Αν και οι περισσότερες σχολικές μονάδες αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν με θέρμανση, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, ωστόσο στο προσκήνιο επανέρχεται για ακόμη μια φορά το ζήτημα των άδειων ταμείων των σχολικών επιτροπών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ προχωρά έως το τέλος της εβδομάδας στη διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε 51 διδακτήρια, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών!

Οπως έγινε γνωστό, οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 220.000 ευρώ και ήδη από χτες η Εταιρεία Παροχής Αερίου κατέβασε το... διακόπτη σε τέσσερα σχολεία.

Αν και οι περισσότερες σχολικές μονάδες αυτήν τη στιγμή δε λειτουργούν με θέρμανση, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μια φορά το ζήτημα των άδειων ταμείων των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκκρεμότητες στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των διδακτηρίων όπως είναι και η θέρμανση.

Προειδοποιήσεις

Ηδη από τον περασμένο Ιανουάριο η ΕΠΑ απέστειλε επανειλημμένως ειδοποιητήρια σε όσα σχολεία υπήρχαν διαπιστωμένες οικονομικές εκκρεμότητες, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν τις τακτοποιούσαν άμεσα, θα έκοβε το αέριο. Η προειδοποίηση, ύστερα από παύση μηνών, έγινε τελικά χτες και πράξη, με αποτέλεσμα να κατεβούν οι διακόπτες σε τέσσερα σχολεία, ενώ σε άλλα αναβλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπως στην περίπτωση του 41ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με την απειλή, εάν δεν εξοφληθεί, να γίνει σήμερα.

«Μέχρι σήμερα έχουμε στείλει τρεις προειδοποιητικές επιστολές σε κάθε σχολείο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Ετσι, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα γίνουν όλες οι διακοπές. Ξεκινήσαμε σήμερα (σ. σ.: χτες) και κάθε μέρα θα κόβεται η παροχή φυσικού αερίου σε πέντε σχολεία. Σε περίπτωση πάντως που καταβληθούν άμεσα τα χρήματα, θα προχωρήσουμε την επόμενη κιόλας ημέρα σε επανασυνδέσεις, όπου έγινε η διακοπή», ανέφερε ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ, Λεωνίδας Μπακούρας.

Τι οφείλουν

Τα ποσά που χρωστούν τα σχολεία είναι απλήρωτοι λογαριασμοί τριών μηνών και κυμαίνονται από 4.000 – 5.000 ευρώ το κάθε διδακτήριο. Σύμφωνα με την ΕΠΑ, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα διδακτήρια των δήμων Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως - Συκεών, όπου δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητές τους προς αυτή συνολικά 26 σχολεία (13 σχολεία στον κάθε δήμο).

Μιλώντας στον «Α», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, διευκρίνισε ότι η υπόθεση... κόλλησε στην έγκριση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο (σ. σ.: συζητήθηκε μόλις χτες το βράδυ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκταμιευτεί η α' δόση των κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία! Οπως είπε, εμπλοκή δημιουργείται και με τη μη έγκαιρη τοποθέτηση των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το πρόβλημα.

Μείωση κονδυλίων

«Τα χρήματα ήρθαν από το υπουργείο, αλλά, χωρίς να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν μπορούσαμε να απορροφήσουμε τα χρήματα για να δοθούν στις σχολικές επιτροπές και να καλύψουν άμεσες ανάγκες», δήλωσε ο κ. Πέγκας, σχολιάζοντας ότι τα κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές είναι μειωμένα κατά 50%, αφού το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 2.280.000 ευρώ από 4,5 εκατομμύρια που ήταν πρόπερσι.

«Εκτιμούμε ότι δε θα γίνουν διακοπές στην παροχή αερίου, καθώς θα μπορέσουμε από μεθαύριο να διοχετεύσουμε κάποια χρήματα στις σχολικές επιτροπές που έχουν άμεση ανάγκη. Αν όμως δε γίνονταν αυτές οι τυπικές διαδικασίες, ήταν αδύνατο να τραβήξουμε τα χρήματα αυτά από τον προϋπολογισμό», σχολίασε ο ίδιος.

Ανεξόφλητοι, πάντως, λογαριασμοί υπάρχουν και σε άλλα διδακτήρια, όπως σε σχολεία των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη.