Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στα σχολεία

Στις 17 δεν θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δημοσίευση: 30/10/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, του αντιδικτατορικού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης,υπενθυμίζουμε ότι πέρσι   ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης  , με εγκύκλιο , είχε δώσει τις  ακόλουθες οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες (σ.σ.ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και φέτος):
1.Οι σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 17 Νοεμβρίου 2015. Την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2. Μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων και εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων καλούνται να διοργανώσουν στα σχολεία εκδηλώσεις, ομιλίες, που θα ανταποκρίνονται στη σπουδαιότητα και τη σημασία των γεγονότων, στο πλαίσιο των οποίων παρακαλούνται όπως λάβουν υπόψη και αξιοποιήσουν τις μαρτυρίες Αγωνιστών της περιόδου του Πολυτεχνείου.
3.Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στις 17 Νοεμβρίου είναι απογευματινά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία Π.Ε., θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του πρωινού κύκλου, έπειτα από συνεννόηση των Διευθυντών των αντίστοιχων συστεγαζόμενων σχολείων.
4.Τα εσπερινά σχολεία, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές τους εκδηλώσεις τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες  στις  16 Νοεμβρίου 2015.
Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016|7:53:25
2016-11-01 02:26:09
Φωτογραφία για Unicef: Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν καθημερινά τοξικό αέρα
Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα στα επτά, ζουν σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά έως και κατά έξι φορές τα διεθνή όρια, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παιδική θνησιμότητα, αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η Unicef.

Η νέα αυτή έρευνα της Unicef δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου από τις 7 ως τις 18 Νοεμβρίου.

Η Unicef θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να κάνει έκκληση στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ώστε να δράσουν άμεσα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες τους.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σημαντικά στη θνησιμότητα περίπου 600.000 παιδιών μικρότερων των πέντε ετών ετησίως και απειλεί τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων άλλων», κατήγγειλε ο Άντονι Λέικ γενικός διευθυντής της Unicef.


«Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όχι μόνο βλάπτουν τα πνευμόνια των παιδιών, αλλά επίσης μπορούν να περάσουν το προστατευτικό κάλυμμα του εγκεφάλου και να επηρεάσουν ανεπιστρεπτί την εγκεφαλική τους ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λέικ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να αγνοήσει τη μόλυνση».

Βασιζόμενη σε δορυφορικές εικόνες, η έρευνα αυτή δείχνει ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση --η οποία προέρχεται από τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την καύση απορριμμάτων-- ξεπερνά τα όρια που είναι αποδεκτά για την ποιότητα του αέρα, τα οποία έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τα δύο δισεκατομμύρια παιδιά, τα 620 εκατομμύρια ζουν στη νότια Ασία, κυρίως στη νότια Ινδία. Άλλα 450 εκατομμύρια στην ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και 520 εκατομμύρια στην Αφρική, ενώ 450 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού.

Οι συντάκτες της έρευνας ερευνούν επίσης τη μόλυνση στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία προέρχεται από τη χρήση ξυλείας και κάρβουνου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις φτωχές, γεωργικές οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών ευθύνονται για αναπνευστικές ασθένειες οι οποίες προκαλούν σχεδόν έναν στους δέκα θανάτους στα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών.
Πηγή Tromaktiko
από @Αυτόνομο Σχήμα Μαθητών "Αταξία"  31/10/2016 12:48 πμ.
Οι κατηγορίες της δίκης έχουν να κάνουν με την συμμετοχή τους στην κατάληψη του σχολείου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015. Βλέπουμε, λοιπόν, πως στάλθηκαν στον ανακριτή πέντε 13χρονα παιδιά (υπενθυμίζουμε πως το σχολείο ήταν γυμνάσιο) γιατί αντιστάθηκαν και τόλμησαν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο σχολείο. Ταυτόχρονα οι γονείς των μαθητών δικάζονται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική, επιβάλλοντας την ποινή της επίπληξης στις/ους πέντε μαθήτριες/ες. Διευθυντές/ καθηγητές, μπάτσοι και δικαστές, σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης – καταστολής των μαθητικών αγώνων, θα μας βρίσκετε μπροστά σας. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε φασιστικές συμπεριφορές στα σχολεία και στις γειτονιές μας από όποιον και αν εκφράζονται. Εμείς, ως αναρχικοί μαθητές στεκόμαστε δίπλα σε κάθε μαθητή και μαθήτρια που δε διστάζει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τα αιτήματά του/ης.

post image

Ενημέρωση από την δίκη της 27/10, ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων – καταλήψεων.
Την Πέμπτη 27/10 διεξήχθη στο πλημελοδικείο ανηλίκων η δίκη πέντε μαθητών/τριών από το 1ο γυμνάσιο Μαλακοπής, έπειτα από καταγγελία της διευθύντριας του σχολείου. Οι κατηγορίες της δίκης έχουν να κάνουν με την συμμετοχή τους στην κατάληψη του σχολείου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015. Βλέπουμε, λοιπόν, πως στάλθηκαν στον ανακριτή  πέντε 13χρονα παιδιά (υπενθυμίζουμε πως το σχολείο ήταν γυμνάσιο) γιατί αντιστάθηκαν και τόλμησαν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο σχολείο. Ταυτόχρονα οι γονείς των μαθητών δικάζονται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική, επιβάλλοντας την ποινή της επίπληξης στις/ους πέντε μαθήτριες/ες.
Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μια τρανή απόδειξη της άριστης συνεργασίας διευθυντών/ καθηγητών – μπάτσων – δικαστών, με σκοπό την κάμψη των μαθητικών αγώνων και την ποινικοποίησή τους. Φυσικά, ούτε οι αριστεροί διαχειριστές της εξουσίας και οι περίτρανες δηλώσεις τους για αποποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων στάθηκαν εμπόδιο για την καταδίκη των πέντε μαθητών/τριών. Ούτε, βέβαια υπήρχε περίπτωση κάτι τέτοιο να γίνει, γιατί πολύ απλά η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και η καταστολή τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος και δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ με νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις.
Δυσάρεστο γεγονός αποτελεί η πλήρης απουσία συμμαθητών των παιδιών από το 1ο γυμνάσιο Μαλακοπής. Ταυτόχρονα, αποτελεί και ενδεικτικό σημάδι του χαρακτήρα της διευθύντριας και του κλίματος που έχει δημιουργήσει στο σχολείο. Η απουσία τους, δηλαδή, ερμηνεύεται και ως απόρροια του γενικότερου κλίματος φόβου και τρομοκράτησης που έχει δημιουργήσει στο σχολείο η διευθύντρια, καθώς απειλούσε με μελλοντική τιμωρία όποιον συμμαθητή/τρια παρείχε αλληλεγγύη και στήριξη στους «κατηγορούμενους». Ομοίως, και οι υπόλοιποι γονείς με την αδιαφορία και την σιγή τους, στέκονται σύμμαχοι της διευθύντριας. Όσον αφορά την εξέλιξη της δίκης, η διευθύντρια κατέθεσε στο δικαστήριο τρία ψευδή αιτήματα, τα οποία δεν είχαν ειπωθεί ποτέ από την μαθητική κοινότητα και απαξιούσε διαρκώς για τα αιτήματα των μαθητών  παρόλο που ανταποκρίνονταν σε αναγκαίες υποδομές του σχολείου τους. Έγινε επίσης γνωστή η αυταρχική συμπεριφορά της και οι οπισθοδρομικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί ,αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ότι  κυκλοφορεί με βέργα για να τρομοκρατεί τους μαθητές και για να ενισχύει την κυριαρχία της.
Ως συλλογικότητα σταθήκαμε στο πλευρό των διωκόμενων μαθητών, τόσο στο δικαστήριο όσο και παλιότερα με επίσκεψή μας στο σχολείο (http://asmataxia.espivblogs.net/2016/02/02/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-1%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ae%cf%82/). Όπως και θα στηρίζουμε πάντα τους μαθητικούς αγώνες και θα δείχνουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη μας σε κάθε αποδέκτη της κρατικής καταστολής. Με λίγα λόγια, διευθυντές/ καθηγητές, μπάτσοι και δικαστές, σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης – καταστολής των μαθητικών αγώνων, θα μας βρίσκετε μπροστά σας. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε φασιστικές συμπεριφορές στα σχολεία και στις γειτονιές μας από όποιον  και αν εκφράζονται. Εμείς, ως αναρχικοί μαθητές στεκόμαστε δίπλα σε κάθε μαθητή και μαθήτρια που δε διστάζει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τα αιτήματά  του/ης.
Αλληλεγγύη στους/ις 5 μαθητές/τριες από το 5ο γυμνάσιο Μαλακοπής
Κανένας συμμαθητής μας μόνος                         
Αυτόνομο Σχήμα Μαθητών «Αταξία»

Καλλιεργώντας το θάρρος στα παιδιά – Μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες αρετές!
Το θάρρος έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο θετικά γνωρίσματα των ανθρώπων και ως μια από τις…
IPAIDEIA

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

1.255 σχολεία καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Οκτώβριος, 2016 - 07:42 | Στην Κατηγορία: 



Της Μαργαρίτας Ζαγουριανού
1.255 σχολεία καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Ο μικρότερος αριθμός καταργήσεων σχολείων έγινε στη νησιωτική Ελλάδα όμως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ξεπέρασε τις 100 καταργήσεις σχολικών μονάδων ανά περιφέρεια.
Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων είναι η μία αιτιολογία.
Συμβαδίζει όμως αυτή η αιτιολογία  με τα δεδομένα των εγγραφών στα δημοτικά σχολεία. Στο γράφημα της σύγκρισης των ετών 2000 και 2015 για τους εγγεγραμμένους   μαθητές διαπιστώνουμε πως είχαμε αύξηση μαθητών στην Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Μείωση μαθητών που ισοδυναμεί με τον αριθμό μαθητών που φοιτούν σε  3  12θεσια σχολεία (3Χ 200)  παρατηρούμε στα νησιά Σάμο, Χίο και Λέσβο.
Στο Βόρειο Αιγαίο όμως είχαμε κατάργηση  29 σχολικών μονάδων κι όχι αναστολή λειτουργίας  3 .
Στην Ήπειρο καταργήθηκαν 117 σχολεία ενώ βάσει των εγγραφών έπρεπε να μπουν σε αναστολή λειτουργίας μόνο 5 δημοτικά σχολεία.
Στη Δυτική Μακεδονία καταργήθηκαν 91 δημοτικά σχολεία  ενώ έπρεπε να είναι σε αναστολή λειτουργίας μόνο 11 για 3 συνεχή έτη κι αν το μαθητικό δυναμικό εξακολουθούσε να είναι μειωμένο το υπουργείο να προχωρούσε στην κατάργησή τους.
Από τη μελέτη των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων (2014-15) της ΕΛ.ΣΤΑΤ οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να ιδρυθούν άμεσα 40 δημοτικά σχολεία σε 6 περιφέρειες που είχαμε αύξηση μαθητικού δυναμικού σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2000-01. Οι καταργήσεις σχολείων που προηγήθηκαν υπερκαλύπτουν τις τυχόν μειώσεις του μαθητικού δυναμικού για τα επόμενα 100 χρόνια και επείγει η ίδρυση σχολικών μονάδων στην Κρήτη, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Αττική, στο Νότιο Αιγαίο, στα Ιόνια νησιά και στη Θράκη.
αριθμός σχολικών μονάδων και εγγραφές μαθητικού δυναμικού κατά τα έτη 2000 και 2015



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/1255-sholeia-katargithikan-ta-teleytaia-hronia-se-oles-tis-perifereies-tis#ixzz4OXrzmqDA
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Κοινωνική νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και των μεταναστών

από Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου  28/10/2016 4:24 μμ.
Καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Κοινωνική νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και των μεταναστών.

post image
Προτάσσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη ως στάση ζωής και επιλογή για να συστρατευθούμε μαζί με τους καταπιεσμένους όλους του κόσμου ενάντια στις υστερίες ρατσιστικού μίσους, στα ακροδεξιά παραληρήματα και τις φασιστικές επιθέσεις που αναπτύσσονται τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο (Ουγγαρία, Τσεχία, Γερμανία κτλ). Η έμπρακτη αλληλεγγύη έρχεται μόνο μέσα από τις δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης κόντρα στην “φιλανθρωπία” του κράτους, της εκκλησίας, των δήμων, των ΜΚΟ, των θεσμών κ.α. (που άδραξαν την ευκαιρία για να γεμίσουν τα ταμεία τους) και μέσα από κοινούς αγώνες της εγχώριας εργατικής τάξης με τους μετανάστες-πρόσφυγες. Πιέζοντας είτε να ανοίξουν όλα τα κτίρια που έχουν στην κατοχή τους είτε με την άμεση κατάληψή τους για την αξιοπρεπή στέγαση τους, με την καθιέρωση καθημερινών συλλογικών κουζινών για τη σίτιση τους, για την δωρεάν πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, με την διεκδίκηση για ίσα εργατικά και πολιτικά δικαιώματα και την απαίτηση για την παροχή των απαραίτητων εγγράφων για τις τυχόν επικείμενες μετακινήσεις τους. Να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό που αφαιμάσσουν την κοινωνία, λεηλατούν ολόκληρες περιοχές και κοινωνίες με μόνο σκοπό το κέρδος.
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου
Το σκλαβοπάζαρο της παιδικής εργασίας
Συνολικός αριθμός και στοιχεία της παράνομης παιδικής εργασίας παγκόσμια δεν υπάρχουν. Οι εκτιμήσεις ΟΗΕ και UNICEF κάνουν λόγο για πάνω από 250 εκατομμύρια ανήλικα παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών, τα οποία εργάζονται σε σύγχρονα εργασιακά κολαστήρια, κάτω από σκληρές συνθήκες. Οι εργατικές νομοθεσίες ή η παγκόσμια «Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού» αποτελούν κενό γράμμα ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και την παράνομη παιδική εργασία.
Τα σκήπτρα της παιδικής εργασιακής σκλαβιάς κρατά η Ασία, ενώ ακολουθούν οι χώρες του Ειρηνικού, η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη.
Στο μακρύ κατάλογο των ερευνών παγκόσμια, δεν βρίσκεις μόνο εντυπωσιακά νούμερα εργασιακού εξαναγκασμού παιδιών αλλά και σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο οι ανήλικοι βιώνουν μια στυγνή, ανελέητη καθημερινότητα.
Στην Ευρώπη εργάζονται παράνομα 300 ως 500 χιλιάδες ανήλικοι, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου κατοικούν.
Ο θλιβερός κατάλογος συμπληρώνεται από χιλιάδες εξαφανισμένα παιδιά που καταφθάνουν στις «ανεπτυγμένες χώρες», είτε για να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα είτε για εμπόριο των οργάνων τους.
Η παιδική δουλεμπορία στις γεωργικές περιοχές συμβαδίζει συχνά με μορφές σύγχρονης δουλοπαροικίας, ενώ αλλού ευδοκιμεί το τραγικό φαινόμενο της μεσιτείας από γονείς που «νοικιάζουν» σε μεσίτες ανήλικα παιδιά, για να εργαστούν σε πολυεθνικές, συνεισφέροντας οικονομικά στις εξαθλιωμένες οικογένειες τους.
Τέλος, μία από τις φοβερότερες μορφές σύγχρονου δουλεμπορίου είναι η επιστράτευση παιδιών τα οποία συμμετέχουν ως «στρατιωτάκια» σε πολέμους ή εμφύλιες συρράξεις.
Η εμπορία παιδιών, μια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο 1,5 ως 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει θύματα 1,2 εκατομμύρια ανήλικα το χρόνο.
Η οικονομική εξαθλίωση, που πλήττει τελευταία μάλιστα πρόσφυγες ή μετανάστες, υποθάλπει την ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση παιδιών με ποικίλους τρόπους και την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Αποτελεί μύθο πλέον η άποψη ότι η παιδική εκμετάλλευση είναι «προνόμιο» των υποανάπτυκτων κρατών. Το φθηνό εργατικό κόστος που προσφέρουν είναι επιθυμητό ακόμη και σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Η έρευνα της Unicef για την Ελλάδα την κατατάσσει στις χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα προστασίας της μητρότητας και του παιδιού.
Τη διαπίστωση αυτή επαληθεύουν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας στο οξυμένο πρόβλημα προστασίας του παιδιού στη χώρα μας. Αναφορικά δε με τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων παιδιών, ελάχιστες φορές ισχύει. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα δικαιώματα των ανηλίκων καταπατούνται, αφού δεν εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία που αφορά στην απασχόληση νέων.
Το κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα ενεργό, με αποτέλεσμα την συνολική αφύπνιση διεθνών οργανώσεων, ΜΚΟ, εργατικών συνδικάτων, του εργατικού κινήματος και της δικαιοσύνης.
Έγινε αντιληπτό ότι πολυεθνικές με σήμα κατατεθέν την μονοκρατορία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στο έγκλημα της εργασιακής κακοποίησης ανηλίκων.
Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Account Ability, 72 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη «απολογήθηκαν» τα τελευταία χρόνια για εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων σε άθλιες συνθήκες. Εξοντωτικά δωδεκάωρα, για ένα πιάτο φαγητό ή στη καλύτερη περίπτωση για ένα δολάριο ημερήσιας αμοιβής.
Χαρακτηριστική η «αυτοκριτική» έκθεση 108 σελίδων Responsibility Report, που έδωσε στη δημοσιότητα η NΙΚΕ.
Μετά τη «συγνώμη», η NΙΚΕ αποκάλυψε τις τοποθεσίες 731 εργοστασίων που της ανήκουν ή παράγουν για λογαριασμό της σε όλο τον κόσμο. H NΙΚΕ αναγκάστηκε σε αυτό το «ξεγύμνωμα» ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,5 εκατομμύρια δολάρια.
Πολυεθνικές όπως οι: Coca-Cola, τα McDonald‘s, τα ΖΑΡΑ και ο όμιλος του τετάρτου πλουσιότερου ανθρώπου στο κόσμο Ορτέγκα, (Βerska, Stradivarius, Pull and Bear, Massimo Dutti, Ousho, Zara Home), η Hanes, τα Wal-Mart, η JC Penney, η Puma, η Victoria Secret, η Nestle, η H&M, η GAP, η Apple, η Adidas, εταιρείες ορυχείων, εξόρυξης πολύτιμων λίθων κ.λπ., επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την παιδική παράνομη εργασία με σκοπό το υπερκέρδος, βαμμένο από τα εξευτελιστικά φθηνά παιδικά χέρια.
Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι, τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια. Ανήλικα παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται σε τρυφερή ηλικία να ενταχθούν ως σύγχρονοι σκλάβοι στην εργασιακή γαλέρα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Σε αυτή την «παραβίαση» των παιδικών χρόνων, η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να αδιαφορεί, κουβαλώντας το ανοιχτό τραύμα της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης των παιδιών. Σε αυτά τα παιδιά που γνωρίζουν τη φρίκη, χάνοντας την αγνότητα τους, αγνοώντας τη χαρούμενη πλευρά της ηλικίας τους, ο κόσμος μας κάποτε θα «απολογηθεί». Μακάρι, τότε, να μην είναι αργά για κανέναν…
Το σκλαβοπάζαρο της παιδικής εργασίας 0 Από N. on 28/10/2016 Reality Bites  Από τον Γιώργο Μουργή Συνολικός αριθμός και στοιχεία της παράνομης παιδικής εργασίας παγκόσμια δεν υπάρχουν. Οι εκτιμήσεις ΟΗΕ και UNICEF κάνουν λόγο…
NOSTIMONIMAR.GR

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πώς αντέδρασαν οι μαθητές όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος του ’40; Οι δάσκαλοι που πανηγύριζαν επειδή θα πάνε στον πόλεμο και η μητέρα που έστειλε 4 παιδιά στο μέτωπο. «Δεν βρέθηκε μια μάνα να πει: πού πάνε τα παιδιά μας»
Επισκεφθείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UC3cF5zwsHbX0noh3jMTVlYQ


dinfo.gr
Ας μην ξεχνάμε
Στις 2 Ιουλίου του 1942, τα περισσότερα από τα παιδιά του Lidice, ενός μικρού χωριού της τότε Τσεχοσλοβακίας, παραδόθηκαν στο τοπικό γραφείο της Γκεστάπο. Τα 82 παιδιά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο εξόντωσης στο Chełmno,…
DINFO.GR|ΑΠΟ DINFO


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κατάργηση της εγκυκλίου για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, ζητούν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

“Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα”
Δημοσίευση: 26/10/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
1.  Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί η αντισυνταγματική εγκύκλιος (σ.σ. Η εγκύκλιος του Λοβέρδου που εκδόθηκε στις 23/1/2015)  ;
2.  Θα δοθεί παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου που οριζόταν με την παρούσα εγκύκλιο;
Στα δύο παραπάνω δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσαν, στη Βουλή,  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Στις 23/1/2015 εκδόθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκύκλιος για το μάθημα των θρησκευτικών με Αριθ. Πρωτ.: 12773/Δ2/23/01/2015 η οποία προσδιορίζει ότι:
1) Η απαλλαγή χορηγείται με απλή υπεύθυνη δήλωση (του ν.1599/1986), η οποία μπορεί να κατατεθεί μόνο από 1/9 έως και 20/9 κάθε σχολικού έτους.
2) Πρέπει να δηλωθεί στην υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής ότι ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».
3) Η υπ. δήλωση πρέπει να υπογράφεται είτε από τον μαθητή, αν είναι ενήλικος, είτε και από τους δύο γονείς (μία δήλωση για τον καθένα)αν είναι ανήλικος. Καθώς η κάθε δήλωση του ν.1599/1986 είναι ατομική θα πρέπει να γίνεται μία δήλωση από τον κάθε γονέα.
4) Εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, υπονοώντας τυχόν ληξιαρχική πράξη που έχει δοθεί στο σχολείο και αναφέρει, υποχρεωτικά, το θρήσκευμα. Για αυτό, συνιστάται να επισυνάπτεται στη δήλωση ληξιαρχική πράξη που δεν αναφέρει θρήσκευμα, ενώ να απαιτηθεί σε νωρίτερο χρόνο η διαγραφή (ή τροποποίηση/μεταβολή) του θρησκεύματος από τα αρχεία του σχολείου, αν το παιδί έχει καταχωρηθεί ως χριστιανός ορθόδοξος.
5) Οι μαθητές που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην τάξη τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος των Θρησκευτικών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιφέρονται εντός ή εκτός του σχολείου ή να απουσιάζουν (αδικαιολόγητα), αλλά να απασχολούνται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο.
Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 13, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Παράλληλα και προς επίρρωση αυτού, η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) κατοχυρώνει στο άρθρο 9, παρ.1, εδάφιο β, την ατομική ή συλλογική ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων συνιστά την αρνητική όψη της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΣΔΑ έχει υπερνομοθετική ισχύ και συνεπώς κάθε κανόνας του εσωτερικού δικαίου οφείλει να είναι σύμφωνος με αυτή.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω εγκύκλιος καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις η /και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών.
 Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί η αντισυνταγματική εγκύκλιος;
- Θα δοθεί παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου που οριζόταν με την παρούσα εγκύκλιο;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καββαδία Aννέτα
Καρακώστα Ευαγγελία
Κυρίτσης Γιώργος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ
Σπαρτινός Κώστας
Σταματάκη Ελένη



«Θηριωδία» οι αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία στη Συρία με νεκρά πολλά παιδιά

«Εάν ήταν σκόπιμο, είναι έγκλημα πολέμου», λέει η Unicef- Δείτε φωτογραφίες


ΚΟΣΜΟΣ
7:28
27/10/2016
«Θηριωδία» οι αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία στη Συρία με νεκρά πολλά παιδιά

6


Το αίμα αμάχων και μάλιστα παιδιών εξακολουθεί να ρέει στη Συρία ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι- οι περισσότεροι μαθητές μέσα σε σχολεία- σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις συριακών ή ρωσικών αεροπλάνων σε χωριό στην περιφέρεια Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Οι επιθέσεις έγιναν σε κατοικημένη περιοχή και σε ένα σχολείο στο χωριό Χαάς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ρεπορτάζ στην κρατική συριακή τηλεόραση παρέπεμψε σε στρατιωτική πηγή που δήλωσε ότι είχαν σκοτωθεί αντάρτες όταν στοχεύθηκαν οι θέσεις τους στο Χαάς, αλλά δεν ανέφεραν κανένα σχολείο.
«Είναι τρομερό, ελπίζω να μην είμαστε αναμεμειγμένοι. Είναι το ευκολότερο πράγμα να πω όχι, αλλά επειδή αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, χρειάζεται να δω τι θα πει το υπουργείο Άμυνάς μου», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.
«Εάν ήταν σκόπιμη, είναι έγκλημα πολέμου. Αυτή η πιο πρόσφατη θηριωδία μπορεί να αποτελεί την πιο θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος εδώ και πάνω από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Άντονι Λέικ, επικεφαλής της UNICEF.
Το Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία κοντά στο Χαλέπι, περιλαμβάνει τη περιοχή με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που ελέγχουν οι αντάρτες - και οι εθνικιστικές ομάδες που μάχονται υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά και οι Ισλαμιστές μαχητές που περιλαμβάνουν την πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα, Φάταχ αλ Σαμ.
Το δίκτυο πολιτικής άμυνας, που λειτουργεί σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη χώρα, είπε ότι 20 από τους νεκρούς στη χθεσινή επίθεση ήταν παιδιά.
Φωτογραφίες της περιοχής δείχνουν κτίρια με διαλυμένους τοίχους, και ένα κτίριο, προφανώς σχολείο, όπου υπάρχουν αναποδογυρισμένα θρανία και καρέκλες καλυμμένες από σκόνη.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι τα μαχητικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει αρκετές θέσεις στη Χαάς, μεταξύ των και ένα δημοτικό και γυμνάσιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα δάσκαλο καθώς και παιδιά, παρότι είπε ότι τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν 15, λιγότερα των παραπάνω αναφορών.
CRISIS_SYRIA2CRISIS_SYRIA1CRISIS_SYRIA3CRISIS_SYRIA4CRISIS_SYRIA5CRISIS_SYRIA6
 www,newsbeast