Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Μόνο στο esos: Η νέα απόφαση για τις εκδρομές-Μετακινήσεις μαθητών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας

Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε διαγωνισμούς, μαθητικά συνέδρια, ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις
Δημοσίευση: 29/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Νέα απόφαση για τις εκδρομές-Μετακινήσεις μαθητών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας, υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Ειδικότερα με τη νέα απόφαση, μεταξύ  άλλων, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε διαγωνισμούς, μαθητικά συνέδρια, ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις
1. Προβλέπεται η μετακίνηση στο εσωτερικό συγκεκριμένων μαθητών κατά τις εργάσιμες ημέρες, το Σάββατο ή/και την Κυριακή για συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς ή εκδηλώσεις (μαθητικά συνέδρια, ημερίδες, προγράμματα, διασχολικές συνεργασίες κ.λπ.) που είναι εγκεκριμένες από εκπαιδευτική αρχή και οργανώνονται από ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικές ενώσεις ή φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού και σκοπό έχουν την προβολή του εκπαιδευτικού έργου και τη διάχυση των καλών πρακτικών του. Απαραίτητη προ- ϋπόθεση για την πραγματοποίηση της μετακίνησης είναι ότι δεν διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
2. Για τη μετακίνηση των μαθητών απαιτείται οπωσδήποτε έγγραφη συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στην οποία περι- γράφεται επακριβώς η δράση στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές και τεκμηριώνονται οι λόγοι συμμετοχής των μαθητών και των συνοδών εκπαιδευτικών. Τους μαθητές συνοδεύουν εκπαιδευτικοί κατ’ αναλογία που δεν θα καταστρατηγεί τα προβλεπόμενα για μετακινήσεις μαθη- τών. Στη μετακίνηση των μαθητών για τους σκοπούς του άρθρου αυτού μπορούν να συμμετάσχουν, με δική τους δαπάνη και εφόσον το επιθυμούν, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών που συμμετέχουν, με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
3. Σε περίπτωση που η ομάδα του σχολείου είναι ολιγομελής (έως δέκα μαθητές), δύναται να δημιουργηθούν συνεργασίες σχολείων της ίδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευ- σης, εφόσον συμμετέχουν στην ίδια δράση, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση τους σε εκδηλώσεις όπως περιγράφονται στην πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου.
4. Επιτρέπεται η συγκρότηση διασχολικής ομάδας από μαθητές σχολείων διαφορετικών Δ/νσεων Εκπ/σης όταν αυτή είναι ολιγομελής (έως δέκα μαθητές), προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ή εκδηλώσεις που περιγράφονται στην πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου.».
Επίσης με τη νέα απόφαση γίνονται οι ακόλουθες αλλαγές:
Πολυήμερη εκδρομή της Γ Λυκείου
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΌ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ: «Πραγματοποιείται μία (1) πολυήμερη εκδρομή από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) στο εσωτερικό της χώρας ή σε χώρα του εξωτερικού, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 19 Δεκεμβρίου (ημέρα επιστροφής) και από 1 Φεβρουαρίου έως και δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, η οποία έχει διάρκεια συνολικά μέχρι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η εκδρομή αυτή, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο προορισμού και τον τρόπο μετακίνησης των μαθητών, μπορεί να έχει διάρκεια έως επτά (7) ημέρες, εάν συμπεριληφθούν έως δύο (2) αργίες, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Συλλόγου των Διδασκό- ντων Καθηγητών. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που η εκδρομή έχει διάρκεια πέντε (5) εργάσιμες ημέρες δεν συνυπολογίζονται οι διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους με πλοία, όταν αυτά εκτελούν απο- κλειστικά και μόνο βραδινά δρομολόγια.».
ΤΙ ΙΣΧΥΕ:   Πραγματοποιείται μία (1) πολυήμερη εκδρομή από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και της Β΄ τάξης των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) στο εσωτερικό της χώρας ή σε χώρες του εξωτερικού, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 18 Δεκεμβρίου και από 1 Φεβρουαρίου έως και δέκα πέντε (15) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, η οποία έχει διάρκεια συνολικά μέχρι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η εκδρομή
αυτή, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο προορισμού και τον τρόπο μετακίνησης των μαθητών, μπορεί να έχει διάρκεια έως επτά (7) ημέρες, εάν συμπεριληφθούν έως δύο (2) αργίες, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΌ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
Ι. Στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμ-μάτων σχολικών δραστηριοτήτων (προγραμμάτων περι- βαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και αγωγής σταδιοδρομίας) πραγματοποιού- νται έως δύο (2) εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εσωτερικό ή σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) διάρ- κειας έως δύο (2) εργάσιμων ημερών ή έως τεσσάρων (4) ημερών, εάν συμπεριληφθούν έως δύο (2) αργίες, οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος και μέχρι 10 ημέ- ρες πριν τη λήξη των μαθημάτων. Στις ημέρες μετακί- νησης δεν συνυπολογίζονται οι διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των μαθητών με πλοία, στην περίπτωση που αυτά εκτελούν αποκλειστικά και μόνο βραδινά δρομολόγια. Οι παραπάνω εκπαιδευτικές επισκέψεις αφορούν τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών - εκπαιδευτικών οι οποίοι υλοποιούν το πρόγραμμα και πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 70% των μαθητών που υλοποιούν το πρόγραμμα. Οι εν λόγω επισκέψεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κατ’ έτος οδηγίες του ΥΠΠΕΘ. Στις μετακινήσεις της παρούσας παραγρά- φου δεν συμπεριλαμβάνεται η ολιγόωρη μετακίνηση της ομάδας για τη συμμετοχή κατά την ημέρα παρουσίασης των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στο τέ- λος της σχολικής χρονιάς.
II. Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος
Μπορεί να πραγματοποιείται στο εσωτερικό μία (1) εκπαιδευτική επίσκεψη ανά τάξη Γυμνασίου, Α’, Β’ και Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου και Α’ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου ή έως δύο (2) ανά τάξη, τομέα, ειδικότητα ή τμήμα ειδικότητας Β’ και Γ’ ΕΠΑΛ διάρκειας έως δύο (2) εργάσιμων ημερών ή έως τεσσάρων (4) ημερών, εάν συμπεριληφθούν έως δύο (2) αργίες στο πλαίσιο των διδακτικών στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος.
Στις ημέρες μετακίνησης δεν συνυπολογίζονται οι διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των μαθητών με πλοία, στην περίπτωση που αυτά εκτελούν αποκλειστικά και μόνο βραδινά δρομολόγια. Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων μπορεί να είναι διαθεματικό και να συνδέεται με συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους και διδακτικές ενότητες περισσότερων του ενός μαθημάτων. Πραγματοποιούνται μέσα στο διδακτικό έτος και μέχρι 10 ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων και πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 70% των φοιτώντων μαθητών της τάξης, του τομέα, της ειδικότητας ή του τμήματος ειδικότητας.
ΤΙ ΙΣΧΥΕ:Ι. Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο των καινοτόμων προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων
Πραγματοποιούνται έως δύο (2) εκπαιδευτικές επισκέψεις, ή επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) διάρκειας έως δύο (2) εργάσιμων ημερών ή έως τεσσάρων (4) ημερών, εάν συμπεριληφθούν έως δύο (2) αργίες, οποτεδήποτε μέσα στο σχολικό έτος −εξαιρουμένων των περιόδων ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων−, στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών
θεμάτων και αγωγής σταδιοδρομίας ή λοιπών καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων) και αφορούν στη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών – εκπαιδευτικών οι οποίοι υλοποιούν τα προαναφερόμενα προγράμματα.
ΙΙ. Μετακινήσεις – επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)
Ειδικότερα, οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Κ.Π.Ε. για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη σύμφωνα με τις κατά έτος οδηγίες της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Επισκέψεις στη Βουλή
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΌ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
Οι επισκέψεις στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, ανάλογα με την απόσταση, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν έως δύο (2) διανυκτερεύσεις, ενώ για τη νησιωτική Ελλάδα και τις ακριτικές-παραμεθόριες περιοχές έως τρεις (3) διανυκτερεύσεις. Στις ημέρες μετακίνησης δεν συνυπολογίζεται η μία διανυκτέρευση κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των μαθητών με πλοία, στην περίπτωση που αυτά εκτελούν αποκλειστικά και μόνο βραδινά δρομολόγια. Οι επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιούνται από την έναρξη του διδακτικού έτους έως και δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.»
Απαιτούνται : α) Ηλεκτρονική επιβεβαίωση της αίτησης του σχολείου από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία αναγράφεται η ονομασία του σχολείου, η ημέρα και η ώρα της επίσκεψης και ο αριθμός των προσκαλού- μενων μαθητών, β) Ετήσια έγκριση του προγράμματος των επισκέψεων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και της μετακίνησης των σχολείων από τον Γενικό Γραμματέα
του ΥΠ.Π.Ε.Θ.».
ΤΙ ΙΣΧΥΕ: Οι επισκέψεις στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, ανάλογα με την απόσταση, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν έως δύο (2) διανυκτερεύσεις, ενώ για τη νησιωτική Ελλάδα και τις ακριτικές−παραμεθόριες περιοχές έως τρεις (3) διανυκτερεύσεις. Οι επισκέψεις στο Ίδρυμα
της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιούνται από την έναρξη του διδακτικού έτους έως και δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.
Aπαιτούνται: α) Ηλεκτρονική αίτηση του σχολείου στο
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, β) Πρόσκληση του Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, γ) Ετήσια έγκριση του προγράμματος των επισκέψεων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και της μετακίνησης των σχολείων από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Eξαφάνιση 15χρονης από το Περιστέρι

Eξαφάνιση 15χρονης από το Περιστέρι


Στις 27/12/16, στις 17:00, εξαφανίστηκε από την περιοχή του Περιστέριου, η Κωνσταντίνα Π., 15 ετών.

Η Κωνσταντίνα έχει ύψος 1,59 μ., ζυγίζει 46 κιλά, έχει καστανά μαλλιά και μαύρα μάτια. Φορούσε τζιν παντελόνι, γκρι ζακέτα και αθλητικά παπούτσια.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό μας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.
Ο Μπαρούσκα Γκιάνα κοινοποίησε ένα σύνδεσμο. 
Το 8χρονο αγόρι αγνοείται την τελευταία ώρα στην περιοχή της Γλυφάδας. Φορούσε μπλε φούτερ με λευκές ρίγες… Οι γονείς του ειδοποίησαν την Αστυνομία η οποία “χτενίζει” τη περιοχή για την εύρεση του μικρού αγοριού. Το 8χρονο αγόρι αγνοείται…
EXPRESSTIME.GR|ΑΠΟ EXPRESSTIME

Το ΦΕΚ για τις μαθητικές εκδρομές-Μετακινήσεις μαθητών

Δημοσίευση: 30/12/2016
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα τροποποιητική απόφαση για τις “Μαθητικέςεκδρομές-Μετακινήσεις μαθητών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας”.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016


Η παιδική χορωδία ''The compassionates" συστάθηκε ως πρωτοβουλία του Διαπολιτισμικού Κέντρου "ΠΥΞΙΔΑ" του Ελληνικού Συμβουλίου για τους…
TETARTOPRESS.GR

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Δυνατότητα εγγραφής νηπίου σε δύο σχολικές μονάδες παράλληλα

Προκειμένου η φοίτησή του στο νηπιαγωγείο να προσαρμοσθεί στις συνθήκες της επαγγελματικής ζωής της μητέρας του.
Δημοσίευση: 26/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Κάθε νήπιο επιτρέπεται να εγγραφεί σε ένα και μόνο νηπιαγωγείο, αυτό του τόπου κατοικίας του κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 2 του Π.Δ. 200/1998. Εγγραφή νηπίου σε δύο νηπιαγωγεία δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται, γιατί οι παιδαγωγικοί σκοποί της προσχολικής αγωγής δεν θα εξυπηρετούνταν σε περίπτωση υποβολής του νηπίου σε εναλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα πό το ακόλουθο ερώτημα του υπουργείου Παιδείας:

Ο πατέρας του νηπίου σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την υπηρεσία εκθέτει ότι η σύζυγος  10-15 ημέρες το μήνα εργάζεται   στην πόλη … και 10-15 ημέρες το μήνα εργάζεται στην Αθήνα.
Στο μήνυμα ο πατέρας αναφέρει ακόμη ότι όταν η  σύζυγος έρχεται στην Αθήνα παίρνει μαζί της το νήπιο και το δεύτερο , μικρότερης ηλικίας, τέκνο της.
Για το λόγο αυτό, ο πατέρας   ζήτησε από την υπηρεσία να επιτρέψει στο παιδί του  να φοιτά 10-15 ημέρες το μήνα στην Αθήνα  σαν “ακροάτρια”.
Η Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Το υπουργείο Παιδείας,  απευθύνθηκε και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  , προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, το οποίο έκρινε ομόφωνα   ότι “ η απουσία θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την παράλληλη φοίτηση μαθητών σε δυο διαφορετικά νηπιαγωγεία καθώς και οι παιδαγωγικοί λόγοι που επιβάλλουν τη αίτηση των νηπίων  σε ένα σταθερό  σχολικό περιβάλλον δεν επιτρέπουν να εισηγηθεί θετικά επί του αιτήματος της οικογένειας… σχετικά με την ταυτόχρονη φοίτηση νηπίου σε δυο σχολεία”.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Έγκριση Προγραμμάτων Διαφυλικής Αγωγής στα Σχολεία

Δημοσίευση: 23/12/2016
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε, για το τρέχον σχολικό έτος,  την εφαρμογή των Προγραμμάτων Διαφυλικής Αγωγής, που προτίθεστε να υλοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματιμού , Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας,  σε συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο στα Σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης όλης της χώρας.
Τα προγράμματα διάρκειας έως δύο διδακτικών ωρών, έχουν στόχο την ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των κηδεμόνων των μαθητών σε ζητήματα σεξουαλικής αγωγής με θεματικούς άξονες που σχετίζονται στα χαρακτηριστικά της εφηβείας (βιολογικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές αλλαγές), στην ανατομία - φυσιολογία & υγιεινή του γεννητικού συστήματος, στην πρόληψη των πρόωρων σεξουαλικών επαφών, στην πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, σε θέματα αντισύλληψης κλπ .
Τα προγράμματα συντονίζονται από τον κ. Γεώργιο Κρεατσά, Καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Νικόλαο Σαλάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εισηγητές την κ. Καλλιόπη Τσεμπέρη, Σύμβουλο της Εταιρείας και τα μέλη κ.κ. Π. Παναγόπουλο, Μιχάλη Καλοειδά, Θεόδωρο Καλαμπόκα, Ιωάννη Μπούτα, Φωτεινή Ανυφαντάκη, Βασιλική Δρεπανού, Λειϊλά Τοπ και Α. Σωτηριάδου.
Η υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων εγκρίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με τα σχολεία και σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων , ώστε να μην παρακωλύεται η εφαρμογή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος. Η συνεργασία των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων είναι απαραίτητη.
2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα, για την συμμετοχή των μαθητών/τριών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών.
3. Η υλοποίηση των προγραμμάτων να γίνεται παρουσία των εκπαιδευτικών των τάξεων των σχολείων που θα συμμετέχουν.
4. Να μην υπάρχει διανομή οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών, ατόμων/ φορέων, καθώς και μη εγκεκριμένου από το
ΥΠ.Π.Ε.Θ. υλικού.

2016-12-24 22:28:10
Φωτογραφία για Γερμανοί έφηβοι μαθαίνουν αρχαία ελληνικά
Για τους καθηγητές είναι μέσο πολιτικής αγωγής των παιδιών, ενώ για τους μαθητές κουλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW), σε περίπου 200 σχολεία στη Γερμανία ακόμα και σήμερα διδάσκονται αρχαία ελληνικά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έντεκα 13χρονοι μαθητές στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης, προσπαθούν να διαβάσουν τις δύσκολες και άγνωστες για αυτά λέξεις, με τον καθηγητή τους, Ντίτερ Μπράουν, να τους ρωτά επίμονα για τις ιδέες του Σωκράτη, εξηγώντας τη διδασκαλία του.

Οι μαθητές επέλεξαν τα αρχαία ελληνικά συνειδητά, προτιμώντας τα από τα γαλλικά. Όπως σημειώνει η DW, στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης, οι χίλιοι περίπου μαθητές είναι υποχρεωμένοι στην ηλικία των δώδεκα ετών να επιλέξουν μια τρίτη ξένη γλώσσα. Μέχρι τότε μαθαίνουν υποχρεωτικά αγγλικά και λατινικά και στην 8η, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα γαλλικά και τα αρχαία ελληνικά.


Είναι κουλ και η Ελλάδα ανακάλυψε τη δημοκρατία

Τα παιδιά που επιλέγουν τα αρχαία δεν είναι πολλά -περίπου 20 από τα 120 που έχουν δικαίωμα επιλογής- ωστόσο κάποια από αυτά, η Μελίσα, η Αγλαΐα, ο Κρίστιαν, η Κόζιμα, η Φελίτσιτας, ο Κόνραντ, θέλησαν να εξηγήσουν στη Deutsche Welle τους λόγους που το έκαναν:

Όπως ανέφεραν, μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ πιο συναρπαστικό να λέει κανείς ότι έμαθε αρχαία ελληνικά, καθώς «φαίνεται πιο έξυπνος», σύμφωνα με τους μαθητές. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι, μέσα από τα αρχαία, «μαθαίνεις πολλά για τη ζωή, μαθαίνεις από πού προέρχονται τα γράμματα αλλά μαθαίνεις και πολλά για την ιστορία».

«Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις. Οι Έλληνες νομίζω ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη δημοκρατία», είπε ένας ακόμα μαθητής, για να συμπληρώσει ένας συμμαθητής του: «Πιστεύω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας ή για να το πω διαφορετικά η Ελλάδα είναι ο πρόγονος της σημερινής μας κουλτούρας, της δημοκρατίας. Είναι κάτι διαφορετικό».

«Εγώ μαθαίνω αρχαία ελληνικά γιατί μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ να μαθαίνεις από πού προέρχονται τόσες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες», συμπληρώνει ένας ακόμη μαθητής.

Δεν είναι μόνο η γλώσσα αλλά οι ιδέες που κυρίως συγκινούν

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Κόνραντ ήταν ο μοναδικός από τους μαθητές που κάποιος στην οικογένειά του είχε σχέση με τα αρχαία ελληνικά. Η διδασκαλία των αρχαίων, ωστόσο, έχει μακρά παράδοση στη Γερμανία. Γνώρισε μεγάλη άνθιση κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ σήμερα διδάσκονται σε περίπου 200 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τη DW.

Τα περισσότερα απο αυτά τα σχολεία βρίσκονται στη Βαυαρία και τη Βάδη - Βυρτεμβέργη ενώ ο αριθμός των μαθητών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 συνολικά. Ο αριθμός, πάντως, φθίνει από τη δεκαετία του 1970 οπότε έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δόθηκε βαρύτητα σε άλλα μαθήματα όπως για παράδειγμα στα παιδαγωγικά ή την κοινωνιολογία.

Η DW σημειώνει επίσης ότι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το γυμνάσιο Μπετόβεν στη Βόννη, περίπου 40 φιλόλογοι διδάσκουν αρχαία ελληνικά και κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το οποίο αφορά θέματα διδασκαλίας αλλά και ουσίας των κειμένων.

«Δεν μαθαίνουμε μόνο τη γλώσσα. Πρέπει γρήγορα να γίνεται σαφές ποιός είναι ο στόχος. Δεν είναι η επικοινωνία αλλά ο τρόπος σκέψης, τα σπουδαία κείμενα και θέματα, στα οποία οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγάλοι πρωτοπόροι στην Ευρώπη» δήλωσε ο φιλόλογος Ντίτερ Μπράουν.
Πηγή Tromaktiko
2016-12-25 05:09:17
Φωτογραφία για Το σχολείο, μεγαλειότατε, δε διδάσκει μόνο γνώσεις, αλλά και ηθικές αξίες…
Ανοίγοντας μια νέα ειδική ενότητα στο alfavita για το σχολείο και την εκπαίδευση, θα δημοσιεύουμε αποσπάσματα και ρήσεις που θεωρούμε πως έχουν αξία.

«Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».

Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας και ποιητής

Διαβάζοντας την ιστορική αυτή φράση του Ουγκώ, οι δασκάλες Όλγα Ιωάννου και Βάνα Τρίγκα σκέφτηκαν να την σχολιάσουν με το παρακάτω παραμύθι στην Καθημερινή:

«Κάποτε, σε έναν τόπο μακρινό ζούσε ένας δίκαιος βασιλιάς, που αναρωτιόταν τι είναι καλύτερο να κάνει για το βασίλειό του. Να ανοίξει ένα σχολείο για να έχει έξυπνους και μορφωμένους υπηκόους ή μια φυλακή για να τους τιμωρεί όταν χρειάζεται και να τον φοβούνται; Έτσι μια μέρα κάλεσε στο παλάτι έναν δάσκαλο κι έναν δεσμοφύλακα και τους ζήτησε να υποστηρίξουν ο καθένας την άποψή του. “Μα είναι πολύ απλό το δίλημμα, μεγαλειότατε. Αν χτίσεις μια φυλακή, όλοι οι υπήκοοι θα σε ευγνωμονούν, γιατί θα νιώθουν ασφαλείς, αφού όσοι παραβαίνουν το νόμο θα στερηθούν την ελευθερία τους και οι υπόλοιποι θα φοβούνται να παρανομήσουν”, είπε ο δεσμοφύλακας.


“Χμ! Για πες μας κι εσύ, δάσκαλε”.

“Το σχολείο, μεγαλειότατε, δε διδάσκει μόνο γνώσεις, αλλά και ηθικές αξίες. Το σχολείο βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτύσσει τις δυνατότητές του, να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, να διασφαλίζει την ειρήνη και την πρόοδο. Έτσι οι υπήκοοί σου θα νιώθουν ασφαλείς, θα σε σέβονται και θα είναι σε θέση να απορρίψουν κάθε βίαιη συμπεριφορά. Το βασίλειό σου θα ευδοκιμήσει και το όνομά σου θα μείνει στην ιστορία. Χρειάζεται άραγε ένα τέτοιο βασίλειο κάγκελα και δεσμοφύλακες;”»
Πηγή Tromaktiko

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η εγκύκλιος για τη θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια

α) διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) έμφυλες ταυτότητες.
Δημοσίευση: 23/12/2016
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Εγκύκλιο για την υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων κατά το Σχολικό Έτος 2016- 2017, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας:
Α. Kατά το σχολικό έτος 2016-2017 υλοποιείται στα Γυμνάσια της χώρας Θεματική Εβδομάδα με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα». Ο θεσμός της θεματικής εβδομάδας αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα που άπτονται της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και, κατά το τρέχον έτος, εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) τις έμφυλες ταυτότητες.
Β. Η εστίαση του περιεχομένου της φετινής Θεματικής Εβδομάδας στα ζητήματα αυτά απορρέει από την κρίσιμη σημασία που αποκτούν κατά την αναπτυξιακή φάση της προεφηβείας και εφηβείας την οποία διέρχονται οι μαθητές/-τριες του Γυμνασίου, καθώς τα ζητήματα της διατροφής, των έμφυλων ταυτοτήτων και της ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών συνδέονται άμεσα με την υπό διαμόρφωση σχέση των προέφηβων και έφηβων μαθητών/τριών με το σώμα τους, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψή τους και εν γένει με τον εαυτό τους, καθώς επίσης και με τους/τις συνομιλήκους/ες τους, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Υπό αυτήν την έννοια, η εστίαση της Θεματικής Εβδομάδας στους παραπάνω βασικούς άξονες αντλεί από την ευρύτερη σημασία που αποκτά για τους/τις μαθητές/τριες αυτής της ηλικίας, η κατάρριψη μύθων που συνδέονται με τη χρήση των ουσιών ή/και την υιοθέτηση «εξαρτητικών» συμπεριφορών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, λήψης αποφάσεων, αντίστασης στην πίεση των ομηλίκων, μείωσης του άγχους και θετικής αντιμετώπισης των καταστάσεων.
Γ. Επιπροσθέτως, η Θεματική Εβδομάδα αντλεί από τη μεθοδολογία παρεμβάσεων που έχουν χαρακτηριστικά καθολικής πρόληψης και απευθύνεται στο σύνολο της σχολικής κοινότητας (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς), με στόχο την παροχή υποστήριξης, σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα, όχι μόνο στους μαθητές/τριες του σχολείου, αλλά και στους/στις εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Γενικότερα, τα θέματα που διαμορφώνουν στάσεις (όπως, για το τρέχον σχολικό έτος, η διατροφή, η πρόληψη του εθισμού ή οι έμφυλες ταυτότητες) είναι χρήσιμο να γίνονται αντικείμενα μιας όσο το δυνατόν πιο "ολιστικής" προσέγγισης και μιας βιωματικής επεξεργασίας, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια, καθώς δεν επιδιώκεται μόνο η απόκτηση πληροφοριών ή γνώσεων αλλά και η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών. Οι βιωματικές προσεγγίσεις μαζί με την πληροφόρηση επιτρέπουν στη συνέχεια την αναστοχαστική διαδικασία και διευκολύνουν την ανάπτυξη κριτικής στάσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τέτοιες δράσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των σχέσεων όλων όσοι/ες συμμετέχουν στη σχολική κοινότητα.
Δ. Η Θεματική Εβδομάδα θα υλοποιηθεί στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Η εμπλοκή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας στη Θεματική Εβδομάδα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της συσσωρευμένης εμπειρίας από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και τις Δράσεις Αγωγής Υγείας αναμένεται να ενισχύσει την επικοινωνία και τις σχέσεις συνεργασίας τόσο εντός του σχολείου όσο και έξω από αυτό, στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Περισσότερα από 1.200 παιδιά μεταναστών και προσφύγων ολοκληρώνουν το α' σχολικό τρίμηνο στην Ελλάδα

Περισσότερα από 1.200 παιδιά μεταναστών και προσφύγων ολοκληρώνουν το α' σχολικό τρίμηνο στην Ελλάδα
2
Περισσότερα από 1.200 παιδιά μεταναστών και προσφύγων ολοκληρώνουν το πρώτο σχολικό τρίμηνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΟΜ, 35 σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν σε καθημερινή βάση παιδιά από 13 κέντρα φιλοξενίας (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Ηπείρου, Εύβοιας) προς τα κοντινότερα σχολεία.

Τα σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά την πόρτα τους σε προσφυγόπουλα που ζουν σε δομές φιλοξενίας στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διασφαλίζει τη μεταφορά των παιδιών από τα κέντρα φιλοξενίας στα κοντινότερα σχολεία παρέχοντάς τους σχολικές τσάντες με τα απαραίτητα τετράδια, στυλό και μολύβια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Πολυτομεακή βοήθεια και προστασία σε μετανάστες και πρόσφυγες που αποκλείονται στην Ελλάδα».

Ο 10χρονος Χάμζα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι και το σχολείο του στη Συρία για να φύγει από τον πόλεμο. Σήμερα παρακολουθεί μαθήματα στο ελληνικό δημοτικό σχολείο. «Έπρεπε να σταματήσω το σχολείο πέρυσι, αλλά τώρα ξεκίνησα πάλι. Ελπίζω να μπορέσω να γίνω πιλότος μια μέρα», λέει.

Η συνομήλική του Μαρί από την Παλαιστίνη, που μένει με την οικογένειά της στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, ξεκίνησε πρόσφατα να φοιτά σε δημοτικό σχολείο. Δηλώνει ότι αγαπάει όλους τους δασκάλους της στην Ελλάδα. «Στο σχολείο μαθαίνουμε ελληνικά, αγγλικά, μαθηματικά και όταν βγαίνουμε για διάλειμμα παίζουμε μπάλα. Μου αρέσει πάρα πολύ και η μουσική. Το αγαπημένο μου μουσικό όργανο είναι η κιθάρα».

Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με το άνοιγμα των σχολείων για το νέο έτος άλλα 400 προσφυγόπουλα από επιπλέον επτά κέντρα φιλοξενίας θα ξεκινήσουν να φοιτούν στις σχολικές τάξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα απόφαση για σχολεία που θα λειτουργήσουν για την εκπαίδευση των προσφύγων

Δημοσίευση: 22/12/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Με νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ορίζονται οι παρακάτω  οι σχολικές μονάδες , εντός των οποίων θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ανά κέντρο φιλοξενίας: