Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ανεπαρκες το σημερινο σχολειο



«Ανεπαρκές το Λύκειο, αλλάξτε το άμεσα»

21/03/2011 - 09:46

8 στους 10 μαθητές λένε ότι τα προγράμματα δεν προετοιμάζουν για το μέλλον
Μήνυμα για ριζικές αλλαγές στο Λύκειο καθώς το υπάρχον κρίνεται ανεπαρκές, στέλνουν μαθητές και γονείς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία GPO, για τη λυκειακή εκπαίδευση.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση στο Λύκειο είναι απογοητευτική και πρέπει στις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας να ληφθούν υπόψη θέματα, όπως η προαγωγή κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η απόκτηση γενικής παιδείας, η προετοιμασία για την αγορά εργασίας. Επίσης, οι μαθητές ζητούν να μειωθούν τα μαθήματα και η ύλη και να διασφαλίζεται ο ελεύθερος χρόνος τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης.

Επίσης, το 55% ζητά να εφαρμοστεί μεικτό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με συνυπολογισμό του βαθμού του απολυτηρίου, των επιδόσεών του στις πανελλαδικές και των κριτηρίων που θέτουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συμπεράσματα
Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:

Το 49% των ερωτώμενων κρίνει λίγο ικανοποιητικό το επίπεδο εκπαίδευσης σήμερα στο Λύκειο, ενώ το 25,3% καθόλου ικανοποιητικό. Μόνο το 21,6% απαντά ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό το επίπεδο.

Πάνω από τους μισούς μαθητές (54,8%) απαντά ότι τα προγράμματα του Λυκείου δεν προετοιμάζουν για το μέλλον και το 26,3% ότι μάλλον όχι. Δηλαδή ένα ποσοστό 80,3% ή 8 στους 10 μαθητές δίνουν «κόκκινη» κάρτα στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μόλις 13,6% απαντά ότι μάλλον προετοιμάζουν για το μέλλον.

Το 48,9% υποστηρίζει ότι τα λυκειακά δεν προάγουν την κριτική και δημιουργική σκέψη, ενώ το 26,5% απαντά μάλλον όχι. Το 15,5% λέει μάλλον ναι και μόλις 6,6% απαντά ναι.

«Παπαγαλία», η... αρρώστια του ελληνικού σχολείου. Το εντυπωσιακό 86,5% απαντά ότι το εκπαιδευτικό σύστημα προάγει την απομνημόνευση και την αποστήθιση και μόλις το 8,4% την κριτική σκέψη.

Κύριοι υπεύθυνοι για τη χαμηλή ποιότητα διδασκαλίας είναι σύμφωνα με τους μαθητές, οι καθηγητές.

Τις βασικές προτεραιότητες του νέου Λυκείου περιγράφουν οι ερωτηθέντες:

1 Το 29,5% λέει ότι πρέπει να είναι η απόκτηση γενικής παιδείας, 15,4% η προετοιμασία για αγορά εργασίας, 6,5% η προετοιμασία για εξετάσεις και το 54,2% όλα τα παραπάνω.

2Στόχος πρέπει να είναι ο συνδυασμός εξειδίκευσης και γενικής γνώσης για το 68,2%.

3Το 46,8% ζητά να μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων, το 38,7% να μειωθεί η ύλη και το 34,1% να μείνει ίδια.

4Ομως, 7 στους 10 (69,3%) ζητά να διασφαλίζεται ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών.

5Αναφορικά με το ποια μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά, το 91,4% λέει Μαθηματικά, 89,2% τα Νέα Ελληνική/Λογοτεχνία, 88,9% η Ιστορία και 84,3% η Πληροφορική.

6Γενικά οι περισσότεροι μαθητές ζητούν να ανανεωθεί το καθηγητικό δυναμικό, να ενισχυθούν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Οι γονείς ζητούν να γίνεται έλεγχος στους καθηγητές, ενώ προτάθηκε το Γυμνάσιο να παρέχει γενική παιδεία και το Λύκειο πιο εξειδικευμένη.

7 Οι γονείς σε ποσοστό 73,3% θα προτιμούσαν το παιδί τους να ακολουθήσει αυτό που θέλει, 25,2% αυτό που εξασφαλίζει εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Η ενίσχυση του σχολείου (34,3%) και η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι οι τρόποι που προκρίνονται για τη μείωση της παραπαιδείας, ενώ το 67% λέει ότι είναι περισσότεροι οι εισακτέοι από αυτούς που έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: