Τρίτη 9 Απριλίου 2024

 


«Γιατί εμείς κρατήσαμε την εκπαίδευση ζωντανή τα χρόνια της πανδημίας, παρά την λάσπη περί τεμπελιάς του δημοσίου. Κι εμείς θα κρινόμαστε ως οι μόνοι ή κύριοι υπεύθυνοι για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα του σχολείου»

Ανακοίνωση εξέδωσε η A΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου)«μιλώντας» στους γονείς των μαθητών και μαθητριών για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση.

Εκφράζουν την ανησυχία τους για όλα τα γεγονότα γύρω μας, ενώ τονίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα καθημερινά. Τα σχολεία είναι υπό κατάρρευση, οι προσλήψεις γίνονται με το «σταγονόμετρο» και η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο «την πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στο πανεπιστήμιο. Μας ρίχνει στάχτη στα μάτια ότι θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ στην πραγματικότητα θα τις τριπλασιάσει σε όλες τις τάξεις του λυκείου για μια θέση στον ήλιο του δημόσιου πανεπιστημίου».

Όπως αναφέρεται, αυτοί οι λόγοι και άλλοι πολλοί οδηγούν στην σταθερή και σθεναρή αντίσταση στην αυτοαξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην ατομική αξιολόγηση.

Η ανακοίνωση

«Αγαπητοί γονείς,

η κοινή μας έγνοια για τη μόρφωση και την προετοιμασία των παιδιών μας, ώστε να ενταχθούν σε έναν κόσμο που δεν είναι ο καλύτερος δυνατός, μας κάνει να σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα.

Είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ζούμε σε μια χώρα που δολοφονεί τα παιδιά της για τα κέρδη των λίγων, που κουρελιάζει το Σύνταγμα για να υπηρετήσει τα πανίσχυρα ιδιωτικά συμφέροντα, που οι παρακολουθήσεις επωνύμων καλά κρατούν. Ως εργαζόμενοι βιώνουμε την κοινωνική βαρβαρότητα των πετσοκομμένων μισθών, της ασύδοτης αγοράς, της ακρίβειας και της εργασιακής ανασφάλειας. Ο φυσικός πλούτος και η παραγωγή της χώρας μας να καταστρέφονται και για όλα να φταίει η κλιματική αλλαγή και όχι η κυρίαρχη πολιτική τους!

Όσοι ευθύνονται για αυτά μας υπόσχονται ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο. Τους εμπιστεύεστε; Εμείς όχι.

  • Γιατί τα σχολικά κτήρια ρημάζουν ασυντήρητα, χωρίς πιστοποιητικά αντισεισμικής προστασίας και με αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε έναν σκασμό δημοτικά τέλη.
  • Γιατί έχουμε λόγω προσλήψεων με το σταγονόμετρο κενά καθηγητών μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί στα δύο χρόνια της τηλεκπαίδευσης γιγαντώθηκαν η απομόνωση και η βία. Γιατί τα Καλλιτεχνικά και η Κοινωνιολογία δεν διδάσκονται ως μαθήματα πια.
  • Γιατί κατάργησαν τον «Οργανισμό Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων» --που εξέδιδε με εξαιρετικά φθηνό κόστος τα σχολικά βιβλία έως το 2010--, για να φέρουν το πολλαπλό βιβλίο και το χάος στην Τράπεζα Θεμάτων και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
  • Γιατί με τον εξεταστικό μαραθώνιο του Λυκείου εξοντώνουν τα παιδιά και ετοιμάζουν πελάτες για τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Γιατί και η σημερινή κυβέρνηση, με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στο πανεπιστήμιο. Μας ρίχνει στάχτη στα μάτια ότι θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ στην πραγματικότητα θα τις τριπλασιάσει σε όλες τις τάξεις του λυκείου για μια θέση στον ήλιο του δημόσιου πανεπιστημίου.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους αντιστεκόμαστε εδώ και τρία χρόνια στην λεγόμενη αυτοαξιολογηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην ατομική αξιολόγηση. Γιατί εμείς κρατήσαμε την εκπαίδευση ζωντανή τα χρόνια της πανδημίας, παρά την λάσπη περί τεμπελιάς του δημοσίου. Κι εμείς θα κρινόμαστε ως οι μόνοι ή κύριοι υπεύθυνοι για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα του σχολείου. Το σχολείο των χορηγών και των μάνατζερ που οραματίζονται δεν θα χωράει όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και δεν θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες των μαθητών μας. Εσείς οι γονείς θα πρέπει να βάζετε το χέρι στην τσέπη, για να καλύψετε τα λειτουργικά του έξοδα. Ένα ποσοστό εκπαιδευτικών θα βγαίνει “ακατάλληλο” για διδασκαλία, ενώ άλλοι θα παραιτούνται, όπως στις αγγλοσαξονικές χώρες, όπου εφαρμόστηκαν τέτοια συστήματα. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πάει χέρι χέρι με τον φόβο, τον ανταγωνισμό και την υποταγή. Όσοι αντιδρούν θα διώκονται, όπως συνδικαλιστές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κυρίαρχες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Η ελεύθερη επιλογή σχολείου από τον γονέα μόνο ελεύθερη δεν θα είναι, καθώς όλοι θα συνωστίζονται να γραφτούν στα “καλά σχολεία”, ενώ τα υπόλοιπα θα παρακμάζουν και θα κλείνουν. Για όλους αυτούς τους λόγους ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας και σας θέλουμε αλληλέγγυους σε αυτόν. Γιατί πρέπει τα παιδιά που κατοικούν στον κόσμο του μέλλοντος να έχουν ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων τους.

Αγαπητοί γονείς,

Ο αγώνας μας για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο και πανεπιστήμιο που θα μορφώνει ολόπλευρα και θα χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση είναι κοινός!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: