέσα από μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με στόχο να δώσει σε όλους τους γάλλους μαθητές πρόσβαση σε ένα πολιτισμικό προϊόν υψηλής ποιότητας και να τους φέρει πιο κοντά στην έβδομη τέχνη και στα διαμάντια της. « Στο σχολείο διδάσκουμε λογοτεχνία, μουσική και θέατρο και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διδάσκεται και ο κινηματογράφος. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, διότι οι εικόνες διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην κοινωνία μας και είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν οι νέοι να τις εντοπίζουν και να τις αποκωδικοποιούν » είπε ο σκηνοθέτης και πρόεδρος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Παρισιού Κώστας Γαβράς. 

«Ζούμε εν μέσω μιας απίθανης και επικίνδυνης συγκυρίας, όπου η κουλτούρα του κινηματογράφου για τους μαθητές μας μοιάζει αντιστρόφως ανάλογη με την τεράστια ποσότητα εικόνων και βίντεο που καταναλώνουν κάθε ημέρα. Επείγει να αναπτύξουμε το κριτικό τους βλέμμα και να εγγυηθούμε τη σχέση τους με τον κινηματογράφο στο πλαίσιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της έβδομης τέχνης ως σημεία αναφοράς » είχε πει σχετικά και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. 

Οι 200 ταινίες έχουν ήδη επιλεγεί από μια ομάδα επιφανών κριτικών κινηματογράφου και σκηνοθετών, υπό την αιγίδα του υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Φρεντερίκ Μιτεράν . Πρόκειται για αριστουργήματα από την εποχή του βωβού κινηματογράφου ως τη δεκαετία του 1980 και δεν θα περιορίζονται σε γαλλικές παραγωγές, αλλά θα περιλαμβάνουν μια σειρά από βρετανικές, ιταλικές, αμερικανικές και ασιατικές ταινίες. 

Το πρόγραμμα αποτελεί το σύγχρονο ισοδύναμο των «κινηματογραφικών λεσχών» που λειτουργούσαν με μεγάλη επιτυχία στη μεταπολεμική Γαλλία, αλλά με την άνοδο του εμπορικού κινηματογράφου έχασαν προοδευτικά τη δημοτικότητά τους. Τη σχολική λέσχη θα διαχειρίζεται ένας εθελοντής καθηγητής με ένα μίνι συμβούλιο πέντε μαθητών. 

Ολοι οι μαθητές θα μπορούν να ψηφίζουν ποια ταινία από τις 20 που θα είναι διαθέσιμες κάθε μήνα επιθυμούν να δουν και να κλείνουν θέσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένεια ή τους φίλους τους στην παράσταση που επιθυμούν - και όλα αυτά μέσω Διαδικτύου. Οι προβολές θα προγραμματίζονται για το απόγευμα και έπειτα θα λειτουργεί ομάδα συζήτησης με θέμα την ταινία. 

Ας αφησουν οι ανευθυνουπευθυνοι του υπουργειου τους διαδραστικους πινακες και τις οπτικες ινες καθως επισης οι συνδικαλιστες τον μονοδιαστατο οικονομιστικο αγωνα τους και ας προσπαθησουν να εισαγουν τη τεχνη στο σχολειο.

Χορος ,μουσικη ,θεατρο και κινηματογραφος μπορουν να μπουν ανετα και τωρα στο σχολειο  αρκει να κοπει τοση περιττη υλη που πλημμυριζει τα προγραμματα της μεσης εκπαιδευσηs.Αν βεβαια θελουμε συγκροτημενους δημιουργικους πολιτες και οχι επιστημονολαγνους καταναλωτες  του φτηνου θεαματος και της  TV .

διογενης
 
 

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

OI MAΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας ακόμη έρευνας, επιβεβαίωσαν ξανά αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει σε μεγάλο βαθμό ενώ είναι πολλές και βαθιές οι αλλαγές που απαιτούνται για την βελτίωσή του. 

Θετική άποψη για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας δήλωσε ότι έχει μόνο το 10% των μαθητών, το 15% των γονέων, το 12% των εκπαιδευτικών. Το 50% των μαθητών και το 70% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι το πρόγραμμα σπουδών ικανοποιεί «λίγο» ή «καθόλου». Το 50% των μαθητών, το 60% των γονέων και το 70% των καθηγητών δεν είναι ικανοποιημένοι με τις υποδομές του σχολείου και το ωράριο (45%, 26%, 62% αντίστοιχα). Ανάλογα είναι τα ποσοστά και για τα σχολικά βιβλία. Το 48% των μαθητών και το 47% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον σημερινό τρόπο διδασκαλίας. 

Οι μισοί μαθητές, οι 4 στους 10 γονείς και 1 στους 5 εκπαιδευτικούς πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι Πανελλαδικές και η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση να είναι ελεύθερη, ενώ το 1/5 των μαθητών μαθητές, το 1/3 των γονέων και τα 7/10 των εκπαιδευτικών απάντησαν ότι πρέπει να πραγματοποιούνται μετά το τέλος των λυκειακών σπουδών. Ποσοστό 15% των μαθητών και γονέων και το 6% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουν όπως είναι. 

Για τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος, μόνο «οι σχέσεις μαθητών μεταξύ τους» αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό, θεωρεί το 70% των μαθητών και το 60% των γονέων. Για τις σχέσεις μαθητών - εκπαιδευτικών, το 65% μαθητών και γονέων και το 73% των εκπαιδευτικών απαντούν «σε μικρό βαθμό». Στο ίδιο χαμηλό επίπεδο κατατάσσονται και οι σχέσεις εκπαιδευτικών μεταξύ τους και εκπαιδευτικών - γονέων.

Για τις δεξιότητες των μαθητών σε διάφορους τομείς και οι τρεις ομάδες απαντούν, με υψηλά ποσοστά, ότι «καλλιεργούνται κυρίως εκτός σχολείου» ενώ εντός σχολείου τα ποσοστά είναι θετικά μόνο για το θέατρο. Και οι τρεις ομάδες είναι πεπεισμένοι ότι η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές γίνεται κυρίως εκτός σχολείου, ενώ δηλώνει ότι η ιδιωτική εκπαίδευση επιλέγεται «για καλύτερη εκπαίδευση».

Στο ερώτημα για το πώς θα ήθελαν να λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα; Το 63% των μαθητών, το 35% των γονέων και οι μισοί εκπαιδευτικοί λένε «πιο ελεύθερα». «Πιο αυστηρά» απαντούν το 43% των γονιών, το 37% των εκπαιδευτικών και το 16% των μαθητών. «Όπως είναι» απαντά το 7% των μαθητών, το 12% των γονιών και το 5% των εκπαιδευτικών.

Η έρευνα διεξήχθη από την ομάδα των κοινωνιολόγων Φωτεινή Κουρτίδου, Ελένη Μπρίκα, Ελισάβετ Πασχαλίδου, Χρήστο Ρουμπίδη και Γεώργιο Παπαδόπουλο (πληροφορικός) υπό την εποπτεία του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Κωνσταντινίδη. Στην έρευνα (η ίδια ομάδα έχει πραγματοποιήσει άλλες 15 που σχετίζονται με το σχολείο) συμμετείχαν 1.118 μαθητές Γυμνασίων και Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, 378 γονείς και 131 εκπαιδευτικοί από 22 σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία βρίσκονται σε αστικές και περιαστικές περιοχές, σε βιομηχανική ζώνη και σε επαρχιακούς οικισμούς του Νομού Θεσσαλονίκης.

TVXS

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

επιδομα ανθυγιεινης εργασιας σε μαθητες

 

Πάνω από τα όρια τα μικροσωματίδια σε σχολεία, χειρουργεία και μπαρ
Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

13/05/2010 | 19:57 Τελευταία Ενημέρωση 19:59 13/05/2010 

προηγούμενο
1 από 1
επόμενο
Σχολικές αίθουσες και χειρουργεία είναι οι χώροι με τη μεγαλύτερη ρύπανση εσωτερικού αέρα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών σε χίλια κτήρια πανελλαδικά, το 75% των χώρων σε σχολεία έχουν συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα πολύ υψηλότερες από τα όρια και υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. 

Πάνω από τα όρια ήταν οι ρύποι και σε 17 χειρουργεία νοσοκομείων της Αττικής, ακόμα και σε παιδιατρικά χειρουργεία. 

Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι η ρύπανση σε μπαρ και καφετέριες είναι 40 φορές πάνω από τα όρια. Χαρακτηριστικά, η ρύπανση που εισπνέει ένας επισκέπτης των μπαρ ισοδυναμεί με το κάπνισμα 1

skai.gr

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 


10/5/2010

 

Μαθητές ρεπόρτερ και με βραβείο 

Μάχιμοι ρεπόρτερ και τη στιγμή του βραβείου 
Μαθητές από τον Εβρο μέχρι την Κάσο και την Κύπρο βραβεύτηκαν για τις δημοσιογραφικές τους ικανότητες 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού Ζωή Λιάκα 

«Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να εκφραστούμε ελεύθερα», έλεγαν οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από διάφορες γωνιές της χώρας που είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου την αίθουσα της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). 

Αν και η τελετή απονομής βραβείων του 17ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» ξεκίνησε στις δέκα και μισή, τα παιδιά με τις φωνές και τον ενθουσιασμό τους έδωσαν το στίγμα τους τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Οι λιλιπούτειοι δημοσιογράφοι στην εκδήλωση συνέχισαν το καθήκον τους κάνοντας ρεπορτάζ, έβγαλαν τα κασετόφωνα και τις φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίσουν τις στιγμές. 

«Θέλαμε να δούμε τι πάει να πει δημοσιογραφική έρευνα. Το θέμα μας ήταν το Διαδίκτυο, δεν είχαμε όμως Ιντερνετ καφέ στο χωριό μας. Γι΄ αυτό πήγαμε με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο Διδυμότειχο. Μοιράσαμε ερωτηματολόγια και κάναμε μικρές συνεντεύξεις», δηλώνει ο μαθητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, από τους Μεταξάδες Εβρου. 

Η παραλαβή των βραβείων ήταν μια ευκαιρία για να βρεθούν με συνομηλίκους τους από σχολεία άλλων πόλεων και νομών και να συζητήσουν για θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στη δική τους μικρή εφημερίδα. «Είμαστε ένα μικρό σχολείο του νομού Ηλείας, μιας πολύπαθης αγροτικής περιοχής που ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα του, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007». Η Αναστασία Συρογιάννη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Βουρνάργου, παραλαμβάνει το βραβείο της και θυμίζει τις δύσκολες ώρες που έζησαν στον τόπο της. Αρθρα και ρεπορτάζ από ακριτικά μέρη, όπως το νησί της Κάσου ή το χωριό Μεταξάδες του Εβρου, έφτασαν στην αίθουσα μέσω των παιδιών. Ο μικρός Ματθαίος από την Κάσο ή η Χρυστάλλα από το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου της Πάφου έδωσαν το «παρών» στην τελετή. Χειροκρότημα 
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν πήρε το μικρόφωνο ο Γιώργος Δατσέρης, μαθητής Γ΄ Λυκείου στο Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ηλιούπολης, ο οποίος απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων. 

Τους μαθητές καλωσόρισαν στην εκδήλωση ο διευθυντής των «ΝΕΩΝ» Χρήστος Μεμής και ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ», Μηνάς Βιντιάδης. 

Την εκδήλωση παρακολούθησε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. «Εχουμε την ευθύνη να αλλάξουμε το σχολείο, να το κάνουμε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Είμαι βέβαιη πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι με σπουδές και ήθος», δήλωσε. «Ενα μεγάλο μπράβο σε αυτά τα παιδιά που βραβεύουμε σήμερα αλλά και σε εκείνα τα οποία συμμετείχαν στη διαδικασία», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στον φετινό διαγωνισμό, τα παιδιά κλήθηκαν να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το θέμα των προσφύγων. «Στα παιδιά δόθηκε η ευκαιρία να δουν με τα μάτια των προσφύγων», τόνισε η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Στον φετινό διαγωνισμό τα παιδιά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους στο θέμα των προσφύγων 

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι απένειμαν τα βραβεία 

ΒΡΑΒΕΙΑ έδωσαν ο πρώην βουλευτής Εβρου Ακης Γεροντόπουλος, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και Μιλένα Αποστολάκη, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος. Παρόντες ακόμη ήταν ο μορφωτικός ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας Κώστας Λιμπουρής, ο πρώην σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και εκ των εμπνευστών του διαγωνισμού Βασίλης Νικολόπουλος, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο φιλόλογος και συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης και ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος- βιβλιοκριτικός. Απένειμαν επίσης βραβεία οι εκπρόσωποι των εταιρειών- χορηγών του διαγωνισμού: η υποδιευθύντρια εταιρικής υπευθυνότητας της CosmΟΤΕ Σταυρούλα Αγγελοπούλου, η εκπρόσωπος της εταιρείας Τravel Ρlan Ελενα Μεσσαρίτη και ο εκπρόσωπος της Cyprus Αirways Μαρίνος Λυκαυγής. Χορηγός του διαγωνισμού ήταν επίσης η εταιρεία Ψαρρός. 
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ», Γενικό Λύκειο Βουνάργου Ηλείας «Ο “Ανεμοδείκτης” μας προσπάθησε να αφουγκραστεί τις αγωνίες μιας μαθητικής κοινωνίας βυθισμένης σε μια γκρίζα πραγματικότητα...», είπε η μαθήτρια Αναστασία Συρογιάννη του Γενικού Λυκείου Βουνάργου του Νομού Ηλείας, η οποία μαζί με τον συμμαθητής της Χαράλαμπο Βασιλόπουλο παρέλαβαν το βραβείο καλύτερης εφημερίδας από την υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ», 5ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας και «ΠΕΙΡΑΜΑ», 1ο Γενικό Λύκειο Περάματος Το βραβείο μοιράστηκαν δύο σχολεία: η Ελένη Εγκαρχου, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο, με τους συμμαθητές της ασχολήθηκαν με το θέμα της δημιουργίας τζαμιού, ενώ το καλύτερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα του Λυκείου Περάματος ήταν του Αντώνη Αλεξόπουλου και είχε τίτλο «Το “πιασάρικο” ελληνικό ποδόσφαιρο». 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ... ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ», Λύκειο Νέας Γενιάς Ζηρίδη- «ΤΡΕΛΛΑ», 3ο Γενικό Λύκειο Αργους Ο μαθητής Μιχάλης Ρέκας ήταν ο δημιουργός του ιδιαίτερου εξώφυλλου με τα γκράφιτι που έδωσε στο σχολείο του το βραβείο, το οποίο παρέλαβε από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη. Το μοιράστηκε όμως με τις μαθήτριες Ευθυμία Κουτρουφίτη και Δήμητρα Μαραγκού του Λυκείου Αργους, οι οποίες το παρέλαβαν από την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ», 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης «Το κεντρικό μας θέμα ήταν φυσικά το σχολείο. 

Ολοι οι μαθητές γράψαμε για το πώς θα θέλαμε το σχολείο, πώς να είναι οι καθηγητές και ποια είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Και ξέρετε, πιο έγκυρη γνώμη από μας τα παιδιά δεν υπάρχει», είπε η μαθήτρια Τατιάνα Αρβανίτη, η οποία παρέλαβε το βραβείο της από τον πρώην σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και εκ των εμπνευστών του διαγωνισμού Β. Νικολόπουλο. 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ», Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, Πάφος Κύπρου «Ερχομαι από ένα μικρό σχολείο της Πάφου και βραβευόμαστε για την εφημερίδα που βγάλαμε για πρώτη φορά. Τα θέματά μας είχαν να κάνουν με τα προβλήματα του σχολείου μας, κάναμε συνεντεύξεις με... τοπικό άρωμα, μιλήσαμε για παράδειγμα με αγγειοπλάστες της περιοχής μας», λέει η μαθήτρια της Γ΄ τάξης, Χρυστάλλα Φακωντή, η οποία πήρε το βραβείο από τον Κώστα Λιμπουρή, μορφωτικό ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας. 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ», Γυμνάσιο Βαγίων, Θήβας Ο μικρός Χρήστος Τσέλιος επέλεξε να γράψει ένα διαφορετικό θέμα στην εφημερίδα «Κουκουβάγια». Η καθαρίστρια του σχολείου του ήταν η «πρωταγωνίστρια» στο ρεπορτάζ που έγραψε. «Το αποφασίσαμε μαζί με την καθηγήτριά μου την Ελένη Μπενέκου. Η καθαρίστρια είναι μία εργαζόμενη που δουλεύει πολύ, είναι ένας αφανής ήρωας», είπε ο Χρήστος, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο για το σχολείο του από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «ΚΑSΟS», Γυμνάσιο Κάσου «Είμαστε στην άκρη του χάρτη. Οι συμμαθητές μου στο νησί πολλές φορές θα πρέπει να αγωνίζονται για πράγματα που για τα άλλα παιδιά είναι δεδομένα και αυτονόητα, όπως είναι η υγεία ή η παιδεία». Αυτά ήταν τα λόγια του μαθητή από την Κάσο, Ματθαίου Ζαχάρη, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα με τον καθηγητή του Γρηγόρη Κοταλακίδη και παρέλαβε το βραβείο από τον Γιώργο Στρατιώτη, εκπρόσωπο του συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΚΟΝΤΡΑ», Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα Η Χρυσάνθη Κοσμά, μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα επέλεξε όταν ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει όχι τόσο για τη δημοσιογραφική δουλειά που έκανε όσο για τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει το σχολείο. «Το σχολείο μας είναι καινούργιο- άρχισε να λειτουργεί το 2004. Τα προβλήματά του είναι πολλά. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι δάσκαλοί μας εργάζονται σχεδόν αφιλοκερδώς». Η μαθήτρια παρέλαβε το βραβείο από τον διευθυντή των «ΝΕΩΝ», Χρήστο Μεμή. 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΠΕΝΑ», Εκπαιδευτήριο «Το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης Η «Πένα» είναι η εφημερίδα που δημιούργησαν οι μαθητές από «Το Παγκρήτιο» Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης. Η προσπάθειά τους ανταμείφθηκε με το βραβείο «Καλύτερης εφημερίδας» και το παρέλαβε η δασκάλα, Αταλάντη Μιχελογιαννάκη από τον πρώην βουλευτή Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Ακης Γεροντόπουλος. 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων Εβρου «Είναι μεγάλη ενίσχυση για μένα και τα παιδιά ένα τέτοιο βραβείο. Το ταξίδι από τους Μεταξάδες στην Αθήνα ήταν μακρύ αλλά ωραίο. Εύχομαι όλοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τις ψυχές των μαθητών τους ένα μπαούλο αναμνήσεων», είπε η δασκάλα, Ανθούλα Αθανασιάδου, η οποία με τον μαθητή της έκτης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο παρέλαβαν το βραβείο από τον πρώην βουλευτή Εβρου της ΝΔ, Ακη Γεροντόπουλο. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ «Ο SCΗΟΟLΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ 4ου», 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού Ο μαθητής Δημήτρης Παυλόπουλος είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας που εκδίδει το σχολείο του. «Τα θέματα που επιλέξαμε έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Τελευταία μάλιστα γράψαμε μια επιστολή για το παιδάκι μου υιοθετήσαμε ως σχολείο από το Πακιστάν», είπε και παρέλαβε το βραβείο μαζί με τον δάσκαλό του τον Σοφοκλή Ελευθεράτο. Το βραβείο παρέλαβαν από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πέτρο Ευθυμίου. 

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ», 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Η Φανή Παπαγεωργίου, η Δήμητρα Αλαξανδροπούλου ο Γιάννης Καραγεώργος και ο Ιβάν Ζελέβ είναι οι συντάκτες της εφημερίδας που εκδίδει το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Οπως είπαν στα «ΝΕΑ» δεν ξέρουν αν θα ακολουθήσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου αλλά όσο εκδίδουν την εφημερίδα τους το απολαμβάνουν. Το βραβείο έδωσε η υποδιευθύντρια εταιρικής υπευθυνότητας της Cosmote, Σταυρούλα Αγγελοπούλου. 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ » 

Οι μικροί δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία στον φετινό διαγωνισμό να βρουν πληροφορίες και να κάνουν έρευνα πάνω στο θέμα των προσφύγων. Δύο λύκεια, το ένα από τα Πατήσια και το άλλο από την Κατερίνη, προσέγγισαν με τον καλύτερο τρόπο το θέματων παιδιών προσφύγων. Στον «Παλμό του Λεοντείου», οι μαθήτριες Μαρία Μπογιοπούλου και Κωνσταντίνα Γεωργίου εκπροσώπησαν το σχολείο τους στην τελετή. Αλλά και οι μαθήτριες του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης ήθελαν, όπως χαρακτηριστικά λένε στα «ΝΕΑ», μέσα από το έντυπό τους «5ο ΟΥΣΙΑ ΕΝ ΤΥΠΩ» να «καταλάβουμε τους συμμαθητές μας που είναι πρόσφυγες. Αλλωστε, η Κατερίνη είναι μια πόλη με έντονο το στοιχείο της προσφυγιάς και της μετακίνησης». Τα βραβεία παρέδωσαν η υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ Καίτη Κεχαγιόγλου και η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σοφία Κουτσού. 





ΕΠΑΙΝΟΙ 

ΛΥΚΕΙΟΥ 
«ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ», 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης «Είναι τιμή για μας που ζούμε στη μακρινή Κρήτη η ανταμοιβή των κόπων μας για τη δουλειά αυτών των δύο χρόνων. Η βράβευση αποτελεί μια πρόκληση για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και το έργο μας». Η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Λυκείου Μαρία Σουριά, ανέβηκε στο βήμα και πήρε το βραβείο από το μέλος της κριτικής επιτροπής, τον φιλόλογο και συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη, για να το παραδώσει στους συμμαθητές της και «συνεργάτες» της μαθητικής εφημερίδας. 

ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 

«3D ΡRΕSS», Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίδη» «Ηρθα μόνο εγώ για να παραλάβω το βραβείο. Ηταν δύσκολα να παραβρεθούν οι δάσκαλοί μου και οι συμμαθητές μου με τους οποίους φτιάχνουμε το “3D ΡRΕSS”. Η Αλεξανδρούπολη πέφτει λίγο μακριά» εξήγησε ο μαθητής Αγγελος Γκόγκος, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει τη διάκριση του διαγωνισμού στο σχολείο του. Το βραβείο παρέλαβε από την εκπρόσωπο της εταιρείας Τravel Ρlan Ελενα Μεσσαρίτη. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 
«ΤΟ ΣΤ1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ», 6ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου «Η εξαφάνιση των ζώων, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση αλλά και η ανακύκλωση είναι τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως την εφημερίδα μας». Η Βασιλική Καραλή μαθήτρια του 6ο Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου εξηγεί γιατί η εφημερίδα της διακρίθηκε στον διαγωνισμό. Το βραβείο έδωσε ο Μαρίνος Λυκαυγής εκπρόσωπος της Cyprus Αirways. 

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 

«FRΕDDΟ», 6ο Ειδικό Λυκείου και Γυμνασίου Ηλιούπολης Απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα. Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Γιώργος Δατσέρης πήρε το μικρόφωνο και είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι διάβασαν την εφημερίδα που έφτιαξε με τα άλλα παιδιά του σχολείου. «Προσωπικά έγραψα για το μέλλον μου και για τη θεραπευτική ιππασία που κάνω τον τελευταίο χρόνο», είπε στα «ΝΕΑ» παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον δημοσιογράφοβιβλιοκριτικό Μανώλη Πιμπλή. 

ΕΠΑΙΝΟΣ ΧΙΟΥΜΟΡ 

«ΣΩΡΕΙΤΗΣ», ΕΠΑ.Λ. Αστρους Αρκαδίας Το χιούμορ είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στη ζωή ενός μαθητή. Η μαθήτρια της Α΄ τάξης Ολγα Λίζα, η οποία ήρθε μαζί με τον καθηγητή της Χριστόδουλο Μακεδόνα, τόνισε ωστόσο πως «δυστυχώς το χιούμορ λείπει από το σχολείο». Την απονομή του βραβείου δεν θα μπορούσε παρά να την κάνει ο γελοιογράφος των «ΝΕΩΝ», Κώστας Μητρόπουλος. 

TA NEA


   



 

   



 

 

 

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

βια στο σχολειο

5/5/2010
 
Η βία φωλιάζει στις σχολικές αυλές

 


 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Σαρώνει η βία στα σχολεία, με τους μαθητές να βιώνουν τον εκφοβισμό, να δέχονται κλοτσιές και χτυπήματα, αλλά και να ακούν προσβολές και άσχημα παρατσούκλια.

 

Τουλάχιστον οκτώ στους δέκα μαθητές έχουν υπάρξει μάρτυρες βίαιων περιστατικών, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα δέχονται υβριστικά, ειρωνικά ή μειωτικά σχόλια από τους συμμαθητές τους. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι και τονίζουν ότι για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του σχολείου είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών και στη βελτίωση της καθημερινότητας της σχολικής ζωής.

 

Σοκάρουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία για την ενδοσχολική βία στη χώρα σοκάρουν. Ερευνα του 1ου ΓΕΛ Πυλαίας Θεσσαλονίκης έδειξε ότι το 83,9% των μαθητών είδαν συμμαθητές τους να επιτίθενται (λεκτικά ή σωματικά) σε άλλα παιδιά του ίδιου σχολείου. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2009 σε δείγμα 100 μαθητών της β' τάξης του σχολείου και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Συνήγορο του Παιδιού.

 

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 68,8% των μαθητών άκουσε υβριστικά λόγια από άλλα παιδιά, ενώ το 60,4% ενόχλησε λεκτικά κάποιον συμμαθητή του. Επίσης, ένας στους τρεις δέχθηκε σωματική επίθεση και ένας στους δύο έφτασε στο σημείο να καταστρέψει αντικείμενα σχολικού εξοπλισμού. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το 54,8% των μαθητών δέχθηκε ειρωνικά και μειωτικά σχόλια από καθηγητές, κάτι που αποδεικνύει ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με την συνδρομή ειδικών είναι αναγκαία.

 

Οσο για τους λόγους που οδηγούν τα παιδιά στη βίαιη συμπεριφορά, το 24,7% δήλωσε ότι «ευθύνεται» το ίδιο το παιδί, ενώ το 21,3% ανέφερε την οικογένειά του. Το 11,2% τόνισε ότι για την ενδοσχολική βία «ευθύνεται» η πίεση του σχολείου και η ανία των μαθητών, ενώ το 14,6% τα «έριξε» στην εφηβεία και την κοινωνία.

 

Στο ερώτημα, δε, πώς πιστεύετε ότι θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα το φαινόμενο της βίας, ένας στους τέσσερις μαθητές δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το 19,5% των παιδιών πρότεινε να γίνουν αλλαγές στο σχολείο (λειτουργία, καθηγητές, σύμβουλοι), ενώ το 13,4% να βοηθήσει κάποιος ειδικός για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το 11% υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις οικογενειακές σχέσεις και το 9,8% έκανε λόγο για αυστηρότερες ποινές.

 

Αντίστοιχη έρευνα στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο στον Πειραιά έδειξε ότι για την πλειονότητα των μαθητών «ιδανικό» είναι το σχολείο που προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών και ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ομαδικότητα, το διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Κατά την άποψη των μαθητών τα φαινόμενα σχολικής βίας τα ευνοούν οι «κακές» παρέες (54,4%), η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας (68,7%), καθώς και η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων βίας (23,7%). Αντιθέτως, στη μείωση της σχολικής βίας μπορούν να συμβάλουν η ενασχόληση με τον αθλητισμό (40,4%) και η συμμετοχή σε πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και αγωγής υγείας προγράμματα (16,3%).

 

Οι μαθητές δήλωσαν ακόμη ότι για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας πρέπει να κινητοποιηθούν πρωτίστως η οικογένεια (40%) και εν συνεχεία το σχολείο (25,6%), αλλά πρέπει και οι ίδιοι οι δράστες να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους (9,3%).

 

Προτάσεις μαθητών 

Σε συναντήσεις με μαθητές προχωρά ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, προκειμένου να ακούσει τις «καλές πρακτικές» - δράσεις που προτείνουν τα ίδια τα παιδιά και χρησιμοποιούν τα σχολεία για την πρόληψη της επιθετικότητας στο σχολικό περιβάλλον. Τις δικές τους προτάσεις παρουσίασαν πρόσφατα και μαθητές από 8 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας (3ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 1ο Γυμνάσιο Συκεών «Οδυσσέας Φωκάς», 2ο Γυμνάσιο Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια», Γενικό Λύκειο Πεύκων, 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής).

 

Τα παιδιά πρότειναν τη διεξαγωγή συζητήσεων για το τι συμβαίνει στα περιστατικά βίας, τη συμφωνία κανόνων στην τάξη και το σχολείο, τη λειτουργία βιωματικών εργαστηρίων, καθώς και τη συγκρότηση ομάδων συνομηλίκων μεσολαβητών ή «ειρηνοποιών» και ομάδων φιλίας.

 

Οι μαθητές πρότειναν ακόμη συναντήσεις ευαισθητοποίησης με γονείς, προγράμματα αγωγής υγείας που διαπραγματεύονται τις σχέσεις με τους άλλους, ενώ τονίστηκε και η μεγάλη σημασία που έχει η δημιουργία καλού κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας στο σχολείο, με ευθύνη της διεύθυνσης.

αγγελιοφορος