Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

 


«Η λύση της τελευταίας στιγμής που παρουσιάζεται ως επιτυχία δε μας ικανοποιεί. Το ότι τα παιδιά θα έχουν μεταφορά δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι απαράδεκτο!»

«Έναν μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στα ειδικά σχολεία της Θεσ/νίκης παραμένουν στο σπίτι τους, χωρίς μεταφορά, αποκλεισμένα από την εκπαιδευτική διαδικασία» επισημαίνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η πραγματική αιτία των προβλημάτων της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης τόσο από αυτή, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» υποστηρίζουν οι γονείς.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά με αναπηρία βρίσκουν εμπόδια στην εκπαίδευσή τους. Πέρσι, μετά από τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και των Ενώσεων Γονέων, ψηφίστηκε η απαιτούμενη τροπολογία στη Βουλή, έτσι ώστε, εάν οι διαγωνισμοί έβγαιναν άγονοι, να μπορούν να μισθωθούν άμεσα μέσα μεταφοράς, ακόμη και με ιδίους πόρους της Περιφέρειας, τουλάχιστον για τα παιδιά ΑμεΑ. Φέτος, με μεγάλη καθυστέρηση, εφαρμόζεται η ίδια λύση εκ νέου με καινούργια τροπολογία, μιας και η περσινή, όπως και η φετινή, είχε ισχύ μόνο για την παρούσα σχολική χρονιά, σαν να ήταν έκπληξη το πρόβλημα που προέκυψε και πάλι» προσθέτουν. 

Τέλος, οι γονείς ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να «τρέξουν» οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να μη χαθεί μέρα από τα μαθήματα των παιδιών. Επίσης, ζητούν να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και των μαθητριών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Συντονιστικό των ΕΕΕΕΚ Θεσ/νίκης την Παρασκευή 18/10/2024 πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπροσωπεία γονέων συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιουτίκα. Την τελευταία στήριξαν όλες οι ΕΛΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας και το ΣΕΕΠΕΑ.

Έναν μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στα ειδικά σχολεία της Θεσ/νίκης παραμένουν στο σπίτι τους, χωρίς μεταφορά, αποκλεισμένα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι γονείς αναγκάζονται οι ίδιοι, όσοι έχουν τη δυνατότητα, να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο  ή να παραμένουν σπίτι μαζί τους με όποιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις έχει αυτό σε όλη την οικογένεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά με αναπηρία βρίσκουν εμπόδια στην εκπαίδευσή τους. Πέρσι, μετά από τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και των Ενώσεων Γονέων, ψηφίστηκε η απαιτούμενη τροπολογία στη Βουλή, έτσι ώστε, εάν οι διαγωνισμοί έβγαιναν άγονοι, να μπορούν να μισθωθούν άμεσα μέσα μεταφοράς, ακόμη και με ιδίους πόρους της Περιφέρειας, τουλάχιστον για τα παιδιά ΑμεΑ. Φέτος, με μεγάλη καθυστέρηση, εφαρμόζεται η ίδια λύση εκ νέου με καινούργια τροπολογία, μιας και η περσινή, όπως και η φετινή, είχε ισχύ μόνο για την παρούσα σχολική χρονιά, σαν να ήταν έκπληξη το πρόβλημα που προέκυψε και πάλι. 

Η πραγματική αιτία των προβλημάτων της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης τόσο από αυτή, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε όλα τα παραπάνω, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των γονέων, ο κ. Γιουτίκας εξέφρασε απόλυτη συμφωνία. Όμως, αυτό που δεν τολμά, είναι να καταδείξει και δημόσια τις αιτίες των προβλημάτων που μετακυλίονται στην Περιφέρεια, οι οποίες είναι οι πολιτικές επιλογές και ιεραρχήσεις της Κυβέρνησης που αδιαφορούν διαχρονικά και συνολικά για την παιδεία και, ακόμα περισσότερο, για την ειδική αγωγή. Η παιδεία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως κόστος.

Η λύση της τελευταίας στιγμής που παρουσιάζεται ως επιτυχία δε μας ικανοποιεί. Το ότι τα παιδιά θα έχουν μεταφορά δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι απαράδεκτο!

Απαιτούμε:

Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να «τρέξουν» οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να μη χαθεί μέρα από τα μαθήματα των παιδιών. Δε γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να υπάρχουν παιδιά ειδικής αγωγής που ξεκινούν τη σχολική χρονιά τον Νοέμβριο!

Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην προκύψει ξανά το ίδιο εμπόδιο στην πρόσβαση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στην εκπαίδευση την επόμενη σχολική χρονιά.

Η μόνη λύση είναι δημόσιο και δωρεάν σύστημα μεταφοράς με ασφαλή μέσα, με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία από και προς τα ειδικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: