Νέα πλατφόρμα για επώνυμη ή μη αναφορά από μαθητές Δημοτικού και ενήλικες για περιστατικά παραβατικότητας
Τις αναφορές θα τις παραλαμβάνει η Αστυνομία
Ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την την υποβολή αναφοράς περιστατικού παραβατικότητας από ή σε βάρος ανηλίκου προς την Ελληνική Αστυνομία («εφαρμογή»), δημιουργεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Χρήστες της εφαρμογής είναι ενήλικα και ανήλικα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος (12ο) της ηλικίας τους και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια.
Για την υποβολή της αναφοράς από φυσικό πρόσωπο είναι απαραίτητη η κατοχή τηλεφωνικής συσκευής με αριθμό κινητού τηλεφώνου σε ισχύ ή/και η κατοχή έγκυρης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
Διαδικασία υποβολής της αναφοράς
1. Με την είσοδο στην εφαρμογή ο χρήστης δηλώνει εάν είναι ανήλικος ή ενήλικος.
Στη συνέχεια καταχωρίζει τα στοιχεία τα οποία αφορούν το περιστατικό καθώς και τα εμπλεκόμενα σε αυτό φυσικά πρόσωπα.
Η αναφορά περιλαμβάνει στοιχεία του ανήλικου θύματος ή θύτη, τα οποία μπορεί να είναι ταυτοποιητικά (επώνυμο, όνομα, ηλικία κ.λπ.) ή και περιγραφικά.
Επιπλέον, περιλαμβάνει τον τόπο, τον χρόνο, τον τρόπο τέλεσης και την συχνότητα του περιστατικού με θύμα ή δράστη ανήλικο.
Ο χρήστης δύναται να παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες που σχετίζονται με την αναφορά καθώς και να δηλώσει εάν έχει αναφέρει το περιστατικό σε αστυνομική αρχή ή εισαγγελία εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας.
2. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επώνυμης ή μη αναφοράς.
Στις επώνυμες αναφορές συμπληρώνονται τα προσωπικά στοιχεία του καταγγέλλοντος, όπως επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και ημερομηνία γέννησης, καθώς και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Σε περίπτωση μη επώνυμης αναφοράς, συμπληρώνεται από τον χρήστη ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Και στις δύο περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη προσθήκης περαιτέρω στοιχείων και λεπτομερειών επικοινωνίας στην ένδειξη «ειδικό αίτημα επικοινωνίας».
Τα στοιχεία επικοινωνίας που καταχωρίζονται σε κάθε περίπτωση, κοινοποιούνται μόνο στην Ελληνική Αστυνομία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην περίπτωση που απαιτηθεί επικοινωνία με τον χρήστη για την καλύτερη διερεύνηση του περιστατικού.
3. Για την οριστική υποβολή της αναφοράς ο χρήστης καταχωρίζει στο σύστημα κωδικό μιας χρήσης (ΟΤP Password) που λαμβάνει στον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καταχωρίσει στην εφαρμογή ως μέσα επικοινωνίας.
4. Η υποβαλλόμενη αναφορά, φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 και συγκεκριμένα: α) Μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και β) εγκεκριμένη ή προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5. Μετά την υποβολή της αναφοράς στην εφαρμογή, αυτή αποστέλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (“Police on line”) και στη θυρίδα της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου