Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

18/2/2009

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ξεπουλά σχολικούς χώρους!

Αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τους γονείς στην ενοικίαση των οροφών σχολείων

Στους ιδιώτες, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παραχωρεί τις στέγες του συνόλου, σχεδόν, των σχολικών κτιρίων της Λάρισας, η Δημοτική Αρχή της πόλης, οδηγώντας σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση το χώρο της εκπαίδευσης και τις υποδομές του. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λάρισας, με απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, προκήρυξε πλειοδοτική δημοπρασία, για την εκμίσθωση σχολικών οροφών, για 20 χρόνια, προκειμένου να εγκαταστήσουν, ιδιώτες, φωτοβολταϊκούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η φανερή πλειοδοτική δημοπρασία αφορά 36 σχολικούς χώρους και θα γίνει σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο.
Το ξεπούλημα στο οποίο οδηγούνται σχολικοί χώροι μετά την απόφαση του Δήμου Λάρισας να εκμισθώσει τέτοιους σε ιδιώτες, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην απόφαση του Δήμου να νοικιάσει για 20 χρόνια τις οροφές των σχολείων της πόλης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία δεν είναι βέβαια ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική επέκτασης της ιδιωτικοποίησης και των συμπράξεων ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, που δίνει σε κάποιους τη δυνατότητα να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την περιουσία του λαού. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, δεν είναι το πρώτο κρούσμα εμπορικής εκμετάλλευσης σχολικών χώρων στη Λάρισα, αφού τα τελευταία χρόνια όλα τα γυμναστήρια της πόλης εκμισθώνονται σε αθλητικές ομάδες που μετακυλίουν αυτό το κόστος στους αθλητές τους με τη μορφή ετήσιας συνδρομής, τη στιγμή που τα παιδιά δεν έχουν χώρο να αθληθούν.
«Χτες τα γυμναστήρια, σήμερα οι οροφές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πράξη ουσιαστικής στήριξης της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης, αύριο να περιμένουμε την ενοικίαση των προαυλίων για την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης. Απομένουν και οι σχολικές αίθουσες να νοικιαστούν και αυτές σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα σπουδών. Το μόνο που θα απομείνει είναι ένας κατ' ευφημισμόν τίτλος "δημόσιου" χώρου», προειδοποιεί η Ομοσπονδία Γονέων Λάρισας και απαιτεί από τη δημοτική αρχή να σταματήσει τώρα το ξεπούλημα, καλώντας παράλληλα τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά για να αποτραπεί η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας.
«Ο Δήμος της Λάρισας δίνει μαθήματα επιχειρηματικής δράσης», σχολιάζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας, θυμίζοντας πως «η προσπάθεια άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του δικομματισμού», σημειώνοντας ότι οι δήμοι ως ιμάντας διαβίβασης εντολών της κεντρικής εξουσίας λειτουργούν στην προώθηση αυτής της πολιτικής. «Ο Καποδίστριας Β', που επιχειρούν να προωθήσουν, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση. Η υπαγωγή της εκπαίδευσης στους δήμους θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Οι δήμοι θα μετατραπούν σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς των γονέων και θα στραφούν στην αναζήτηση πόρων από την ιδιωτική επιχειρηματική δράση», αναφέρει, τονίζοντας ότι «η λαϊκή περιουσία δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στους εργαζόμενους» και καλώντας τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την απόφασή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: