Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ελληνική Προεδρία 2019-20
Την καταληκτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας 2018-2019, διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, στην Αθήνα, από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον πλαίσιο της συνεδρίασης, θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλες τις χώρες-μέλη της Ε. Ε., ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη-ξενάγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τις εργασίες θα χαιρετίσουν την Τρίτη και ώρα 15:00, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων Giancarlo Marcheggiano και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Σεβαστάκης.
Σημειώνεται πως ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων (Schola Europae) αποτελεί διακυβερνητικό σύστημα πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης για μαθητές νηπιαγωγείου δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου (30.000 μαθητές σε όλα τα κράτη-μέλη). Η λειτουργία τους βασίζεται σε διεθνή σύμβαση του 1953, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου, ενώ ελέγχονται από κοινού από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το δίκτυο διαθέτει 13 τέτοια σχολεία σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα Πιστοποιημένα Ευρωπαϊκά Σχολεία, τα οποία αποτελούν μέρος του συστήματος, είναι μικρότερα σε εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό και λειτουργούν εντός του πλαισίου του εκάστοτε εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στη  χώρα μας λειτουργεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (Ηράκλειο, Κρήτη), το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων & Πληροφοριών).
Το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Σχολείων διοικείται από τον Γενικό Γραμματέα και το Board of Governors (εκτελεστικό όργανο των εκπαιδευτικών, οικονομικών και οργανωτικών θεμάτων). Η προεδρία του Board of Governors ανατίθεται κάθε σχολικό έτος σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ και φέτος, η χώρα μας κατέχει την Προεδρία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Προεδρία κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η άρτια προετοιμασία και οι επεξεργασμένες προτάσεις συνέβαλλαν ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα, οι οποίες, χωρίς να ανατρέπουν ριζικά το υφιστάμενο πλαίσιο, θα είναι συμβατές με την επιδιωκόμενη σύγκλιση και το πνεύμα της εναρμόνισης, η οποία αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: