Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Υπουργός: Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 28/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Στο Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ , υπάρχει πρόβλεψη και για τους μαθητές που φοιτούν στο Λύκειο, αλλά δεν επιθυμούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Την πρόβλεψη αυτή ανέλυσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου:
Τώρα υπάρχει και μια πρόβλεψη, σ’ αυτή την πρόταση που κάνατε, για τους μαθητές που δεν επιθυμούν την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια.
Υπουργός: Βεβαίως, πάμε δεκατετράχρονη εκπαίδευση που σημαίνει ότι η Πολιτεία καταρχήν παρέχει τις δυνατότητες εκπαίδευσης μέχρι και την Γ’ Λυκείου. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Πολιτεία παρέχει λοιπόν παρέχει αυτές τις δυνατότητες. Θα υπάρχουν απιδιά τα οποία δεν θα θέλουν υποχρεωτικά να πάνε στα Πανεπιστήμια. Η ζωή είναι πολύ πιο πλούσια από το να πηγαίνει κανείς μόνο στο Πανεπιστήμιο. Αυτά τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν. Αλλά ειδικά γι’ αυτά τα παιδιά θα έχουμε την Πληροφορική όπου στο τέλος θα μπορεί να παίρνει το πτυχίο του ECDL που σήμερα δεν το δίνουμε. Ξένες γλώσσες, όπου θα υπάρχει Κρατικό πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Και όπως βλέπετε Γραμμικό σχέδιο κλπ. και μπορούν να παίρνουν και μαθήματα από τα ΕΠΑΛ στον βαθμό που Τα Επαγγελματικά Λύκεια, έχουμε Επαγγελματικά Λύκεια που είναι κοντά στα σχολεία αλλιώτικα θα το κάνουμε με τις νέες τεχνολογίες. Άρα δίνουμε και μία δυνατότητα  για τα παιδιά αλλά  όχι σαν παιδιά δεύτερου Θεού. Προσέξτε, έχει μεγάλη σημασία.
Δεν αποκλείονται  ουσιαστικά από αυτό το σύστημα εκπαίδευσης τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν να προχωρήσουν με αυτές τις Κεντρικές Εξετάσεις που όπως είπαμε είναι στα χνάρια των Πανελλαδικών Εξετάσεων που γνωρίζαμε ως τώρα.
Υπουργός: Εμείς θέλουμε σε όλα τα παιδιά να τους δώσουμε τις δυνατότητες ώστε να ξαναγυρίσουν στο σχολείο και επί της ουσίας. Όχι να έρχονται το πρωί νυσταγμένα, να βαριούνται όλη τη μέρα και να φεύγουν.
Και κλείνοντας λοιπόν το κεφάλαιο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, να πούμε ότι, να ξεκαθαρίσουμε ότι τρία μαθήματα λοιπόν, να διευκρινίσουμε, θα είναι τα μαθήματα που θα δίνουν για τις εξετάσεις οι μαθητές και το τέταρτο θα ισχύσει για την ενδοσχολική βαθμολογία, για το απολυτήριο.
Υπουργός: Βεβαίως. Υπάρχουν και κάποια άλλα επιλογής τα οποία και αυτά θα είναι μέσα στη διαδικασία μόρφωσης και επιμόρφωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: