Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011


Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού δεν λέμε; Ισχύει απολύτως για την περίπτωση των σχολικών βιβλίων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν άφησε μόνο για φέτος τα σχολεία χωρίς βιβλία. Θα τʼ αφήσει και του χρόνου, οδηγώντας την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω.

Κατʼ αρχάς, στην εκπνοή του 2011, ακόμα δεν έχει σταλεί στα σχολεία το 25% των βιβλίων του τρέχοντος σχολικού έτους. Λείπουν ακόμα και τίτλοι βασικών μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όμως θα πρέπει να γυρίσει η Γη ανάποδα για να υπάρχουν βιβλία στα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά. Στις 31 Δεκεμβρίου πέφτουν τίτλοι τέλους για τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και αναλαμβάνει ο ψηφιακός... «Διόφαντος». Έτσι λένε τα χαρτιά. Στην πράξη, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία παράδοσης-παραλαβής, διότι ο «Διόφαντος» δεν θέλει να... παραλάβει… Ακόμα και αν δοθεί παράταση ζωής στον ΟΕΔΒ, προκειμένου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του τρέχοντος σχολικού έτους, η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι χειρότερη. Για να υπάρχουν βιβλία στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πρέπει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχει γίνει η προμήθεια του χαρτιού και αρχές Απριλίου να έχει ξεκινήσει η εκτύπωση. Ακόμα είμαστε στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών. Ουδεμία περίπτωση υπάρχει να πιάσει ο «Διόφαντος» τις παραπάνω προθεσμίες.

Η κατάργηση της δωρεάν διανομής σχολικών βιβλίων ήρθε με το Μνημόνιο, αλλά σχεδιαζόταν προ Μνημονίου. Ο στόχος ήταν και παραμένει ένας: Τα σχολεία να γίνουν... θυγατρικές της αγοράς. Οι γονείς να πληρώνουν ακόμη και τα βιβλία. Το 2011 βγήκε το πρώτο πιάτο με ελάχιστους τίτλους έτοιμους να διανεμηθούν στους μαθητές. Το 2012 μας περνά στο δεύτερο με... αέρα κοπανιστό.

Π.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: