Τράπεζα της Ελλάδος: Να ενισχυθεί η τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέες δεξιότητες
Στον τομέα της εκπαίδευσης, τεχνολογίες όπως οι “AI tutors” βελτιώνουν τις μαθησιακές επιδόσεις, εξατομικεύοντας την εμπειρία του μαθητή και ενισχύοντας δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα

Απαραίτητη, κρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή της, την ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης των μακροχρόνια ανέργων σε νέες δεξιότητες.
Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας ενέχει τον κίνδυνο να διευρυνθεί η αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτούμενων προσόντων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Για να καλυφθεί αυτό το χάσμα, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων τόσο για ήδη εργαζομένους όσο και για ανέργους.
Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως:
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει θετικά την προσφορά εργασίας, καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τη βελτίωση της υγείας και την αποτελεσματικότερη αντιστοίχιση εργαζομένων με θέσεις εργασίας.
- Στον τομέα της εκπαίδευσης, τεχνολογίες όπως οι “AI tutors” βελτιώνουν τις μαθησιακές επιδόσεις, εξατομικεύοντας την εμπειρία του μαθητή και ενισχύοντας δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα.
- Τεχνολογίες όπως η εμβυθιστική μάθηση (immersive learning) προσφέρουν ρεαλιστικά σενάρια και προσομοιώσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων σε ασφαλή περιβάλλοντα.
- Όσον αφορά την υγεία των εργαζομένων, η ΤΝ επιταχύνει τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, μειώνοντας τις απουσίες λόγω προβλημάτων υγείας και οδηγώντας έτσι σε ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό.
- Στην εύρεση εργασίας, πλατφόρμες ΤΝ βελτιώνουν την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις της αγοράς, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και διευκολύνοντας τη μετάβαση σε νέους ρόλους μέσω εργαλείων πρόβλεψης μελλοντικών τάσεων.
- Η ΤΝ αναδιαμορφώνει τη συνολική εργασιακή εμπειρία, μειώνοντας το φόρτο των επαναλαμβανόμενων εργασιών και βελτιώνοντας την ακρίβεια στη λήψη αποφάσεων.
- Από την άλλη πλευρά, εντείνει το εργασιακό άγχος μέσω της αλγοριθμικής επιτήρησης, της αύξησης των απαιτήσεων προσαρμογής και της συνεχούς αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων.
- Επιπρόσθετα, η ΤΝ διευρύνει τις μισθολογικές ανισότητες, καθώς ενισχύει τις αποδοχές των εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εκτοπισμού ή στασιμότητας των μισθών για θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης.
- Παράλληλα, εντείνει την εργασιακή πόλωση, αυξάνοντας τη ζήτηση για εξει- δικευμένες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις που απαιτούν αλληλεπίδραση, ενώ αποδυναμώνει τη ζήτηση για θέσεις ξιότητες επιτείνουν το πρόβλημα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά:
- πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για επενδύσεις, μεταξύ άλλων στις υποδομές πράσινης μετάβασης και στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση, αλλά και στις υποδομές που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, όπως στις μεταφορές, την υγεία και την παιδεία,
- ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου, ώστε να αντιστραφεί η μακροχρόνια τάση υποχώρησης της παραγωγικότητας,
Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι μακροπρόθεσμα είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός της κοινωνικής πολιτικής προς ένα μοντέλο “κοινωνικής επένδυσης”, που θα ενισχύει το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα συμβάλλει προληπτικά στον περιορισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων. Η ενίσχυση των τομέων της παιδείας και της υγείας μπορεί να συμβάλει τόσο στην κοινωνική συνοχή όσο και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.