Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Στατιστικά προτιμήσεων, επιτυχόντων και υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανά κατηγορία επιλογής

Δημοσίευση: 28/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά προτιμήσεων, επιτυχόντων και υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανά κατηγορία επιλογής.
Πατήστε αντίστοιχα παρακάτω για να ανοίξετε τους π΄νακες:
Περί των παιδαγωγικών και της προτίμησης
Οι πίνακες και τα στοιχεία θέλουν προσεκτική ανάγνωση γιατί αλλιώς παγιδεύουν. Μία απρόσεκτη ανάγνωση οδήγησε σήμερα στη διαπίστωση ότι οι 15 πρώτες σχολές σε προτιμήσεις υποψηφίων είναι οι παιδαγωγικές.
Πρόκειται για μία πολύ πρόχειρη, αν όχι επιπόλαιη, ανάγνωση. Πράγματι, αν διαβάσει κανείς βιαστικά τους πίνακες προτιμήσεων θα διαπιστώσει ότι το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ συγκέντρωσε τις προτιμήσεις 20.000  υποψηφίων, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ 17000 κ.ο.κ.
Όμως αυτά τα νούμερα είναι «παραπλανητικά», αν δεν διαβαστούν σωστά. Δηλαδή:
α) απεικονίζουν το σύνολο των δηλώσεων υποψηφίων και όχι 1ης, 2ης, 3ης …… προτίμησης. Μπορεί δηλαδή να είναι 100η ή 200η ή ακόμη και 500η προτίμηση κάποιου
β) τα παιδαγωγικά μπορούν να τα δηλώσουν υποψήφιοι και των 4 πεδίων, πράγμα που δεν ισχύει για άλλες σχολές.
Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ακριβείς για το πόσο επιθυμητά είναι τα παιδαγωγικά πρέπει:
α) να δούμε πόσοι τα δήλωσαν ως 1η, 2η άντε και 3η επιλογή.
β) ακόμη και αν δούμε το συνολικό πλήθος προτιμήσεων για να υπάρξει συμπέρασμα πρέπει  να είναι ο λόγος προτιμήσεων προς το σύνολο υποψηφίων. Π.χ. το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ το δήλωσαν 17000 από τους 82000 υποψήφιους. Δηλαδή 20%. Την Ιατρική ΕΚΠΑ τη δήλωσαν 4.900 υποψήφιοι σε σύνολο 15.338. Δηλαδή ποσοστό 32%. Και να σημειωθεί ότι η Ιατρική ΕΚΠΑ δεν δηλώνεται από μαθητές με χαμηλή βαθμολογία αντιθέτως με τα παιδαγωγικά.
γ) σε κάθε περίπτωση το πιο ασφαλές κριτήριο για το πόσο θελκτική είναι μία σχολή είναι τα απαιτούμενα μόρια σε σχέση με τις υπόλοιπες του πεδίου ή των πεδίων προκειμένου για τα παιδαγωγικά: οι περίφημες βάσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ανάγνωση των πινάκων πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή για να μην εκτιθέμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: