Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016


Ο χρήστης Σκέψεις σοφών πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία.


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016


Μουσειακή Αγωγή και Εκπαίδευση
http://www.aie.gr/index.php…
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και μεθοδολογικές προσεγγίσεις σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εμψύχωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσειακής Αγωγής για παιδιά.
AIE.GR|ΑΠΟ GEORGEUSER


Κυρώσεις για μαθητές που καπνίζουν στο σχολείο
Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, δημόσιων και ιδιωτικών σύμφωνα με το ΦΕΚ 1286/2009. Με βάση το παραπάνω ΦΕΚ εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν επιτρέπεται να…
IPAIDEIA

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συνέπειες από την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Νοέμβριος, 2016 - 08:23 | Στην Κατηγορία: 
Ειδική Αγωγή
Κάθε κυβέρνηση, τόσο οι προηγούμενες όσο και η τωρινή, προσπαθεί να τεκμηριώσει, επιστημονικά και παιδαγωγικά, το νομοθετικό της έργο που αφορά στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση στις θεωρίες της «ένταξης» και της «συμπερίληψης».
Πραγματικά, για όσους πονάμε και παλεύουμε για τη βελτίωση των όρων μόρφωσης αυτών των παιδιών, αλλά και της ουσιώδους κοινωνικής ένταξής τους, πόσο όμορφα ηχούν στα αυτιά μας αυτές οι διακηρύξεις! Ομως, η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να μας προσγειώσει, μάλλον με βίαιο τρόπο. Ετσι, για την Ευρώπη της «συμπερίληψης» και της «συνεκπαίδευσης» μπορούμε να δούμε από έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2003) πώς αποτιμά την Ειδική Εκπαίδευση: «Ο τρόπος σκέψης της αγοράς έχει εισαχθεί στην εκπαίδευση και οι γονείς έχουν αρχίσει να συμπεριφέρονται σαν πελάτες (...) Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους για τους ευάλωτους μαθητές και τους γονείς τους (...) Τα σχολεία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιθυμούν μαθητές που συνεισφέρουν σε καλύτερα αποτελέσματα». Βέβαια, τα σχολεία των πολλών ταχυτήτων, με τους γονείς να πληρώνουν για βασικές τους λειτουργίες είναι η κύρια πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτή έχει υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συνέπεια, λοιπόν, αυτής της πολιτικής είναι οι γονείς και οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ως πελάτες, και οι μαθητές με αναπηρία να είναι «βάρος», γιατί χαλάνε τη βιτρίνα του σχολείου.
«Συμπερίληψη», «ίσες ευκαιρίες» ...διά πάσαν νόσον
Δεν είναι καθόλου καινούριοι οι όροι «ένταξη» και «συμπερίληψη» ούτε αποτελούν καινοτομία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο ορισμό: «Συνεκπαίδευση είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για συνύπαρξη και συνδιδασκαλία των περισσότερων μαθητών με ειδικές ανάγκες με τους συμμαθητές τους που δεν έχουν ειδικές ανάγκες, μέσα στα κοινά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης». Δε είναι στόχος του παρόντος άρθρου να κάνουμε μια διεθνή αποτίμηση για το πώς υλοποιείται η «συμπερίληψη» στην Ειδική Εκπαίδευση και θα περιορισθούμε μόνο στα του οίκου μας.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, είναι ανεπαρκέστατες οι δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης είτε μιλάμε για τις διακριτές και αυτόνομες, είτε αυτές που είναι ενταγμένες στο γενικό σχολείο όπως είναι τα τμήματα ένταξης ή η παράλληλη στήριξη. Αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι η υποβάθμιση, η ανυπαρξία μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό υλικό, οι ανεπαρκείς μεταφορές κ.τ.λ, ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει κάθε έκφανση της διαδικασίας της ειδικής παρέμβασης και εκπαίδευσης.
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, οι εκάστοτε υπουργοί επικαλούνται τους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που απογοητευμένοι από την εικόνα των ειδικών σχολείων δε θέλουν να δουν τα παιδιά τους μέσα σε αυτά. Γιατί αυτά τα σχολεία ποτέ δεν ανοίγουν τον Σεπτέμβρη και λείπουν από αυτά οι ειδικοί παιδαγωγοί, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, τα μέσα μεταφοράς και όλες οι υλικοτεχνικές υποδομές για να γίνει συστηματική παρέμβαση με βάση την αναπηρία του κάθε παιδιού. Και αυτές οι ελλείψεις σε μεγάλο βαθμό σέρνονται μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Τα «γκέτο» λοιπόν, όπως τα αποκάλεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που θεωρεί τα παιδιά, σε όλο το φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, δεύτερης κατηγορίας και η εκπαίδευσή τους υποχρηματοδοτείται, είναι υποβαθμισμένη καθώς στοιχίζει πολλαπλάσια από ό,τι της γενικής εκπαίδευσης.
Ας πάμε τώρα στις ειδικές δομές εντός του γενικού σχολείου, που προσφέρονται για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο αριθμός των δομών είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Δεν επαρκούν τα τμήματα ένταξης στην πρωτοβάθμια και είναι ελάχιστα στη δευτεροβάθμια. Επομένως, χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες στα μαθήματα, δεν παίρνουν καμία απολύτως ειδική παιδαγωγική στήριξη.
Ακόμα, πιο κραυγαλέα είναι η υποβάθμιση στο θεσμό της παράλληλης στήριξης. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, παράλληλη στήριξη δικαιούνται τα παιδιά που ανήκουν σε όλο το φάσμα του αυτισμού και τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα κ.ά. Τα νούμερα και σε αυτήν την περίπτωση είναι αποκαλυπτικά. Χιλιάδες παιδιά που δικαιούνται στήριξης μένουν αβοήθητα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και τα «τυχερά» μοιράζονται την εδική παιδαγωγό με άλλα τρία ή τέσσερα παιδιά. Μέσα σε αυτό το χάλι, ανθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς αναγκάζονται οι γονείς να καλύψουν το κενό από τη δική τους την τσέπη, προσλαμβάνοντας ιδιώτες για παράλληλη στήριξη και όλα αυτά με την ανοχή και τη νομιμοποίηση του υπουργείου.
Εξαιτίας, λοιπόν, της πλήρους υποβάθμισης όλων των δομών που αφορούν στην ειδική εκπαίδευση ανθούν οι ιδιωτικές δομές, που η ίδρυση και λειτουργία τους αποδεικνύει περίτρανα την αντικειμενική και επιστημονική ανάγκη ύπαρξης των αυτόνομων διακριτών δομών της ειδικής εκπαίδευσης, παρά και ενάντια στις διακηρύξεις των υπουργών. Χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες τις ειδικές παιδαγωγικές υπηρεσίες είτε αφορούν ήπιες, είτε πιο βαριές περιπτώσεις αναπηρίας. Ετσι, δημιουργείται το πραγματικό κοινωνικό περιθώριο, καθώς δεν μπορούν όλοι να πληρώνουν το κόστος της ιδιωτικής παρέμβασης. Δημιουργείται, λοιπόν, άλλη μια ευκαιρία για χρυσές, κερδοφόρες δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα.
Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την ουσιαστική «ένταξη» και «συμπερίληψη»
Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, η «συμπερίληψη» και η «ένταξη» που αυτοί προτείνουν οδηγεί σε ένα «σχολείο για όλους». Ας σκεφτούμε, λοιπόν: Ρωτήθηκε ποτέ ένα παιδί, που είναι στο φάσμα του αυτισμού, όχι κατ' ανάγκη η βαριά περίπτωση, εάν νιώθει ευτυχισμένο σε μια τάξη με άλλα 20 παιδιά, εάν νιώθει ευχάριστα στο διάλειμμα όταν βρίσκεται σε ένα χώρο με άλλα 250 παιδιά; Κοινωνικοποιείται αρμονικά ή κακοποιείται; Γιατί το παιδί με αυτισμό έχει ανάγκη την ηρεμία, τη σταθερότητα, την ολιγομελή ομάδα και τη ρουτίνα. Και αυτό δεν μπορεί να είναι πρόβλημα στη μαθησιακή διαδικασία, αλλά το υλικό μας για να διαμορφώσουμε την ειδική εκπαιδευτική παρέμβαση.
Ρωτήθηκε ποτέ ένα παιδί με ελλειμματική προσοχή εάν του είναι ευχάριστο, παιδαγωγικά ορθό και αποτελεσματικό να μένει καθηλωμένο για 45 λεπτά σε μια καρέκλα; Οταν αυτό το παιδί κουραστεί και πραγματικά έχει την ανάγκη και ταυτόχρονα το δικαίωμα να σηκωθεί από την καρέκλα του και να κάνει τη βόλτα του μπορεί να το κάνει; Οταν το παιδί αυτό ανταποκρίνεται σε μια δεκαπεντάλεπτη μαθησιακή παρέμβαση και χρειάζεται μια τακτική, σύντομη εναλλαγή, αυτό μπορεί να του το προσφέρει η παραδοσιακή μέθοδος διδασκαλίας; Οχι. Αντιστρόφως, μπορεί να προσαρμοστεί ένα πρόγραμμα παράδοσης στα 15 λεπτά για τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά και μετά να κάνουν διάλειμμα; ΟΧΙ. Γιατί είναι διαφορετικές οι ανάγκες αυτών των παιδιών, και αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι η καθοδηγητική πυξίδα για να διαμορφώσεις τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, στον κατάλληλο σχολικό χώρο με τους κατάλληλα ειδικευμένους παιδαγωγούς και επιστήμονες.
Στην πραγματικότητα, τα παιδιά με μέτριες και σοβαρές Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες (ΕΜΑ), επειδή ξεκινούν από άνιση και διαφορετική βάση σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, χρειάζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα «ανισότιμη», δηλαδή προνομιακή μεταχείριση, για να μπορέσουν να κατακτήσουν την ισοτιμία τους. Απέναντι σ' αυτά τα παιδιά, το σχολείο και ο παιδαγωγός έχουν μεγάλο χρέος. Αυτό που χρειάζεται να διαπνέει τη μορφωτική διαδικασία είναι το ποιες «αξιοποιήσιμες δυνατότητες» υπάρχουν στο παιδί και τι είδους διαταραχές εμποδίζουν το παιδαγωγικό έργο. Πρέπει το παιδί χωρίς καθυστέρηση και προστριβές να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να κατακτήσει εκείνες τις δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να οργανώσει και να διαμορφώσει τη ζωή του.
Η μεγάλη κομμουνίστρια δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη, στο μνημειακό της έργο «Ανώμαλα και Καθυστερημένα Παιδιά» (1939 - εκδόσεις Ελληνικής Εκδοτικής Εταιρείας ΑΕ), στο οποίο καταγράφει την εμπειρία από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου Καισαριανής, εμβαθύνει στα ιδιαίτερα προβλήματα των παιδιών με ΕΜΑ, παρουσιάζει τις προκλήσεις που συναντά ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής στο διαπαιδαγωγητικό του έργο αλλά δίνει και πρακτικές οδηγίες:
«Χρειάζεται ο δάσκαλος ν' αντικρύσει τούτο το ζήτημα διαφορετικά. Να μεταχειριστεί τρόπους που θα έχουν τούτο το κοινό: το κάθε φορά διδαχτικό υλικό να είναι συγκεκριμένο, μάλιστα, να το πω έτσι, "πρωτόγονα" συγκεκριμένο. Κήπος, περιποίηση ζώων, εργαστήριο, πρατήριο, χειροτεχνία, εκδρομές στον αγρό, στα εργοστάσια, στους λιμένες, στις αγορές, δραματοποίηση και αναπαράσταση στην άμμο, στον πηλό. Νιώθουμε πόσο αργός πρέπει να γίνει ο ρυθμός της διδασκαλίας. Τίποτα βερμπαλιστικά, γιατί όλα μένουν ήχοι κενοί. Πρέπει να γεμίσει το μάτι, να δουλέψει το χέρι, να ψαύσει το αντικείμενο, να το εξετάσει, να το εργαστεί, να ιδρώσει, να το αγκαλιάσει με όλες τις αισθήσεις το νέο, να του δώσει όλες τις δυνατές εκφράσεις, για να σχηματιστεί η έννοια ή να συμπληρωθεί. Ο δάσκαλος λοιπόν θ' αλλάξει και ρυθμό και μέθοδο. Πρέπει γενικά να προσαρμοστεί στη νοητική πορεία των παιδιών». Μπορεί ο κάθε ειδικός δάσκαλος να κάνει την αναγωγή στα σημερινά δεδομένα και τις δυνατότητες που του δίνονται.
Οσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται στην Ειδική Αγωγή διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, παρότι γράφηκαν 77 χρόνια πριν, θα διαπιστώσουν μια ταύτιση με όσα οι ίδιοι σχεδιάζουν, πράττουν ή ακόμα οραματίζονται για την εκπαίδευση των παιδιών της τάξης τους ή του σχολείου τους. Με μια τέτοια διαδικασία θα έπρεπε να γίνεται η σχολική διαπαιδαγωγητική εργασία και κοινωνική ένταξη των παιδιών με ΕΜΑ, ειδικά σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν τεράστιες δυνατότητες.
Επομένως, σχολική ένταξη είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη παιδαγωγική διαδικασία που πραγματοποιείται στον κατάλληλο για το παιδί χώρο και έχει ως στόχο την ολόπλευρη «ένταξη», μαθησιακή, κοινωνική, συναισθηματική. Τελικά, η ουσιαστική «ένταξη» είναι αυτή στην κοινωνία. Ο στόχος αυτός πρέπει να διατρέχει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και να αποτελεί φυσικά και στόχο της κοινωνίας.
Τάσος ΤΟΚΑΣ
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, δάσκαλος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευση


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi-ston-typo/synepeies-apo-tin-entaxi-ton-paidion-me-eidikes-anagkes-sta-genika#ixzz4RNVqxK1f
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Αθώοι οι 3 μαθητές και οι 2 εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Ιτέας


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Νοέμβριος, 2016 - 07:04 | Στην Κατηγορία: 
Δίκη
Αθώοι κρίθηκαν οι δύο εκπαιδευτικοί και οι τρεις μαθητές του ΓΕΛ Ιτέας, που παραπέμφθηκαν χτες σε δίκη για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις - κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη του 2013.
Στις κινητοποιήσεις που αφορούσαν προβλήματα της εκπαίδευσης, οι μαθητές είχαν τη στήριξη τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών τους. Τη συμπαράστασή τους προς τους διωκόμενους εξέφρασαν μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/athooi-oi-3-mathites-kai-oi-2-ekpaideytikoi-toy-gel-iteas#ixzz4RNVSXk4H
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών δημόσια στο MySchool

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων κατά του υπουργού Παιδείας

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών δημόσια στο MySchool
Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προσέφυγε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Παιδείας, για την ένταξη των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στο σύστημα «MySchool». Ωστόσο, το υπουργείο δεν φαίνεται να υποχωρεί και ξεκαθαρίζει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση».
Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, ήδη από τις αρχές του μήνα και με αφορμή τη διαρροή στοιχείων από τη βάση δεδομένων του «MySchool», είχε προαναγγείλει την προσφυγή στην ανεξάρτητη Αρχή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την περί ης ο λόγος υποχρεωτική καταχώριση -και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των υποκειμένων- σε ένα κεντρικό «Υπέρ-Αρχείο» και, παράλληλα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδομένων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους», αναφέρει σήμερα ο ΣΙΣ, εξηγώντας τους λόγους της άσκησης της προσφυγής.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι το ΥΠΠΕΘ ζητεί από τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταχωρούν «μεγάλο όγκο απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών». Επίσης, τονίζοντας ότι το ζήτημα χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, ο ΣΙΣ ζητά την προσωρινή αναστολή της καταχώρισης, μέχρι την έκδοση της απόφασης/γνωμοδότησης της Αρχής επί της προσφυγής, προκειμένου να προστατευθούν οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί «από την επέλευση μη επανορθώσιμης βλάβης που εξ ορισμού συνεπάγεται η πιθανολογούμενη παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους και ενδεχόμενη διαρροή ή άλλης μορφής αθέμιτη επεξεργασία τους».
Τέλος, το ΔΣ του ΣΙΣ ζητά συνάντηση με τον υπουργό, ώστε να του εκθέσουν και προφορικά τις απόψεις τους και να παράσχουν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις κριθούν σκόπιμες.
Ωστόσο, σε απάντηση στην προσφυγή, το υπουργείο αναφέρει ότι η υποχρέωση που έχουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων να αποστέλλουν τα στοιχεία στο «Myschool», σύμφωνα με το νόμο 4415/2016, είναι «αδιαπραγμάτευτη και η μη τήρησή της παράνομη». «Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του My school είναι σαφές και αυστηρό ώστε να προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τριετή άψογη λειτουργία του», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου. «Η προσπάθεια εκ μέρους των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων να ακυρώσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα την εφαρμογή του νόμου, είναι και αναποτελεσματική και ύποπτη σε ό,τι αφορά στην τελική επιδίωξή τους. Ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Gregor Giannopoulos κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Ioannis Mallios " 200 εκατομύρια παιδιά θα κοιμηθούν στους δρόμους απόψε και κανένα από αυτά δεν θα ναι από την Κούβα. Καταδικάστε...
GREGORDERGRIECHE.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ GREGOR DER GRIECHE


Με σύνθημα «Φτάνει»
Δεν έχει εξελιχθεί σε γονεϊκό κίνημα όπως στην Ισπανία. Ούτε έχει τη φανερή υποστήριξη πολλών δασκάλων, όπως στη Βρετανία. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η διαμαρτυρία στην Ελλάδα είναι υπαρκτή.
EFSYN.GR


Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα το μήλο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Δημοσίευση: 26/11/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο πρώτος στην Ελλάδα που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και από τους λίγους στην Ευρώπη, ολοκληρώνει με επιτυχία όλες τις δράσεις του προγραμματικού πλαισίου που έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς προσπάθειας της Οργάνωσης.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που τιμά την μοναδική αυτή πορεία και δίνει ισχυρά μηνύματα για το μέλλον.
Μόνο από το μήνα Σεπτέμβριο και έπειτα, έχει οργανώσει επετειακό τριήμερο με πλήθος πολιτικών, επιχειρηματικών παραγόντων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Ζαγορά, έχει παρουσιάσει ιστορικό ντοκιμαντέρ μίας ώρας για την 100 χρόνων προσπάθεια και αγώνα των Ζαγοριανών Παραγωγών μαζί με σύγχρονη εικαστική παρέμβαση με τα ονόματα των 199 ιδρυτών του σε διήμερο μνήμης και τιμής στο συνεταιριστή και διοργανώνει διάφορες δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας που ήδη άρχισαν να ταξιδεύουν για αρκετά μέρη της Ελλάδας.
Πρωτότυπη και παραδειγματική, για δεδομένα ελληνικού αγροτικού συνεταιρισμού, είναι και η διοργάνωση που ήδη εξελίσσεται με μεγάλη τάση συμμετοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (επίπεδο Δημοτικού) για υλοποίηση πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Ο Διαγωνισμός έχει θέμα: « Ένα μήλο την ημέρα…: Το μήλο συμβάλει στην υγιεινή διατροφή !»  
Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως και την στήριξη και αρωγή του Υπουργείου Υγείας .
Η επίσημη έναρξη έγινε στις 03 Οκτωβρίου 2016 και η ολοκλήρωση προβλέπεται για 14 Φεβρουαρίου 2017 (ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής).
Για τον διαγωνιζόμενους έχουν οριστεί και δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά ζωγραφική, γλυπτική και κολάζ. Οι μαθήτριες/ές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !».
Τα έργα ζωγραφικής και κολάζ θα πρέπει να έχουν μέγεθος μέχρι 70 * 70 cm αν πρόκειται για ομαδικά ή μέχρι μεγέθους Α3 αν πρόκειται για ατομικά.
Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής και κολάζ, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους.
Τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου ή στοιχεία εκπαιδευτικού και ομάδας αν πρόκειται για ομαδικό έργο) θα πρέπει να αναγράφονται στο πίσω αριστερό μέρος του έργου τους.
Η δεύτερη ενότητα αφορά σύντομο βίντεο ή ψηφιακή εφαρμογή.
Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 3 έως 5 λεπτών, ή μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, tablets ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ένα μήνυμα τύπου sms, ή email, ή εικονίδια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μια ψηφιακή αφίσα με θέμα «Ένα μήλο την ημέρα …: Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !».
Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) πάνω στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου ή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού αν το έργο είναι ομαδικό και της ομάδας). 
Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μια ατομική συμμετοχή ανά μαθητή/τρια για κάθε θεματική ενότητα ή/και μία ομαδική από ομάδες που θα δημιουργηθούν σε επίπεδο τάξης, τμήματος ή απλά από δύο και άνω μαθητές.
Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν βραβευθεί σε κάποιον άλλο διαγωνισμό.
Όλα τα έργα θα αποστέλλονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και θα κριθούν από ανεξάρτητη επιτροπή. Καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού θα είναι ο Ζαγοριανός ζωγράφος Κώστας Κομνηνός.
Η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα, στις 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Θα υπάρχουν τρείς θέσεις κατάταξης για κάθε θεματική ενότητα στα ατομικά έργα και μία στα ομαδικά. Για περισσότερες πληροφορίες και για τη λήψη των σχετικών εγγράφων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού: www.zagorin.gr .
To μήνυμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι πολλαπλό.
Αρχικά προβάλλει την Οργάνωση με τα 100 χρόνια ζωής.
Επιπλέον αποτελεί μήνυμα υγιεινής διατροφής στις νέες γενιές καθώς το μήλο αποτελεί φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας.
Επίσης μέσω της δράσης αυτής αναπτύσσονται τα καλλιτεχνικά ταλέντα των μαθητών και αποτελεί μία καλή ευκαιρία ανάδειξης νέων ανθρώπων.
Παράλληλα δημιουργείται πολιτιστικό απόθεμα και μάλιστα βεβαρυμμένης σημασίας καθώς θα προέρχεται από μαθητές.
Εν τέλει οι μαθητές με το έργο τους θα συμμετέχουν σε μία συνολική παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί.
Στο σημείο αυτό συμβολίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του Συνεταιρισμού, που μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε αγρότη – συνεταιριστή για ποιοτικούς καρπούς και μέσα από την ατομική προσπάθεια κάθε στελέχους του Συνεταιρισμού που απαρτίζεται από επιστήμονες και έμπειρους υπαλλήλους καταλήγει να προβάλλει αυτή τη συνολική θετική εικόνα στο καταναλωτικό κοινό.
Η προσπάθειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού συνεχίζονται και οι δράσεις για τα 100 χρόνια λειτουργίας δημιουργούν στο σύνολό τους ένα θετικό παράδειγμα ελπίδας στις δύσκολες εποχές που βιώνει η πατρίδα.

Μετεγγραφές μαθητών/τριών

Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 26/11/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Α. Η αποστολή του ατομικού δελτίου του/της μαθητή/τριας  θα πρέπει να συνοδεύεται από τα σχετικά υπηρεσιακά σημειώματα που έχουν ανταλλάξει οι Διευθυντές των σχολείων  και από την αίτηση μετεγγραφής του γονέα.
Β. Επίσης, θα  πρέπει να είναι συμπληρωμένο  το πεδίο με τα στοιχεία του κηδεμόνα στο ατομικό δελτίο, ενώ το ατομικό δελτίο θα πρέπει να είναι θεωρημένο (σφραγισμένο) και να φέρει την  υπογραφή του Διευθυντή του σχολείου και του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με το ζήτημα της μετεγγραφής μαθητών/τριών  από τα σχολεία της ημεδαπής προς τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και αντίστροφα .
Τα παραπάνω υπενθυμίζει το υπουργείο Παιδείας  με  έγγραφο προς τιςΠεριφερειακές Δ/νσεις    Δευτεροβάθμιας  Εκπ/σης  και  τα Γραφεία Συντονιστών   Εκπ/σης του  εξωτερικού.