Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

 


Και βέβαια η λύση δεν είναι ούτε οι «ψηφιακές πλατφόρμες» τύπου stop-bullying.gov.gr ή «Safe Youth» «για κάθε νόσο», ούτε η αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων και άλλες παρεμβάσεις, ούτε το κατηχητικό.

«Αρμόδιοι» και αναρμόδιοι, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απόστρατοι «αναλυτές του εγκλήματος» και τηλεδικαστές, υπουργοί και βουλευτές αναλαμβάνουν κάθε μέρα να «λύσουν» το πρόβλημα της «νεανικής παραβατικότητας», ανακαλύπτοντας, στην πλειονότητά τους παντού «κακούς» και «ανεύθυνους» γονείς που πρέπει να μπουν φυλακή για το «καλό της κοινωνίας».

Το υπουργείο Παιδείας φτιάχνει πλατφόρμες και αυστηροποιεί τις ποινές, ο υπουργός δικαιοσύνης  λέει πάνω κάτω ότι το ξύλο κάνει καλό στα παιδιά και πρόσφατα μας προέκυψε και μια νέα φαρμακευτική αγωγή : Το κατηχητικό!

Αναφερόμαστε στη βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού  που προσπάθησε να εξηγήσει το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων και την έξαρση της βίας μεταξύ των παιδιών, αποδίδοντάς το στην απομάκρυνση τους από την θρησκεία: 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτρια της ΝΔ αφού ανέδειξε ως πρώτο μέτρο την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, στη συνέχεια άφησε ενεούς τους τηλεθεατές λέγοντας
«Πρέπει να επιστρέψουμε στις βάσεις μας. Έχει απομακρυνθεί κι ο κόσμος λίγο από αυτό που λέμε θρησκεία. Τα παιδιά στην επαρχία πηγαίνουν και ένα κατηχητικό. Θα το πάει η γιαγιά, θα το πάει η μάνα. Γιατί να μη συμβαίνει αυτό και στις μεγάλες πόλεις;».

Προφανώς κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το πρόβλημα της νεανικής βίας και παραβατικότητας. Είναι υπαρκτό και σοβαρό και χρήζει ερμηνείας  και αντιμετώπισης.

Για όποιον έχει μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του αντανακλά συνολικότερα κοινωνικά προβλήματα, την βαθιά κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, την πίεση που αισθάνονται γονείς και παιδιά σε μια κοινωνία όλο και πιο επισφαλή.

Προκύπτει από μια συνολικότερη ιδεολογική κρίση που μετατρέπεται σε έλλειψη προσανατολισμού και αφήνει χώρο στη στροφή στη βία.

Έχει να κάνει και με όλο το σύνθετο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο που είναι η εφηβεία.

Και βέβαια η λύση δεν είναι ούτε οι «ψηφιακές πλατφόρμες» τύπου stop-bullying.gov.gr ή «Safe Youth» «για κάθε νόσο», ούτε η αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων και άλλες παρεμβάσεις, ούτε το κατηχητικό.

Το λέμε γιατί το υπουργείο Παιδείας χωρίς να αναζητεί και να αντιμετωπίζει τις γενεσιουργούς αιτίες, επιχειρεί να απαντήσει στο ζήτημα της ενδοσχολικής βίας με «πλατφόρμες» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: