Ποιά τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία 15 Ιανουαρίου, 2025 Κοινωνία, Σχολείο Διάδωσέ το Ποιά τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία Σχολικά Κυλικεία Τα Επιτρεπόμενα Τρόφιμα στα Σχολικά Κυλικεία: Υγιεινές Επιλογές για τους Μαθητές Η διατροφή των παιδιών στα σχολικά κυλικεία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για τη διασφάλιση της υγείας τους και τη σωστή ανάπτυξή τους. Με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091) και Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135), θεσπίζονται αυστηρές οδηγίες σχετικά με τα τρόφιμα που μπορούν να διατίθενται στους μαθητές. Το άρθρο αυτό αναλύει αναλυτικά τις επιτρεπόμενες κατηγορίες προϊόντων και τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται. Φρούτα και Λαχανικά Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής και είναι από τα πιο σημαντικά προϊόντα που επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Πρέπει να είναι καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες. Παραδείγματα είναι το μήλο, η μπανάνα, και τα μανταρίνια. Αποξηραμένα φρούτα: Επιτρέπονται σε ποσότητα έως 50 γραμμαρίων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Φυσικοί χυμοί: Οι χυμοί φρούτων ή λαχανικών που παρασκευάζονται στο κυλικείο πρέπει να καταναλώνονται αμέσως και να μη περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά. Φρουτοσαλάτες και σαλάτες λαχανικών: Η παρασκευή τους γίνεται επιτόπου με φρέσκα και καλά πλυμένα υλικά, χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης. Επιτρέπεται η χρήση ελαιολάδου, λεμονιού ή ξυδιού. Γαλακτοκομικά Προϊόντα Τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Γάλα: Πρέπει να είναι παστεριωμένο, σε συσκευασίες έως 500 ml, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά (1,5%-1,8%). Γιαούρτι: Επιτρέπεται έως 200 γραμμάρια, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Σοκολατούχο γάλα: Σε συσκευασία έως 250 ml, με χαμηλά λιπαρά. Ροφήματα με γάλα και φρούτα: Παρασκευάζονται εντός του κυλικείου χωρίς ζάχαρη. Απαγορεύεται η χρήση έτοιμων μιγμάτων ή σκόνης. Τυριά: Επιτρέπονται τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά, ενώ αποκλείονται τα ανακατεργασμένα τυριά. Αρτοπαρασκευάσματα και Σνακ Τα σχολικά κυλικεία μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένα είδη αρτοπαρασκευασμάτων που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές. Απλά αρτοπαρασκευάσματα: Κουλούρια, κριτσίνια, φρυγανιές και κράκερς, σε συσκευασίες έως 50 γραμμαρίων. Αυτά πρέπει να έχουν: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%. Τρανς λιπαρά έως 0,1%. Νάτριο έως 0,5%. Διάφορα αρτοσκευάσματα: Μουστοκούλουρα, μπάρες δημητριακών και σταφιδόψωμα με περιορισμούς στη ζάχαρη και τα λιπαρά. Τυρόπιτα και πίτες λαχανικών: Σε μερίδες των 120 γραμμαρίων, με φύλλο που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών. Πίτσα: Επιτρέπεται μόνο με συγκεκριμένα υλικά για τη βάση και τη γέμιση, χωρίς σάλτσες και αλλαντικά. Σάντουιτς Τα σάντουιτς στα σχολικά κυλικεία πρέπει να παρασκευάζονται με υλικά που συμμορφώνονται με τις παραπάνω κατηγορίες. Ψωμί: Ολικής άλεσης, λευκό ή σησαμένιο κουλούρι. Δεν επιτρέπεται το μπριός και το κρουασάν. Γέμιση: Τυριά και λαχανικά. Βραστή γαλοπούλα με λιπαρά έως 1%. Ελαιόλαδο, βραστά αβγά και ελιές. Μέλι ή μέλι-ταχίνι για γλυκά σάντουιτς. Γλυκίσματα Οι επιλογές γλυκισμάτων είναι περιορισμένες, με στόχο την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Κρέμα και ρυζόγαλο: Σε μερίδες έως 150 γραμμάρια, με λιπαρά έως 4%. Χαλβάς και παστέλι: Σε συσκευασίες έως 50 γραμμάρια. Σοκολάτα: Μικρές μερίδες έως 30 γραμμάρια. Απαγορεύονται οι τσίχλες και οι καραμέλες. Ξηροί Καρποί και Υγρά Τρόφιμα Ξηροί καρποί: Επιτρέπονται μόνο σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς αλάτι ή ζάχαρη, έως 50 γραμμάρια. Υγρά τρόφιμα: Εμφιαλωμένο νερό. Τσάι και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη. Καφές, μόνο για το προσωπικό. Απαγορεύονται τα αναψυκτικά. Κανονισμοί και Ειδικές Οδηγίες Τα κυλικεία πρέπει να διαθέτουν τιμοκατάλογο με τα επιτρεπόμενα είδη και τις αντίστοιχες τιμές, σε ευανάγνωστη μορφή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, συμπληρώματα διατροφής και άλλα μη εγκεκριμένα τρόφιμα. Υγιεινή Διατροφή για ένα Υγιές Μέλλον Η αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών στα σχολικά κυλικεία εξασφαλίζει την κατανάλωση ποιοτικών και θρεπτικών τροφίμων από τους μαθητές. Οι παραπάνω κανόνες στοχεύουν στην ενίσχυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, προστατεύοντας τα παιδιά από ανθυγιεινές επιλογές. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στις Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 και Υ1γ/2013.
Πηγή άρθρου: Ποιά τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία | fresh-education
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου