Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

 

Οι γονείς τονίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής

Αναφορά και καταγγελία σε βάρος της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κατέθεσαν από κοινού η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Χανίων και η Αλβανική Κοινότητα της πόλης, υποστηρίζοντας ότι αρνείται χωρίς λόγο την εγγραφή μαθητή από την Αλβανία στο σχολείο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την καταγγελία,  η επιλογή αυτή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων δημιουργεί και αναπαράγει φυλετικές διακρίσεις σε βάρος του παιδιού, αφού, μόνο αυτό, το εξαιρεί από τον κοινωνικό χώρο της συναναστροφής και της συνύπαρξης με τους ημεδαπούς γειτόνους του. Αυτό καθώς μετά από προσφυγές τους στη δικαιοσύνη για τις συγχωνεύσεις που επιχειρήθηκαν, στην Α Τάξη λειτουργούν πια δύο τμήματα με 14 παιδιά στο καθένα και έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός γι’ αυτόν τον λόγο.

«Παρότι τα παραπάνω δεδομένα που επιτρέπουν τη μετεγγραφή μαθητών στα νέα τμήματα και μολονότι η μητέρα του μικρού εγκαίρως αιτήθηκε τη μετεγγραφή του, την ίδια κιόλας μέρα της εγγραφής του παιδιού, μέχρι και σήμερα αυτή μένει αναπάντητη», σημειώνουν.

Μάλιστα οι γονείς τονίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής

Ολη η ανακοίνωση των γονέων

H Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Χανίων, η Αλβανική Κοινότητα Χανίων μέσω του προέδρου της και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου συνέταξαν από κοινού αναφορά προς τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Χανίων. Ο λόγος της αναφοράς είναι η άρνησή της να επιτρέψει τη μετεγγραφή του μικρού από την Αλβανία, ο οποίος αν και διαμένει στα Μυλωνιανά, η ίδια ανάγκασε να εγγραφεί στον Αλικιανό, προκειμένου να εμποδίσει τη λειτουργία δευτέρου τμήματος στην Α΄Τάξη του γειτονικού του Δημοτικού Βαρυπέτρου.

Μετά την προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Χανίων η οποία, όπως τονίζεται, έχει «χαρακτήρα απόφασης», στο οποίο προσέφυγε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Βαρυπέτρου, στην Α Τάξη λειτουργούν πια δύο τμήματα. με 14 παιδιά στο καθένα και έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός γι’ αυτόν τον λόγο. Παρότι τα παραπάνω δεδομένα που επιτρέπουν τη μετεγγραφή μαθητών στα νέα τμήματα και μολονότι η μητέρα του μικρού εγκαίρως αιτήθηκε τη μετεγγραφή του, την ίδια κιόλας μέρα της εγγραφής του παιδιού, μέχρι και σήμερα αυτή μένει αναπάντητη.

Η μετεγγραφή του μικρού είναι αναγκαία:

1) Επειδή το σπίτι του είναι μόλις 700 μέτρα από το Δημοτικό Βαρυπέτρου, ενώ εξαναγκάζεται, μικρό παιδάκι, σε πολλαπλάσια απόσταση προς το Δημοτικό Αλικιανού.

2) Η μεταφορά του επιβαρύνει το πρόγραμμα της μητέρας, η οποία βασίζεται στην υποστήριξη συγγενών στο Βαρύπετρο, όπως θα βασιζόταν και στο ολοήμερο σχολείο που λειτουργεί ήδη στο Βαρύπετρο.

3) Το παιδί μετακόμισε στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στα Μυλωνιανά της κοινότητας Βαρυπέτρου στον δήμο Χανίων, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, δε γνωρίζει ελληνικά και κατά συνέπεια η ύπαρξη τμήματος υποδοχής που διαθέτει το Βαρύπετρο θα του δώσει ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον ένταξης.

4) Η επιβολή αυτή της μεταφοράς του στο Δημοτικό Αλικιανού, το δυσκολεύει στην κοινωνική του ένταξη και στη σύνδεσή του με τα παιδιά της γειτονιάς που ζει.

5) Για τη μεταφορά του, μόνο αυτό από την περιοχή προς στον Αλικιανό, επιβαρύνεται αναίτια το ελληνικό δημόσιο με τη σχετική οικονομικό δαπάνη.

Από τους συλλόγους καταγγέλλεται πως η επιλογή αυτή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων δημιουργεί και αναπαράγει φυλετικές διακρίσεις σε βάρος του παιδιού, αφού, μόνο αυτό, το εξαιρεί από τον κοινωνικό χώρο της συναναστροφής και της συνύπαρξης με τους ημεδαπούς γειτόνους του.

Οι υπογράφοντες την καταγγελία διατηρούν το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: